Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η νέα δισκογραφική συνάντηση, η τρίτη στη σειρά, της Νατάσας Θεοδωρίδου με τον Γιώργο Θεοφάνους με τίτλο «Απέναντι». Η καλή λαϊκή τραγουδίστρια συναντά για ακόμη μια φορά τον δημιουργό των επιτυχιών και ο στόχος είναι μία ακόμα επιτυχημένη συνεργασία. Το album περιλαμβάνει 10 τραγούδια στα γνώριμα λαϊκά μονοπάτια που κινούνται συνθέτης και ερμηνεύτρια όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς ιδιαίτερες καινοτομίες και εκπλήξεις.

Ήδη έχουμε ακούσει στα ραδιόφωνα την ομώνυμη λαϊκή μπαλάντα, το ωραίο ντουέτο με την Μαρινέλλα με τίτλο «Τα χατίρια» ενώ αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε ακόμη ένα single με τίτλο «Για κανένα».

Την μουσική σε όλα τα τραγούδια του άλμπουμ υπογράφει φυσικά ο Γιώργος Θεοφάνους ενώ στίχους έχει γράψει ο έμπειρος Θάνος Παπανικολάου.

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών η Δέσποινα Ολυμπίου. Στο νέο της album η αγαπημένη ερμηνεύτρια συνεργάζεται με τον ταλαντούχο συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, σε στίχους του Γιάννη Πάριου, του Νίκου Μωραΐτη, της Λίνας Δημοπούλου και  της Λήδας Ρουμάνη. Στο δίσκο συμπεριλαμβάνεται και μια διασκευή έκπληξη ενός τραγουδιού, με πιάνο, φωνή, όπου συμμετέχει παίζοντας πιάνο ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας! Πρώτο δείγμα από τη νέα αυτή δουλειά το τραγούδι “Να είσαι καλά“, το οποίο ακούγεται ήδη στα ραδιόφωνα εδώ και λίγες μέρες. Πρόκειται για ένα δυνατό dance κομμάτι με πολύ μοντέρνο ήχο που έχει ήδη κάνει αίσθηση από το πρώτο άκουσμα.

——-

Δύο μοναδικές συναυλίες με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης θα δώσουν την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Μαρτίου  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Γιάννης Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Οι δύο αυτές εμφανίσεις έρχονται ως συνέχεια της δισκογραφικής τους συνεργασίας στο εξαιρετικό νέο album «Η Σμύρνη του Έρωτα» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και περιλαμβάνει 23 τραγούδια και μουσικά θέματα με σμυρναίικο χρώμα. Τραγούδια αγαπημένα, χιλιοτραγουδισμένα αλλά και άλλα πιο σπάνια με εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις από τον διευθυντή της Εστουδιαντίνας Ανδρέα Κατσιγιάννη και ψυχωμένες ερμηνείες από τον Γιάννη Κότσιρα. Τραγούδια σπουδαίων συνθετών όπως είναι οι Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης κ.α.

Οι δύο παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής αποτελούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας σε ένα κλίμα μεσογειακού ταμπεραμέντου, με την ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά της ορχήστρας που προβάλλει το βαθύ ερωτισμό που κρύβουν τα τραγούδια αυτά και με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή. Με φόντο ένα από τα τραγικότερα κεφάλαια της νεοελληνικής ιστορίας (μπορεί να πέρασαν πια 90 χρόνια, αλλά οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανατριχιάζουν ακόμα), τόσο το album, όσο και οι δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής αναβιώνουν την άλλη Σμύρνη… Τη Σμύρνη της χαράς και της δημιουργίας… Τη Σμύρνη του Έρωτα…

——-

Ο Μανώλης Λιδάκης έρχεται για δεύτερη φορά στη σκηνή του Love Casual Living στη Θεσσαλονίκη, για δυο μοναδικές μουσικές παραστάσεις 17 και 24 Μαρτίου 2012.Ο εξαίρετος Τραγουδιστής έχοντας στο πλάι του 5 εκπληκτικούς μουσικούς, θα μας ταξιδέψει σε όλο το φάσμα της Ελληνικής μουσικής. Η εξαιρετική φωνή του, συνοδεύεται από τέτοια δύναμη και πάθος που δίνει στην κάθε του ερμηνεία μια απίστευτη αυθεντικότητα.

——-

Μαζί του στο μουσικό αυτό ταξίδι η Γεωργία Νταγάκη καταξιωμένη μουσικός και ερμηνεύτρια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Με σπουδές στη Κρητική λύρα, στα 16 της είναι ήδη αναγνωρισμένη εκπρόσωπος της κρητικής παραδοσιακής σκηνής. Από την μουσική παράδοση της Κρήτης, περνάει σταδιακά και σε άλλα μονοπάτια της σύγχρονης μουσικής, πάντα με τη συνοδεία της λύρας της. Πειραματίζεται συνεχώς με διάφορους ήχους από την έντεχνη μουσική ως τη rock και τη jazz διαμορφώνοντας τελικά ένα ιδιαίτερο και προσωπικό μουσικό αποτύπωμα.

——-

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Γιώργος Καζαντζής παρουσιάζουν την Παρασκευη 16 Μαρτίου club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη ένα κύκλο από γνωστά τραγούδια τους, επιτυχίες με τις υπέροχες φωνές της Μελίνας Κανά, του Βασίλη Λέκκα και με την μαγική συνοδεία των πιάνων τους. Οι δύο συνθέτες άλλοτε ο καθένας μόνος του και άλλοτε οι δύο μαζί παίζουν τα τραγούδια τους απέριττα και ατμοσφαιρικά οσμώνοντας μουσικά τις ιδέες τους σε ένα αποτέλεσμα δημιουργικής φαντασίας και εξέλιξης.

Οι υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιστών ολοκληρώνουν τον γόνιμο διάλογο των δύο συνθετών στέλνοντας ένα κρεσέντο συγκίνησης στους ακροατές. Μεταξύ άλλων θ’ ακουστούν τα τραγούδια : «Μικρή πατρίδα» «Ήταν αέρας» «Άγιος ο έρωτας» «Σαν καταιγίδα» «Εγώ με την αγάπη μάλωσα» «Σεντόνια δίχτυα» «Τις θάλασσες σταμάτα» «Χειμωνανθός» «Γράμμα στον κο Νίκο Γκάτσο» «Φωτιά κι’ αρμύρα» «Να μ’ αγαπάς» …

——-

Το έβδομο προσωπικό album του Κ. Βήτα κυκλοφορεί στις 26 Μαρτίου σε βινύλιο και cd από την Inner Ear, στο label του Εξώστη. Δεκατρία κομμάτια που έγραψε την περίοδο 2010-2012 και ηχογράφησε τον χειμώνα που μας πέρασε. Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε από αυτό τον κύκλο ήταν η «Χρυσαλλίδα», που έδωσε και τον γενικό τίτλο στο album. H «Χρυσαλλίδα» σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη για όσους έχουν συνδυάσει τη σύγχρονη ποιητική ματιά του Κ. Βήτα με μελαγχολικά, low tempo ηχοτοπία. Οι αληθινοί, φωτογραφικά λεπτομερείς και, συχνά, σκληροί στίχοι αυτή τη φορά ισορροπούν αριστοτεχνικά πάνω σε ηλεκτρονικούς ποπ καμβάδες, με άφθονα στοιχεία disco και funk, που συχνά φέρνουν στο μυαλό glam των 70s. 13 κομμάτια, που από μέσα τους ξεπηδά η αποδοκιμασία της υλιστικής κουλτούρας, η διαμάχη ανάμεσα στην ελευθερία και τη δέσμευση, η αποκέντρωση από την καρδιά και οι ατέλειωτοι διαξιφισμοί για τον παρορμητισμό και την ευθύνη, «Γιατί… σκίζεται η αγάπη τόσο εύκολα σαν ένα χαρτί / καταφθάνουν μπρος στα πόδια μας θριαμβευτικά παγετοί».

——-

Ο Θεολόγος Κάππος είναι ένας νέος ερμηνευτής και τραγουδοποιός που κινείται στο χώρο του ελληνικού εναλλακτικού ρόκ. Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και θεωρητικά στην Αθήνα. Τα τελευταία 6 χρόνια διδάσκει σε ωδείο και διατηρεί μία ηλεκτρική μπάντα για τις εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα.

Σε μία ζωντανή εμφάνιση τον άκουσε ο παραγωγός Άγγελος Σφακιανάκης και ξεκίνησαν την δισκογραφική τους συνεργασία. Η «Υπόγεια διάβαση» είναι ο καρπός μιας πολύμηνης και δημιουργικής εργασίας στο στούντιο. Ο συνδυασμός της ορμής του ηλεκτρικού ήχου με τον λυρισμό των ακουστικών οργάνων δίνει στο άκουσμα του δίσκου μια εναλλαγή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή. Τραγούδια ταξιδιάρικα, ερωτικές μπαλάντες, στίχοι διαμαρτυρίας μέσα σε ρυθμικά κιθαριστικά riffs, παραδοσιακά όργανα σε ροκ περιβάλλον και η φωνή του Θεολόγου να κυριαρχεί δυναμική, αφηγηματική, ερωτική, νοσταλγική.

Έκπληξη αποτελεί η διασκευή της επιτυχίας «Μέχρι να βρούμε ουρανό» που το αγαπήσαμε από την φωνή της Γλυκερίας σε μουσική του Στέλιου Φωτιάδη και σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου που η ενορχήστρωση και η ερμηνεία του Θεολόγου Κάππου το μετατρέπει σε ροκ μπαλάντα.

Στο δίσκο συμμετέχουν ο Νίκος Ζιώγαλας με τα μοναδικά φωνητικά του η Αναστασία Μουτσάτσου σε ένα ερωτικό ντουέτο, και ο MC Κωνσταντίνος Βούλγαρης σε μία δραματική rap απαγγελία. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος με τον Θεολόγο Κάππο.

Αυτή την Πέμπτη 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 21:30 στο Σταυρό του Νότου + (plus) η επίσημη παρουσίαση του νέου album με εκλεκτούς καλεσμένους τον Νίκο Ζιώγαλα, την Αναστασία Μουτσάτσου και τον mc Κωνσταντίνο Βούλγαρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here