Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Σίγουρα πρόκειται για ένα σχήμα που θα μας απασχολήσει το φετινό χειμώνα. Άλλωστε είναι από τα λίγα φιλόδοξα σχήματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και δεν έχει χαρακτήρα «πίστας». Ο Σάκης Μπουλάς και ο Γιάννης Ζουγανέλης συνεχίζουν για έκτη συνεχή χρονιά την επιτυχημένη τους παρουσία στην Ακτή Πειραιώς και προσκαλούν φέτος στην παρέα τους ένα ανατρεπτικό καλεσμένο, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Οι τρεις πρωταγωνιστές της Ακτής Πειραιώς (η αλήθεια είναι πως το όνομα του Μιχάλη Χατζηγιάννη τρίτο στην αφίσα και η εμφάνιση του στο δελτίο τύπου που συνοδεύει τις εμφανίσεις τους ως φιλοξενούμενος ξενίζει) ετοιμάζουν μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση που διαρκεί τέσσερις ώρες και υπόσχεται να παντρέψει μουσική, τραγούδι, θεατρικά και πολλά happenings.

Την παρέα της Ακτής Πειραιώς συμπληρώνουν ο Johnny Βαβούρας, ο Γιώργος Μάγκας με το κλαρίνο του, η Μαρία Διακοπαναγιώτου (κατά κόσμο Τασούλα του Κίτσου), η Βαλάντω Τρύφωνος, η Νικολέτα Τρίκη που θα χορέψει φλαμένγκο, οι ηθοποιοί Μαρίνα Σαμάρκου, Στεφανία Γκουρνέλλου καθώς και 10 μελής ορχήστρα που διευθύνει ο Σόλων Αποστολάκης. Τα Κείμενα της παράστασης επιμελείται ο Σάκης Μπουλάς, τους φωτισμούς ο Γιώργος Πόρρος, τον ήχο ο Γιώργος Ρουπάκας και ο Ιορδάνης Τσολακιάν και τη σκηνογραφία η Μαίρη Τσαγκάρη.

Με αφορμή τις εμφανίσεις του σχήματος γράφτηκε μάλιστα ένα τραγούδι σε μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη και στίχους του Σάκη Μπουλά με τίτλο “Ακτή“.  

«Θα αναρωτιέστε τι να κάνω εγώ εδώ
σ’ αυτούς ανάμεσα μοιάζω παραφωνία
το μόνο σίγουρο που ξέρω θα το πω
οι αντιθέσεις πάντα φτιάχνουν αρμονία»…
«Από το Αχ! Μαρία ρίξαμε άγκυρα εδώ,
φτιάξαμε γέφυρα Εξάρχεια με Ταύρο…»
«… και θα ταξιδέψουμε μαζί με μουσική
θα δούμε φίλους μακρινούς πίσω στο χρόνο.»
«Θα ασχοληθούμε και με την πολιτική και
Με την πλάκα θα ξορκίσουμε τον πόνο…»

…κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού…

——-

Δύο μέλη από της παρέας της Ακτής του περασμένου χειμώνα, φέτος ανεξαρτητοποιήθηκαν και σχημάτισαν την δική τους ομάδα στον Ζυγό της Πλάκας. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρέα με τον Μίλτο Πασχαλίδη τον φετινό χειμώνα υποδέχονται στην παρέα τους μια από τις πιο διακριτικές παρουσίες στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού και μια υπέροχη τραγουδίστρια, την κυρία Δήμητρα Παπίου.

Στο ξεχωριστό πρόγραμμα που ετοιμάζει η παρέα του Ζυγού συμμετέχουν οι «OPERA CHAOTIQUE», το δίδυμο Tenorman & Voodoo Drummer  (κατά κόσμον Γιώργος Τζιουβάρας & Χρήστος Κουτσογιάννης) που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2011 και ήδη έδωσε μια σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις σε Βερολίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αθήνα, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι και Βελιγράδι και ο πολυτάλαντος Δημήτρης Σταρόβας ο οποίος συμπράττει καταλυτικά στο δεύτερο μέρος των παραστάσεων όταν όλοι μαζί τραγουδούν επί σκηνής αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια από το σύνολο των δισκογραφικών επιτυχιών τους αλλά και κομμάτια-εκπλήξεις από ένα πλούσιο ρεπερτόριο χωρίς όμως  να διστάζουν να …πρωτοτυπήσουν!

Από τις εκπλήξεις του σχήματος του «Ζυγού» είναι ή φιλοξενία κάθε Παρασκευή και Σάββατο ενός διαφορετικού guest καλλιτέχνη, ο οποίος θα ενσωματώνεται στο πρόγραμμα  και όλοι μαζί, θα αυτοσχεδιάζουν πάντα με την καθοριστική συμμετοχή του κοινού… Ραντεβού λοιπόν από Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22.30 στον Ζυγό.

——-

Η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη με το πλούσιο και ξεχωριστό ρεπερτόριο μας προσκαλεί από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού Του Νότου σε μια αναδρομή – διαδρομή γεμάτη μουσικές και χρώματα. Τραγούδια λαϊκά, δημοτικά, ροκ, καθώς και τα δικά της, παντρεύονται δημιουργικά με τραγούδια άλλων, που αγάπησε και αγαπήσαμε όλοι.

Όλα ενώνονται, ενορχηστρώνονται και διασκευάζονται από τον γιό της Νίκο Ξύδη και τους κορυφαίους μουσικούς, μιας εξαίρετης μπάντας! Συνταξιδιώτες της μεγάλης ερμηνεύτριας ο Νίκος Ξύδης και ως τραγουδοποιός (ο οποίος φέρνει μαζί του και την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Πατέντα”) και η ηθοποιός Βαλέρια Κουρούπη.

——-

Εν αναμονή της νέας της δισκογραφικής δουλειάς με καινούρια τραγούδια που ακούει στον τίτλο «Πίνακας ζωγραφικής» η γλυκόλαλη Αρετή Κετιμέ κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες ένα ειδικό album-αφιέρωμα, το οποίο πρέπει να αναζητήσουν όλοι οι φίλοι του παραδοσιακού ελληνικού τραγουδιού. Το album έχει τίτλο «Τραγούδια της Μακεδονίας» και όπως άλλωστε μαρτυρεί και ο τίτλος του, περιλαμβάνει 23 τραγούδια και ορχηστρικά θέματα της Μακεδονίας.

Στο cd ακούμε τραγούδια που συναντάμε κατά κόρον στις πόλεις και τα χωριά της Μακεδόνας όπως το «Μήλο μου κόκκινο» στη  Νιγρίτα Σερρών, το «τι ‘θελα και σ’ αγαπούσα» στην Κοζάνη, το «Μια γαλάζια περιστέρα» στη Νικήσιανη Καβάλας κ.α., σε εξαιρετικές εκτελέσεις από μια λαμπερή ορχήστρα με προεξέχοντα τον σολίστα στο κλαρίνο Σταύρο Παζαρέντζη, που μαζί με την Αρετή Κετιμέ εμπνεύστηκαν αυτή την σπουδαία δισκογραφική δουλειά. Στη δουλειά αυτή η Αρετή Κετιμέ, μας χαρίζει υπέροχες, ψυχωμένες ερμηνείες, επιβεβαιώνοντας μας για ακόμη μια φορά πως πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες τραγουδίστριες.

Στο CD συμμετέχει επίσης η Χορωδία Ενοριακών Συντάξεων Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio SP, με μηχανικό ήχου τον Σταύρο Παζαρέντζη, την ενορχήστρωση των κομματιών έκαναν από κοινού η Αρετή Κετιμέ και ο Σταύρος Παζαρέντζης, ενώ την παραγωγή ανέλαβε η Αρετή Κετιμέ. Οι μουσικοί σχολιασμοί είναι του Πέτρου Παπαεμμανουήλ, ενώ η διάθεση του cd γίνεται από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.

——-

Το Tas stage στο Γκάζι είναι τελικά ο χώρος που θα στεγάσει τις χειμερινές εμφανίσεις του Δημήτρη Μπάση με την Μελίνα Ασλανίδου. Οι δύο σπουδαίοι λαϊκοί τραγουδιστές, μετά από μια επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους και το φετινό χειμώνα ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί. Η πρεμιέρα τους αναμένεται την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ενώ στην παρέα τους θα βρίσκεται και η νεαρή ερμηνεύτρια Έλενα Δεληχρήστου.

Το πρόγραμμα των δύο ερμηνευτών θα περιλαμβάνει τραγούδια από τις προσωπικές τους διαδρομές ενώ δεν θα λείψουν και κάποια αφιερώματα σε αγαπημένες φωνές που σημάδεψαν την ελληνική μουσική σκηνή και δεν βρίσκονται πια κοντά μας, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Νίκος Παπάζογλου.

Ο μεν Μπάσης θα μας θυμίσει κάποια τραγούδια από το πρόσφατο album του με μουσικές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η δε Ασλανίδου θα μας παρουσιάσει τα νέα τραγούδια του πολυαναμενόμενου album της, η κυκλοφορία του οποίου παρατάθηκε για ακόμη μια φορά και υπολογίζεται στα τέλη του Νοέμβρη. Στη νέα αυτή δισκογραφική δουλειά, για την οποία σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα στο παρελθόν η Μελίνα θα μοιράζεται και ένα ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο.

——-

Η Δέσποινα Ολυμπίου από αυτή την Παρασκευή 19/10 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο καλεί όλους τους φίλους της στον πιο φιλικό και οικείο χώρο της πόλης, στο Upstage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό και άκρως διασκεδαστικό που αναμένεται να κάνει το up stage το στέκι του χειμώνα. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες από το πλούσιο προσωπικό της ρεπερτόριο, αγαπημένα τραγούδια άλλων ερμηνευτών καθώς και κομμάτια από το επερχόμενο album της σε συνεργασία με τον ταλαντούχο συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο. Ένα δείγμα μάλιστα από το νέο αυτό album πήραμε εδώ και μερικούς μήνες με το τραγούδι «Δεν σ’ αφήνω απ’ τα μάτια μου», ντουέτο με το Stereo Mike.

——-

Ένα επιτυχημένο μουσικό «παρεάκι», ο Μύρωνας Στρατής και ο Ησαΐας Ματιάμπα επέστρεψε από το περασμένο Σάββατο και για τρία ακόμη Σάββατα (20, 27 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου) στην ανανεωμένη σκηνή του Σταυρού Του Νότου (plus). Οι δύο αγαπημένοι τραγουδοποιοί έχουν ετοιμάσει ένα κεφάτο νεανικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες, με πολλά rock στοιχεία και με γενναιόδωρες πινελιές από soul, funk και disco ακούσματα, παρουσιάζοντας τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο καθώς και αναπάντεχες διασκευασμένες επιλογές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here