Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Παράταση παίρνουν οι εμφανίσεις της Γλυκερίας στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» για ένα ακόμη Σάββατο, στις 24 Μαρτίου. Το αφιέρωμα ψυχής που παρουσιάζει η ερμηνεύτρια στα Σμυρνέικα τραγούδια, παρέα με την Τουρκάλα Dilek Koc και την Αρετή Κετιμέ στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τέτοια δε που «εκτόπισε» την πρεμιέρα των εμφανίσεων του Παντελή Θαλασσινού και της Μελίνας Κανά στον ίδιο χώρο, για την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Όσοι θα βρεθείτε και αυτό το Σάββατο στο «Δίπλα στο ποτάμι» θα απολαύσετε την ερμηνεύτρια σε γνωστές, αγαπημένες αλλά κυρίως σε πιο σπάνιες αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές από τον θησαυρό του Σμυρνέικου τραγουδιού. Την παράσταση φυσικά κλέβουν οι υψηλού επιπέδου ερμηνείες της πρωταγωνίστριας της βραδιάς, που επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε αυτό του είδους το τραγούδι καθώς και τα γεμάτα μεράκι και πάθος παιξίματα της ορχήστρας, που επιμελήθηκε με μοναδική μαεστρία, ο Στέλιος Φωτιάδης.

Από τις πιο δυνατές στιγμές της παράστασης «Σμυρνέικο μινόρε» είναι τα ντουέτα της Γλυκερίας με την Dilek Koc σε τραγούδια από την κοινή παράδοση ελλήνων και τούρκων καθώς και ο συγκινητικός μουσικός διάλογος της δασκάλας Γλυκερίας με την μαθήτρια Αρετή Κετιμέ. Το «Δίπλα στο ποτάμι» είναι ένας χώρος που ταιριάζει καταπληκτικά στην Γλυκερία, η οποία μάλιστα δείχνει να απολαμβάνει την επιστροφή στις «ρίζες» και σε ένα ρεπερτόριο που τόσο έχει συνδεθεί με το όνομά της. Οι παραστάσεις των τριών γυναικών, μπορεί να ολοκληρώνονται στο Δίπλα στο Ποτάμι αυτό το Σάββατο, συνεχίζονται όμως στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 31 Μαρτίου, στην φιλόξενη μουσική σκηνή Love Casual living, ενώ έπεται και συνέχεια ξανά στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

——-

Είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες… Πρόκειται για «Το Άρωμα», το νέο τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που διαγράφει ήδη μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ραδιόφωνα και που πρόσφατα απέκτησε ένα πολύ καλαίσθητο video clip, τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο βραβευμένος σε διεθνή φεστιβάλ, Βαρδής Μαρινάκης.

Το Άρωμα» σε μουσική του Νίκου Αντύπα και σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη είναι το πρώτο single από το επερχόμενο άλμπουμ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι από τη Universal. Στο πολυσυλλεκτικό αυτό album που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ερμηνεύτρια συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς της νεότερης και της παλαιότερης γενιάς όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Νίκος Αντύπας, η Λήδα Ρουμάνη κ.α

Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις της Ελευθερίας, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο αυτές του Gazarte ενώ συνεχίζονται από αυτή την Παρασκευή στο Stage της Θεσσαλονίκης. Η τραγουδίστρια επιστρέφει στην αγαπημένη μουσική της πόλης για 4 μόνο παραστάσεις στις 23-24 και 30-31/3.

——-

Νέο video clip και για την Ελένη Τσαλιγοπούλου για το κομμάτι “Χρώματα“, σε στίχους Νίκου Πορτοκάλογλου. Πρόκειται για μια από τις πολλές συνεργασίες της τραγουδίστριας με Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές που περιλαμβάνεται στο τελευταίο της άλμπουμ “Τα-ρι-ρα” με τα δικά της κομμάτια σε στίχους επώνυμων συναδέλφων της.

Παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου της single η Ελένη Τσαλιγοπούλου συνεχίζει τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Αυλαία. Σε αυτές τις παραστάσεις, παρουσιάζει τα τραγούδια του «Tα-ρι-ρα», της πρώτης συνθετικής της προσπάθειας, πλαισιώνοντάς τα με δυνατές στιγμές από το προσωπικό της ρεπερτόριο σε νέες, ανανεωτικές εκτελέσεις. Η ερμηνεύτρια όμως κάνει μια στάση και στη Θεσσαλονίκη, αυτή την Πέμπτη στο Love Casual Living.

——-

«Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο». Έτσι τιτλοφορείται το νέο, πολύ φιλόδοξο album του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στο οποίο για πρώτη φορά συμμετέχουν 15 ξένοι και έλληνες καλλιτέχνες μαζί. S.Adamo, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christophe, Anne Catherine Gillet, Bernard Lavilliers, Nomadi, Maria Pilar Piluca, Quatuor Stevens, Josep Tero, Χάρις Αλεξίου, Νίκος Αλιάγας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ελισάβετ Καρατζόλη, Χάρης Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής και Μαρία Φαραντούρη είναι τα ονόματα που ντουετάρουν με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη νέα αυτή δουλειά! Πρώτο δείγμα από το cd, το τραγούδι «Στο καφέ του χαμένου χρόνου» σε μουσική του Salvatore Adamo και σε ελληνικούς στίχους του Γιάννη Μπακόλα.

Στα πλαίσια αυτού του μοναδικού project, θα πραγματοποιηθεί μια μεγαλειώδης συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο την Δευτέρα 9 Ιουλίου με την παρουσία όλων των συντελεστών. Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης θα συνεργαστεί για μια και μοναδική συναυλία με τόσους εξαιρετικούς ξένους και έλληνες τραγουδιστές μαζί. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, θα βρεθούνε μαζί στην ίδια σκηνή με αφορμή την συμμετοχή τους στο δίσκο ενός έλληνα καλλιτέχνη. Πρόκειται αναμφίβολα για το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, στο ιστορικό και μοναδικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

——-

Ο Δημήτρης Μπάσης, μετά από τις επιτυχημένες με τις εμφανίσεις του στο Κέντρο Αθηνών στο πλευρό του Δημήτρη Μητροπάνου και του Γιάννη Κότσιρα και λίγο πριν η τριάδα μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, κάνει μια πρώτη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Βορρά παρέα με δύο κορυφαίους μουσικούς, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, στις ενορχηστρώσεις και τις κιθάρες και με τον Γιάννη Σινάνη, στο μπουζούκι και το λαούτο.

Στην παράσταση που θα μας παρουσιάσει στο Maison Crystal αυτή την Παρασκευή 23 Μαρτίου, πρόκειται να ακούσουμε τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του από το ’97, αλλά και  τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνική μουσικής σκηνής : παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια του σήμερα, με σκοπό να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα, όπου όλα επιτρέπονται.

Με προσωπικό ρεπερτόριο, από τα «Χαμοπούλια» ως τους «Ψίθυρους καρδιάς» και από το «Τώρα μένω μόνος μου» μέχρι τη «Ζωή» το «Σπασμένο καράβι» και τραγούδια από το τελευταίο του CD του σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο «Η συννεφιά περνάει με παρέα», έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της γενιάς του που έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο «αποτύπωμα» στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι αλλά και σε άλλα είδη, καταφέρνοντας όμως πάντα να διατηρεί την καλλιτεχνική του ταυτότητα.
Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και ο Γιάννης Σινάνης, μας υπόσχονται μια βραδιά, με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες, συγκίνηση, αυτοσχεδιασμό και πάνω από όλα σεβασμό και αγάπη στην μουσική, στο τραγούδι, στους θεατές, όπου όλα επιτρέπονται!

——-

Δυναμική επιστροφή για την Φωτεινή Δάρρα, η οποία ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή του Gazarte, ερμηνεύοντας μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερεις παραστάσεις στο Gazarte, στις 31 Μαρτίου, 7, 21 και 28 Απριλίου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξ επαφής». Στο πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα που ετοιμάζει έχει επιλέξει τραγούδια που αγαπήσαμε και που κρατάμε στη μνήμη και την ψυχή μας, τραγούδια που αγαπήθηκαν με τη φωνή της αλλά και με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών όπως των: Nάνα Μούσχουρη, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρία Φαραντούρη, Sinead O’ Connor, Whitney Houston, κλπ. Φυσικά, στη μουσική  παράσταση θα ακουστούν τραγούδια και από το προσωπικό της ρεπερτόριο όπως το «Φεύγα», το «Στάλσιμο» και «Οι μάγισσες της Σμύρνης».

——-

Γίνε Αγάπη” τιτλοφορείται το νέο τραγούδι με το οποίο επιστρέφει στη δισκογραφία ο Γιώργος Καραδήμος. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι γραμμένο με όλη την αγωνία και τον φόβο που υπάρχει στην καθημερινότητα της εποχής που ζούμε. Ο ίδιος ο ερμηνευτής μας λέει για το τραγούδι: «Eύχομαι μέσα από αυτό το τραγούδι να κατάφερα να σας κάνω να αισθανθείτε όπως όταν διάβασα πρώτη φορά τους στίχους αυτού του απίθανου πιτσιρικά. Μετά από καιρό με καινούργιο τραγούδι, σε μια πολύ δύσκολη και αβέβαιη εποχή τα μόνα πράγματα που μένουν σταθερά είναι η αλήθεια και η συγκίνηση έτσι κι αλλιώςΚαλή ακρόαση».

Το τραγούδι που κυκλοφορεί σε digital μορφή, υπογράφει μουσικά ο Γιώργος Καραδήμος ενώ οι εμπνευσμένοι στίχοι ανήκουν στον ταλαντούχο Σταύρο Σταύρου.

——-

Άλλο ένα δυνατό όνομα της ελληνικής δισκογραφίας έρχεται να προστεθεί στο δυναμικό της Heaven… O Γιώργος Παπαδόπουλος μετά την αποχώρησή του από την Lyra, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει παγώσει όλες τις κυκλοφορίες νέων δισκογραφικών δουλειών, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Heaven και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει επιτέλους το album «Όλα στο κόκκινο»,το οποίο είναι έτοιμο προς έκδοση από τα Χριστούγεννα. Το album περιλαμβάνει δεκατρία νέα τραγούδια σε μουσική του ίδιου του Παπαδόπουλου και σε στίχους Κυριάκου Ντούμου, Ζήνωνα Τσιντιλή κ.α ενώ μέσα σ’ αυτό θα συναντήσουμε τις επιτυχίες «Απόψε δεν θα κοιμηθώ» καθώς και το ομότιτλο κομμάτι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here