Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Η πιο πολυσυζητημένη συνάντηση του φετινού χειμώνα τώρα και σε cd. Οι επιτυχημένες παραστάσεις της Χαρούλας Αλεξίου και της Δήμητρας Γαλάνη στο Παλλάς ηχογραφήθηκαν και θα κυκλοφορήσουν σε λίγες μέρες με Κυριακάτικη εφημερίδα σε διπλό cd. Τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο των δύο σπουδαίων ερμηνευτριών αριστοτεχνικά δεμένα μεταξύ τους, υποδειγματικές ενορχηστρώσεις, και ανατρεπτικά ντουέτα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας συνάντησης που έμελε να είναι η πιο επιτυχημένη του φετινού χειμώνα και που όφειλε να αποτυπωθεί και στη δισκογραφία. Από το «Όλα σε θυμίζουν» και το «Ζω» ως τα «Στερεότυπα» και το «Δι’ ευχών», από τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών και στιχουργών ως τα τραγούδια που έγραψαν οι ίδιες, η διπλή έκδοση θα μας ταξιδέψει στην ιστορία του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού μέσα από δύο φωνές που το σφράγισαν όσο λίγες.

Το ταξίδι όμως δεν σταματά με την αποτύπωσή του σε cd. Αλεξίου και Γαλάνη συνεχίζουν την ευλογημένη συνεργασία τους με καλοκαιρινές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Για περισσότερες από δυόμισι ώρες στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιες, οι δύο κορυφαίες ερμηνεύτριες μας υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι στα τοπία του ελληνικού τραγουδιού συνοδευόμενες από οκτώ δεξιοτέχνες μουσικούς. Η πρεμιέρα των εμφανίσεών τους έχει προγραμματιστεί για τις 2 και 3 Ιουλίου στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στα Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» ενώ έπονται πολλοί άλλοι σταθμοί:

09/7 Καλαμάτα, Εθνικό Στάδιο
11/7 Λάρισα, Γήπεδο ΑΕΛ FC Arena
28/7 Πάφος, Θέατρο Κάστρου
29/7 Λεμεσός, Κηποθέατρο
30/7 Λευκωσία, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών
31/7 Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

03/8 Χαλκιδική, Φεστιβάλ Βαρβάρας)
04/8 Νεστόριο, River Party
06/8 Ηράκλειο Κρήτης, Παγκρήτιο Στάδιο
07/8 Ιεράπετρα, Δημοτικό Στάδιο
11/8 Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Θέατρο Σίβηρη
13/8 Καρπενήσι, En’ Oresi Festival, Αθλητικό Κέντρο
21/8 Τρίπολη, Δημοτικό Στάδιο

05/9 Πάτρα , Παμπελοποννησιακό Στάδιο
08/9 Νίκαια, Κατράκειο Θέατρο
29/9 Θεσσαλονίκη, Παλαί Ντε Σπορ

——-

Άλλο ένα δυνατό ντουέτο του φετινού χειμώνα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα συνεχίζουν το μουσικό ταξίδι τους και το καλοκαίρι, έχοντας στις αποσκευές τους τραγούδια και μουσικές πλημμυρισμένα από το φως της Ελλάδας, με ήχους που μυρίζουν Ανατολή αλλά κλείνουν το μάτι και στη Δύση. «Μπαχάρι, κανέλα και γιορτή» είναι ο τίτλος της εξαιρετικά επιτυχημένης παράστασης του χειμώνα που το κοινό αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, ένα πρόγραμμα γεμάτο τρυφερότητα και ευαισθησία, που ξεσήκωσε τους θεατές με το πάθος και την δύναμή του. Μία συναισθηματική στιγμή που ένωσε τις δύο καλλιτέχνιδες επί σκηνής με υπέροχο τρόπο και η οποία επισφραγίστηκε με την έκδοση του καινούργιου τους cd «Για που τραβάς ελπίδα». Μια φωνή, ένα βιολί, μια ορχήστρα με κανονάκι, πιάνο, κρουστά, μπάσο, ακορντεόν, συναντιούνται για να πλημμυρίσουν την σκηνή με μουσικές και τραγούδια που ξεσηκώνουν, συγκινούν και δημιουργούν υπέροχα συναισθήματα.

Οι ημερομηνίες των εμφανίσεών τους:

4 Ιουλίου – Λευκωσία, Κύπρος
6 Ιουλίου – Λεμεσός, Κύπρος
17 Ιουλίου – Βεάκειο
18 Ιουλίου – Ολυμπία
21 Ιουλίου – Ξυλόκαστρο
28 Ιουλίου – Κασσάνδρα, Χαλκιδική
4 Αυγούστου – Μαρώνεια, Κομοτηνή
5 Αυγούστου – Δίον, Φεστιβάλ Ολύμπου
5 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων, Αθήνα
15 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα η Αρετή Κετιμέ. Η γλυκόλαλη ερμηνεύτρια, παράλληλα με την σχεδόν μόνιμη ενασχόληση της με το παραδοσιακό ρεπερτόριο, ετοίμασε ένα ενδιαφέρον υλικό με σύγχρονα τραγούδια που υπογράφει ο Δημήτρης Στάθης. Το άλμπουμ που θα εκδοθεί απ’ την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Καθρέφτης» τιτλοφορείται «Πίνακας Ζωγραφικής» και περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια που κινούνται σε ένα πλούσιο ηχητικά περιβάλλον και ίσως λίγο διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει η τραγουδίστρια.

——-

Ο Μάριος Φραγκούλης, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα για μία σειρά συναυλιών με άρωμα και χρώμα ελληνικό. Με αφετηρία τη συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και στη συνέχεια στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 4 Ιουλίου και στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, στις 11 Ιουλίου, ο Μάριος Φραγκούλης ξεκινά μία περιοδεία σε όλες τις «γωνιές» της Ελλάδας, τραγουδώντας για πρώτη φορά ένα αποκλειστικά ελληνικό πρόγραμμα.

Με το δικό του μοναδικό τρόπο, θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών που έχουν σημαδέψει τη νεώτερη ελληνική μουσική και έχουν ταυτιστεί με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Ο κόσμος θα σιγοτραγουδήσει μαζί του μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Γιάννη Μαρκόπουλου. Από το πρόγραμμα της συναυλίας δεν θα λείπουν και πιο σύγχρονοι συνθέτες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής καθώς και δημιουργοί της νέας γενιάς.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας του:

ΙΟΥΛΙΟΣ
2/7 Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας

4/7 Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου
9/7 Νίκαια, Κατράκειο Θέατρο
11/7 Καβάλα, Κάστρο Καβάλας
12/7 Κιλκίς, Ανοιχτό Θέατρο Λόφου
14/7 Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Ανοιχτό Θέατρο Νέωv Μουδανιών
16/7 Βέροια, Θέατρο Άλσους “Μελίνα Μερκούρη”
17/7 Καστοριά, Λιμναίος Οικισμός
18/7 Λάρισα, Κηποθέατρο “Αλκαζάρ”
21/7 Ρόδος, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
3/8 Λέσβος, Κάστρο Μυτιλήνης
13/8 Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας
21/8 Σητεία, Φρούριο Καζάρμα
22/8 Ιεράπετρα, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
24/8 Ρέθυμνο, Φρούριο Φορτέτζας
25/8 Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
26/8 Ηράκλειο Κρήτης, Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
9/9 Λαμία, Λόφος Κολωνού

——-

Η Αφροδίτη Μάνου, μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και τραγουδοποιούς στο ελληνικό τραγούδι, επιστρέφει στο μουσικό προσκήνιο και με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη στις 3 Ιουλίου, αφηγείται την ιστορία μιας γενιάς που ξεκίνησε με την μεταπολίτευση και έφτασε στο μνημόνιο με 40 τραγούδια.

Στο μουσικό αυτό ταξίδι με το καραβάκι της Αφροδίτης, συνεπιβάτες ανεκτίμητοι και γενναιόδωροι, τραγουδούν δικά της τραγούδια αλλά και δικά τους “αφιερωμένα εξαιρετικά” οι Κώστας Θωμαïδης, Γιάννης Κότσιρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Θάνος Μικρούτσικος, Ευαγγελία Μουμούρη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ηρώ Σαïα και Ελένη Τσαλιγοπούλου ενώ ο Μιχάλης Ρέππας θα διαβάσει ένα κείμενό του, γραμμένο ειδικά γι’ αυτή τη βραδιά. Η ενορχήστρωση και επιμέλεια της 7μελούς ορχήστρας, ανήκουν στον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, ενώ τη συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφουν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας.

——-

Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζει ο αγαπημένος μας Κώστας Μακεδόνας. Ο σπουδαίος έλληνας ερμηνευτής πρόκειται να ταξιδέψει τα τραγούδια του από άκρη σε άκρη, στις πλατείες, στα θέατρα και στα γήπεδα πολλών ελληνικών πόλεων.

Σ’ αυτό το ταξίδι όμως δεν θα είναι μόνος. Θα έχει στη συντροφιά του την υπέροχη Ζωή Παπαδοπούλου, η οποία με αργά και σταθερά βήματα έχει εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Το πρόγραμμα των δύο τραγουδιστών θα περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και επιλογές από όλο το φάσμα του καλού ελληνικού τραγουδιού. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της περιοδείας.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here