23/11/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το απόγευμα της Πέμπτης, μόλις λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα τους την Παρασκευή 23/11 στο Tas Stage, παρακολουθήσαμε κατ’ αποκλειστικότητα την πρόβα του Δημήτρη Μπάση, της Μελίνας Ασλανίδου και του Χαράλαμπου Γαργανουράκη.

Οι δύο νεότεροι ερμηνευτές, με την εξαιρετική χροιά της φωνής που τους χαρακτηρίζει, ερμηνεύουν τραγούδια που αγαπούν ιδιαίτερα κι αυτό γίνεται εμφανές από το πρώτο κι όλας λεπτό. Εμείς κλέψαμε ακούσματα από το αφιέρωμά τους στον Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά και από το φινάλε τους με αγαπημένα, ερωτικά κυρίως, τραγούδια περασμένων δεκαετιών…

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, μας εντυπωσίασε με την αυθεντική, ατόφια φωνή του, η οποία έλαμψε στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στο πρόγραμμα, ερμηνεύει με τη συνοδεία της λύρας του, μεγάλα τραγούδια, όπως «Τα Λόγια και τα Χρόνια», αλλά και παραδοσιακά άσματα και μαντινάδες από την πατρίδα του την Κρήτη. Έχει μάλιστα γράψει ο ίδιος και μια μαντινάδα για το μνημόνιο που αξίζει να ακούσετε! Το μόνο που έχουμε να συμπληρώσουμε είναι ότι την ώρα της εμφάνισής του, στο μαγαζί θα γίνεται κανονικό κρητικό γλέντι!

Ο Δημήτρης Μπάσης και η Μελίνα Ασλανίδου με τη σειρά τους, επιβεβαιώνουν τη χημεία τους επί σκηνής ειδικά στα ντουέτα του φινάλε. Δεν θα προδώσουμε περισσότερα, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει -εδώ στο MusicCorner.gr- αναλυτικό ρεπορτάζ από την πρεμιέρα! Η γεύση που πήραμε, πάντως, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για ένα αυθεντικό λαϊκό πρόγραμμα που, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά και τα μεσημέρια της Κυριακής, θα μας κάνει να διασκεδάσουμε και να θυμηθούμε τραγούδια που αγαπάμε…!

Στο τέλος της πρόβας τους, ο Δημήτρης Μπάσης και η Μελίνα Ασλανίδου, μίλησαν κατ’ αποκλειστικότητα στο Music Corner:

Music Corner: Θα μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα για τη συνεργασία σας;
Δημήτρης Μπάσης: Η ιδέα υπήρχε απ’ το καλοκαίρι. Ήμασταν το καλοκαίρι μαζί και δεν μας έφτασε! Έτσι είπαμε να το συνεχίσουμε και τον χειμώνα. Βρήκαμε αυτόν τον πολύ φιλόξενο χώρο, το Tas Stage, και βέβαια έχουμε μαζί μας και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη που έκανε την τιμή να μας απαντήσει θετικά και να είναι στην παρέα μας!
Μελίνα Ασλανίδου: Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και δυο νέα παιδιά, η Έλενα Δεληχρήστου και ο Βαγγέλης Δούβαλης. Όντως, με τον Δημήτρη δεν μας έφτασε το καλοκαίρι κι επειδή ο χειμώνας μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε και περισσότερα τραγούδια, ανοίξαμε τα φτερά μας εδώ και νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία συγκυρία.
Δημήτρης Μπάσης: Πήρατε και μια γεύση απ’ το πρόγραμμα, οπότε νομίζω καταλάβατε κάποια πράγματα…

Music Corner: Όντως, νομίζω ότι σας ταιριάζει πάρα πολύ το πρόγραμμα και μου αρέσει που περιλαμβάνετε διαχρονικά τραγούδια που σε όλους -όποτε τα ακούμε- κάτι μας λένε…
Δημήτρης Μπάσης: Είναι τραγούδια που μελετήσαμε πάρα πολύ, τραγούδια που τα αγαπάμε και τα βάζουμε πάντα στα live μας και νομίζω ότι κάναμε ένα πρόγραμμα που να το γουστάρουμε πρώτα εμείς και να περνάμε καλά, για να περάσει καλά και ο κόσμος. Ο σκοπός είναι να γίνουμε μια μεγάλη παρέα αυτό το χειμώνα. Κι έρχεται και ο Γαργανουράκης που μας φέρνει το άρωμα της Κρήτης και ο οποίος έχει πει πολύ σπουδαία τραγούδια που πάντα είναι επίκαιρα.
Μελίνα Ασλανίδου: Δυστυχώς… Με την έννοια ότι με τις συνθήκες που ζούμε τώρα, εκφράζουν τη δύσκολη εποχή μας.

Music Corner: Ακριβώς επειδή είναι δύσκολη αυτή η εποχή, ποια νομίζετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν τον κόσμο για να έρθει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα;
Δημήτρης Μπάσης: Πιστεύω ότι το πρώτο που κοιτάει πια κάποιος που βγαίνει είναι σίγουρα η τιμή. Κι έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας στις ανάγκες της εποχής. Θα πω ενδεικτικά ότι η γενική είσοδος με ποτό στα δέκα ευρώ είναι, νομίζω, μια πάρα πολύ καλή τιμή. Και η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι θα παίζουμε και Κυριακή μεσημέρι με φαγητό και απεριόριστο και δωρεάν κρασί! Και βέβαια και ρακές από την Κρήτη! Είναι μια προσφορά που έγινε κατόπιν δικής μας απαίτησης με τη Μελίνα και η επιχείρηση ανταποκρίθηκε. Ξέραμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε φέτος, ένα γενναιόδωρο διασκεδαστικό πρόγραμμα, για να περάσει καλά ο κόσμος και να τραγουδήσει. Και -γιατί όχι;- να διαμαρτυρηθεί τραγουδώντας ορισμένα τραγούδια. Τις πρώτες μέρες που κάναμε πρόβα και ακούγαμε τον Γαργανουράκη, μας έπιανε ακόμη κι εμάς μια ανατριχίλα, γιατί μας θύμιζε άλλες εποχές… Έχει μια ποικιλία αυτό το πρόγραμμα –ήταν ζητούμενο αυτό- και νομίζω ότι σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό το καταφέραμε.

Music Corner: Έχετε άλλα επαγγελματικά σχέδια πέραν αυτών των εμφανίσεων;
Δημήτρης Μπάσης: Το δικό μου σχέδιο είναι να μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια μαζί με τη Μελίνα!
Μελίνα Ασλανίδου: Εγώ μετά από τέσσερα χρόνια ολοκλήρωσα έναν δίσκο και ακούγεται ήδη ένα τραγούδι. Είναι το «Δεν Έχω Διεύθυνση» σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου και μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου. Ευελπιστώ μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου να έχει κυκλοφορήσει ο καινούργιος αυτός δίσκος που θα λέγεται «Για ένα Στίχο».

Music Corner: Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να αγαπά πολύ ο ένας του άλλου;
Δημήτρης Μπάσης: «Το Λάθος» είναι το αγαπημένο μου τραγούδι της Μελίνας και νομίζω ότι είναι τραγούδι “προίκα” για εκείνη. Ήδη έχει διανύσει πόσα χρόνια;
Μελίνα Ασλανίδου: Είναι του 2006…
Δημήτρης Μπάσης: Είναι ένα τραγούδι που πραγματικά μου αρέσει πάρα πολύ!
Μελίνα Ασλανίδου: Εγώ πιάνω τον εαυτό μου να μ’ αρέσουν σχεδόν όλα τα τραγούδια του Δημήτρη. Ίσως ξεχωρίζω λίγο, το «Τώρα Μένω Μόνος μου», το οποίο επίσης νομίζω ότι είναι από τα χασάπικα της τελευταίας δεκαετίας που όπου και να το πεις στέκεται και ξεχωρίζει.
Δημήτρης Μπάσης: Σ’ αυτό το πρόγραμμα έχουμε διαλέξει τραγούδια που να μας εκφράζουν, από διάφορες δεκαετίες, του ’70, του ’80, που τα αγαπάμε πολύ. Ακούγαμε, λοιπόν, το πρόγραμμα τώρα στις πρόβες που αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε πιο ολοκληρωμένα και μας αρέσει αυτό το αποτέλεσμα. Θα το δούμε βέβαια και με τον κόσμο και πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά.
Μελίνα Ασλανίδου: Ξέρεις πώς είναι; Το πρόγραμμά μας είναι σαν τη σέρα. Η σέρα είναι ένας ποντιακός πολεμικός χορός, ο οποίος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όταν ήμασταν λοιπόν πιτσιρίκια, για να τον μάθουμε, κάθε βδομάδα μαθαίναμε έναν κύκλο. Κάπως έτσι φτιάχτηκε και το δικό μας πρόγραμμα. Τώρα βλέπουμε όλο τον χορό μαζί! Με τον Δημήτρη αντιλαμβανόμαστε ο ένας το συναίσθημα του άλλου, συντονιζόμαστε και μας αρέσει αυτό!

Είχαμε επίσης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνομιλία με τον κύριο Χαράλαμπο Γαργανουράκη:

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για τη φετινή σας συνεργασία με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Δημήτρη Μπάση.
Χαράλαμπος Γαργανουράκης: Θα το ξέρετε σίγουρα ότι έχω χρόνια τώρα να εμφανιστώ σε μαγαζιά. Αλλά δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόσκληση αυτή, γιατί και ο Δημήτρης και η Μελίνα είναι καταπληκτικά παιδιά! Μ’ αγκάλιασαν με αγάπη και συμπάθεια, παρόλο που δεν είχαμε ξαναβρεθεί ποτέ. Και θεωρώ ότι είναι κι απ’ τις σπουδαιότερες φωνές που ‘χει βγάλει ο τόπος μας, από νέους τραγουδιστές. Για τον Δημήτρη Μπάση έλεγα πριν ακόμη τον γνωρίσω «Αυτός θα κουβαλήσει το βάρος της γενιάς του, θα το πάει στην επόμενη». Δεν μπορούσα, λοιπόν, να αρνηθώ. Και ήθελα και λίγο να σπάσω και τη μονοτονία μου! Εμείς στην Κρήτη τα λέμε και με μαντινάδες. Θυμήθηκα τώρα μια που λέει «Ο τον παντέρμο τον σεβντά να μη με πιάσει πάλι, απ’ τη μονότονη ζωή οπού ‘χω να με βγάλει!». Με χαρά ήρθα να συνεργαστώ με τα παιδιά και πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Εγώ μάλιστα δεν μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε μαγαζί –και λόγω των τραγουδιών μου. Εδώ βρήκα ένα μέρος να πω και τα τραγούδια μου, να πω και τα δημοτικά μου –έχω λόξα μεγάλη με τα δημοτικά! Τα τελευταία είκοσι χρόνια μ’ αυτά ασχολούμαι, γράφω δίσκους, τραγούδια…

Music Corner: Τα τραγούδια σας είναι διαχρονικά και τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα. Ίσως όμως να μας δείχνουν και έναν δρόμο, έτσι δεν είναι;
Χαράλαμπος Γαργανουράκης: Κι αυτά τα τραγούδια πρέπει να ξέρουμε ότι βγήκαν σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές. Και τώρα που έχουν δυσκολέψει τα πράγματα είναι ακόμη πιο επίκαιρα από τότε που βγήκαν. Δεν λέω μόνο για τα δικά μου, υπάρχουν κι άλλα πολλά τραγούδια. Από δικά μου ξεχωρίζω του Γιάννη του Μαρκόπουλου. Οι στιχουργοί είναι πάρα πολλοί και σπουδαίοι, αλλά ο Μάνος Ελευθερίου με «Τα Λόγια και τα Χρόνια» και τα «Μαλαματένια Λόγια» υπήρξε σταθμός για μένα.

Music Corner: Ακούσαμε και μια μαντινάδα που γράψατε για το μνημόνιο…
Χαράλαμπος Γαργανουράκης: Προχθές έκατσα κι έγραψα πολλές μαντινάδες για την κρίση! Εμείς οι μουσικοί, γιατί μουσικός δηλώνω πάντα, ακούμε, γροικούμε, που λέμε εκεί στην Κρήτη, θωρούμε, βλέπουμε και γράφουμε. Γίνεται στο μυαλό μας μια επεξεργασία κι αυτό που βλέπουμε το κάνουμε μαντινάδα. Για μένα είναι πανεύκολο αυτό, όπως και για πολλούς Κρητικούς, να γράψω μαντινάδες για οποιοδήποτε θέμα. Κι ήθελα να γράψω αυτές τις μαντινάδες που νομίζω ότι ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα. Γιατί κάνω παρέα και με πολλούς ανθρώπους –ειδικά αγρότες. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μόλις του πεις «Καλημέρα!» να μη σου απαντήσει «Πού τη θωρείς την καλημέρα;». Η πρώτη κουβέντα είναι αυτή… Δεν μπορώ λοιπόν κι εγώ να μην εμπνευστώ απ’ αυτό.

Music Corner: Είστε, ωστόσο, αισιόδοξος για το μέλλον;
Χαράλαμπος Γαργανουράκης: Τελικά μας εβάλαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, που λέει ο λαός ο σοφός, και δεν προχωράει όλο αυτό. Είναι τρία χρόνια τώρα… Στην αρχή είπανε είναι το πρώτο μνημόνιο, εντάξει… Έρχεται το δεύτερο πάλι τα ίδια, τώρα το ίδιο… Αν έρθει κι άλλο, θα πάρει φόρα ο λαός να τα διαλύσει όλα! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση! Αν είναι δηλαδή να μας δουλεύουν και οι Ευρωπαίοι και οι δικοί μας γιατί συνεννοούνται; Έπρεπε από την αρχή να πούνε «Ξέρετε κάτι, παιδιά; Χρωστούμε σας, ντρεπόμαστέ σας, αλλά με το που θα τα βρούμε, θα σας τα δώσουμε». Έχω γράψει και μια μαντινάδα: «Θα κάμω και μια συμβουλή σε όλη την Ευρώπη: Ξεχάσετε τα δανεικά, δεν έχουν οι ανθρώποι!». Κι άλλη μία που λέω: «Μια παροιμιά έχει ο λαός κι έχει περίσσα χάρη, και λέει από την κεφαλή πάντα βρωμεί το ψάρι». Αυτές είναι σοφές κουβέντες… Από αυτές εμπνέομαι κι εγώ και τραγουδώ και παίζω και τη λύρα μου!

Στο πρόγραμμα του Tas Stage τη διεύθυνση ορχήστρας έχουν οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Παίζουν οι μουσικοί:
Κιθάρα: Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Μπουζούκι: Ανδρέας Καραντίνης
Βιολί: Ανδρέας Τράπαλης
Πλήκτρα: Νίκος Γαρουφαλάκης
Μπάσο: Μίμης Ντούτσουλης
Τύμπανα: Ανδρέας Σιδεράκης

Δείτε εδώ και το δελτίο τύπου για τις παραστάσεις… www.musiccorner.gr/?p=59458

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τις πρόβες


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here