21/5/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το βράδυ της Τετάρτης, 16 Μαΐου, περάσαμε τις πόρτες της Αρχιτεκτονικής για να συναντήσουμε τη Γεωργία Νταγάκη και να δηλώσουμε παρόν σε μια γιορτή που διοργανώθηκε για να καλωσορίσει και, ταυτόχρονα, να αποχαιρετήσει αυτό το χειμώνα. Λίγες ώρες πριν πάρει το αεροπλάνο της για Βερολίνο, όπου πραγματοποίησε μια ακόμη συναυλία στις 19 του μήνα, μας χάρισε ένα υπέροχο βράδυ, γεμάτο αναφορές στην κρητική παράδοση αλλά και διασκευές πολυαγαπημένων τραγουδιών, ερμηνευμένων από μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Γύρω στις 23:30, ανέβηκαν στη σκηνή οι μουσικοί που θα συντρόφευαν τη Γεωργία για το υπόλοιπο της βραδιάς. Σύντομα φάνηκε και η ίδια, η οποία, χωρίς να χάσει χρόνο, πήρε τη λύρα της ανά χείρας και μας χάρισε μαζί με τους συντρόφους της ένα οργανικό κομμάτι, ως καλωσόρισμα. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα μικρό «αφιέρωμα» στο Νίκο Ζούδιαρη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και τίμησε καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ερμήνευσε, λοιπόν, με τη βαθιά και αισθαντική φωνή της τα κομμάτια «Το καράβι της φυγής» και «Γυμνό τραγούδι», το οποίο κοσμείται από στίχους του Κωστή Παλαμά. Ένας αρκετά ηλεκτρισμένος «Διάφανος» ήρθε να συμπληρώσει το πρόγραμμα των τραγουδιών, ενώ η ατμόσφαιρα ετοιμαζόταν γεμίσει με άρωμα Κρήτης. Έτσι, ο Κωνσταντίνος Κιλάζογλου άφησε την ηλεκτρική του κιθάρα και έπιασε το λαούτο του.

Η συνέχεια ήταν ένα ακόμη μικρό αφιέρωμα, αυτή τη φορά στην οικογένεια Ξυλούρη. Από την «Τίγρη» του Ψαραντώνη, μέχρι το «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί» και το «Πώς να σωπάσω» του Νίκου Ξυλούρη, η Γεωργία κατάφερε να μας ανατριχιάσει με τη φωνή και τις δοξαριές της, μεταδίδοντας και δικαιολογώντας την κρητική καταγωγή της. Η Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγος του Νίκου, ήταν παρούσα και καμάρωνε ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο το ταλέντο και τη λεβεντιά που ενέπνεε η λυράρισσα, παρότι γυναίκα.

Επίσης, μας χάρισε μερικές διασκευές του και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος, ο οποίος βρισκόταν στα πλήκτρα και επιμελήθηκε το πρόγραμμα της βραδιάς που παρακολουθήσαμε. «Ας χαθείς», «Αποσπερίτης» και «Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο», σε ντουέτο με τη Γεωργία, ήταν μερικά από τα κομμάτια που διασκεύασε, δίνοντας έναν πιο ηλεκτρικό ήχο, και μας παρουσίασε.

Το τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους της βραδιάς ήταν κι αυτό που κέρδισε ένα από τα δυνατότερα χειροκροτήματα. Αφού ερμήνευσε το «Κάτω από τη μαρκίζα» δίνοντας μια λαϊκή χροιά στη βραδιά, το «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», μια ακόμη αναφορά στο Νίκο Ξυλούρη, ξεσήκωσε από τις πρώτες κιόλας δοξαριές όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο δεύτερο μέρος, η Γεωργία, αφού ερμήνευσε το «Γλάρο» του Μανώλη Λυδάκη και το «Δημοσθένους λέξις» του Διονύση Σαββόπουλου, κάλεσε στη σκηνή τους καλεσμένους της. Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος πήραν τη θέση τους, στο μικρόφωνο και το πιάνο αντίστοιχα. Μαζί με τη Γεωργία και τη λύρα της, ερμήνευσαν «Γρήγορα η ώρα πέρασε», «Στην αρχή του τραγουδιού» και «Στο Σου-Μιτζού». Αποχαιρετώντας το Νίκο Ξυδάκη από τη σκηνή, η Γεωργία ερμήνευσε μόνη της το «Ερωτικό» σε μουσική του ίδιου και σε στίχους του ποιητή Ναπολέων Λαπαθιώτη.

Ο μεγάλος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, Βασίλης Τσιτσάνης, δεν έλειπε από τις διασκευές που μας φύλαγε η βραδιά. «Μου είπανε πως ζεις ευτυχισμένη, θεότρελη στα πλούτη κολυμπάς» τραγουδούσε η Γεωργία με μια φωνή που σπαράζει, γεμάτη παράπονο και καημό, συναισθήματα που με έναν δικό της τρόπο μεταφέρει στα τραγούδια.

Όπως μας είχε υποσχεθεί από την αρχή της βραδιάς, τα καλύτερα τα φιλούσε για το τέλος. «Άγγελος Εξάγγελος» και «Όσο βαρούν τα σίδερα» πήραν τη σκυτάλη στο πρόγραμμα και η λύρα της Γεωργίας πήρε φωτιά! Με απίστευτη δεξιοτεχνία και πάθος, αφοσιώθηκε σε ένα σόλο που απέσπασε ένα δυνατό χειροκρότημα και πολλά «Μπράβο Γιωργία!» που ξεπετάγονταν από τα τραπέζια της Αρχιτεκτονικής.

Μπορεί να θέλησε κάπως έτσι να μας καληνυχτίσει, αλλά, μετά από απαίτηση του κοινού, η Γεωργία ξανανέβηκε στη σκηνή, αποδεικνύοντας πως τίποτα από όσα είχαμε δει δεν ήταν το αποκορύφωμα. Ο «Ερωτόκριτος», κατεξοχήν αγαπημένο ποιήμα της κρητικής παράδοσης και πάντα παρόν σε γιορτές και συναυλίες που τη μνημονεύουν, ήρθε αμέσως πριν το «Και να αδερφέ μου», ένα ντουέτο του Γιάννη Ρίτσου με το Νίκο Ξυλούρη.

Με την επιλογή αυτών των δυο κομματιών, η Γεωργία μας άφησε γεμάτους συναίσθημα, περνώντας ένα διαχρονικό μήνυμα για τη μουσική αλλά και για όσα ζούμε αυτές τις παράξενες μέρες. Από όλη τη βραδιά, θα ήθελα να κρατήσω τα τελευταία λόγια του τελευταίο κομματιού που ερμήνευσε η Γεωργία:

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο

Ευχαριστούμε θερμά τη Γεωργία για αυτή την όμορφη νύχτα που μας χάρισε, γεμάτη συναίσθημα, πυγμή και λεβεντιά, από μια γυναίκα που φαίνεται να εξυψώνει και να κάνει υπερήφανη την κρητική της καταγωγή και παράδοση, παρά το γεγονός ότι πειραματίζεται με διάφορα μουσικά είδη, όπως μας εξομολογείται και η ίδια.

Μετά το τέλος της βραδιάς, βρήκαμε τη Γεωργία, καθώς έπαιρνε μια ανάσα από την ένταση και τον παλμό του προγράμματος, και μιλήσαμε για τα σχέδιά της, το ταξίδι της στο Βερολίνο αλλά και το δεσμό της με την κρητική μουσική και παράδοση.

Music Corner: Πώς πέρασες σήμερα; Πώς σου φάνηκε η βραδιά;
Γεωργία Νταγάκη: Πέρασα πολύ όμορφα σήμερα! Ούτως ή άλλως, εγώ το έβλεπα αυτό από την αρχή σαν ένα μεγάλο party, ένα live στην Αθήνα λίγο πριν κάνουμε το πρώτο live μας στο εξωτερικό, στο Βερολίνο, για φέτος. Είχα αρκετό άγχος, αλλά το ευχαριστήθηκα!

Music Corner: Στις 19 Μαΐου, λοιπόν, το Σάββατο, εμφανίζεστε στο Βερολίνο. Πώς προέκυψε αυτή η εμφάνιση στο εξωτερικό;
Γεωργία Νταγάκη: Είναι ένας χώρος, ο οποίος μας είχε φιλοξενήσει και πιο παλιά μαζί με τον Ορφέα Περίδη, όταν συνεργαζόμασταν, και είπαμε να ξανακάνουμε κάτι εκεί. Πέρα από αυτό, με το δίσκο που έχω κάνει από τη γερμανική εταιρία έχουν ανοίξει ουσιαστικά κάποιες πόρτες, έχουμε μια επικοινωνία με το εξωτερικό. Υπήρξε και μια συνεργασία με τον Eric Burdon που έχει βοηθήσει σε αυτό. Γενικά, θέλω να πηγαίνω έξω όσο μπορώ.

Music Corner: Μιας και έχεις ξαναπάει, πώς είναι η ανταπόκριση του κοινού στο εξωτερικό;
Γεωργία Νταγάκη: Έχουν απίστευτη αγάπη και για την παράδοση και για το ελληνικό τραγούδι! Οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Αισθάνεσαι πραγματικά σα να παίζεις στην πατρίδα σου και σε κάνουν να νιώθεις πάρα πολύ όμορφα και ζεστά. Φεύγεις από κει με ένα χαμόγελο πλατύ!

Music Corner: Σήμερα η είσοδος ήταν ελεύθερη στην Αρχιτεκτονική…
Γεωργία Νταγάκη: Ναι, η είσοδος ήταν ελεύθερη. Στο Βερολίνο δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, λόγω και του ότι τα μεταφορικά μας είναι πάρα πολλά.

Music Corner: Εμένα αυτή η κίνηση μου έκανε εντύπωση, διανύοντας τόσο δύσκολες μέρες.
Γεωργία Νταγάκη: Γενικότερα γίνονται πράγματα δωρεάν. Εγώ που τα παρακολουθώ, το βλέπω αυτό συχνά. Δεν κάναμε αυτό το live για τα χρήματα. Όπως είπα, ήταν ένα party για να έρθουν οι φίλοι μας, οι άνθρωποι στους οποίους έχουμε λείψει. Εγώ φέτος, εκτός από τις παραστάσεις μας στο Γυάλινο με το Νίκο Ξυδάκη, δεν έχω κάνει άλλη εμφάνιση. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο μου live για φέτος το χειμώνα και το τελευταίο. Ήταν ένα αποχαιρετιστήριο live του χειμώνα για να περάσουμε στις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις.

Music Corner: Όσον αφορά στη μουσική σου, είσαι μια γυναίκα λυράρισσα. Στο χώρο της ελληνικής μουσικής έχουμε μεγάλα αντρικά ονόματα λυράρηδων. Έχεις συναντήσει ποτέ αποθαρρυντικά σχόλια ή εμπόδια παίζοντας τη μουσική σου;
Γεωργία Νταγάκη: Ναι, κυρίως στην αρχή αντιμετώπισα κάποια κριτική, όπως αυτό που λες. Υπήρχε μάλλον μια προκατάληψη λόγω του γυναικείου φύλου. Παρόλα αυτά, άνθρωποι οι οποίοι είχαν αυτή τη γνώμη, όταν με άκουσαν σε κάποιο live, ήρθαν και μου ζήτησαν συγγνώμη για τυχόν αρνητικά σχόλια που έκαναν. Κάπως έτσι έσπασε ο πάγος. Να σου πω την αλήθεια, δε στάθηκα ποτέ σε τέτοιου είδους σχόλια, ούτε με στενοχωρούσαν. Πρώτον, δε θεωρούσα ότι κάνω κάτι πρωτοποριακό, ήμουν παιδί όταν ζήτησα να μάθω λύρα. Δε ζήτησα να μάθω λύρα επειδή ήταν της μόδας, αλλά επειδή το αγαπούσα αυτό το όργανο. Επομένως, δε με ενδιέφερε και πάρα πολύ η γνώμη των άλλων. Ακόμα και τώρα, δε με ενδιαφέρουν τέτοιου είδους σχόλια…

Music Corner: Είχες πει παλιότερα: «Όταν είσαι μακριά από κάτι, σου λείπει και το ποθείς περισσότερο». Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι, αν μεγάλωνες στην Κρήτη, δε θα είχες τόσο πάθος γι’ αυτή τη μουσική ή νιώθεις ούτως ή άλλως «ταγμένη» σε αυτή;
Γεωργία Νταγάκη: Νομίζω ότι το ίδιο θα αισθανόμουν, θα ζητούσα και πάλι να ασχοληθώ με την παράδοση. Εμείς στην Αθήνα, ουσιαστικά, μεγαλώσαμε ακούγοντας κρητική μουσική, οπότε ήταν σαν να ήμασταν στη Κρήτη. Τα ήθη και τα έθιμα τα είχαν κρατήσει οι γονείς μου πολύ έντονα και κατεβαίναμε συχνά στο νησί. Επομένως, ήταν αναπόφευκτο! Δε θα άλλαζε κάτι νομίζω…

Music Corner: Αν σου ζητούσα να χαρακτηρίσεις με λίγα λόγια τη σχέση σου, ως άνθρωπος και όχι τόσο ως μουσικός, με την κρητική τέχνη και παράδοση, τι θα έλεγες;
Γεωργία Νταγάκη: Αγαπώ πάρα πολύ την κρητική μουσική, άσχετα αν στην ουσία έχω αρχίσει να ακολουθώ έναν άλλο δρόμο, διαφορετικό, βάζοντας κάποιες διασκευές από σπουδαίους, κατά τη γνώμη μου, συνθέτες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της μουσικής μου, γι’ αυτό και η λύρα πάντα με συντροφεύει, είτε απλά κεντώντας είτε έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε οποιαδήποτε διασκευή ενός κομματιού. Αγαπώ πάρα πολύ την πατρίδα μου, νιώθω πολύ όμορφα όταν κατεβαίνω στο νησί και αγαπώ και όλη αυτή την κουλτούρα της Κρήτης.

Music Corner: Όσον αφορά στο «μουσικό παρόν» σου, θα έλεγες ότι είσαι σε δημιουργική περίοδο;
Γεωργία Νταγάκη: Πολύ δημιουργική! Ετοιμάζω καινούργια πράγματα και δισκογραφικά και όσον αφορά στα live μου. Όπως είπα, εδώ είναι ο πρώτος μας σταθμός και ο δεύτερος είναι το Βερολίνο. Συνεχίζουμε μαζί με το Νίκο τον Ξυδάκη και το καλοκαίρι, θα παίξουμε στη Σπιναλόγκα, στην Κρήτη. Θα κάνουμε ένα ειδικό project με εικαστικούς καλλιτέχνες εκεί. Θα κάνουμε, επίσης, δύο συναυλίες με το Νίκο στο Badminton, 8 και 9 Ιουνίου. Σιγα σιγά θα ξεκινήσω να ανακοινώνω και τις δικές μου εμφανίσεις στην Κρήτη και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. Δισκογραφικά, ήδη δουλεύω αρκετά πράγματα και πιστεύω ότι, μέχρι τα τέλη του 2012, θα έχετε την καινούργια μου -πρώτη ουσιαστικά- προσωπική δουλειά!

Ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα για τη Γεωργία κι ελπίζουμε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, όπως επιθυμεί! Όπως είπε και η ίδια, ραντεβού σε κάποιο νησί το καλοκαίρι για μια από τις συναυλίες της…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here