ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (7/2010)

Εφτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του live άλμπουμ ορόσημου για την ελληνική δισκογραφία, και με την βαριά κληρονομιά των 150 χιλιάδων πωλήσεων του δίσκου που χάραξε το δρόμο για τις ποιοτικές κυκλοφορίες ζωντανών ηχογραφήσεων που ακολούθησαν, ο Γιάννης Κότσιρας ξεφυλλίζει για ακόμη μια φορά τις σελίδες του μουσικού του ημερολογίου…

Μια μουσική διαδρομή με νοητή αφετηρία μια μαγική βραδιά στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2003 και ενδιάμεσους προορισμούς το Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, τον Κεραμικό, το Λυκαβηττό, το Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης και αυτό του Αλκαζάρ στη Λάρισσα, το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων αλλά και αυτό του Περάματος. Μια μουσική διαδρομή που μαζί με την τελευταία της -πρόσφατη στάση- στο Ζυγό, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε έναν απολαυστικό live δίσκο.

Σύγχρονες αλλά και μεγάλες κλασσικές επιτυχίες από το χώρο του έντεχνου του λαϊκού και του ποπ τραγουδιού απανθίζουν τη μοναδική αυτή διπλή συλλογή που περιλαμβάνει συνολικά 39 τραγούδια.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Γιάννη όπως τα Εγώ Δε Σε Κατηγορώ, Η Ζωή Σε Μια Μέρα, Το Σεντόνι, Κάνε Το Χειμώνα Καλοκαίρι, Άντρας Που Δεν Έκλαψε και άλλα σε φρέσκιες, πραγματικά… ζωντανές εκτελέσεις, συναντούν το μουσικό παρελθόν του καλλιτέχνη μέσα από μοναδικές διασκευές σε τραγούδια-σταθμούς που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

Από Το Καλοκαιράκι του Νίκου Πορτοκάλογλου και των Φατμέ, το Σκλάβος Σου Για Πάντα του Βαγγέλη Γερμανού και το Δε Θυμάσαι των Εκείνος & Εκείνος, μέχρι το Άσπρη Μέρα Και Για Μας του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου, την Επίσημη Αγαπημένη του Γρηγόρη Μπιθικώτση και της Ελένης Λιάκου, το Άμα Θες Να Κλάψεις Κλάψε του Απόστολου Καλδάρα και του Γιώργου Σαμολαδά, και τον Κουταλιανό του Μάνου Λόίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Αυτός είναι ο Γιάννης Κότσιρας στις καλύτερες του στιγμές…

Τις σελίδες αυτού του ημερολογίου συνυπογράφουν ταλαντούχοι φίλοι και συνεργάτες όπως ο Μανώλης Φάμελος, ο Μύρωνας Στρατής, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ραλλία Χρηστίδου αλλά και τα Κίτρινα Ποδήλατα στο Αγάπη Μου Εσύ, ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που ήδη ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα, σε μουσική του Γιάννη Κωνσταντινίδη και στίχους του ίδιου του Γιάννη Κότσιρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Όταν με την πρώτη σου ζωντανή ηχογράφηση το αποτέλεσμα είναι πωλήσεις της τάξεως των 150.000 δίσκων, οι απαιτήσεις του κοινού από σένα εκ των πραγμάτων αυξάνονται. Ο Γιάννης Κότσιρας φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά και για το λόγο αυτό δεν πήρε αψήφιστα την κυκλοφορία του επόμενου live δίσκου του. Ήδη ένα χρόνο μετά την τεράστια δισκογραφική του επιτυχία, ξεκίνησε να συγκεντρώνει ηχογραφήσεις και επτά χρόνια αργότερα επανέρχεται με το album «Γιάννης Κότσιρας Live 2010».

Πρόκειται για μια «χορταστική» δουλειά 39 κομματιών, ένα διπλό CD που κυκλοφορεί σε προσιτή τιμή, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της εποχής. Κομμάτια όχι μόνο από την προσωπική δισκογραφία του ερμηνευτή, αλλά και επιτυχίες άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, συνθέτουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Τραγούδια όχι πολυφορεμένα σε συναυλίες και προγράμματα νυχτερινών μαγαζιών, μικρά «διαμαντάκια», που επανέρχονται δυναμικά στη μουσική επιφάνεια, μέσα από την ξεχωριστή οπτική και ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα.

Ο δίσκος, από την αρχή ακόμα, σε παραπέμπει σε κλίμα συναυλιακό, καθώς ανοίγει με την εισαγωγή του «Άλλη μια καρδιά», για να ακολουθήσει το γνώριμο χειροκρότημα που φανερώνει την άνοδο του καλλιτέχνη στη σκηνή. Συνεχίζει με κάποια κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία του Γιάννη Κότσιρα, ενώ κατά βάση απολαμβάνουμε τον ίδιο σε τραγούδια τρίτων. Ερμηνευτικές στιγμές που ξεχωρίζουν τα «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Σ’ ακολουθώ» και «Θεός αν είναι». Έκπληξη ακόμα, η συγκλονιστική εκτέλεση του παραδοσιακού τσιγγάνικου «Ederlezi».

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο τραγούδι «Αγάπη μου εσύ». Όπως και στο προηγούμενο live, με το «Έτσι κι αλλιώς» των Μαχαιρίτσα-Σούση, έτσι και τώρα το album παρουσιάζει στο κοινό ένα καινούριο κομμάτι. Το τραγούδι αυτό, σε μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη και στίχους του ίδιου του Γιάννη Κότσιρα, έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο εξαιτίας ίσως των επίκαιρων περιγραφών του.

Το δεύτερο μισό του δίσκου συμβαδίζει με αυτό που αποτελεί συνήθως το δεύτερο, λαϊκό μέρος ενός νυχτερινού προγράμματος ή ακόμα και μιας συναυλίας. Ο Γιάννης Κότσιρας προσεγγίζει με τον δέοντα σεβασμό τραγούδια μεγάλων δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Γιάννης Σπανός. Είναι γνωστό άλλωστε πως η μουσική πορεία του ερμηνευτή είχε ως αφετηρία το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, οπότε δεν προκαλούν έκπληξη οι εξαιρετικές ερμηνείες του στα «Τραμπαρίφας», «Πού να γυρνάς», «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω», «Ο Κουταλιανός».

Η όμορφη αυτή δουλειά συμπληρώνεται από ένα εξίσου προσεγμένο ένθετο. Φωτογραφίες του Γιάννη Κότσιρα και ένα ευχαριστήριο σημείωμα προς όλους τους συνεργάτες του, καθώς και λεπτομερής καταγραφή των συντελεστών κάθε τραγουδιού. Ίσως βέβαια να ήταν σωστό να γίνει αναφορά και στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν πρώτοι τα τραγούδια που υπάρχουν στο CD.
«Το live είναι η ταυτότητα ενός τραγουδιστή. Το αν είναι καλός ή όχι», δήλωσε πριν κάποιους μήνες στο Music Corner ο Γιάννης Κότσιρας. Η πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο τον ισχυρισμό του…!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD
CD1
01 Άλλη μια καρδιά
02 Να ‘φευγα
03 Βροχή
04 Εγώ δε σε κατηγορώ
05 Η ζωή σε μια μέρα
06 Και πάλι παιδί
07 Αγάπη μου Εσύ (Συμμετέχουν τα Κίτρινα Ποδήλατα)
08 Δεν θυμάσαι
09 Το σεντόνι
10 Τα μικρόβια
11 Σκλάβος σου για πάντα
12 Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι
13 Τι τραγούδι να σου πω
14 Το καλοκαιράκι
15 Πήραν τα στήθια μου φωτιά
16 Άντρας που δεν έκλαψε
17 Σ’ ακολουθώ
18.Ederlezi
19 Θεός αν είναι (Αko Ima Boga)

CD2
01 Άσπρη μέρα και για μας
02 Καημός
03 Αυτός ο άλλος
04 Ο Τραμπαρίφας
05 Που να γυρνάς
06 Μια φορά μονάχα φτάνει
07 Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω
08 Επίσημη αγαπημένη
09 Δεν με πονάς, δεν μ’ αγαπάς
10 Ας παν στην ευχή τα παλιά
11 Αμά θες να κλάψεις κλάψε
12 Ο κουταλιανός
13 Παραπονιάρικό μου
14 Χρέη παλιά
15 Έλα κόψε με στα δυο
16 Κάπου θα βρεθούμε
17 Ένα σφάλμα έκανα
18 Σ’ αγαπώ
19 Τα ήσυχα βράδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here