3/7/2013
www.musiccorner.gr

Παρά την εθνική κατάθλιψη, δεν το βάλαμε κάτω. Είμαστε και πάλι εδώ, για 13η χρονιά, παρόλη την πολύπλευρη (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) κρίση και την εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν. 11 – 14 Ιουλίου, θα ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, θα ζωντανέψουμε την ελεύθερη κοινότητά μας, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε όλοι μαζί, με αποκορύφωμα το κυριακάτικο γλέντι στο δάσος. Εκεί, στο πανέμορφο, αλλά και τόσο φιλόξενο, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης.

Γιατί οι Γιορτές της Γης δεν έχουν απλώς καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού κατορθώνοντας να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν το διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Ακόμα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή όξυνσης της βίας και των ξενοφοβικών συνδρόμων, οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης είναι η καλύτερη απάντηση. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.

Kαι συνεχίζουμε για 13η χρονιά …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Με την οργανωτική ευθύνη της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

earth_festival_poster_2013_07

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
Βασίλης Βασιλάτος “percussion system”: Το πρωτοποριακό “world” σύνολο κρουστών φιλτράρει τη μουσική των λαών και δίνει -μέσα από την τεχνική και το συντονισμό- το δικό του στίγμα, με το ιδιαίτερο ύφος του και τον προσωπικό του ήχο!

Οι Muchatrela (balkan swing/hot jazz/reggae) και οι RadioSol (indie/ska) σε ένα ξέφρενο live πάρτι. Κιθάρες, ukulele, τύμπανα, τρομπόνια και τρομπέτες, 9 άτομα, 2 μουσικά σχήματα σε ένα πολύωρο γλέντι, καθώς οι ρυθμοί θα περνούν από βαλκανικά σε ska/reggae και από hot jazz σε indie μέχρι τελικής πτώσεως!

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013
Altribe:Ένα rock – funk – blues γκρουπ με δυνατό στίχο, εκρηκτικό μουσικό μίγμα και δυναμική σκηνική παρουσία. Mε τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, σε αγγλικό και ελληνικό στίχο, καθώς και διασκευές από την διεθνή μουσική σκηνή.

Γιάννης Αγγελάκας: Μαζί με την παρέα του, θα παρουσιάσει τα νέα του κομμάτια, με “καινούριο ήχο και καινούριες αγωνίες”, μαζί με τα παλαιότερα και θα μας ταξιδέψει σε γνώριμα και νέα μουσικά μονοπάτια.

Μπάμπης Μπατμανίδης: Ένας γνήσιος cult μουσικός που πατά στη φόρμα του λαϊκού τραγουδιού και μέσω των στίχων του την τραβάει στα άκρα. Γι’ αυτό και έχει φανατικό κοινό ακόμη και ανάμεσα σε όσους βγάζουν εξανθήματα στο άκουσμα της λέξης «λαϊκό».

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013
Σαν Ξέμπαρκοι: O Νότης Χασάπης συνθέτης και δημιουργός του «S/S Ιόνιον 1934» μαζί με τους Θανάση Ματθαίου και Νικόλα Καραγκούνη αναβιώνουν τους «Ξέμπαρκους», ένα σύνολο που έγραψε ιστορία στην ελληνική δισκογραφία και στην μουσική προσέγγιση του Νίκου Καββαδία.

Orkestar Celal Agusevi: Ήταν και πέρσι μαζί μας και χαρακτηρίστηκαν ως η αποκάλυψη του φεστιβάλ. Φανερά επηρεασμένοι από τα πειραματικά funky περάσματα του Markovic στο ανακάτεμα με τον brass ήχο αναμόχλευσαν και αναπροσδιόρισαν τον ορισμό της balkan music.

Djembe Nights: Κλείνουν το συναυλιακό πρόγραμμα των Γιορτών της Γης με ένα ξέφρενο πάρτυ, φέρνοντάς μας την μαγεία της μουσικής των Αφρικανικών κρουστών και τραγουδιών. Άλλοτε στην παραδοσιακή τους μορφή και άλλοτε μαγειρεμένα με σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
Γλέντι στο δάσος (2.00 το μεσημέρι): Το καθιερωμένο διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το χαρακτηριστικό των Γιορτών της Γης. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Φέτος πάντως το γλέντι αρχίζει με τα χάλκινα της Orkestar Celal Agusevi. Και οι χοροί θα κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως, σίγουρα πάντως και μετά το ξημέρωμα της Δευτέρας.

και ακόμη…
Απρόοπτες συναυλίες στο κάμπινγκ.
Βασίλης Βασιλάτος “Percussion System”, η “world” έκφραση του κόσμου των κρουστών σε μια καθημερινή διαδρομή ανάμεσα camping, χωριό και festival προκαλεί το κοινό να γίνει μέρος του και να “παίξει” δημιουργικά μαζί του.
Σεμινάριο Αφρικάνικων Κρουστών (Djembe) από τον Λευτέρη Γρηγορίου.
“Tαβαφειάδα” θεατρική παράσταση, Σάββατο 13 Ιουλίου, 8.30 μ.μ. στο Παρθεναγωγείο.
Αφιέρωμα: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 1963 – 2013. Πριν από 50 χρόνια μια σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση εγκαθιστά στην Βλάστη ένα πρόδρομο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας, τόσο επίκαιρο πλέον στις μέρες μας. Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του “σουηδικού” υφαντουργείου και τα 25 από το τέλος του εγχειρήματος προγραμματίζουμε ξεναγήσεις στο «σουηδικό», προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις.
Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Το καθημερινό εισιτήριο κοστίζει πλέον 5 ευρώ (από 8 που ήταν πέρσι) και η αγορά του αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κατασκήνωση στον πανέμορφο και κατάφυτο λόφο του Άη Λια που δεσπόζει στο χωριό. Το κυριακάτικο γλέντι είναι με ελεύθερη είσοδο. Και με ιδιαίτερα προσιτές τιμές στα κυλικεία, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών στους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας. 

Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη. Η Βλάστη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ακόμα και σε περίπτωση καύσωνα ο καιρός είναι αρκετά δροσερός. Ζεστά ρούχα είναι απολύτως απαραίτητα το βράδυ για να μην κρυώσετε και να μπορέσετε να απολαύσετε τη διαμονή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here