22/4/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

Φοβάμαι πως το άρθρο που ακολουθεί θα είναι μάλλον από τα πιο βαρετά που έχετε διαβάσει στο Music Corner. Το ξέρω ότι αυτή η εισαγωγή δεν σας προδιαθέτει να συνεχίσετε την ανάγνωση, αλλά στ’ αλήθεια δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το πόσο άρτιο ήταν το αφιέρωμα που ετοίμασαν στον σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα, ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία.

Ο πανέμορφος χώρος της αίθουσας «Αντιγόνη» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς ήταν ασφυκτικά γεμάτος από νωρίς και, κατά παράξενο τρόπο, δεν διέθετε τη «στατική» ατμόσφαιρα μιας αίθουσας συναυλιών. Αντιθέτως, το κοινό ένιωθε πολύ οικεία και παρεΐστικα, λες και βρισκόμασταν σε ανοιχτό χώρο κάποιας καλοκαιρινής συναυλίας.

ntalaras_glykeria_live_2013_04_18

Μερικά λεπτά μετά τις 21:00, η δωδεκαμελής ορχήστρα από δεξιοτέχνες σολίστες μουσικούς ερμήνευσε μια σύνθεση των δύο έργων που αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος, τη «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.  Αμέσως μετά, η Γλυκερία κάνει την είσοδό της στη σκηνή, ερμηνεύοντας τον θρυλικό «Μαρμαρωμένο Βασιλιά» και ακολουθεί ο Γιώργος Νταλάρας, με το «Μες του Βοσπόρου τα Στενά». Οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούν ένα προς ένα όλα τα τραγούδια από τη «Μικρά Ασία», με κάποια, όπως «Η Σμύρνη» και «Η Προσφυγιά», να αποδεικνύονται σχεδόν επώδυνα επίκαιρα, ενώ το «Τί να Θυμηθώ, Τί να Ξεχάσω» αυτόματα μετατρέπει όλους τους θεατές σε γιγάντια χορωδία!

Ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρεται στο «παράδοξο» που έχουν μερικές φορές οι καλλιτέχνες και, ενώ ερμηνεύουν δραματικά τραγούδια, χαμογελούν κοιτώντας τους συναδέλφους τους, αφού, όπως είπε, αυτό του συμβαίνει με τη Γλυκερία. Η σπουδαία μας ερμηνεύτρια -ο τρόπος με τον οποίο τραγουδά τους αμανέδες απλά «δεν υπάρχει»-, διαπρέπει και στα τραγούδια από τον «Βυζαντινό Εσπερινό», τα οποία ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της παράστασης. Η φωνή του Νταλάρα, απίστευτα αναλλοίωτη στον χρόνο, μεγαλουργεί στα «Για Πιάσε Γύφτο Σφυρί κι Αμόνι» και «Εκεί που Σμίγει η Δύση κι η Ανατολή», ενώ ο κόσμος τραγουδά σχεδόν αδιάκοπα μαζί με τους καλλιτέχνες όλες τις διαχρονικές δημιουργίες του Καλδάρα.

ntalaras_glykeria_live_2013_04_10

Το δεύτερο μέρος αρχίζει με ένα ακόμη ορχηστρικό, το οποίο, αυτή τη φορά, μπλέκει μελωδίες από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του λαϊκού μας συνθέτη. Και μπορεί η «Μικρά Ασία» και ο «Βυζαντινός Εσπερινός» να αποτελούν δίσκους-σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ωστόσο και τα μεμονωμένα τραγούδια του Καλδάρα που ακούσαμε στη συνέχεια είναι αληθινά διαμάντια της ελληνικής μουσικής.

Η Γλυκερία άνοιξε το δεύτερο τραγουδιστικό κομμάτι του προγράμματος με το «Μην Κάνεις Όνειρα Τρελά», το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε στη δισκογραφία της, όπως ανέφερε, και θυμήθηκε ότι ο Απόστολος Καλδάρας της το εμπιστεύτηκε όταν την είχε ακούσει να τραγουδά στο «Να η Ευκαιρία» το «Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι».

ntalaras_glykeria_live_2013_04_14

Ο Γιώργος Νταλάρας ευχαρίστησε από σκηνής για την εκεί παρουσία του τον Χρήστο Νικολόπουλο, λέγοντας ότι οφείλουν ένα αφιέρωμα και σ’ αυτόν. Ακολούθησε μια σειρά τραγουδιών τα οποία δεν χρειάζονται συστάσεις: «Δεν Ξέρω Πόσο Σ’ Αγαπώ», «Πήρα απ’ τη Νιότη Χρώματα», «Συ Μου Χάραξες Πορεία», «Φορτώθηκα τις Τύψεις μου», «Ανεβαίνω Σκαλοπάτια», «Αχ, ο Μπαγλαμάς», «Εβίβα Ρεμπέτες», «Ένα Τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι», «Μην Περιμένεις Πια», «Τώρα Κλαις», «Εγώ Ποτέ δεν Αγαπώ», «Ας Παν στην Ευχή τα Παλιά». Ναι, μην αναρωτιέστε, είναι όλα του Απόστολου Καλδάρα!

Στο «καινούριο τραγούδι που δεν έχετε σχεδόν ποτέ ξανακούσει», όπως αστειεύτηκε ο Νταλάρας -την αγαπημένη μου «Φαντασία» δηλαδή-, στο «Θέατρον» άναψαν μέχρι και αναπτήρες! Η Γλυκερία, πάλι, ερμήνευσε -κυριολεκτικά με κάθε κύτταρό της να συμμετέχει- το «Σ’ Ένα Βράχο Φαγωμένο» και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος απολάμβανε εμφανώς και την παραμικρή στιγμή της βραδιάς, μας εντυπωσίασε με έναν παιχτικό αυτοσχεδιασμό στην κιθάρα, ως εισαγωγή του «Όποια και να ‘σαι».

Το «Καλή Τύχη» σήμανε το επίσημο τέλος της συναυλίας, με το ανκόρ να είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο. Η Γλυκερία κράτησε για το φινάλε τον «Γυάλινο Κόσμο», ο Νταλάρας -τι άλλο;- το «Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι». Ακόμη και αυτό το πολύ μεγάλο τραγούδι όμως, δεν ήταν αρκετό για να κοπάσουν τα συνεχή χειροκροτήματα. Έτσι, οι δύο καλλιτέχνες βγαίνουν πάλι στη σκηνή, με τον Γιώργο Νταλάρα να ζητά από τη Γλυκερία να πει ξανά ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Πριν προλάβει να μας αποκαλύψει ποιο είναι όμως, ένας κύριος από το κοινό φωνάζει τη δική του «παραγγελιά»: «Φέρτε Μια Κούπα με Κρασί»! «Ωραίο!», απαντά ο Νταλάρας. «Εντάξει, λοιπόν, θα τα πούμε και τα δύο!» Κάπως έτσι, η υπέροχη Γλυκερία γράφει γύρω στα μεσάνυχτα το φινάλε της βραδιάς, ερμηνεύοντας την «παραγγελιά» του θεατή, αλλά και αυτή του Γιώργου Νταλάρα, την «Καμπάνα του Εσπερινού».

ntalaras_glykeria_live_2013_04_04

Ειλικρινά, πηγαίνετε να ακούσετε αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στην παράταση που πήρε για το Σάββατο 27 Απριλίου. Θα θυμηθείτε τί σημαίνει ελληνικό λαϊκό τραγούδι που μιλά απευθείας στην ψυχή!

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώργος Παπαχριστούδης: πιάνο
Θανάσης Σοφράς: μπάσο
Χρήστος Ζέρβας και Κωνσταντίνος Φωτιάδης: κιθάρα
Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι
Ντάσσο Κούρτι: ακορντεόν
Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά
Πέτρος Κούρτης: κρουστά
Γρηγόρης Συντρίδης: τύμπανα
Γιώργος Μάτσικας και Γιώργος Ρόκας: μπουζούκι
Λευτέρης Ζέρβας: βιολί

Ενορχήστρωση: Γιώργος Νταλάρας με την επιμέλεια του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΥΑ!!!!!!!!!!!!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΕΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΣΗΜΙΣΗ ΩΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here