ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Go Music Productions (6/2010)

Σκόρπια λόγια και σκέψεις…

 Θυμάμαι πως ήταν πριν από 25 χρόνια σε ηλικία 5 ετών, στην ήσυχη τότε Θεσσαλονίκη, όταν συνειδητοποίησα τον κρυφό μου έρωτα με τη μουσική. Από τότε την κοιτάω στα μάτια, τη φλερτάρω, κάνω παιχνίδι μαζί της κι αυτή ανταποκρίνεται, μου χαμογελάει, μου κάνει νάζια, αλλά στο τέλος βρίσκομαι στην αγκαλιά της, γεμάτος πάθος. Η μουσική δεν με άφησε ποτέ. Με συνόδεψε στα μαθητικά μου χρόνια στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, αλλά και στις οχτάχρονες σπουδές μου στο Νέο Ωδείο, όπου εκεί βασάνισα το βιολί και το πιάνο μαζί με τα θεωρητικά μαθήματα της αρμονίας και του σολφέζ.

Κάπου στα τέλη της μαθητικής μου ζωής, τη στιγμή εκείνη που έπρεπε να γράφω εκθέσεις, αποφάσισα στο πίσω μέρος των σελίδων να σημειώνω τα κρυφά μου στιχάκια. Εκεί ανάμεσα στις γραμμές και στις λέξεις, ανακάλυψα τη μαγεία της σύνθεσης των σκέψεων μου, σε φράσεις, οι οποίες στη συνέχεια γινόντουσαν νότες.

Έτσι, λοιπόν, στίχοι και μουσική με συνόδευαν σε όλη τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, έπαιρναν μέρος στις εργασίες μου και αποτελούσαν τη διαρκή μου επαφή και τη σχέση μου με την Τέχνη.

Δεν έχασα ούτε λεπτό από τη σκέψη μου για να βεβαιωθώ ότι η μουσική είναι για μένα η επαφή μου με τον κόσμο, η διαρκής επικοινωνία μου με το κοινό. Κάτω από αυτή τη σκέψη, συνθέτω πάντοτε τους στίχους με τη μουσική μου. Κάποιες φορές, έρχονται πρώτα οι σκέψεις · άλλες φορές έρχονται πρώτα οι νότες. Μα πάντοτε σκέψεις και νότες καταλήγουν σε μία ειλικρινή κατάθεση ψυχής.

Όλα αυτά τα χρόνια, σέρνω στο σάκο μου, σαν φιγούρα στο δρόμο, τους στίχους και τις μουσικές μου. Φέτος, ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω όλη μου την αγάπη σε αυτήν που τόσα χρόνια μου κρατάει συντροφιά και μου δίνει δύναμη για να ζω: τη μουσική.

Η διαδρομή της Φιγούρας που περιπλανιέται στους δρόμους, μόλις ξεκίνησε και θα είναι μεγάλη. Τραγούδια που αναζητούν φίλους, αγάπη, που έρχονται αντιμέτωπα με το μίσος και το φθόνο των ανθρώπων, που σχολιάζουν κοινωνικά θέματα και στο τέλος αποκαλύπτουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης και της ζωής.

Η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, κυκλοφορεί ως ανεξάρτητη παραγωγή από την GO Music Productions, είναι διαθέσιμη σε όλα τα δισκοπωλεία αλλά και στο διαδίκτυο. Αποτελείται από 17 τραγούδια τα οποία είναι όλα αγαπημένα μου παιδιά. «Όλα αλλάζουν γύρω μου», αλλά συνεχίζω να γράφω μουσική «όπως παλιά», να πετάω στο δικό μου ουρανό σαν «Ιωνάθαν», να ταξιδεύω μέσα στα «όνειρα» και να «θυμάμαι πιο πολλά». Δεν σταματώ ούτε λεπτό να αγαπώ τους ανθρώπους «αληθινά», να βρίσκομαι «εδώ κι εκεί» να σου θυμίζω «κάποιες νύχτες» πως τα τραγούδια μου είναι «όλα για σένα». Μέσα από τις «σειρήνες» του μυαλού μου, όλες εκείνες τις «στιγμές», θα σου θυμίζω χωρίς «μυστικά και ψέματα», πως σε αυτή τη ζωή είμαστε «εγώ κι εσύ» και θα είμαι πάντοτε εδώ να «σε περιμένω». Αυτή είναι η Φιγούρα στο δρόμο… «Καλό ταξίδι» ! 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κώστας Φροντιστής –
fr_kostas@musiccorner.gr

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μουσικό ταξίδι του Γιώργου Οικονόμου, μόλις ξεκίνησε με την πρόσφατη κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ του, «Φιγούρα στο δρόμο». Στην ουσία όμως αυτό το ταξίδι έχει αρχίσει πολλά χρόνια πριν όταν ο ίδιος ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, στη γενέτειρα του Θεσσαλονίκη, σε ηλικία μόλις 5 ετών, μέχρι και σήμερα. Όλες τις μουσικές εμπειρίες που του προέκυψαν μέσα σε αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να τις αποτυπώσει σε ένα δίσκο.

Είναι ξεκάθαρο από το πρώτο άκουσμα, ότι τα τραγούδια μιλάνε για τις περιπλανήσεις και τα συναισθήματα του Γιώργου, γι’ αυτό και το εντονότερο στοιχείο όλων, είναι ο στίχος του. Στίχος άμεσος, καθημερινός και συνάμα κοινωνικός, που μπορεί εύκολα κάποιος να ταυτιστεί μαζί του. Όσο για το μουσικό ύφος των τραγουδιών του, κινείται σε ποπ-ροκ ρυθμούς με κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, χωρίς όμως υπερβολή. Ο δίσκος αποτελείται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τραγουδιών (17 στο σύνολο) από τα οποία κάποια είναι πολύ ενδιαφέροντα (όπως τα «Όπως παλιά», «Ιωνάθαν», «Στιγμές», «Τόσα χρόνια» και «Καλό ταξίδι»). Η παγίδα όμως είναι ότι πέρα από αυτές τις καλές στιγμές, στο σύνολό του ο δίσκος μοιάζει να είναι λίγο «άχρωμος». Και εξηγούμαι: Άχρωμος με την έννοια ότι δεν υπάρχουν εναλλαγές στα τραγούδια. Κινούνται στο μεγαλύτερο βαθμό στο ίδιο στυλ, ακόμα και ηχητικά, και αυτό όταν τα τραγούδια είναι τόσο πολλά, κινδυνεύει να γίνει μονότονο. Από την άλλη βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το να έχει τραγούδια στο ίδιο στυλ δείχνει ότι ο καλλιτέχνης έχει ξεκάθαρο μουσικό ύφος. Σίγουρα ισχύει αυτό, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν και διαφορετικές προτάσεις μέσα σε ένα δίσκο για να μπορούν πιο εύκολα να ακουστούν όλα τα τραγούδια και να μη “χάνονται” σε ένα ηχητικά μονότονο περιβάλλον.

Χωρίς αμφιβολία πάντως, περιπτώσεις όπως του Γιώργου, που έρχεται με χρόνια σπουδών και αδιαμφισβήτητο ταλέντο – καθώς υπογράφει μουσικά και στιχουργικά όλο τον δίσκο ενώ έχει κάνει και τη παραγωγή – οφείλουν και πρέπει να είναι επικροτούμενες. Μέσα από το δουλειά αυτή είναι ξεκάθαρο το πόσο αγαπά τη μουσική και αυτό κατάφερνει να μας το μεταδόσει. Σίγουρα ο δρόμος στον οποίο μόλις μπήκε ο Γιώργος, είναι ανοιχτός και μακρινός!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Αληθινά
02. Στιγμές
03. Εδώ κι εκεί
04. Όλα αλλάζουν γύρω μου
05. Όπως παλιά
06. Κάποιες νύχτες
07. Θυμάμαι πιο πολλά
08. Ιωνάθαν
09. Όνειρα
10. Τόσα χρόνια
11. Όλα για σένα
12. Μυστικά και ψέματα
13. Εγώ κι εσύ
14. Σε περιμένω
15. Σειρήνες
16. Καλό ταξίδι
17. Δολοφόνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here