ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Eros (9/2010)

Νέος δίσκος από τη Γλυκερία που αυτή τη φορά ερμηνεύει τα υπέροχα καινούρια τραγούδια που της έγραψαν ο Γιώργος Ζήκας και η Βάσω Αλλαγιάννη.

Μία συνεργασία τόσο ταιριαστή, που προέκυψε «όταν συναντήθηκαν άνθρωποι με ανοιχτή καρδιά, δοτικότητα και θετική ενέργεια, τη σωστή στιγμή», όπως σημειώνει η Βάσω Αλλαγιάνη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γ. Ζήκας ζήτησε από την Β. Αλλαγιάνη στίχους της για να φτιάξει «κανένα τραγουδάκι». Εκείνη, αν και δεν είχε δώσει ποτέ στίχους σε άλλον, ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν όχι ένα, αλλά πολλά καινούρια τραγούδια, που βρήκαν την ιδανική τους ερμηνεύτρια στη Γλυκερία.

Τραγούδια λαϊκά, γεμάτα φως και αγάπη, φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά και πολύ μεράκι, από δύο «μάστορες» του είδους και περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Η αγάπη είναι ελεύθερη». Η Γλυκερία τα απογειώνει με την υπέροχη φωνή της, γεμάτη δύναμη, φρεσκάδα και βαθιά ευαισθησία. Η ίδια σημειώνει για τη συνεργασία τους: «…ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια, ήρθε όμως αβίαστα, ακριβώς σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, χαρά και αλήθεια και αυτά τα τραγούδια έχουν περίσσευμα αγάπης, χαράς και αλήθειας».

Μαζί με τα καινούρια τραγούδια, θα ακούσετε και κάποιες γνωστές επιτυχίες των δύο δημιουργών, για πρώτη φορά με τη φωνή της Γλυκερίας.

Συμμετέχουν, τραγουδώντας ντουέτα με την Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας στην «Κουρσάρα», η Μελίνα Ασλανίδου στο «Έρωτας μοιάζει η φιλία», ο Δημήτρης Σταρόβας σε μία πρωτότυπη ρέγκε διασκευή του «Πάμε νότια» και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος σε μία «θεατρική» ερμηνεία στο τραγούδι «Της Ηλέκτρας κόλπα».

Η ενορχήστρωση είναι του Στέλιου Φωτιάδη.
Η διεύθυνση και επιμέλεια παραγωγής του Στέλιου Φωτιάδη και του Άγγελου Σφακιανάκη.

Ένας δίσκος που θα αγαπήσετε από την πρώτη ακρόαση!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης – tasos.kr@musiccorner.gr

Έχουνε περάσει σχεδόν 24 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1986, όταν η Γλυκερία ηχογραφούσε για πρώτη φορά τραγούδι του Γιώργου Ζήκα. Πρόκειται για το πολύ γνωστό (και «σουξέ» εκείνης της περιόδου, αλλά και αργότερα) «Με μπουνάτσες και μποφόρια», το οποίο ήταν το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ «Μάτια μου».

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 μέχρι οι δυο τους να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη δουλειά. Η Γλυκερία επιστρέφει με νέο υλικό μετά από τέσσερα χρόνια και τη «Βροχή των αστεριών» κι αφού μεσολάβησε το 2008 ο δίσκος με τις επανεκτελέσεις γνωστών και όχι μόνο λαϊκών δημιουργιών του Μίκη Θεοδωράκη με τον τίτλο «Τα θεμέλιά μου στα βουνά». Από την άλλη, ο Ζήκας προέρχεται από μια σχετικά μακρόχρονη αποχή από τη δισκογραφία, φαίνεται όμως ότι και μόνο το κίνητρο ότι θα έγραφε έναν ολόκληρο δίσκο για τη Γλυκερία μάλλον λειτούργησε αποφασιστικά στο να ξαναβρεί την έμπνευση που ίσως είχε χάσει. Ίσως πάλι, να έπαιξαν το ρόλο τους και οι στίχοι της Βάσως Αλλαγιάννη. Ποιος ξέρει…

Η ουσία πάντως είναι ότι έχουμε στα χέρια μας ένα άλμπουμ που σε γενικές γραμμές θα είναι κρίμα να χαθεί μέσα στο συρφετό των «σκουπιδιών» που κατακλύζουν εδώ και κάμποσα χρόνια την ελληνική δισκογραφία. Σίγουρα δεν είναι αριστούργημα, είναι όμως μια δουλειά φτιαγμένη με πολύ κέφι και μεράκι από ανθρώπους που έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιάδων χιλιόμετρα στον καλλιτεχνικό στίβο κι έχουν αποδείξει την αξία τους…

Το άλμπουμ ανοίγει μ’ ένα χασάπικο «αλά παλαιά» – το «Η αγάπη δεν είναι δεδομένη» – κι από το δεύτερο κιόλας τραγούδι («Σε εμπιστεύτηκα») αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι μπροστά μας έχουμε ένα «πολυσυλλεκτικό» ως προς τους ρυθμούς του δίσκο, αφού μιλάμε για ένα …ταγκό. Συνεχίζουμε με το «Πάμε νότια» στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Σταρόβας, ένα κομμάτι που αν κυκλοφορούσε μέσα στο καλοκαίρι λογικά θ’ ακουγόταν πολύ στα θερινά κλαμπάκια. «Όλα τα λεφτά» είναι η εισαγωγή του, στην οποία ακούγεται η φράση “Let’s keep …ολούθε» – αν βεβαίως άκουσα σωστά!

Και πάμε στην «Κουρσάρα» (συμμετέχει ο Κώστας Μακεδόνας), η οποία είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά το 2001 με τη φωνή της Κατερίνας Κούκα στο πλαίσιο του άλμπουμ «Στο απέναντι το ρεύμα» (φράση που υπάρχει στο εν λόγω τραγούδι). Εδώ και κάμποσες ημέρες, ακούγεται κατά κόρον ως διαφημιζόμενο από τον τηλεοπτικό σταθμό του οποίου «παρακλάδι» αποτελεί η δισκογραφική εταιρεία όπου ανήκει η Γλυκερία. Δε μπορώ να πω ότι με «τρελαίνει» κάποια από τις δύο εκτελέσεις, χωρίς φυσικά να ευθύνονται γι’ αυτό οι εξαιρετικές τραγουδίστριες. Απλώς, δε μου «πάει» – ή δεν «πάω» – το κομμάτι. Πάντως, παραδέχομαι ότι οι στίχοι του είναι εξαιρετικά επίκαιροι.

«Ο γλάρος» – με την Αλλαγιάννη να υπογράφει εδώ και τη μουσική – θεωρώ ότι είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Ένα τρυφερό (αλλά καθόλου «γλυκερό») τραγούδι, με τον μοναδικό Βασίλη Σαλέα να το «στολίζει» μ’ αυτό το κλαρίνο του που σε χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά!

Όπως είπαμε και νωρίτερα, ο Ζήκας «παίζει» με διάφορους ρυθμούς και σε τούτο το δίσκο μπορείς ν’ ακούσεις από καθαρά λαϊκά μέχρι …κάντρι και μάμπο! Παράλληλα, υπάρχει η γνωστή «περιπαικτική» του διάθεση σε όλα τα κομμάτια καθώς γενικότερα έχει τη συνήθεια να διακωμωδεί διάφορες καταστάσεις, χωρίς όμως ποτέ να τις γελοιοποιεί και να γελοιοποιείται κι ο ίδιος. Στο αυτό κλίμα κινείται και η Αλλαγιάννη με τους στίχους της.

Για ν’ ακούσουμε ζεϊμπέκικο, περιμέναμε εννιά τραγούδια και στο δέκατο βρήκαμε ένα από τα παλιά. Το πασίγνωστο «Απόψε σιωπηλοί», που πρωτοηχογραφήθηκε το 1990 από τον Νίκο Παπάζογλου στο άλμπουμ «Σύνεργα». Επειδή ουδέποτε συμπάθησα τον συγκεκριμένο τραγουδοποιό – ερμηνευτή και το έργο του (όπως και τον Μανώλη Λιδάκη που το ερμήνευσε δεύτερος), προτιμώ σίγουρα την εκτέλεση της Γλυκερίας!

Άλλο ένα «δυνατό» σημείο του δίσκου είναι το «Έρωτας μοιάζει η φιλία», το οποίο υπάρχει σε δύο «βερσιόν» με τη συμμετοχή της υπέροχης Μελίνας Ασλανίδου. Αυτό το τραγούδι το πρωτοάκουσα στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας» τον περασμένο χειμώνα και μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση από την αρχή. Ακούγοντάς το ηχογραφημένο, μου άρεσε ακόμη πιο πολύ.

Αξίζει να προσέξετε επίσης και τα «Οι φίλοι στο σπίτι» και «Τρελός Αύγουστος», το οποίο επίσης θα μπορούσε να κάνει «καλοκαιρινή» καριέρα αν το άλμπουμ κυκλοφορούσε ένα-δυο μήνες νωρίτερα…

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια δουλειά με σεβασμό στον ακροατή, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους που ξέρουν ακόμη ν’ ακούνε. Πιθανότατα να μη προσθέσει κάποιο «γαλόνι» στη γεμάτη χρυσά παράσημα μουσική «στολή» της Γλυκερίας, όμως θα φτάσει στ’ αυτιά εκείνων που πρέπει. Πάντως, θεωρώ ότι ορισμένα τραγούδια (όχι πάντως περισσότερα από δυο-τρία) θα μπορούσανε να είχαν παραληφθεί…

Το ένθετο είναι λιτό κι απέριττο, με τους στίχους των τραγουδιών και σημειώματα των συντελεστών.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01) Η αγάπη δεν είναι δεδομένη
02) Σε εμπιστεύτηκα
03) Πάμε νότια (στίχοι Γ. Ζήκα)
04) Χωρίς εσένα (μουσική-στίχοι Β. Αλλαγιάννη)
05) Η κουρσάρα (στίχοι Γ. Ζήκα-συμμετέχει ο Κ. Μακεδόνας)
06) Ο γλάρος (μουσική-στίχοι Β. Αλλαγιάννη)
07) Της Ηλέκτρας κόλπα (συμμετέχει ο ηθοποιός Β. Χαραλαμπόπουλος)
08) Όλα έχουν γίνει (στίχοι Γ. Ζήκα)
09) Έρωτας μοιάζει η φιλία (συμμετέχει η Μ. Ασλανίδου)
10) Απόψε σιωπηλοί (μουσική-στίχοι Β. Αλλαγιάννη)
11) Έλα πάμε να φύγουμε
12) Οι φίλοι στο σπίτι
13) Η αγάπη είναι ελεύθερη
14) Τρελός Αύγουστος
15) Ότι ζητάω το αρνιέμαι
16) Θυμάσαι
17) Έρωτας μοιάζει η φιλία (συμμετέχει η Μ. Ασλανίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here