7/2/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Στις μέρες της οικονομικής κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από παρήγορο να διαπιστώνεις ότι ορισμένες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες και διαχρονικές. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, ισχύει τόσο για την Ελένη Βιτάλη, όσο και για το καλό λαϊκό και δημοτικό τραγούδι, τα οποία υπηρετεί για πάνω από 40  χρόνια τώρα. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι θεωρούν – και ίσως όχι εσφαλμένα – ότι το λαϊκό τραγούδι ακολουθεί φθίνουσα πορεία και δεν αγγίζει τους νέους, η Ελένη Βιτάλη με την παρέα της στο ACRO, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο είδος ζει, πάλλεται και εκφράζει τους καημούς και τις επιθυμίες όλων μας.

Το πρώτο που σε κερδίζει στον υψηλής αισθητικής χώρο του κέντρου είναι η εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη, μέσα από την τεράστια τζαμαρία που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή. Το αμέσως επόμενο – και θα μάς επιτρέψετε να γίνει ιδιαίτερη μνεία επ’ αυτού – είναι η εξαιρετική εξυπηρέτηση και η ευγένεια όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, το οποίο με τον επαγγελματισμό του διευκόλυνε τη δουλειά μας. Ας περάσουμε όμως στο live…

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η μεγάλη τζαμαρία καλύπτεται από περσίδες, στερώντας μας την κατάφωτη όψη του Παρθενώνα. Ωστόσο, η φωνή της Ελένης Βιτάλη, η οποία ακούγεται a capella από τα παρασκήνια, μάς αποζημιώνει: «Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε, Μανωλιό μου;», τραγουδά και εμφανίζεται στη σκηνή επισημαίνοντας: «Κάπως έτσι γνωριστήκαμε, έτσι δεν είναι;» Μετά την πρώτη καλησπέρα ερμηνεύει τις «Μοναχικές Γιαγιάδες», ενώ σε κάθε τραγούδι που ακολουθεί, ανεβαίνει μαζί της στη σκηνή και ένας από τους φίλους της. Η Γιώτα Νέγκα με το «Ίσως Φταίνε τα φεγγάρια», η Μελίνα Ασλανίδου με το «Δρόμο Άλλαξε ο Αέρας» και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με το «Κανείς Εδώ δεν Τραγουδά». Όταν στη σκηνή βρίσκονται και τα νεότερα μέλη του σχήματος, οι ταλαντούχες Βαλερία Κουρούπη και Μυρτώ Ναούμ, όλη η παρέα τραγουδά εν χορώ «Τώρα το Πλοίο Έχει Σαλπάρει…», δίνοντάς μας έτσι μια πρώτη γεύση για τον τόνο της βραδιάς. «Θα περάσουμε καλά!», σκεφτόμαστε αυθόρμητα όλοι…!

Με την αρωγή, πάντοτε, της εξαιρετικής επταμελούς ορχήστρας με επικεφαλής τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, ξεκινούν τα ισορροπημένα σόλο του προγράμματος. Η Μυρτώ Ναούμ ερμηνεύει με δυναμισμό το «Δι’ Ευχών» και τις «Μοίρες», ενώ η Βαλερία Κουρούπη επιλέγει να μπερδέψει «Τα Λαϊκά» του Κραουνάκη με τραγούδια του Χιώτη. Για το τέλος του σόλο της, μάς επιφυλάσσει μία θεατρικότατη, εκφραστική ερμηνεία του «Αυτή η Νύχτα Μένει» -επίσης του Κραουνάκη. Η θεατρική της παιδεία -οι περισσότεροι ίσως τη γνωρίζετε ως ηθοποιό- είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Η Γιώτα Νέγκα ανεβάζει ρυθμούς με το «Να ‘χα Δυο Ζωές» και αφιερώνει τον «Θερμοσίφωνα» των Κώστα Λειβαδά και Θοδωρή Γκόνη «σε όλες τις μητέρες». Όντας η ίδια μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες λαϊκές τραγουδίστριες μάς χαρίζει μια ανατριχιαστική ερμηνεία στο «Με τα Μάτια Κλειστά» του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, μέσα από το οποίο τη γνωρίσαμε οι περισσότεροι.

Στη σκηνή ανεβαίνει έπειτα η εξίσου χαρισματική Μελίνα Ασλανίδου, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενη, μιας και τη συγκεκριμένη βραδιά βρίσκονταν στο μαγαζί φίλοι της από τη Θεσσαλονίκη και τον «Ευκλείδη», τη σχολή στην οποία είχε σπουδάσει βοηθός μικροβιολόγου, όπως είπε. Ερμήνευσε με ιδιαίτερη εκφραστικότητα τις επιτυχίες της «Ναι θα Πω» και «Το Λάθος», αλλά και μια καινούργια μπαλάντα της Σάννυ Μπαλτζή και του Τζίμη Καρυστινού, με τίτλο «Το Κρύο και η Μοναξιά».

Τη σκυτάλη παίρνει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με το αγαπημένο «Χρώμα δεν Αλλάζουνε τα Μάτια», αλλά και «Το Όνειρο», ένα τραγούδι από τον πιο πρόσφατο προσωπικό του δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο περίπου. Με το ξεχωριστό χρώμα της φωνής και την έμφυτη ευγένεια που τον χαρακτηρίζει, βάζει τη δική του πινελιά σε τραγούδια-σταθμούς, όπως «Ο Γκρεμός» του Χατζιδάκι και το «Υπάρχω» του Χρήστου Νικολόπουλου.

Η ώρα για το σόλο της Ελένης Βιτάλη έχει φθάσει και οι περσίδες ανοίγουν για να αποκαλύψουν ξανά την Ακρόπολη – ιδανικό φόντο για την τόσο σπουδαία ερμηνεύτρια. «Μπαλαμό», «Ταχεία», «Εγώ Τραγούδαγα» είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες που ερμηνεύει. Ξεχωριστή στιγμή του προγράμματός της είναι η ερμηνεία της «Κιβωτού», μαζί με τη Βαλερία Κουρούπη. «Αυτό το τραγούδι», σχολιάζει η ίδια, «το έγραψα όταν γέννησα τον γιο μου. Απόψε το τραγουδάω με τη νύφη μου, δηλαδή την κόρη μου»! Το σόλο του προγράμματός της κλείνει με την εξαιρετική ερμηνεία του «Μακριά μου να Φύγεις».

Αυτό που προσωπικά μού έκανε εντύπωση στην Ελένη Βιτάλη, πέρα από τη χαρακτηριστική της χροιά και το πόσο σωστά τοποθετεί τη φωνή της, είναι η απλότητα που διαπνέει τις ερμηνείες της. Η παρουσία της στη σκηνή είναι σοβαρή, λιτή, σχεδόν δωρική, γεγονός το οποίο προσδίδει ειδικό βάρος σε κάθε της ερμηνεία. Το τραγούδι πηγάζει από μέσα της με την ίδια φυσικότητα με την οποία μιλάει, τραγουδά συνεχώς, ακόμη και όταν δεν είναι ανοιχτό το μικρόφωνό της, ενώ, εντελώς ακομπλεξάριστα κάνει και δεύτερες φωνές όπου χρειαστεί.

Ακολουθεί ένα από τα highlights του προγράμματος, η παρουσία του σπουδαίου συνθέτη Τάκη Σούκα, ο οποίος ξεκινά την εμφάνισή του με όμορφο σόλο στο ακορντεόν. Η Ελένη Βιτάλη επανέρχεται, δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη που βρίσκονται μαζί επί σκηνής, καθώς ο πατέρας του συνθέτη την προστάτευε από κακοτοπιές όταν τραγουδούσε μικρή στα πανηγύρια. Το αφιέρωμα στον Τάκη Σούκα, με την παρουσία και των Ανδρεάτου, Ασλανίδου και Νέγκα, μάς θυμίζει διαχρονικά τραγούδια του συνθέτη, όπως το «Άκου, βρε Φίλε», «Μια Ζωή μέσα στους Δρόμους», «Τελειώσαμε και Μείναμε Μονάχοι», αλλά και το «Βάρα Μου το Ντέφι». Ειδικά αυτό το τελευταίο, μού ξύπνησε εικόνες από παιδικές αναμνήσεις, αφού θυμάμαι ακόμη τη φωτογραφία με τη Βιτάλη να κρατάει το ντέφι στο εξώφυλλο της κασέτας που είχαμε στο αυτοκίνητο…

Η ώρα είναι πια κάτι παραπάνω από προχωρημένη και το κέφι απογειώνεται, καθώς και οι επτά τραγουδιστές του προγράμματος στήνουν λαϊκό πάλκο «αλά παλαιά».  «Η Ζωή μου Όλη», «Ας τον Τρελό στην Τρέλα του», «Πριγκηπέσα», «Βρέχει Φωτιά στη Στράτα μου», «Τί Σου ‘κανα και Πίνεις», «Ρίξε στο Κορμί μου Σπίρτο», «Μην Περιμένεις πια», «Στη Σκέψη της Τρελής», «Στα Είπα Όλα», «Πρώτο Φθινόπωρο», «Μια Γυναίκα Μπορεί» και πολλά άλλα τραγούδια καλούν τον κόσμο να ανέβει στην πίστα για χορό. Όλο το μαγαζί δε, τραγούδησε με μια φωνή το «Δεν θα Ξαναγαπήσω» και τα «Παραπονεμένα Λόγια», με αποκορύφωμα τον «Γυάλινο Κόσμο»: «Θα σου δώσω μια να σπάσεις, αχ, βρε κόσμε γυάλινε, και θα φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε»…

Λίγο μετά τις 4 τη νύχτα, η Ελένη Βιτάλη μένει μόνη στο πάλκο, χαρίζοντάς μας μια ανεπανάληπτη ερμηνεία της παραδοσιακής «Ιτιάς», ενώ μισή ώρα αργότερα όλη η παρέα μάς αποχαιρετά με το «Γλέντα τη Ζωή» (Τί τα Θέλεις τα Λεφτά) και τη Βιτάλη να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «τράβηξε πολύ γιατί μερακλώσαμε κι εμείς!» Ήταν όντως μια βραδιά γνήσιας λαϊκής διασκέδασης, απ’ αυτές που δυστυχώς σπάνια μάς δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα.

Πέρα από το ρεπορτάζ της βραδιάς, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Γεράσιμο Ανδρεάτο και τις κυρίες Μελίνα Ασλανίδου και Γιώτα Νέγκα.

Music Corner: Είναι πολύ σπάνιο σήμερα να βλέπεις στο ίδιο πρόγραμμα τραγουδιστές του ίδιου επιπέδου, με τόσο ξεχωριστή χροιά φωνής και τόσο ιδιαίτερες προσωπικότητες…
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Κι εγώ νομίζω ότι αυτό είναι το ατού του προγράμματος.

Music Corner: Πείτε μας δυο λόγια για τη μεταξύ σας συνεργασία αλλά και γι’ αυτήν με την κυρία Βιτάλη…
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Αυτό που βλέπετε, αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Δηλαδή, οι σχέσεις είναι αρμονικές γιατί, ενώ ο καθένας έχει τη δική του πορεία, τη δική του αξία και το δικό του ρεπερτόριο και δίνει, βέβαια, και τον δικό του αγώνα, είμαστε όλοι μαζί εδώ, σε ένα χώρο όπου μπορεί να υπάρξει η αλήθεια όλων μας μαζί. Για την Ελένη Βιτάλη, τί να πούμε; Την ευχαριστούμε καταρχήν, γιατί εκείνη μας έκανε το κάλεσμα και μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί. Να μην ξεχάσουμε εδώ να αναφέρουμε και τον κύριο Τάκη Σούκα, το σπουδαίο λαϊκό συνθέτη μας, και τις εξαιρετικές νέες τραγουδίστριες, τη Βαλερία Κουρούπη και τη Μυρτώ Ναούμ. Με τη Γιώτα και τη Μελίνα αισθάνομαι συγγενής –έχουμε ξεκινήσει μαζί. Και πέρα απ’ το ξεκίνημα, κατά καιρούς βρισκόμαστε πάλι.
Μελίνα Ασλανίδου: Εγώ με τον Γεράσιμο ξεκίνησα!
Γιώτα Νέγκα: Κι εγώ με τον Γεράσιμο ξεκίνησα, να το πω αυτό! Ήταν η πρώτη συνεργασία μετά το δισκογραφικό μου ντεμπούτο!
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Και από τότε βρισκόμαστε σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε αφιερώματα και σε προγράμματα μικρής διάρκειας. Φέτος μάς έδωσε την ευκαιρία η Ελένη να κάνουμε ένα χορταστικό, ωραίο πρόγραμμα που ευχαριστιέται η ψυχή μας!

Μελίνα Ασλανίδου, Γιώτα Νέγκα και Γεράσιμος Ανδρεάτος, μιλούν στη Μαρία Αβραμίδου και το MusicCorner.gr

Music Corner: Για να συνδυάσω το νέο τραγούδι της Μελίνας «Το Κρύο κι η Μοναξιά» με το «Όνειρο» του Γεράσιμου, με ποια όνειρα, ποια εφόδια, νομίζετε ότι μπορούμε να πολεμήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα;
Μελίνα Ασλανίδου: Πρώτο και κύριο, πρέπει να κλείσουμε τις τηλεοράσεις! Να μην παίρνουμε αυτά τα μηνύματα, να μαζευτούμε λιγάκι και να υπηρετήσουμε το “εμείς”. Να ξεφύγουμε απ’ το “εγώ”. Είναι ευκαιρία για όλους μας να ενωθούμε και να κάνουμε ομάδες, παρέες και όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Ποτέ δεν είχαμε πολλά λεφτά, πιστεύω… Κανένας μας…
Γιώτα Νέγκα: Και κανένας δεν βιώνει ένα μοναχικό πρόβλημα – όλοι το ζούμε. Άρα καλό είναι να δούμε και το διπλανό μας που ζει το ίδιο και να μας βοηθήσει αυτό να ενωθούμε. Αυτό έχει γίνει κι εδώ με έναν τρόπο. Η αναζήτηση είναι κοινή: Να ενωθούμε, να περάσουμε καλά. Δεν υπήρξε καμιά στιγμή ανταγωνισμού – η Ελένη, νομίζω, μας έχει βγάλει τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν είναι μόνο ότι περνάμε καλά και είμαστε συγγενείς μουσικά. Χτίζονται φιλίες και ενισχύονται φιλίες πολύ γερές κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Και νομίζω ότι αυτό καμιά φορά το νιώθει μαγικά όλη η σάλα και το νιώθουμε κι εμείς στον αέρα. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο.
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Και στηρίζει ο ένας τον άλλο. Κάποιες στιγμές που είχα προβληματάκια με κάποιες ψιλό-αρρώστιες που πέρασα, μου στάθηκαν πάρα πολύ οι κοπέλες, απ’ όλες τις απόψεις. Και ψυχολογικά – μου άνοιξαν την καρδιά τους, με έκαναν να ξεχάσω – και όταν χρειάστηκε μια δυο μέρες να τραγουδήσω λίγο λιγότερο, εκείνες με κάλυψαν με πολλή αγάπη.
Γιώτα Νέγκα: Το ίδιο έχω αισθανθεί κι εγώ, γιατί κάποιες φορές που έχω πέσει, εδώ έχω μια μεγάλη αγκαλιά…
Μελίνα Ασλανίδου: Είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό γίνεται: Σπάμε το εγώ μας!
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Αγκαλιαζόμαστε όλοι και πριν βγούμε και στο τέλος!
Μελίνα Ασλανίδου: Αν γίνουμε όλοι ομάδα, αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, νιώθουμε αυτό το υπέροχο συναίσθημα του μοιράσματος.
Γιώτα Νέγκα: Κι έγινε απ’ την πρώτη στιγμή! Απ’ τις πρόβες ο ένας έπαιρνε ιδέες κι απ’ το ρεπερτόριο του άλλου. «Αυτό για σένα, αυτό για σένα…» Έτσι απλά έγινε!
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Αλλά και ζητούσε βοήθεια ο ένας απ’ τον άλλον.
Μελίνα Ασλανίδου: Να πω και κάτι; Ο πυρήνας μας ήταν και είναι η Ελένη Βιτάλη, με τη μεγάλη καρδιά! Τόσο μεγάλη καρδιά, με τόση αγάπη!
Γιώτα Νέγκα: Ακριβώς! Ηθική αυτουργός είναι εκείνη. Εκείνη συνέλαβε την παρέα, εκείνη άνοιξε την αγκαλιά, εκείνη έφερε την ισορροπία…
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Τη συνέλαβε, την αντιλήφθηκε, αλλά δεν τη δημιούργησε – με την έννοια ότι εμείς προϋπήρχαμε ως παρέα, απλώς δεν είχε τύχει να βρεθούμε όλοι μαζί.
Γιώτα Νέγκα: Η Ελένη ήταν ο καταλύτης αυτής της “χημικής ένωσης”…!

Music Corner: Η ίδια έχει, άλλωστε, επιμεληθεί και το πρόγραμμα…
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Ναι, γιατί κατάλαβε τη συγγένεια που έχουμε όλοι.
Μελίνα Ασλανίδου: Το ένιωσε! Νομίζω ότι και αυτή ήταν η αρχική της σκέψη. Νομίζω ότι κάπως έτσι το ‘φτιαξε και μας φώναξε παρέα. Γιατί με την καρδιά τη μεγάλη που έχει, έχει τεράστια αγάπη μέσα της η Βιτάλη. Και γι’ αυτό μάλλον την αγαπάμε όλοι τόσο πολύ! Πέρα απ’ το υπέρ-ταλέντο της που δεν το συζητάμε. Αυτό λέγαμε και με τη Γιώτα πριν που την παρακολουθούσαμε. Κάθε φορά μένουμε, θέλουμε να την ακούμε συνέχεια!
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Κάθε βράδυ είναι μια έκπληξη!
Γιώτα Νέγκα: Έχει τύχει βράδυ να πίνουμε και να φωνάζουμε…
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Εγώ δυο βράδια σούρωσα άσχημα!
Μελίνα Ασλανίδου: Γενικά κλαίμε, γελάμε, χαιρόμαστε… Το βιώνουμε! Κι αυτό πρέπει να κάνουμε οι άνθρωποι, να βιώνουμε τις στιγμές μας, γιατί αυτό χάνουμε…

Music Corner: Πριν κλείσουμε, θα μας πείτε δυο λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μελίνα Ασλανίδου: Ετοιμάζω τον καινούργιο μου δίσκο και είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί το υλικό το έχω επιλέξει η ίδια, είναι πιο προσωπικό.
Γιώτα Νέγκα: Κι εγώ κάτι ετοιμάζω. Είναι μια δουλειά με παλιότερα αγαπημένα τραγούδια, κάποια διασκευασμένα και κάποια όχι, κι ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσει.
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Το «Όνειρο» που αναφέραμε και πριν περιλαμβάνεται σε ένα δίσκο μου που έχει κυκλοφορήσει έναν χρόνο τώρα και λέγεται «Ψυχή που δεν Αμάρτησε Ποτέ της δεν Αγιάζει». Επίσης, θα έχουμε τη χαρά με τη Μελίνα και τη Γιώτα να κάνουμε αργότερα μια δουλειά με τον κύριο Τάκη Σούκα!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here