20/2/2012
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr

Ακούγοντας το όνομα “f8”, το μυαλό μας πήγε, φυσικά, στη μοίρα. Βρήκαμε στο YouTube και αποσπάσματα από προηγούμενα live του συγκροτήματος και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να το ακούσουμε από κοντά. Πέντε γυναίκες που παίζουν και τραγουδούν soul, blues και jazz μουσική.

Τι κι αν ήταν 14 Φλεβάρη; Το ρεπορτάζ δεν έχει ημερομηνίες και χώρο για προσωπικές στιγμές, όσο κι αν η μέρα των ερωτευμένων απαιτούσε …άλλα κόλπα! Πήρα το κασετοφωνάκι μου και κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας, στο φιλόξενο Almaz, για ν’ ακούσω ζωντανά τις f8.

Πριν την έναρξη του προγράμματος, μιλήσαμε με τα κορίτσια για να μάθουμε κι εμείς περισσότερα για τη δουλειά και την πορεία τους. Παρότι είχαμε και τις πέντε μπροστά μας, τον ρόλο της …εκπροσώπου ανέλαβε η Ιρέν Χαΐτογλου, που είναι και η φωνή του συγκροτήματος.

Music Corner: Είστε πέντε γυναίκες που παίζετε covers από ένα είδος όχι τόσο συνηθισμένο στην Ελλάδα. Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;
Ιρέν: Ονομαζόμαστε “f8” και γράφεται με “f” και “8” γιατί η γνωριμία έγινε το Φεβρουάριο του 2008 σ’ αυτό το μαγαζί! Γινόταν ένα karaoke πάρτι όπου τραγούδησα ένα κομμάτι και λίγο αργότερα η «ανήσυχη» κιθαρίστρια μας η Γεωργία, έψαξε και με βρήκε. Μου είπε ότι παίζει κιθάρα και μου πρότεινε να κάνουμε ένα γκρουπ. Οπότε ξεκινήσαμε οι δυο μας και πέρασε περίπου 1,5 έτος για να βρούμε τις άλλες τρεις (γέλια). Πολύ σύντομες διαδικασίες!

Music Corner: Εξ ου και το f8, μοίρα… Τα υπόλοιπα κορίτσια πώς τα βρήκατε; Με αγγελία;
Ιρέν: Όχι. Τρίτη εμφανίστηκε η Νίκη που παίζει μπάσο και πνευστά, η οποία ήταν γνωστή γνωστού της Γεωργίας από πιο παλιά. Ύστερα …αναγκάσαμε τη Νατάσα να μάθει drums (γέλια) και σείεται ο τόπος όταν κάνει εξάσκηση, και η Φωτεινή είναι καθηγήτρια πιάνου, είναι η αυστηρή της υπόθεσης, η «Κυρία» (γέλια), με την οποία μας συνδέει μια αγάπη για τα ίδια κομμάτια. Η Φωτεινή εισήλθε πρόσφατα στη μπάντα αλλά την αγαπάει όσο κι εμείς.

Music Corner: Δουλεύετε με live και διασκευές, από όσο έχω δει στο YouTube. Δικά σας κομμάτια; Γράφετε, δοκιμάζετε διάφορα;
Ιρέν: Όχι ακόμα.

Music Corner: Και τι κάνετε σ’ αυτόν τον τομέα;
Ιρέν: Περιμένουμε να βρεθούν άνθρωποι να μας γράψουν κομμάτια. Κάποτε θα γίνει κι αυτό. Αλλά πρέπει να βρεθεί κάποιος που να αρέσκεται στο στιλ μας. Η μουσική αυτή δεν είναι πολύ συνηθισμένη. Εκτός του ότι είμαστε κορίτσια που παίζουμε τέτοια μουσική. Δεν ακούς συχνά από κάποια μπάντα κομμάτια όπως το Mac The Knife και τέτοια. Είναι τραγούδια που μας αρέσουν και κάνουν τη διαφορά σε μια μπάντα. Ούτε ροκάρουμε, ούτε τζαζάρουμε πολύ. Κάτι ενδιάμεσο.

Music Corner: Εφόσον δεν έχετε ακόμα δικά σας κομμάτια, σκέφτεστε να κυκλοφορήσετε κάποιο άλμπουμ με διασκευές;
Ιρέν: Είναι μία σκέψη αυτή αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Πρέπει πρώτα να βρούμε «άκρες», να γνωρίσουμε κόσμο και να δούμε πώς μπορεί να γίνει κι αυτό. Άλλωστε κι εμείς νέες είμαστε στον χώρο. Από το Μάιο του 2010 έχουμε ξεκινήσει τα live. Έχουμε κάνει καμιά 25αριά από τότε. Και πάμε σιγά σιγά, αλλά σταθερά.

Music Corner: Μια τελευταία ερώτηση. Λόγω της ημέρας, πόσες από τις 5 είναι ερωτευμένες;
(Η ερώτηση πήρε μια γενική απάντηση «όλες», εν μέσω γέλιων, ερωτήσεων αν «είναι υποχρεωτική η απάντηση» και λοιπά… Βέβαια, η «εκπρόσωπος» Ιρέν μας έδωσε και το ακριβές στίγμα:)
Ιρέν: Κοίτα λίγο τη σκηνή και πώς είναι διακοσμημένη η γωνιά μας. Μπαλονάκια, καρδούλες και λοιπά. Δεν το κάνεις αυτό αν δεν είσαι τρελά ερωτευμένος. Είμαστε όλες ερωτευμένες!

Λίγα λεπτά αργότερα, τα κορίτσια πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή του Almaz και ξεκίνησαν με το “La Vie En Rose” και το “Ain’t No Sunshine”. Όπως θα διαπιστώσετε από τους τίτλους των τραγουδιών που θα παραθέσουμε, τα κορίτσια άφησαν στην άκρη το «κανονικό» τους πρόγραμμα και επέλεξαν να επενδύσουν τη βραδιά με ερωτικά τραγούδια και μπαλάντες. Καθ’ όλη μάλιστα τη διάρκεια του live, η Ιρέν διάβαζε τις αφιερώσεις που έστελναν οι παρευρισκόμενοι.

“Amado Mio”, “Dream A Little Dream Of Me”, “I Just Called To Say I Love You”, αλλά και «Αγάπη Καλοκαιρινή» του Θάνου Καλλίρη, “Stand By Me”, “I Don’t Want To Miss A Thing”, “Dance Me To The End Of Love”, “With Or Without You”, ήταν μερικά από τα κομμάτια που ακούσαμε στο πρώτο μέρος, που έκλεισε απροσδόκητα. Οι f8 άλλαξαν εντελώς ύφος και στιλ και ερμήνευσαν το … «Σ’ έχω κάνει Θεό», που τραγούδησε όλο μαζί το μαγαζί αποθεώνοντας το συγκρότημα, αποδεικνύοντας ότι όσο καλές κι αν είναι οι ξένες μπαλάντες, οι ελληνικές δημιουργίες είναι πάντα αγαπημένες!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το “Quando Quando” και το “Smooth Operator” στο οποίο παρασυρθήκαμε και χορέψαμε με τη γνωστή τραγουδίστρια Δόμνα Κουντούρη που ήταν παρούσα στο μαγαζί, και στη συνέχεια ακούσαμε “My Baby Just Cares For Me”, “Only You”, “It’s Now Or Never”, “Everything I Do I Do It For You”, “Against All Odds”, “Hold Me Now”, μεταξύ άλλων. Για το τέλος, τα κορίτσια είχαν αφήσει το “You Can Leave Your Hat On” και το “Satellite”. Μετά από πίεση των ακροατών, οι f8 επανέλαβαν το “Hold Me Now” του Johnny Logan και η βραδιά συνεχίστηκε με τον DJ του μαγαζιού να παίζει σε ανάλογο ύφος.

Ο συνεργάτης του Music Corner Μάριος Γκούβας, χορεύει με τη Δόμνα Κουντούρη!

Τα κορίτσια με τις επιλογές τους δημιούργησαν μια πολύ ερωτική βραδιά που παρέσυρε αρκετούς να χορέψουν στην πίστα ή επιτόπου. Τα τραγούδια τους κάλυψαν μια μεγάλη γκάμα ερμηνευτών των τελευταίων 60 ετών, καθώς ακούσαμε από Platters ως Lena Meyer! Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό με όλες τις κοπέλες να δείχνουν επαγγελματισμό που δεν περιμέναμε, καθώς το γκρουπ δεν έχει κλείσει ούτε δύο χρόνια ενεργού πορείας, ενώ το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κομμάτια δεν είναι στο «κανονικό» τους πρόγραμμα, δεν φάνηκε να τις επηρεάζει.

Οι f8 λειτούργησαν θαυμάσια ως cover band, ακολουθώντας τις πρωτότυπες μελωδίες και ενορχηστρώσεις, αν και προσωπικά θα προτιμούσαμε να ακούσουμε και δικές τους ιδέες. Ωστόσο, επιφυλασσόμαστε για κάποια άλλη ευκαιρία που θα παίζουν τα «κανονικά» τους τραγούδια.

Ευχαριστήσαμε για την πρόσκληση, καληνυχτίσαμε τα κορίτσια και φύγαμε από το Almaz με μια γλυκιά νοσταλγία που μας δημιούργησε το άκουσμα τόσων αγαπημένων τραγουδιών μιας ολόκληρης 60ετίας…!

* Οι f8 είναι:
Ιρέν Χαϊτόγλου – φωνή
Φωτεινή Μπονταΐτη – πιάνο – πλήκτρα
Νικη Κατσιμπίρη – μπάσο – σαξόφωνο
Γεωργία Δεμέναγα – κιθάρα
Νατάσσα Τσουβαλίδη – ντραμς

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here