16/10/13
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Architecture Rock Cafe και πήραμε μια πρώτη γεύση για το τί θα ακολουθήσει αυτή τη σεζόν από τα Γυμνά Καλώδια!

Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε το live με opening act από τους Terra Nota, μια μπάντα νέων παιδιών που κάνουν τα βήματά τους στον χώρο με σταθερό ρυθμό.

gymna_kalodia_live_2013_10_012

Τα παιδιά μας ζέσταναν και μας προετοίμασαν με διασκευές από κλασσικά κομμάτια της Ελληνικής Ροκ σκηνής όπως «Συνήθεια», «Ασημένια Σφήκα», «Πάρε με από’δω», «Μέρες Αργίας», «Διαμαντένια προβλήτα», αλλά και με δικά τους τραγούδια που σύντομα θα κυκλοφορήσουν «Φαύλος Κύκλος», «Ο κόσμος μας», «Το πιο όμορφο εγώ μου» και «Ανηφόρα». Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στον ήχο, οι Terra Nota συνέχισαν να διασκεδάζουν και ο κόσμος τους αποχαιρέτισε με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα!

Σύντομα στην σκηνή ανέβηκαν αυτοί που όλοι περιμένανε για να κάνουν τον «σεισμό» που είχαν υποσχεθεί! Και φυσικά ο λόγος για τα Γυμνά Καλώδια! Ξεκινάνε κατευθείαν δυναμικά και το κοινό από τους πρώτους στίχους, τραγουδάει μαζί τους! «Ένας άγγελος γυμνός» και ακολουθεί αμέσως «Μου λείπεις». Εδώ ρωτάει ο Χρήστος: «Θα πάμε ένα όλοι παρέα;» και όλοι ξεκινάνε να τραγουδάνε μαζί τους «Πολιτισμός Ηλιθίων». Αποδεικνύοντας ότι κρατάνε την ελληνική Ροκ σκηνή ζωντανή, με μια εκπληκτική αμεσότητα με το κοινό τους, τα Γυμνά Καλώδια ανέβασαν τους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί να τους ακούσουν και τους άφησαν ένα πραγματικά αξέχαστο live! Και αυτό εφόσον αμέσως μετά ακολούθησαν «Μικροί Ήρωες», «Τι τους νοιάζει» και πριν ακουστούν οι «Άγιες Μέρες» τα φώτα παίζανε με τις σειρήνες που περιέκλεισαν το μαγαζί και φυσικά με το «Εδώ Πολυτεχνείο» στα ηχεία!

gymna_kalodia_live_2013_10_014

Φαίνεται καθαρά πως όχι μόνο γουστάρουν να παίζουν μουσική, αλλά και πως θέλουν το κοινό τους να περασει καλά. Είναι αυτή η «φλόγα» όπως μας είπαν και αργότερα που θέλουν να παραμένει δυνατή. Είμαι σίγουρη πως το κοινό έμεινε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένο, αφού και εγώ που είχα πάει για δουλειά έφυγα ενθουσιασμένη!

«Σε αυτό το σημείο…», λέει ο Χρήστος και πριν προλάβει να συνεχίσει την πρότασή του όλοι φωνάζουν «ΌΧΙ!» καθώς νόμιζαν ότι θα σταματήσουν για διάλειμμα. Αφού, λοιπόν, πουν το κομμάτι «Ένας τρελός», αλλάζοντας λίγο την ένταση του live, κλείνουν τα φώτα και στις πρώτες νότες του «Θέλω» όλο το μαγαζί τραγουδάει ουρλιάζοντας χωρίς σταματημό, μαζί με τα παιδιά που θα αφήσουν τα μικρόφωνα και θα τραγουδάνε μαζί τους!

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα γεμάτη δυναμικότητα και ενέργεια αφήσαμε τα Γυμνά Καλώδια να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα!

gymna_kalodia_live_2013_10_019

Αλλά ας δούμε καλύτερα τι είπαν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς!

Music Corner: Πρόκειται για το πρώτο live μετά το καλοκαίρι, το live με το οποίο ανοίγετε την σεζόν. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;
Χρήστος Καλογράνης: Έχουμε ξαναπαίξει εδώ, τον Μάιο περίπου και με τα παιδιά έχουμε συnεργαστεί ξανά στο παρελθόν, έχουμε κλείσει πάλι συναυλίες μαζί. Βέβαια είναι μια περιοχή που δεν εμφανιζόμαστε συχνά, οπότε είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να απομακρυνθείς λίγο από τα μέρη που πηγαίνεις συνήθως. Και… περνάμε καλά!

Music Corner: Κάτι άκουσα πως θα γίνει… σεισμός σήμερα!
Χρήστος Καλογράνης: (γέλια) Είναι κάτι που γίνεται στα live, υπάρχει αυτή η ένταση της μουσικής και των τραγουδιών, ο κόσμος περνάει καλά, εμείς περνάμε πάρα πολύ καλά και αυτούς τους καιρούς που οι καταστάσεις είναι λίγο πιο δύσκολες και πιο περίεργες, πάντα οι εκρήξεις είναι μεγαλύτερες.

gymna_kalodia_live_2013_10_001

Music Corner: Ο τελευταίος σας δίσκος ήταν τον Νοέμβρη του ’11.
Χρήστος Καλογράνης: Το «Άρωμα φυγής», ο πέμπτος δίσκος στη σειρά, έκτοτε έχουμε κάνει 2 τραγούδια ακόμα σαν single, το «Άγιες μέρες» και το «Είναι όλοι παράξενοι». Διαφορετικά κομμάτια εντελώς μεταξύ τους, αλλά στον τρόπο πάνω στον οποίο εμείς εκφραζόμαστε και θέλουμε να λέμε πως είναι τα πράγματα. Η «παύση» από τον τελευταίο δίσκο, δεν είναι παύση αλλά έχει να κάνει με τις εποχές, αν υπάρχει δηλαδή νόημα να βγάζει κάποιος δίσκο είτε να βγάζει τραγούδια. Τραγούδια συνεχίζεις να βγάζεις, αλλά καμιά φορά αναρωτιέσαι αν υπάρχει λόγος να βγάλεις δίσκο και να μπεις σε όλη αυτή την οικονομική διαδικασία. Γιατί η μουσική δεν θα έπρεπε να είναι οικονομική διαδικασία, θα έπρεπε να είναι μόνο δημιουργική.

Music Corner: Τί, λοιπόν, να περιμένουμε από εσάς την καινούρια σεζόν; Τί ετοιμάζετε;
Χρήστος Καλογράνης: Συνήθως δεν τα σκαλίζουμε πολύ τα πράγματα, τα αφήνουμε να κυλάνε, έτσι κάναμε πάντα, θέλουμε να είμαστε ήρεμοι, να είμαστε δημιουργικοί. Είμαστε σε φάση που θέλουμε να φτιάχνουμε καινούρια τραγούδια σιγά σιγά, ασχέτως του πώς θα κυκλοφορήσουν και του τι θα γίνει με αυτά, αλλά τραγούδια καινούρια θα υπάρχουν. Όσον αφορά τις εμφανίσεις, επιλέξαμε φέτος να είμαστε πιο επιλεκτικοί σε αυτό που κάνουμε, να μην κάνουμε πολλές, όπως κάθε χρόνο. Γιατί κάθε χρόνο κάναμε πάρα πολλές εμφανίσεις. Ίσως τώρα θέλουμε λιγάκι να τις αραιώσουμε και να χτυπάει η καρδιά μας περισσότερο πριν να παίξουμε.

——————-

Music Corner: Είσαστε λοιπόν οι Terra Nota!
Σοφοκλής Κυρικλάκης: Ναι, ιδρυθήκαμε πριν 3 χρόνια περίπου, είμαστε 6 μέλη και παίζουμε κυρίως ελληνικό Ροκ, διασκευές και έχουμε κάποια δικά μας κομμάτια προς το παρόν που θα τα ηχογραφήσουμε σύντομα. Τώρα υπάρχουν on line μόνο από live του παρελθόντος.

gymna_kalodia_live_2013_10_005

Music Corner: Πως αισθάνεστε που παίζετε σήμερα εδώ;
Σοφοκλής Κυρικλάκης: Το καλοκαίρι που πέρασε είχαν εδώ ένα φεστιβάλ που πήραμε μέρος, περάσαμε στον ημιτελικό,πήγε αρκετά καλά, ηττηθήκαμε αλλά δεν πειράζει γιατί το άξιζαν τα παιδιά. Είχαμε μια καλή συνεργασία με το μαγαζί, κρατήσαμε επαφές, και μας επιλέξανε για αυτό το live. Πως αισθανόμαστε που ανοίγουμε τα Γυμνά Καλώδια; Υπέροχα! Απλά. Τα Γυμνά Καλώδια είναι από τους καλύτερους εκπροσώπους αυτή τη στιγμή της ελληνικής Ροκ σκηνής, πιστεύω, και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here