ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Λυχνία (5/2010)

Η Δήμητρα Παπίου η φωνή που αγαπήθηκε βαθειά από το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη «Αυτή η νύχτα μένει» και από τις εξαιρετικές παραστάσεις της στην Αθηναΐδα, επιστρέφει αυτή την άνοιξη στη δισκογραφία.
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει την επιμέλεια της παραγωγής, ο Γιώργος Ζαχαρίου την διεύθυνση της παραγωγής και την ενορχήστρωση του δίσκου.
Δώδεκα ιδαίτερα τραγούδια γραμμένα από καρδιάς για την καρδιά, μ’ έναν ιδιαίτερα καινούργιο ήχο και διαφορετικό από εκείνον που γνωρίσαμε την Δήμητρα Παπίου μέσα από τις ερμηνείες της. Τραγούδια για την ολοκαίνουργια αυτή δουλειά της Δήμητρας Παπίου έγραψαν ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Λίνα Δημοπούλου, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Κώστας Μπαλταζάνης, ο Δήμος Αναστασιάδης, ο Γιώργος Καλογερόπουλος και ο Μαρίνος Καρβέλας.

Πρώτα single του δίσκου «Των αστεριών οι σκόνες» και «Έμαθε η καρδιά».

———-

Πολλές φορές τα τραγούδια κρύβουν μεγάλες σιωπές που μας επιβάλλονται φωναχτά.
Ένα ταξίδι με αφετηρία τις στιγμές μέσα στην απραξία της μοναξιάς και της κίνησης της Μεσογείων.
Ένα ξεκίνημα στο όνειρο μ’ ένα τηλεφώνημα και μέρα με τη μέρα η συμπόρευση κάποιων ανθρώπων στη δημιουργία αυτών των τραγουδιών.
Με λαχτάρα σαν την πρώτη εφηβική εκδρομή μας μ’ εκείνο το τραύμα που μας υπενθύμισε η Λίνα.
Που δεν θέλουμε να θυμόμαστε τα τραγούδια αυτά με συνάντησαν μια μέρα.
Δεν τα επέλεξα σαν ορφανά μηνύματα που κανένας πριν δεν είχε διαβάσει, μα τώρα  είναι σαν παιδιά μου και σας τα δείχνω με καμάρι γιατί ξέρουν ν’ ακούνε της ψυχής σας τ’ απόκρυφα αν τυχόν και τα συναντήσετε…

Δήμητρα Παπίου

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης – alexli@musiccorner.gr

Πάνε πολλά χρόνια που η Δήμητρα Παπίου έχει να παρουσιάσει προσωπική δισκογραφική δουλειά με καινούργιο υλικό. Το 1999 ο Σταμάτης Κραουνάκης της εμπιστεύτηκε το τραγούδι του «Αυτή η νύχτα μένει», γραμμένο για την ομότιτλη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου κι έτσι μετά από αποχή αρκετών χρόνων η Παπίου ξαναβρέθηκε τότε στο προσκήνιο μ’ ένα επί της ουσίας μεγάλο τραγούδι, που αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε, «έκαψε» καρδιές, προκάλεσε κραδασμούς συγκίνησης, έδειξε ότι όταν υπάρχει αλήθεια μπορεί ακόμα κι ένα τραγούδι βασισμένο στη φόρμα “πιάνο – φωνή” να κάνει αίσθηση.

Το 2002 κυκλοφόρησε σε δίσκο η μουσική παράσταση «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά», ένα λαϊκό ρεσιτάλ με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη (στο «House of art» αρχικά και στην «Αθηναΐδα» στη συνέχεια), ενώ την ίδια χρονιά η Δήμητρα Παπίου συμμετείχε με δύο τραγούδια, «Ξημερώνει πάλι» & «Ο παντρεμένος», στο σάουντρακ με τη μουσική και τα τραγούδια του Κραουνάκη για την ταινία του Παναγιωτόπουλου «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου». Τη βρίσκουμε επίσης στο δισκογραφικό «Carte postale» του Νότη Μαυρουδή και του Ηλία Κατσούλη μ’ ένα τραγούδι για τη Σωτηρία Μπέλλου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ο «καλός άγγελος» για την Παπίου. Του χρωστάει όχι μόνο ένα τραγούδι «προίκα», το «Αυτή η νύχτα μένει», αλλά κυρίως την επικοινωνία με ένα κοινό που μπορεί και να μη την ήξερε. Ή κι αν ακόμα γνώριζε τη δισκογραφική της ύπαρξη να μην την εμπιστεύονταν, λόγω πρότερου – προ Κραουνάκη – τραγουδιστικού βίου…

Ο νέος δίσκος της Δήμητρας Παπίου έχει τίτλο «Έμαθε η καρδιά» και περιέχει τραγούδια που έγραψαν για τη φωνή της πολλοί και εκλεκτοί δημιουργοί, όπως θα δείτε παραπάνω στο δελτίο τύπου. Από τους «παλιούς» Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστα Λειβαδά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Λίνα Δημοπούλου μέχρι τους νεότερους Δάφνη Αλεξανδρή και Δήμο Αναστασιάδη. Όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τα τραγούδια όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά λάμπουν! Μπορεί να κινούνται σε διαφορετικά μουσικά είδη, αλλά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως γοητευτική και ενδιαφέρουσα. Είναι τραγούδια, που από το πρώτο ως το τελευταίο, σου δίνουν αφορμές να θες να τα ξανακούσεις.

Η ερμηνεία της Παπίου, σε γενικές γραμμές, δεν ξεφεύγει εδώ από τον «τρόπο» που ξέρουμε. Μπορεί η συγκεκριμένη τραγουδίστρια να μην έχει τη στόφα της «μεγάλης» φωνής, διαθέτει όμως μια εσωτερική δύναμη και μια πειθώ σ’ ό,τι καλείται να διαχειριστεί κάθε φορά. Κι αυτό δεν είναι λίγο.

Θέλω να σταθώ, κλείνοντας, στο ρόλο της Λίνας Νικολακοπούλου στο νέο δίσκο της Δήμητρας Παπίου «Έμαθε η καρδιά». Δεν υπογράφει μόνο την παραγωγή. Συμμετέχει με πέντε τραγούδια σε μουσική του Κώστα Μπαλταζάνη, της Δάφνης Αλεξανδρή (που τη βρίσκουμε τελευταία και στο άλμπουμ της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με το Στέφανο Κορκολή), του Κώστα Λειβαδά και του νεαρού τραγουδοποιού Δήμου Αναστασιάδη. Εδώ, ξαναβρίσκουμε το στιχουργικό λόγο της Λίνας που αγαπήσαμε σε παλιότερες δισκογραφικές εκφορές του και που μας είχε λείψει εσχάτως. Ως «ακριβές» στιγμές, κρατώ τα τραγούδια «Ο μάντης» και «Πεταλούδα»…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Χασάπικο της Στέλλας
02. Ο άνεμος
03. Των αστεριών οι σκόνες
04. Τα καράβια
05. Μάγια Μελάγια
06. Άμα δε σε θέλει
07. Έχω ένα σπίτι
08. Τανγκό
09. Η πεταλούδα
10. Ο μάντης
11. Έμαθε η καρδιά
12. Τα καράβια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here