ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (5/2011)

Από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του, ο Δημήτρης Μπάσης μετά την επιτυχία του πλατινένιου -πλέον- “LIVE” του, παρουσιάζει το ολοκαίνουριο άλμπουμ του «Η συννεφιά περνάει με παρέα» που κυκλοφορεί από τη Legend. Στο νέο του άλμπουμ ο Δημήτρης Μπάσης συνεργάζεται με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που γράφει τη μουσική ενώ τους στίχους υπογράφουν δημιουργοί όπως ο Μάνος Ελευθερίου, η Λίνα Δημοπούλου και ο Ισαάκ Σούσης, αλλά και νεότεροι όπως οι: Γιάννης Μαύρος, Πέγκυ Πολίτη, Κώστας Μπακούρης και Νικόλας Τσιλιβαράκος.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, αφού είναι η πρώτη φορά που ο Μαχαιρίτσας γράφει για τον Μπάση, όχι μόνο στο γνωστό – και τόσο αγαπημένο – στυλ του ροκ, ηλεκτρικά κομμάτια αλλά και πολλά λαϊκά τραγούδια, ζεϊμπέκικα και χασάπικα. Ο Μπάσης από τη μεριά του, τα ερμηνεύει μοναδικά! Τόσο τα λαϊκά – στα οποία έτσι κι αλλιώς έχει διακριθεί από την αρχή της καριέρας του, βαδίζοντας στα πρότυπα ερμηνευτών που σφράγισαν με το πέρασμά τους την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού – όσο και στα πιο ηλεκτρικά τραγούδια και τις μπαλάντες, χαρίζοντάς μας σπουδαίες ερμηνείες!

Στο άλμπουμ «Η συννεφιά περνάει με παρέα» συμμετέχουν κάνοντας δεύτερες φωνές η Γλυκερία, η Γιώτα Νέγκα και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ενώ ο Γιάννης Κότσιρας έγραψε το τραγούδι «Πόσο κοστίζει μια ζωή» που ο Δημήτρης Μπάσης ερμηνεύει ντουέτο με τον Δημήτρη Μητροπάνο, «φίλο από παλιά και πάντα γενναιόδωρο μαζί μου» όπως σημειώνει ο ίδιος.

Η ενορχήστρωση και ο προγραμματισμός είναι του Βαγγέλη Μαχαίρα ενώ την επιμέλεια παραγωγής υπογράφει ο Γιώργος Μακράκης.

Ο Μπάσης σημειώνει: «Με όνειρα, λόγια και μουσικές κρυστάλλινες και όχι γυάλινες το CD που έχετε στα χέρια σας επιχειρεί να δώσει καθαρό στίγμα σε μια εποχή που οι αξίες έχουν αμβλυνθεί, οι ιδεολογίες δεν εμπνέουν και τα αδιέξοδα πληθαίνουν. Τα τραγούδια αυτής της δουλειάς είναι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της παρέας μας, θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις μας, να σας κάνουν κοινωνούς των αναζητήσεων και συναισθημάτων μας, και να ταξιδέψουμε μαζί, γιατί η συννεφιά θέλει παρέα».

«Η συννεφιά περνάει με παρέα». Είναι πραγματικά υπέροχη η παρέα που έφτιαξε και μας προσφέρει αυτό το άλμπουμ, ένα άλμπουμ που έχει τη δύναμη με τα τραγούδια του να διώξει κάθε συννεφιά και δυσάρεστη σκέψη αλλά και να μείνει  κλασικό και διαχρονικό! Απολαύστε το!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Ο Δημήτρης Μπάσης είχε να μας παρουσιάσει καινούρια τραγούδια από το 2007 και το δίσκο «Η ζωή αλλού σε πάει». Μεσολάβησαν δύο live album και έτσι τέσσερα χρόνια μετά ο ερμηνευτής επιστρέφει για να δηλώσει αισιόδοξα πως «Η συννεφιά περνάει με παρέα». Στην παρέα που …διώχνει τη συννεφιά βρίσκουμε μεταξύ άλλων τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη σύνθεση, σπουδαίους στιχουργούς μεταξύ των οποίων ο Μάνος Ελευθερίου και ο Ισαάκ Σούσης, αλλά και αγαπημένους ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας και η Γιώτα Νέγκα!

Ο δίσκος αποτελείται από δώδεκα τραγούδια και ανοίγει βαδίζοντας σε λαϊκά μονοπάτια, με το χασάπικο «Σαν δηλητήριο». «Οι γοργόνες» που ακολουθούν, θυμίζουν παλαιότερα μουσικά μοτίβα του Μαχαιρίτσα, με μια ενδιαφέρουσα στιχουργική προσέγγιση από την Πέγκυ Πολίτη. Τραγούδι με χιούμορ σε κάποια σημεία τόσο στιχουργικά, όσο και ενορχηστρωτικά. Κλασικό ζεϊμπέκικο στη συνέχεια το «Είχαμε όνειρα μεγάλα», με τη Γιώτα Νέγκα να κάνει δεύτερη φωνή, ενώ παραμένοντας σε λαϊκό ύφος, το τραγούδι «Τέτοια συννεφιά» είναι εκείνο που «βάφτισε» το δίσκο. Δεύτερο ζεϊμπέκικο του δίσκου, που συνδυάζει μπουζούκι και πιάνο σε ένα όμορφο αποτέλεσμα, είναι το «Πόσα θες τι ζητάς».

Στη μέση του CD ο Δημήτρης Μπάσης προτρέπει «Ποτέ μην κλαις», σε χιουμοριστικούς στίχους που περιγράφουν την καθημερινότητά, ενώ το κλίμα αλλάζει στο «Σαββάτο βράδυ», που από την εισαγωγή του ήδη με το πιάνο αποκτά μια ελαφρά μελαγχολία. Προχωρώντας συναντούμε και δεύτερο χασάπικο με τίτλο «Μην τους ρωτάς τους λογικούς», αλλά και ένα όμορφο, λαϊκό «Μοναστηράκι», που θυμίζει στιγμές μιας άλλης αθώας εποχής. Βιολί και ανατολίτικος ήχος στη συνέχεια με τους «Άθλους του Ηρακλή», ένα τσιφτετέλι που μιλά για τους άθλους της ζωής. Λίγο πριν το τέλος, βρίσκουμε το  τραγούδι-επισφράγιση της φετινής καλοκαιρινής συνεργασίας του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση. Σε στίχους και μουσική του Γιάννη Κότσιρα, το «Πόσο κοστίζει μια ζωή» είναι ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο με στιχουργική αναφορά στη «Ρόζα» του Θάνου Μικρούτσικου στο refrain του, όπου απολαμβάνουμε και τη μοναδική ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου. Ιδανικό κλείσιμο του CD αποτελεί το «Και γεια χαρά», με έναν Δημήτρη Μπάση να ανταποκρίνεται επάξια στον ηλεκτρονικό ήχο του Μαχαιρίτσα, κάτι που έχει ξανακάνει άλλωστε με τραγούδια όπως «Η Ζωή».

Το δίσκο συμπληρώνει ολοκληρωμένο ένθετο σε σκούρους χρωματισμούς, με τους στίχους των τραγουδιών, ευχαριστήριο σημείωμα του ερμηνευτή, πλήρη λίστα και φωτογραφίες των συντελεστών. Η δισκογραφική συνεργασία του Δημήτρη Μπάση και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, φέρνει όμορφα λαϊκά και όχι μόνο τραγούδια, σε μια μουσική σκηνή που σίγουρα τα έχει ανάγκη, όσο τίποτα άλλο σήμερα.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Σαν δηλητήριο (β’ φωνή Γλυκερία)
02. Οι γοργόνες
03. Είχαμε όνειρα μεγάλα (β’ φωνή Γιώτα Νέγκα)
04. Τέτοια συννεφιά
05. Πόσα θες, τι ζητάς
06. Ποτέ μην κλαις
07. Σαββάτο βράδυ
08. Μην τους ρωτάς τους λογικούς
09. Μοναστηράκι
10. Οι άθλοι του Ηρακλή (β’ φωνή Γλυκερία)
11. Πόσο κοστίζει μια ζωή (συμμετέχει ο Δημήτρης Μητροπάνος)
12. Και γεια χαρά (β’ φωνή Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here