19/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης

Με μια λιτή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο www.levonhelm.com, η σύζυγος και η κόρη του Levon Helm ενημέρωσαν ότι ο ντράμερ και τραγουδιστής των The Band βρίσκεται στα τελευταία στάδια της μάχης του με τον καρκίνο, ευχαρίστησαν τους θαυμαστές του που γέμισαν τη ζωή του με χαρά και ζήτησαν την αγάπη τους και τις προσευχές τους για αυτό το κομμάτι του ταξιδιού του.

Οι Band έγιναν γνωστοί αρχικά ως Hawks το γκρουπ που συνόδευσε τον Bob Dylan στην πρώτη του ηλεκτρική περιοδεία, αφού είχαν περάσει χρόνια παίζοντας σε οποιοδήποτε κλαμπ  ή καταγώγιο από το Τορόντο ως τη Λουιζιάνα. Και όταν ήρθε η ώρα τους να ανεξαρτητοποιηθούν (το 1968), πήραν όλα τα υλικά που απλόχερα τους προσέφερε ο Αμερικάνικος Νότος (soul, country, rhythm n’ blues, gospel) και τα προσέφεραν στους hippies – κυρίως με τους δύο πρώτους τους δίσκους  Music from Big Pink και The Band – οι οποίοι έπαθαν την πλάκα τους: ο George Harrison ήθελε να φύγει από τους Beatles για να γίνει μέλος τους, ο Eric Clapton διέλυσε τους Cream για να κάνει μουσική “roots” όπως αυτοί, ο Van Morrison άφησε τα 12λεπτα έπη θαυμάζοντας την οικονομία των κομματιών τους όπου ούτε νότα, ούτε ανάσα δεν πάει χαμένη.

Και ο Levon Helm από το Arkansas,  στο τραγούδι, τα ντραμς και το μαντολίνο, έδωσε την γνήσια σφραγίδα του Νότου στους υπόλοιπους 4 Καναδούς που αγάπησαν το Νότο αλλά δε γεννήθηκαν εκεί. Ερμηνεύοντας το κλασικό πλέον “The night they drove old Dixie down” έδωσε σάρκα και οστά στον ήρωα του τραγουδιού Virgil Caine και έτσι οι Band έγιναν κάτι σπάνιο, ένα ροκ γκρουπ στην τεταμένη περίοδο του τέλους των ‘60ς που θέλησε να γεφυρώσει τις διαφορές της Αμερικής τραγουδώντας για τον Εμφύλιο από τη μεριά ενός αγρότη από το Νότο.

Δείτε σχετικό video εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=-VShpcqd3zE

Στο δε αποχαιρετιστήριο πάρτυ έσπευσαν να τους συνοδεύσουν όλα τα μεγάλα ονόματα της γενιάς τους (Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Eric Clapton, Dr. John, Joni Mitchell, Ringo Starr, Muddy Waters, Neil Diamond, Paul Butterfield) και, με τη  ματιά του Martin Scorsese έγινε, ως «Τελευταίο Βαλς», μια από τις καλύτερες μουσικές ταινίες όλων των εποχών.

Από τη διάλυσή τους το 1977, οι γέφυρες ανάμεσα στον βασικό συνθέτη Robbie Robertson και τους υπόλοιπους, και κυρίως τον Helm, κάηκαν και δεν επισκευάστηκαν ποτέ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Helm διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα αλλά κατάφερε να αναρρώσει και να ηχογραφήσει δύο υπέροχους δίσκους Americana μουσικής, το Dirt farm και το Electric Dirt. Ξαναβγήκε επίσης στη σκηνή με τα τακτικά Midnight Rambles που διοργάνωνε και αποτελούσαν πόλο έλξης για μουσικούς και κοινό. Φαίνεται όμως ότι  ο καρκίνος καραδοκούσε και η ανακοίνωση της οικογένειας του δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες: ο 71 ετών Levon ετοιμάζεται να ακολουθήσει τους συνοδοιπόρους του Rick Danko και Richard Manuel για να στήσουν και πάλι τις αρμονίες που έδεναν τον ήχο των Band.

“Thank you fans and music lovers who have made his life so filled with joy and celebration… he has loved nothing more than to play, to fill the room up with music, lay down the back beat, and make the people dance! He did it every time he took the stage. We appreciate all the love and support and concern.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here