24/1/2014
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη Δήμητρα Γαλάνη στο Passport, όπου ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων με αφορμή τον νέο της δίσκο «Αλλιώς».

Το κοινό έτοιμο να συναντήσει ξανά την αγάπημενη του Δήμητρα Γαλάνη, αδημονούσε μέσα στον άκρως καλλιτεχνικό και φιλόξενο χώρο του Passport.

Όταν εμφανίστηκε η Δήμητρα Γαλάνη και οι μουσικοί της, το κοινό ξέσπασε στα χειροκροτήματα δηλώνοντας έτσι πόσο τους είχε λείψει η αγαπημένη τους τραγουδίστρια! Η υπέροχη βραδιά ξεκίνησε αμέσως με το «Μην πάμε απόψε πουθενά». Έπειτα μας καλησπέρισε και μας είπε χαρακτηριστικά πως είναι όλοι τους μια παρέα που ήθελαν απλώς να παίξουν μουσική με αφορμή τον νέο δίσκο «Αλλιώς». Οι εξαιρετικοί μουσικοί της, τη συνόδευσαν και στην ηχογράφηση του δίσκου, ο οποίος ετοιμαζόταν τα τελευταία 2 χρόνια. Τον δίσκο υπογράφει η ίδια με τον Παρασκευά Καρασούλο και τον Χρυσόστομο Μουράτογλου. Μας τόνισε και η ίδια κάτι που ήταν σαφές, ότι σε αυτόν τον δίσκο έχουν βάλει την ψυχή τους όλοι οι συντελεστές…

galani_live_2013_01_18

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με το ομότιτλο «Αλλιώς» ένα τραγούδι σε στίχους Π. Καρασούλου και μουσική Χ. Μουράτογλου. Συνέχισε με το αγαπημένο «Δυό μέρες μόνο», την «Παλίρροια» και την υπέροχη «Αθανασία» των Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσου. Οι ικανότητες της μπάντας που τη συνόδευε φάνηκε από την αρχή πως ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία. Κάθε τραγούδι, όσες φορές και αν το έχουμε όλοι μας λίγο-πολύ σιγοτραγουδήσει, το έκαναν δικό τους και έκαναν το κοινό να το αγαπήσει από την αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το «Καίγομαι» του Σ. Ξαρχάκου σε στίχους Ν. Γκάτσου.

Μετά από αυτά τα τραγούδια, αναφερόμενη στον Μ. Χατζιδάκι, στον Σ. Ξαρχάκο και στον Ν. Γκάτσο η Δήμητρα Γαλάνη είπε «Όταν έχεις τόσο μεγάλους δασκάλους μαθαίνεις να γράφεις τραγούδια… και όταν έχεις τόσο σπουδαίους στιχουργούς τα γράφεις…». Ήδη σε αυτό το σημείο το κοινό άρχισε να φωνάζει κάποια τραγούδια της προκειμένου να την πείσουν να τα πει! Με αφορμή αυτό και κάνοντας μια αναδρομή στα 43 χρόνια καριέρας της άρχισε να τραγουδάει το «Βροχή και σήμερα» και μας είπε πως έρχονται ακόμα παιδιά μετά από τόσα χρόνια και της ζητάνε να πει αυτό το τραγούδι! «Πως μπορείς να πεις όχι σε ένα παιδί;».

galani_live_2013_01_17

Η αναδρομή των τραγουδιών του πρώτου μέρος τελείωσε με «Τα γαλάζια σου γράμματα». Όλο το τραγούδι το είπε το κοινό και η Δ. Γαλάνη χαμογελούσε συγκινημένη. Το υπέροχο πρώτο μέρος έκλεισε με δύο ακόμη τραγούδια από τον νέο δίσκο. Το πρώτο είναι ένα τραγούδι που όπως μας είπε το αγαπάει ιδιαιτέρως και λέγεται «Μια άλλη χώρα». Το δεύτερο ήταν ένα τραγούδι που είχε συμπεριλάβει στον δίσκο της «Φως», αλλά…  «ο κόσμος δεν το είχε καταλάβει, τώρα όμως θα το καταλάβουμε αλλιώς» όπως είπε η ίδια. Το τραγούδι λέγεται «Περιουσία» και είναι σε μουσική της Δ. Γαλάνης και στίχους του Π. Καρασούλου.

Έπειτα από 15’ ήταν πάλι μαζί μας και τραγούδησε το «Τράβα σκανδάλη». Με το τέλος του τραγουδιού είπε ότι σκέφτηκαν το δεύτερο μέρος να το ξεκινήσουν με ερωτικά τραγούδια και κατέληξε με τον διάχυτο αυτοσαρκασμό της ότι όπως τα μέτραγε συνειδητοποίησε ότι τα περισσότερα τραγούδια που έχει γράψει είναι ερωτικά. Ακολούθησε το «Παραιτούμαι» και το «Παραδώσου». Οφείλω να αναφέρω ξανά ότι κάθε τραγούδι έπαιρνε νέα πνοή και νέα διάσταση από τους μουσικούς της… Το ίδιο έγινε και με το «Το σ’αγαπώ μπορεί». Έπειτα η Δ. Γαλάνη έφερε στην παρέα μας τον Μ. Λοΐζο και την «Κουτσή κιθάρα». Είναι πολύ όμορφο να ακούς τέτοια τραγούδια να ερμηνεύονται από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και να εκτιμάς ξανά και ξανά την αξία τους…

Με το τέλος του «Μόνο ένα γειά» που υπογράφει ο Θ. Καραμουρατίδης και ο Ν. Μωραΐτης, η Δ. Γαλάνη κάλεσε στη σκηνή την Νατάσσα Μποφίλιου και τον Θέμη Καραμουρατίδη προς έκπληξη όλων! Με περισσή σεμνότητα ανέβηκαν και οι δύο πάνω στη σκηνή και μας χάρισαν το «Εγώ μεγάλωνα για σένα». Τι πιο όμορφο από το να ακούς Μποφίλιου και Γαλάνη να τραγουδούν μαζί το «Εγώ μιλάω για δύναμη»! Μια ερμηνεία τόσο τέλεια, λες και ακούς ηχογράφηση!

galani_live_2013_01_27_mpofiliou

Το υπόλοιπο πρόγραμμα συνεχίστηκε με το «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα». Ακολούθησε το δυναμικό «Ατομική μου ενέργεια» το οποίο έδωσε τη θέση του στο «Χειροκρότημα» που είχαν διασκευάσει σε μια μοναδική bossa nova. Το πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του… Έκλεισαν με τρία μοναδικά και πολύ αγαπημένα τραγούδια. Το «Ζω», το «Αν» και τα μοναδικά «Στερεότυπα». Τα τρία τελευταία τραγούδια ήταν σαν ένα υπέροχο crescendo που θα έκλεινε όλη αυτή την υπέροχη βραδιά! Μετά από απαίτηση του κοινού, η ερμηνεύτρια και οι μουσικοί της, επέστρεψαν στη θέση τους και έκλεισαν παίζοντας ακόμα μια φορά το «Αλλιώς».

Πιστεύω ότι, όπως όλοι οι άνθρωποι ύστερα από πολλά χρόνια αποσύρονται από τη δουλειά τους, έτσι πρέπει να γίνεται και με τους τραγουδιστές. Για μένα όμως η Δήμητρα Γαλάνη αποτελεί εξαίρεση. Κάθε τραγουδιστής και κάθε καλλιτέχνης, που έχει τόσα χρόνια καριέρας και καταφέρνει να συγκινεί το κοινό του, να το μαγεύει και, που κυρίως, η δουλειά του είναι τόσο ξεχωριστή και άρτια όσο ήταν και την πρώτη φορά, πρέπει να συνεχίσει να δίνει την ψυχή του σε αυτό που αγαπάει…!

galani_live_2013_01_19

Οι εξαιρετικοί μουσικοί της Δήμητρας Γαλάνη ήταν οι:
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα)
Λάμπης Κουντουρόγιαννης (ηλεκτρική κιθάρα)
Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα)
Σπύρος Μάνεσης (πιάνο)
Στέλιος Προβής (μπάσο)

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here