15/3/2012
Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Στο γνωστό και αγαπημένο Small Cafe του Πειραιά μας έφεραν ακόμα μια φορά οι ανάγκες του ρεπορτάζ. Αυτή τη φορά για να ακούσουμε live μια καλλιτέχνιδα που παρά τα πολλά χρόνια στο χώρο και τις «δυνατές» συνεργασίες, ξεχωρίζει και για τη σεμνότητά της.

Βρήκαμε τη Μαρία Λούκα να κάνει sound check και περιμέναμε μέχρι να ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις με τον ηχολήπτη και τους συνεργάτες της για να μιλήσουμε μαζί της. Όταν την πλησιάσαμε, διαπιστώσαμε ότι μας …έριχνε μισό κεφάλι, τα τακούνια βλέπετε, αλλά και ότι ήταν πολύ προσιτή και κεφάτη.

Music Corner: Ας ξεκινήσουμε από τη σημερινή σου εμφάνιση στον Πειραιά.
Μαρία Λούκα: Είναι η πρώτη φορά που παίζω στον Πειραιά και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Έχω την εντύπωση ότι ο Πειραιάς έχει ιδιαίτερο αίσθημα που δεν γνωρίζω και είμαι πολύ περίεργη να το ανακαλύψω. Κουβαλάει μια ιστορία και μια μυρωδιά απ’ τα παλιά η οποία μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αποτελεί πρόκληση για μένα να τη δω και να τη βιώσω. Ελπίζω μετά την αποψινή βραδιά να είμαι πολύ πιο πλούσια σε εμπειρία και σε αισθήματα!

Music Corner: Το Small Cafe είναι ένας πραγματικά μικρός χώρος.
Μαρία Λούκα: Αλλά είναι large σε άλλα πράγματα.

Music Corner: Έχεις συνηθίσει να παίζεις σε μικρούς χώρους;
Μαρία Λούκα: Έχω συνηθίσει να παίζω σε χώρους εξαιρετικά μικρής χωρητικότητας αλλά και εξαιρετικά μεγάλης. Δόξα τω Θεώ, στα 12 χρόνια που δουλεύω έχω παίξει και σε χώρους που χωράνε 40 άτομα αλλά και σε μαγαζιά 1000 θέσεων. Σίγουρα οι προσωπικές μου προτιμήσεις είναι οι μικροί χώροι. Γιατί αισθάνομαι πολύ πιο ζεστά, πολύ πιο οικεία και μπορώ να έρθω σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Και το κοινό μ’ εμένα. Θα είναι ευλογία, όμως, κάποια στιγμή να πάμε τόσο καλά που να χρειαστούμε μεγαλύτερο χώρο. Αλλά θέλω το αίσθημα να παραμείνει το ίδιο. Δηλαδή να μπορώ να διακρίνω την ίδια επαφή και σ’ ένα μεγάλο χώρο. Αλλά σίγουρα γοητεύομαι από μικρούς χώρους. Είναι πολύ προσιτοί σ’ εμένα.

Music Corner: Είσαι δώδεκα χρόνια στο χώρο. Δισκογραφικά τι έχεις κάνει;
Μαρία Λούκα: Έχω κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ. Το «Καλημέρα» το 2006 και το «Ιστορίες» που βγήκε το 2010. Το πρώτο ήταν σε παραγωγή του «Μικρού Ήρωα» με τον Άγγελο Σφακιανάκη και το δεύτερο σε δική μου παραγωγή. Ήμουν σε μεγαλύτερη εταιρεία αλλά για δικούς μου λόγους επέλεξα να φύγω και το έβγαλα μόνη μου. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια είχα την τύχη να έχω σημαντικές συμμετοχές. Σε αγαπημένους ανθρώπους, όπως το Νίκο Ζουρνή, το Δημήτρη Καρρά, το Χρυσόστομο Καραντωνίου που ο δίσκος του θα κυκλοφορήσει σύντομα, τον Παύλο Παυλίδη.

Music Corner: Συνεργάστηκες και με τον Σωκράτη Μάλαμα.
Μαρία Λούκα: Για τρία χρόνια περίπου, από το 2003 μέχρι το 2006. Συνεργάστηκα στις συναυλίες του και σε χειμερινές και σε καλοκαιρινές εμφανίσεις, αλλά δισκογραφικά δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε, πέρα από κάποια φωνητικά που έκανα στον τελευταίο του δίσκο.

Music Corner: Ήσουν στο «δρόμο» και επέστρεψες Αθήνα;
Μαρία Λούκα: Εξακολουθώ να είμαι στο «δρόμο» και κάνω μια στάση στην Αθήνα. Ευτυχώς φέτος παρά την σύγχυση που επικρατεί και το κλίμα που υπάρχει, έχουμε βρει ένα δικό μας τρόπο να λειτουργούμε κι αυτός ο τρόπος είναι η συνεχής διαδρομή, η συνεχής κίνηση, γιατί πιστεύω ότι χωρίς δράση δεν υπάρχει και αντίδραση. Οπότε η μόνη διέξοδος όλα αυτά τα χρόνια για να μπορέσω να εκφράζομαι είναι να παίζω ζωντανά. Για να το κάνω αυτό και να βρίσκομαι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε μία μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, δε μας αρκεί να «βολευόμαστε» στην Αθήνα. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε. Είμαστε παιδιά του δρόμου, κατά μία έννοια…

Music Corner: Ταξιδιάρικη ψυχή;
Μαρία Λούκα: Πολύ! Και επειδή ταξιδεύω πολλά χρόνια, το ευτυχές γεγονός είναι πως βλέπω ότι χρόνο με το χρόνο ο κόσμος έχει μια πολύ καλή αντιμετώπιση. Διαπιστώνω ότι το κοινό διψάει για live. Και έχουμε παίξει σε μέρη που δεν έχει ξαναγίνει live. Μέσα στην αναταραχή που επικρατεί, βλέπω ότι οι άνθρωποι στην περιφέρεια διατηρούν κάποια ψυχραιμία ακόμα. Ίσως λόγω κλίματος, λόγω τρόπου ζωής, λόγω συνθηκών. Ίσως και η απόσταση που υπάρχει από το κέντρο όπου συμβαίνουν όλα. Μοιάζει να υπάρχει μια πιο «αθώα» κατάσταση στο μυαλό τους και είναι πιο δεκτικοί στο να ακούσουν και να γευτούν πράγματα. Όχι ότι εδώ στην Αθήνα δεν είμαστε δεκτικοί, απλά εδώ η πληροφορία έχει μεγαλύτερη ένταση. Οπότε ο κόσμος κουράζεται πιο εύκολα, ζει έντονες καταστάσεις και χάνει τη διάθεση να βγει να ακούσει μουσική, να πιει ένα ποτό, να χαλαρώσει.

Music Corner: Ωστόσο έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ξεφύγει από τα καθημερινά του προβλήματα, αναζητά περισσότερο μια διέξοδο.
Μαρία Λούκα: Εύχομαι να συνεχίσει να είναι έτσι και γι’ αυτό εξακολουθώ να παίζω. Γι’ αυτό είμαι εδώ απόψε, γι’ αυτό θα ξαναέρθω στις 15 Μαρτίου και γι’ αυτό εξακολουθώ να δουλεύω. Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι όλα είναι χαμένη υπόθεση.

Music Corner: Εμείς διαπιστώνουμε ότι την τελευταία διετία πολλοί χώροι που δεν είναι κατασκευασμένοι για live, παρουσιάζουν σημαντική κίνηση σε συναυλίες.
Μαρία Λούκα: Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μια κινητοποίηση σε μικρούς χώρους, αλλά υπάρχει κινητοποίηση και στο κοινό, που μπορεί να δυσκολεύεται οικονομικά, αλλά θα κάνει την επιλογή του και θα παρακολουθήσει τον καλλιτέχνη που τον εκφράζει. Φυσικά στο μέτρο που επιτρέπει η καθημερινότητα του καθενός, οικονομική και συνθηκών. Αλίμονο αν το βάλουμε κάτω. Ας κόψουμε λίγο από όλα για να μπορέσουμε να ψυχαγωγούμαστε και να ανατασσόμαστε. Η μουσική και η τέχνη γενικότερα παίζει καίριο ρόλο στην ψυχική μας ισορροπία. Ειδικά όταν έχει λόγο να εκφράσει. Όταν σε αγγίζει στο αίσθημα. Αν το αίσθημα αυτό είναι ευγενές και δεν είναι ευτελές, τότε έχει κάτι να σου πει.

Music Corner: Αυτό είναι το ζητούμενο και για σένα. Να περάσεις τα μηνύματά σου στο κοινό. Έτσι πετυχαίνεις το στόχο σου;
Μαρία Λούκα: Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί βλέπω ότι αυτό που κάνουμε βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από συναυλία σε συναυλία. Θέλω να πιστεύω ότι για να συνεχίσω να υπάρχω στο μουσικό στερέωμα με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος βρίσκει κάτι στα δικά μου τραγούδια, στη μουσική που παίζω, στα τραγούδια που επιλέγω στο πρόγραμμά μου. Κάπως έτσι κάποιοι άνθρωποι μας προτιμούν για τις εξόδους τους.

Music Corner: Δισκογραφικά να περιμένουμε κάτι σύντομα;
Μαρία Λούκα: Είμαι σε διαδικασία προετοιμασίας των νέων μου τραγουδιών. Τη χρονιά που πέρασε έβγαλα ένα κομμάτι με τον Δημήτρη Καρρά που κυκλοφόρησε μόνο μέσω internet. Μας άρεσε πάρα πολύ αυτό το παιγνίδι του διαδικτύου και αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε.

Music Corner: Πώς πήγε η «δοκιμή»;
Μαρία Λούκα: Μέχρι στιγμής έχει πάει πάρα πολύ καλά. Λέγεται «Ακόμα είσαι εδώ», είναι σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Καρρά, ο κόσμος μπορεί να το κατεβάσει ελεύθερα από το internet, έχουμε κάνει και ένα clip, και διαπιστώνω ότι το internet είναι ένα μέσο που μου έχει λύσει τα χέρια. Πάντα ήθελα να λειτουργώ πιο ανεξάρτητα και άμεσα με τον κόσμο, οπότε μέσω του internet έχω αυτή τη μεγάλη ευχέρεια. Να διοχετεύω το υλικό μου όσο το δυνατόν πιο εύκολα και οικονομικά. Αν μπορώ να το κάνω και δωρεάν θα το κάνω, γιατί με ενδιαφέρει να διακινείται η μουσική. Ούτως ή άλλως δε θα γίνουμε πλούσιοι από τη μουσική. Τουλάχιστον να μπορούμε να κάνουμε το μεράκι μας και να δημιουργούμε καλή μουσική. Τώρα είμαστε σε διαδικασία να ετοιμάζουμε τα νέα τραγούδια. Είναι μια πολύ καλή περίοδος δημιουργικά για μένα. Έχω μπει στο καβούκι μου μέσα σ’ όλα αυτά τα ταξίδια, καθώς καταφέρνω πάντα να ξεκλέβω λίγο χρόνο είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων είτε στο αυτοκίνητο (έχω πάντα κασετοφωνάκι μαζί μου), οπότε ετοιμάζω το καινούριο υλικό. Μόλις έχω άνεση χρόνου και δυνατότητα, θα ξεκινήσω ηχογγραφήσεις, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Music Corner: Όταν λες «επόμενο χρόνο» εννοείς το 2013;
Μαρία Λούκα: Ναι. Μιλάμε πιθανότατα για αρχές του 2013. Δε βάζω χρονοδιάγραμμα γιατί δεν ξέρουμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και τι μπορεί να προκύψει. Κι επειδή μ’ αρέσει να αφήνω τα πράγματα να κυλάνε με μια ροή, ο χρόνος έχει αποδειχθεί μεγάλος μου φίλος. Δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Οπότε δεν έχω λόγο να πιεστώ από κάτι. Το αφήνω να κυλήσει μόνο του, όποτε ετοιμάσω το υλικό και όποτε βρω τους κατάλληλους συνεργάτες να προχωρήσω. Για μένα είναι πολύ σημαντική η ομάδα που δουλεύει σε κάθε project. Το αφήνω να λειτουργήσει μόνο του μέχρι να έρθει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Music Corner: Μέχρι τότε;
Μαρία Λούκα: Προς το παρόν έχω μια σειρά συναυλιών μέχρι το Μάιο, που ευτυχώς συνέχεια προστίθενται κι άλλες. Εκτός από σήμερα και στις 15 Μάρτη στο Small, έχω συνεχόμενες εμφανίσεις σε Στυλίδα και Άρτα…

Music Corner: Δηλαδή τραγουδάς και φεύγεις;
Μαρία Λούκα: Ναι, κάπως έτσι! Είναι λίγο όπως η αγάπη. Δίνεις και φεύγεις. Δεν περιμένεις να πάρεις. Αφήνεις, κάνει τη δουλειά της και φεύγεις. Αυτό είναι για μένα μουσική. Και αυτό που παίρνω είναι με την πάροδο του χρόνου. Γυρίζουν τα πράγματα και σου προσφέρονται μόνα τους. Δεν τα πιέζεις ποτέ. Οπότε έχουμε ακόμα δρόμο. Θα ξαναπάμε στην Κρήτη, στην Ιεράπετρα 22 και 23 Μάρτη, στη Μυτιλήνη 27 και 28, στο Ρέθυμνο 5 Απρίλη, στην Καβάλα 5 Μαΐου, έχουμε αρκετούς σταθμούς ακόμα. Θα πάμε Τήνο, Πάτμο, η Ελλάδα έχει τόσα όμορφα μέρη και τόσο ωραίους ανθρώπους που είναι κρίμα να μην τα γνωρίσεις. Και πόσο μάλλον ν μην παίξεις σ’ αυτά.

Music Corner: Τα γνωρίζεις εσύ, σε γνωρίζουν και οι άνθρωποι.
Μαρία Λούκα: Ευτυχώς, και μέχρι στιγμής με υποδέχονται με πολλή μεγάλη αγάπη. Ακόμα κι αυτοί που δε μας γνωρίζουν μας υποδέχονται πολύ θερμά και αυτή η στάση τους με έχει εκπλήξει. Είναι συγκλονιστικά ζεστοί οι άνθρωποι όπου κι αν έχουμε πάει.

Music Corner: Είμαστε γενικά φιλόξενος και ζεστός λαός…
Μαρία Λούκα: Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, γιατί υπάρχουν μικρά ζιζάνια που μας πετάνε σκουπίδια μέσα στον εγκέφαλο και καλό θα ήταν να τα απομακρύνουμε τα ζιζάνια. Για να θυμόμαστε και το λουλούδι και το άρωμά του και τους καρπούς του. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τις ποιότητες και τα προσόντα αυτού του λαού που λέγεται Έλληνας.

Music Corner: Για να κλείσουμε, πες μου ποιοι είναι οι συνεργάτες σου σ’ αυτές τις εμφανίσεις;
Μαρία Λούκα: Αυτή τη «βόλτα» στην Ελλάδα την κάνουμε με τον Χρυσόστομο Καραντωνίου στην κλασσική κιθάρα και τον Λευτέρη Ανδριώτη στη λύρα. Είναι δύο εξαιρετικοί μουσικοί. Ο Χρυσόστομος έχει πολύ μεγάλες συνεργασίες στο ενεργητικό του, δούλευε χρόνια με το Νίκο Μαμαγκάκη, τώρα ετοιμάζει τη νέα του δουλειά. Ο Λευτέρης είναι εξαιρετικός λυράρης και έχει φοβερές σπουδές. Νιώθω ευλογημένη γι’ αυτούς τους συνεργάτες.

Ευχαριστήσαμε τη Μαρία και την αφήσαμε να ετοιμαστεί για την εμφάνισή της που ξεκίνησε λίγα λεπτά αργότερα με το «Του έρωτα» και το «Χιόνι». Από τις πρώτες νότες διαπιστώσαμε την ποιότητα και την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της Μαρίας, που με την εκφραστικότητά της έδινε άλλο ύφος σε κάθε τραγούδι. «Αέρας», «Τίποτα δε χάθηκε», «Άϊντε θύμα», «Ζαΐρα», «Καρδιά μου εγώ», «Καλημέρα», το νέο της τραγούδι «Ακόμα εισ’ εδώ» και χωρίς αν το καταλάβουμε η Μαρία μας ενημέρωσε ότι θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, αφού ερμήνευσε το «Αυτό τον κόσμο τον καλό».

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το «Ψυχές και σώματα» και το «Περσεφόνη», ενώ ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τα «Μέτρησα», «Βενζινάδικο», Μάτια μου ζωγραφιστά», το «Μπαλαμός» που πήρε εντελώς διαφορετικό χρώμα με τη φωνή της Μαρίας Λούκα, το «Δε λες κουβέντα» της Σωτηρίας Μπέλλου. Λίγο πριν το τέλος, μας συγκίνησε ερμηνεύοντας το αγαπημένο μας «Φεύγω» του Ορφέα Περίδη, αλλά εκεί που αποθεώσαμε τις δυνατότητές της ήταν στο «Καστελόριζο» που κράτησε για τελευταίο κομμάτι και ερμήνευσε a capella.

Κατά τη διάρκεια του live αρκετά κομμάτια ερμήνευσε και ο κιθαρίστας Χρυσόστομος Καραντωνίου που έχει επίσης πού καλή φωνή, ενώ το ταλέντο του στη λύρα έδειξε και ο Λευτέρης Ανδριώτης.

Μείναμε και μιλήσαμε λίγο ακόμα με τη Μαρία και τους συνεργάτες της και αφού τους συγχαρήκαμε αποχωρήσαμε, υποσχόμενοι στον εαυτό μας να ξαναβρεθούμε στο Small Cafe του Πειραιά στις 15 Μάρτη που θα εμφανιστεί και πάλι…

———–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here