6/2/2012
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τι μπορεί να συμβεί όταν η κρητική μουσική παράδοση συναντήσει την pop-rock μουσική; Δύο πράγματα… Ή κάτι αλλόκοτο ή κάτι πολύ ενδιαφέρον! Στην περίπτωση του Μάνου Πυροβολάκη, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι συμβαίνει το δεύτερο! Αυτή η σκέψη είχε περάσει από το μυαλό μου πολλές φορές ακούγοντας τα τραγούδια του σε κάποιο CD ή στο ραδιόφωνο, γι’ αυτό θέλησα να τον ακούσω και από κοντά. Έτσι την προηγούμενη Πέμπτη, βρέθηκα στην «Αυλαία».

Στις έντεκα περίπου και αφού η «Αυλαία» είχε γεμίσει με αρκετό κόσμο, εμφανίστηκαν και πήραν τη θέση τους στη σκηνή ο Μάνος Πυροβολάκης και η ορχήστρα του. Η βραδιά ξεκίνησε με το νέο τραγούδι του καλλιτέχνη, «Εσύ που αγαπούσα τόσο», το οποίο θα περιλαμβάνεται στην επόμενη δισκογραφική δουλειά του. Πρόκειται για ένα τραγούδι, από εκείνα που μας έχει συνηθίσει, με πολύ έντονη την παρουσία της λύρας στη σύνθεση και με απλούς και λιτούς στίχους που καταφέρνουν να μεταφέρουν δυνατά συναισθήματα και όμορφες εικόνες.

Το πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης συνεχίστηκε με τραγούδια από τη δισκογραφία του τραγουδοποιού, όπως το …latin – jazz – κρητικό (η περιγραφή ανήκει στον ίδιο) κομμάτι «Τα παράξενά σου», «Το χαμόγελο σου»,  το «Ο παράξενος» σε μουσική και στίχους του Φίλιππου Πλιάτσικα, το πολύ ανεβαστικό «Σινιάλο» που αφιέρωσε σε όσους δεν το βάζουν κάτω, το «Τι μας ενώνει», το «Όλα για όλα» και το «Στης εκκλησιάς την πόρτα», ένα από τα πλέον γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του καλλιτέχνη.

Από τις πιο ευχάριστες στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή η Νεφέλη Παπαδάκη, μία νεαρή τραγουδίστρια με πολύ όμορφη παρουσία και φωνή.  Μας τραγούδησε το «Δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ», το «Μιλώ για σένα» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και το «Τι λείπει» στο οποίο ο Μάνος Πυροβολάκης κατάφερε να μας μαγέψει με τη λύρα του.

Μετά το διάλειμμα και τις απαραίτητες ανάσες ξεκίνησε το  δεύτερο μέρος κατά τη διάρκεια του οποίου ακούσαμε κυρίως παραδοσιακά και παλιότερα τραγούδια όπως το «Τούτο τον μήνα», το «Στις πικροδάφνης τον ανθό», το «Σ’ αυτό τον κόσμο τον καλό», το «Δω στα λιανοχορταρούδια», τον «Χανιώτικο» και τον «Ικαριώτικο» σε μία διασκευή των Palyrria.

Λίγο πριν το τέλος, στην σκηνή ανέβηκε ο ράπερ Don’t ask, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, για να τραγουδήσει μαζί με τον Μάνο Πυροβολάκη το τραγούδι «Εσύ που αγαπούσα τόσο», όπως το έχουμε ακούσει στο video clip. Ακολούθησαν το «Αν η αγάπη», ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του Μάνου Πυροβολάκη,  και το «Του Απριλιού το χιόνι». Κάπου εκεί θα τελείωνε το πρόγραμμα αν το κοινό δεν επέμενε να ακούσει για λίγο ακόμα τον καλλιτέχνη, ο οποίος δεν μπορούσε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Παρέα με τον ιδιαίτερο αυτό καλλιτέχνη και την ορχήστρα του περάσαμε μία πολύ όμορφη και ευχάριστη βραδιά. Ακούσαμε αγαπημένα τραγούδια, πολύ καλούς μουσικούς και την όμορφη και καθαρή φωνή του Μάνου Πυροβολάκη. Αν θέλετε να τον ακούσετε και εσείς, δεν έχετε παρά να πάτε μία τις επόμενες δύο Πέμπτες (9 και 16 Φεβρουαρίου) στην Αυλαία!

Μετά το τέλος της παράστασης, είχαμε και μία μικρή κουβεντούλα με τον καλλιτέχνη:

Musiccorner: Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το live που μόλις τελείωσε και για τα συναισθήματά σας μετά από αυτό;
Μάνος Πυροβολάκης: Κούραση … (γέλια). Ήταν η πρώτη μας μέρα σήμερα… Οι πρεμιέρες είναι πάντα λίγο ιδιαίτερες. Επιπλέον, εγώ είχα πάρα πολύ καιρό να παίξω με την ορχήστρα μου. Προσωπικά, το χάρηκα και νομίζω ότι και ο κόσμος το χάρηκε. Πιστεύω βέβαια, ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Musiccorner: Σήμερα ακούσαμε και το νέο σας τραγούδι «Εσύ που αγαπούσα τόσο», το οποίο θα περιλαμβάνεται στην επόμενη δισκογραφική σας δουλειά. Τι θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε γι’ αυτήν;
Μάνος Πυροβολάκης: Θα κυκλοφορήσει σίγουρα μετά το καλοκαίρι. Τον επόμενο μήνα θα βγάλω κάποιο digital single και από το Σεπτέμβρη πλέον θα κυκλοφορήσω το άλμπουμ. Θα έχω και κάποιες συμμετοχές. Όσον αφορά τους συνεργάτες, ένα μέρος θα αποτελείται από ανθρώπους με τους οποίους έχω ήδη συνεργαστεί ενώ θα υπάρχουν και κάποιοι καινούργιοι. Πιο συγκεκριμένα, ένα μέρος της ενορχήστρωσης θα το επιμεληθεί ο Κώστας Γιαννίδης, με τον οποίο δουλεύουμε και παίζουμε μαζί.  Επίσης, τα τραγούδια συνολικά συνεχίζω να τα γράφω με τον Γιάννη Στίγκα που είναι ένας μόνιμος συνεργάτης μου. Αλλά νομίζω ότι θα έχει εκπλήξεις αυτός ο δίσκος καθώς ο ήχος του θα είναι διαφορετικός.

Musiccorner: Είδαμε και το video clip του τραγουδιού στο οποίο φυσικά πρωταγωνιστείτε. Αλήθεια όταν αναλαμβάνετε το ρόλο του ηθοποιού πως αισθάνεστε; Το απολαμβάνετε ή αισθάνεστε λίγο έξω από τα νερά σας;
Μάνος Πυροβολάκης: Εντελώς έξω από τα νερά μου! Αλλά ξέρεις επειδή κάνω αρκετά χρόνια αυτό το πράγμα, με έναν τρόπο προσπαθώ να ξεχνάω ότι υπάρχει μία κάμερα και απλά τραγουδάω, όπως τραγουδάω σε ένα live. Βέβαια, νομίζω ότι το πιο ιδανικό video clip για μένα είναι αυτό που θα γυριστεί μέσα σε μία παράσταση. Εκεί θα νιώθω πιο άνετα με τις κάμερες και με όλα αυτά.

Musiccorner: Το τελευταίο σας άλμπουμ «Στον έρωτα δεν υπάρχει νικητής» κυκλοφόρησε το 2007. Πώς και αφήσατε να περάσει τόσος καιρός χωρίς μία νέα δισκογραφική δουλειά;
Μάνος Πυροβολάκης: Στην περίπτωσή μου συνέπεσαν διάφορα πράγματα μαζί, όπως το πρόβλημα που προέκυψε με τη δισκογραφική μου εταιρία. Επίσης, νομίζω ότι έπεσα σε μία τομή του χρόνου που σταμάτησαν να βγαίνουν δίσκοι σε μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια δηλαδή έχουν μειωθεί τα άλμπουμ και αυτά που τελικά κυκλοφορούν, είτε βγαίνουν σε κάποιο έντυπο είτε στα περίπτερα. Πιστεύω ότι είναι ένα μεταβατικό στάδιο για τα CD’s όπως τα ξέραμε και πλέον περνάμε στη φάση των singles.

Musiccorner: Μετά από τις εμφανίσεις σας στην «Αυλαία» πρόκειται να παίξετε κάπου αλλού;
Μάνος Πυροβολάκης: Θα παίξω μέσα στο Μάρτιο αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Musiccorner: Ευχαριστούμε και καλή ξεκούραση!
Μάνος Πυροβολάκης: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here