12/12/2011
Γράφει η Νεκταρία Γιαννούλη
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr

Λένε ότι η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να “χωνεύουμε” το χρόνο. Και προφανώς, μας είναι απαραίτητη, ειδικά όταν αυτός ο χρόνος μας εγκλωβίζει μέσα σε μια εβδομάδα, η οποία μας αναθέτει πολλές καθημερινές υποχρεώσεις. Παρόλες τις απαιτήσεις λοιπόν της εβδομάδας, η Τετάρτη …δεν άκουσε και το ‘ριξε έξω, περνώντας το βράδυ της με τον Σταύρο Σιόλα στον Πυρήνα…

Ο Σταύρος Σιόλας για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο νικητής του Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006, για το τραγούδι «της Άρνης το νερό»! Είναι ένας ανήσυχος και πολυδιάστατος καλλιτέχνης που έχει σπουδάσει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες όμως δεν τελειώνουν μόνο στο θέατρο, αλλά συνεχίζουν και στη μουσική όπου έχει δώσει μέχρι σήμερα ικανότατα δείγματα του ταλέντου του.

Στη σκηνή του Πυρήνα (πίσω από το Hilton) θα δώσει τρία live. Την περασμένη Τετάρτη τον είδαμε στη πρώτη από αυτή τη σειρά εμφανίσεων! Μας παρουσίασε δικά του τραγούδια, αλλά και αγαπημένες, πρωτότυπες διασκευές παραδοσιακών, έντεχνων αλλά και θεατρικών τραγουδιών!

Το μαγαζί έχει ωραίο, χαμηλό φωτισμό και λίγο πριν το ξεκίνημα, ακούγονται μπλουζ και τζαζ τραγούδια. Λίγο μετά τις έντεκα, μουσικοί και καλλιτέχνης θα ανέβουν στη σκηνή, παίρνοντας  θέση για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Με ακορντεόν και πιάνο θα γίνει η αρχή και με το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι “Τα Λουστράκια”! Στη συνέχεια ο Σταύρος Σιόλας θα καλωσορίσει το κοινό και θα πει ότι η καλεσμένη του σημερινού live, Ελένη Τσαλιγοπούλου, δεν θα μπορέσει να είναι εκεί για την φιλική συμμετοχή της, λόγω μιας μικρής αδιαθεσίας.

Ο καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί στη σκηνή με …στρατιωτική στολή εξόδου και καπέλο! Κάτι που μας έκανε όλους να απορήσουμε, αλλά σύντομα μας έδωσε την εξήγησή του. Δεν φοράει λοιπόν στρατιωτικά λόγω συμπάθειας στο στρατό, αλλά γιατί νοσταλγεί την παλιά Ελλάδα του Τσαρούχη και του Χατζιδάκι, του ελληνικού κινηματογράφου και του ρεμπέτικου της Ευδοκίας! Μάλιστα ονόμασε τις παραστάσεις του στον Πυρήνα “Στολη εξοδου και τραγουδια – φωτογραφιες μιας Ελλαδας που ξεθωριαζει”. Πρόσφατα έδωσε και μέσω facebook, τη δική του αναλυτική εξήγηση: “Ζωντανά στον Πυρήνα λοιπόν κι αποφάσισα να ονομάσω την παράσταση “Στολή εξόδου και τραγούδια – φωτογραφίες μιας Ελλάδας που ξεθωριάζει” γιατί κάτι αδιευκρίνιστο νοσταλγώ από τη παλιά Ελλάδα, εκείνη του Τσαρούχη και του Χατζιδάκι, του Ελληνικού κινηματογράφου, του America America , του Ρεμπέτικου και της Ευδοκίας, ίσως μια εντύπωση αθωότητας, ένα αίσθημα ζεστασιάς που ενώνει τους ανθρώπους όταν αντιμετωπίζουν μαζί τη σκληρότητα των καιρών αλλά κι ένα αίσθημα αισιοδοξίας κι ανεμελιάς σαν αυτό των τσιγγάνων που χορεύουν στα χαλάσματα. Θα βάλω λοιπόν κι εγώ την παλιά μου στολή και θα τραγουδήσω για όλα αυτά …την Τετάρτη στον Πυρήνα“.

Ξανά στο live, όπου έχουμε περάσει στη “φωτογραφία” της Άλκηστης Πρωτοψάλτη για να έρθει στη συνέχεια μια πολύ ωραία διασκευή του “Μες σ’αυτή τη βάρκα” της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε συνδυασμό με το “Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί” του Νίκου Ξυλούρη!

Ακολουθούν το “Αερικό” του Θανάση Παπακωσταντίνου και ο “Γέρος Πλάτανος” του Σταύρου Σιόλα. Τώρα θα φωνάξει στη σκηνή, μια άλλη του καλεσμένη την Ευτυχία Μητρίτσα, για να τραγουδήσουν μαζί το “Χωρίς εσένα”, τραγούδι που έχει πει μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη! Σείρα έχει το “Σε ερωτεύομαι θα πει” που το χαρακτηρίζει αστειευόμενος ως …”Lacta song”, και το έχει γράψει ο ίδιος.

Ήρθε η ώρα να έρθει στη σκηνή η αδερφή του και μαζί θα πουν το τραγούδι “Bang Bang” της Nancy Sinatra με ελληνικό και ξένο στίχο. Mια ακόμη πολύ ωραία διασκευή θα είναι το τραγούδι “Άνοιξη”, που είναι και αυτό δικό του, αλλά με τη μουσική υπόκρουση του “La Valse D’ Amelie” του Yan Tiersen. Την εντυπωσιακή παρουσία τους λίγο πριν το διάλειμμα, θα δώσουν το “Americano” του Lou Bega και το θεατρικό “Η Τζένη των πειρατών” της Μαρίας Φαραντούρη! Και αμέσως μετά ώρα για ένα …κιτ κατ!

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν πολλές ακόμη εντυπωσιακές διασκευές. Η σκοτεινή μουσική ατμόσφαιρα του πιάνου με το ακορντεόν, “ντύνει” πολλά όμορφα κομμάτια, εκ των οποίων τη διασκευή του “Por una cabeza” του Carlos Gardel, τραγούδι που το ακούμε και στη ταινία “Άρωμα γυναίκας”, αλλά αυτή τη φορά με τους στίχους του “Φέρτε μου ένα μαντολίνο” του Χατζιδάκι. Θέση στο πρόγραμμα έχει φυσικά και το “Της Άρνης το νερό”, τραγούδι που είπαμε ότι έδωσε στον Σταύρο Σιόλα, βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης! Την βραδιά θα φτιάξουν ακόμη περισσότερο και “Το μεγάλο παραμύθι” του Μανώλη Λιδάκη, το παραδοσιακό “Τούτο το μήνα”, όπως επίσης και το “Συχνάζεις στο μικρό καφέ” του Αργύρη Μπακιρτζή!

Όχι, όχι η βραδιά δεν τελείωσε, έχει λίγο ακόμα. Λίγο πριν το τέλος, θα μας αποχαιρετίσουν με ορισμένα ρεμπέτικα τραγούδια, όπως το “Γιατί φουμάρω κοκαΐνη” , που η πρώτη του εκτέλεση ανήκει στην Πολίτισσα Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου, το “Μάνα μου Ελλάς” του  Νίκου Δημητράτου, το δημοτικό “Λιανοχορταρούδια”, και στο τέλος το “Κάνε λιγάκι υπομονή” της Σωτηρίας Μπέλλου”!

Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε έναν καλλιτέχνη που ερμηνεύει με ιδιαίτερη έκφραση και θεατρικό ταμπεραμέντο τα τραγούδια του, δεν έχετε παρά να βιαστείτε και να απολαύσετε μια ξεχωριστή μουσικό-θεατρική παράσταση στον Πυρήνα! Εκεί θα είναι για τις δύο ερχόμενες Τετάρτες, 14 και 21 Δεκέμβρη… Δείτε εδώ και το σχετικό δελτίο τύπου των εμφανίσεων του Σταύρου Σιόλα…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here