15/11/2012
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο πολυχώρος Passport, όπου στεγαζόταν ο πρώην κινηματογράφος “Χάι Λάιφ”, γέμισε το περασμένο Σάββατο από παραδοσιακές μουσικές και κλίμα …Κρήτης! Ο Ψαραντώνης μας παρουσίασε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ένα μουσικό πρόγραμμα με αναδρομές σε προσωπικά του τραγούδια, αφού κλείνει σχεδόν μισό αιώνα δημιουργικής πορείας στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα! Ερμήνευσε ακόμη, μία σειρά από δημοτικά τραγούδια, αλλά και επιλογές από την δισκογραφία του αδερφού του, Νίκου Ξυλούρη.

Μαζί του στη σκηνή βρέθηκαν, ο Νεκτάριος Κοντογιάννης στο λαούτο και ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι. Στο άνοιγμα της βραδιάς, ακούστηκαν κομμάτια όπως, το “Ζηλεύω του σταυραετού” και το “Σώσε με γιατρέ μου” . Δε θα μπορούσε να λείπει και ο κλασσικός “Ερωτόκριτος”, από την στροφή “Του Κύκλου τα γυρίσματα…”, το απόσπασμα που επιλέγει σχεδόν πάντα ο Ψαραντώνης να ερμηνεύσει στις εμφανίσεις του. Πέρα από τη φωνή του, ο Ψαραντώνης συνόδευε κάθε τραγούδι με την λύρα του, που πίσω από τις χορδές της, αχνοφαίνονται τα άσπρα σημάδια που έχει αφήσει το δοξάρι του – σήμα κατατεθέν, του έμπειρου λυράρη.

Αυτό το τραγούδι, το έγραψε ο κουζουλός, ο Αποστολάκης… Μεγάλη κουζουλάδα!“, που θα πει “τρέλα” στην κρητική διάλεκτο, είπε χαρακτηριστικά μετά την ερμηνεία της “Τίγρης”, ενός από τα πιο αγαπημένα στο κοινό τραγούδια του, σε στίχους και μουσική του “Χαΐνη” Δημήτρη Αποστολάκη. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν και άλλα πολλά τραγούδια με θέμα κυρίως την αγάπη και τον έρωτα, συναισθήματα αποτυπωμένα σε στίχους σαν αυτόν:

από τα γλυκά σου μάτια τρέχει αθάνατο νερό
κι όποιος τα γλυκοφιλήσει, Χάρο δε φοβάται μπιο

Από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ο Ψαραντώνης ζήτησε από το κοινό να συμμετέχει κι εκείνο (“Θα τραγουδήξετε κι εσείς τώρα! Εγώ θα τα λέω όλα;“), πριν από το “Πότε θα κάμει ξαστεριά” , που ξεσήκωσε ολόκληρη την αίθουσα του Passport. Ακολούθησαν τραγούδια, όπως το “Πέτρα Βουβή”, το “Γιάντα ‘σαι νύχτα σκοτεινή” και το “Στον ουρανό θε ν’ ανεβώ”, που χορεύεται και ως παραδοσιακός χορός “Χανιώτης”.

Φτάνοντας στο τέλος της βραδιάς, ο Ψαραντώνης κατέβηκε από την σκηνή και ανέλαβαν, ο Λάμπης Ξυλούρης με τον Νεκτάριο Κοντογιάννη, οι οποίοι ερμήνευσαν τα τελευταία κομμάτια, όπως το “Όσο βαρούν τα σίδερα”, κάνοντας εκείνη την στιγμή επιλογές “all time classic” για τους μυημένους -και όχι μόνο- στη μουσική παράδοση της Κρήτης.

Οπωσδήποτε μετά από ένα live του Ψαραντώνη, είναι δύσκολο να μην είναι κανείς συνεπαρμένος από την παρουσία του και την ερμηνεία του, αφού, όπως δήλωσε και ο ίδιος, με τον αυστηρό αλλά ταυτόχρονα και γλυκύτατο τρόπο του, για τα τραγούδια που ερμήνευσε… “Αυτά παιδιά, είναι αληθινές ιστορίες και μένουνε. Αληθινές ιστορίες, το μεγαλείο της Ελλάδος, και όχι τραγουδάκια“!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here