21/2/2013
Γράφει ο Απόστολος Γκολφινόπουλος
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr

Το Σάββατο 16/2 κατά τις 10 το βράδυ φθάσαμε στο Bat City για να δούμε και να ακούσουμε τους Like Emily. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Έμιλυ Παύλου (φωνητικά), Τάκη Νταβέλο (πλήκτρα, φωνητικά), Νίκο Κόντο (μπάσο,φωνητικά), Άρη Θεοδωρόπουλο (κιθάρα) και Παναγιώτη Καρανάνο (τύμπανα).

Είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από τα παιδιά, στο ραδιόφωνο πριν αρκετούς μήνες, αλλά δεν τους είχα δει ζωντανά. Η μπάντα είναι δεμένη και η απόδοση των τραγουδιών, κατά την ταπεινή μου προσωπική άποψη, είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από το studio. Για  μία ώρα και τριανταπέντε λεπτά ο κόσμος απόλαυσε το ρεπερτόριο των Like Emily, καθώς και λίγες ξένες διασκευές. Όλα τα τραγούδια ήταν άψογα εκτελεσμένα και η Έμιλυ Παύλου εκτός από πολύ καλή φωνή, είναι και πολύ επικοινωνιακή με τον κόσμο. Πραγματικά αξίζει να πάει κάποιος να τους δει και να τους ακούσει. Στέκομαι σε μία φράση που είπε η Έμιλυ καθώς ευχαριστούσε τον κόσμο. “Σήμερα κάναμε μια μικρή επανάσταση, γιατί βγήκαμε από το σπίτι και το facebook και μιλάμε μεταξύ μας“.

Πριν ξεκινήσει το live είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα μέλη του συγκροτήματος, τα οποία με χαρά απάντησαν στις ερωτήσεις μας:

Music Corner: Πείτε μου για αρχή πώς γεννήθηκαν οι Like Emily, γιατί πίσω από την Έμιλυ Παύλου και τον Τάκη Νταβέλο υπάρχει ένα πλούσιο παρελθόν…
Έμιλυ Παύλου: Ο Τάκης ήταν ιδρυτικό μέλος των Tsopana Rave έχει κάνει παραγωγές στην ελληνική δισκογραφία, στον Παπακωνσταντίνου, στους Όναρ, στον Πλιάτσικα, στα Γυμνά Καλώδια, στους Χάσμα και πολλούς άλλους. Είναι στον χώρο πάρα πολλά χρόνια. Ήμουν κι εγώ πολλά χρόνια στον χώρο σαν τραγουδίστρια σε διάφορα γκρουπ και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τους Like Emily με βάση την εμπειρία μας και με στόχο να κάνουμε κάτι ξεχωριστό…
Τάκης Νταβέλος: …και με το όνειρο να έρθει μία εποχή που η Ελληνική σκηνή θα έχει και rock σκηνή. Υποτίθεται ότι έχουν περάσει κάποια χρόνια που υπήρχε στην Ελλάδα ντόπια rock σκηνή, αλλά ήταν μια φάση που πέρασε μέσα σε πολύ λίγο καιρό και δεν έμεινε. Θα ήταν πολύ καλό για μένα που είμαι σ’ αυτή την σκηνή πολλά χρόνια, να υπάρξει και να μείνει. Να μην “σκυλοποιηθεί” στην πορεία της.

Music Corner: Πως προέκυψε το όνομα Like Emily;
Έμιλυ Παύλου: Είναι ο τίτλος τραγουδιού του συγκροτήματος All About Eve. Το τραγούδι μιλάει για μια κοπέλα που ακολούθησε το όνειρό της, φεύγοντας από τη μικρή πόλη που έμενε κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Μας άρεσε, είναι και το όνομά μου Έμιλυ κι έτσι το υιοθετήσαμε!

Music Corner: Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε προς το τέλος του 2011. Θα μου πείτε λίγα λόγια για την δεύτερη δουλειά που μόλις ολοκληρώθηκε;
Έμιλυ Παύλου: Η δεύτερή μας δουλειά νομίζω ότι είναι λίγο πιο σκοτεινή, λίγο πιο rock. Κάθε ένα απ’ τα παιδιά της μπάντας μέσα στις πρόβες και τις ηχογραφήσεις, έβαλε και ένα προσωπικό στοιχείο, δεθήκαμε και περισσότερο με τον καιρό κι έτσι βγήκε ένα μίγμα που είναι λίγο πιο σκοτεινό. Στιχουργικά είναι σαν concept με θέμα το ξύπνημα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Προς το παρόν δεν έχει γίνει διανομή και κάποιος που θέλει να το ακούσει μπορεί μόνο στο you tube. Αυτό είναι μέσα στους στόχους μας τώρα…

Music Corner: Μα και στο πρώτο cd κάποια τραγούδια ήταν ας πούμε “πολιτικοποιημένα”.
Έμιλυ Παύλου: Ναι, απλά τώρα είναι πιο άμεσα. Δεν μιλάμε πίσω από φαντασιώσεις και υποννοούμενα. Τώρα είναι πιο άμεσα και νομίζω ότι όσο προχωράμε, θα αρχίσουμε να τα λέμε πιο … “πατσαβουρέ” (γέλια).

Music Corner: Πώς βλέπετε την μουσική σκηνή – βιομηχανία στην Ελλάδα;
Άρης – Παναγιώτης:
Εμείς οι δύο είμαστε οι μικρότεροι στην μπάντα, έχουμε και διαφορετικά ακούσματα, βλέπουμε τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα να πηγαίνει προς το “σκυλάδικο”, προς το pop, ενώ εμείς είμαστε πιο rock. Το αναζητούσαμε βέβαια αλλά οι μπάντες που παίζαμε ήταν αλλού. Ουσιαστικά η μουσική βιομηχανία είναι ένα μίγμα περίεργο και ποτέ δεν ήταν σοβαρή όπως στο εξωτερικό. Δεν προωθεί τους μουσικούς όπως θα έπρεπε, δεν τους φέρεται σωστά, δεν είναι καλή απέναντί τους.
Τάκης Νταβέλος: Επειδή σκοπός τους είναι το κέρδος, ασχολούνται πάντα μ’ αυτούς που είναι ήδη διάσημοι. Έπαιρναν κάποιον έτοιμο που ήταν καλοδεχούμενος και ήξεραν ότι θα τους φέρει λεφτά. Κάποιος που ήταν καλός αλλά όχι διάσημος δεν ασχολούνταν μαζί του. Τώρα που κατέρρευσε η μουσική βιομηχανία, είναι καλύτερα τα πράγματα. Δηλαδή κάποιος που επιμένει και αισθάνεται ότι το έχει αυτό που θέλει να κάνει, το κάνει όχι για τα λεφτά, αλλά επειδή το θέλει. Μερικοί βέβαια τον εμποδίζουν, αλλά είναι πιο ελεύθερος γιατί δεν περιμένει την βιομηχανία να τον φτιάξει.
Έμιλυ Παύλου: Για μένα μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι να παίρνω ένα προϊόν το οποίο μετά από καιρό θα πουλάει στις στάσεις των λεωφορείων όπως τα πατατάκια και οι τσίχλες. Τον κάνω λοιπόν διάσημο γι’ αυτό. Αυτή είναι η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την μουσική.

Music Corner: Γράφετε τα τραγούδια σας και θέλετε να τα προωθήσετε. Θα παίζατε κάτι που σας πασάρει μια εταιρεία λέγοντάς σας ότι είναι πιο “πιασάρικο”;
Τάκης Νταβέλος: Αν το πρότεινε αυτό κάποιος θα ήταν άσχετος με τη μουσική βιομηχανία, οπότε θα τον έκραζαν και οι άλλοι. Αν θέλεις να κάνεις υποχωρήσεις μέσα στη δουλειά, μπορείς να το κάνεις, χρησιμοποιώντας τη βιομηχανία στα μέτρα σου. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Στην Αγγλία το έχουν κάνει οι SEX PISTOLS. Χρησιμοποίησαν την βιομηχανία για να κάνουν αυτό που ήθελαν και μετά τους είπαν σας ευχαριστούμε πολύ, χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε.

Music Corner: Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση την μουσική στην Ελλάδα;
Νίκος Κόντος: Επειδή πια η μουσική δεν είναι προσοδοφόρα, αυτό τραβάει τη νεολαία μακριά. Ο κόσμος πλέον κοιτάζει πως θα επιβιώσει με κάποιες δουλειές που θα του το εξασφαλίσουν. Κι επειδή η μουσική θέλει πολύ τρέξιμο, πολύ ψάξιμο και πολλή μελέτη, πρέπει να κάνεις έναν αγώνα, οπότε μάλλον δεν είναι η ιδανική δουλειά σ’ αυτήν την κρίση. Όσοι αντέχουν μάλλον θα τα καταφέρουν.
Τάκης Νταβέλος: Εγώ πιστεύω ότι η κρίση είναι ένα ψέμα. Πάντα υπήρχαν κρίσεις. Πάντα αυτό το παραμύθι το τρώγαμε από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα. Λένε ότι ένας στους δύο Έλληνες πεινάει. Εγώ δεν έχω δει κανένα να πεινάει. Όλοι χρωστούν, πάντα όλοι χρωστούσαν γιατί ήταν μ…….. και έπαιρναν δάνεια. Αυτοί που χρωστούν, χρωστούν γιατί δεν έκαναν καλό κουμάντο στην τσέπη τους. Τώρα οι άλλοι που έφαγαν λεφτά άλλων, αυτοί θέλουν κρέμασμα. Αλλά εγώ δεν βλέπω καμία κρίση γιατί το χρήμα βασικά δεν υπάρχει. Το χρήμα είναι μέσα στο μυαλό μας. 

Music Corner: Τι μας έχετε ετοιμάσει για σήμερα;
Έμιλυ Παύλου: Ένα δυναμικό πρόγραμμα με αρκετά καινούρια τραγούδια, κάποια από το πρώτο cd και κάποιες διασκευές αφυπνιστικού περιεχομένου που ταιριάζουν στα δικά μας…

Οι Like Emily με τον συντάκτη του MusicCorner.gr Απόστολο Γκολφινόπουλο!

Για την ιστορία τα τραγούδια που ακούσαμε ήταν:
First we take Manhattan – Κρύο στον παράδεισο – Αποκάλυψη – Όλα αυτά που θέλω – Μια ζωή στη φυλακή God gave me everything – Φεύγω για μένα – Όμορφος εχθρός – Black submarine – Φάρος στο λιμάνι – I  fought the law – Με τα χέρια στις τσέπες – Εγώ δεν – Ohne dich / Sonne /  Amerika – Πάγος – Εγώ είμαι αλλιώς – Pet cemetery – Στου κόσμου τη γιορτή – Ρουφιάνοι – Σφηνάκια – Ό άνθρωπος που δεν γεννήθηκε ποτέ  – Όταν κάτι τελειώνει

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here