6/3/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Δευτέρα βράδυ και ο όμορφος χώρος του “Public Café” στο Σύνταγμα είναι διακοσμημένος με κόκκινα μπαλόνια, στοιχείο που χαρακτηρίζει το εικαστικό κομμάτι του δίσκου «Όλα τα ΝΑΙ του κόσμου», για την παρουσίαση του οποίου βρεθήκαμε εκεί. Το συγκεκριμένο CD προέκυψε από το ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέως και καθηγήτριας ψυχολογίας, Φωτεινής Τσαλίκογλου. Περιλαμβάνει οκτώ κείμενά της, τα οποία ερμηνεύουν γνωστοί ηθοποιοί, καθώς και ένδεκα τραγούδια, σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη.

Ηρώ - Δήμητρα Γαλάνη - Γιώτα Νέγκα

Λίγο μετά τις 20:30, οι δύο κυρίες, μαζί με τη διευθύντρια παραγωγής του δίσκου Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία συντόνιζε τη βραδιά, πήραν τη θέση τους πίσω απ’ τα μικρόφωνα για να διηγηθούν σε όλους εμάς την ιστορία αυτής της δουλειάς. Στον τελευταίο όροφο του “Public”, βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ηρώ, η Γιώτα Νέγκα, ο Θανάσης Αλευράς, ο Αλέξανδρος Σταύρου με τη σύζυγό του, η Μαριάννα Τουμασάτου, ο κύριος Στέφανος Ληναίος με την κυρία Έλλη Φωτίου, οι ηθοποιοί Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιούλικα Σκαφιδά, Καίτη Κωνσταντίνου και Στεφανία Γουλιώτη, οι συνθέτες Θέμης Καραμουρατίδης, Κώστας Λειβαδάς, Haig Yazdjian, Παναγιώτης Τσεβάς και Μιχάλης Κωτσόγιαννης, η Ματούλα Ζαμάνη, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Θοδωρής Μαραντίνης, ο Γιώργος Σαμπάνης και η Φιλοθέη Μωρίκη!

Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Φωτεινή Τσαλίκογλου - Ελεάνα Βραχάλη

Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου ξεκίνησε λέγοντας ότι η πρώτη σκέψη για τη δημιουργία αυτού του δίσκου έγινε πριν από δύο χρόνια και στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελεάνα Βραχάλη, η οποία, όπως επεσήμανε «Έβαλε ρίμα και ρυθμό σε ένδεκα έμμετρα κείμενα». Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να βρουν εταιρεία για να εκδώσουν το CD και ευχαρίστησε την “Platinum Records” μέσω της οποίας κυκλοφορεί ο δίσκος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αλλά και τον Νότη Χριστοδούλου για το artwork και την εικαστική επιμέλεια. Τις μεγαλύτερες ευχαριστίες ωστόσο τις κράτησε για όσους συμμετέχουν στον δίσκο αφιλοκερδώς «με κεφαλαία και τρία θαυμαστικά!», καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στο «ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει» και στα «Παιδικά Χωριά SOS».

Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Τον λόγο πήρε έπειτα η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Η γραφή είναι μια μοναχική υπόθεση που τινάχτηκε στον αέρα και στη θέση της μπήκε ένα μαζί. Η Ελεάνα μεταμόρφωσε ένα μοναχικό βιβλίο με τους στίχους της. Άλλωστε τα τραγούδια, ακόμη και τα λυπημένα, είναι από τη μεριά της ζωής».

Η Ελεάνα Βραχάλη την ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη της: «Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να αφήνεις κάποιον να διαχειρίζεται την ψυχή σου», επεσήμανε και τόνισε ότι, χάρη σε αυτή τη δουλειά, ένιωσε «μαγεία και συγκίνηση. Έκανα ελπιδοφόρες σκέψεις κάτι που μάλλον είναι επαναστατικό στην εποχή που ζούμε!».

Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ελεάνα Βραχάλη

Η κυρία Τσαλίκογλου συμπλήρωσε ότι ο δίσκος είναι «πάρα πολύ ερωτικός, παρόλο που το βιβλίο στο οποίο βασίζεται μιλά για τη σχέση ανάμεσα σε ένα κοριτσάκι και την εκτός όρων και ορίων γιαγιά του. Το μαγικό κάθε δυνατής σχέσης είναι ότι δεν πιστεύει στον θάνατο και στο ποτέ πια. Κι αυτό είναι κάτι ανατρεπτικό για την εποχή μας».

Ο Θέμης Καραμουρατίδης παίρνει τη θέση του στο πιάνο και η Γιώτα Νέγκα, αφού μας παροτρύνει να πούμε «Ναι στο μαζί, στην αγάπη και την αλληλεγγύη», ερμηνεύει το αγαπημένο μου κομμάτι από τον δίσκο, το «Η πιο Ωραία Λέξη», σε μουσική του Haig Yazdjian. Τη σκυτάλη λαμβάνει η Πέγκυ Τρικαλιώτη, καλώντας μας να πούμε ναι «σε οποιοδήποτε εγχείρημα δίνει χαρά» και διαβάζει το κείμενο «Αυτό Ήθελες για Μένα».

Γιώτα Νέγκα

Στις οθόνες προβάλλεται ένα βίντεο που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του δίσκου, στο οποίο όλοι οι συντελεστές του αποκαλύπτουν πού λένε ναι. Αμέσως μετά η Ηρώ ερμηνεύει στο πιάνο το ομότιτλο «Όλα τα Ναι του Κόσμου», σε μουσική Κώστα Λειβαδά.

Ηρώ

Καλούμενος να πάρει τον λόγο, ο Θέμης Καραμουρατίδης δηλώνει ανέτοιμος. «Δεν ξέρω τι θα πω! Κάνω πρόβες, ετοιμάζομαι και τώρα δεν ξέρω… Λοιπόν, όταν ανέλαβα αυτή τη δουλειά, φοβόμουν, έκλαψα, πόνεσα… Αλλά τώρα είμαι εδώ, ακμαίος και παίζω live!». Τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά στην οποία αναλαμβάνει την ενορχήστρωση και σε τραγούδια άλλων συνθετών και ξεχώρισε ως σπουδαία στιγμή στην καριέρα του τη συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη. Εκείνη, με τη χαρακτηριστική της αμεσότητα, αναφέρεται στο βίντεο που προηγήθηκε. «Τώρα που το είδα διαπίστωσα ότι, ενώ όλοι έλεγαν για το ναι, είμαι η μόνη που έλεγα για το όχι για να δώσω έμφαση στο ναι! Τι διαστροφή!». Ευχαρίστησε τη «μικρή θεά» Ελεάνα -«έτσι λέμε η μία την άλλη και ευχαριστιόμαστε»- και χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» τη συνάντησή της με τον Θέμη Καραμουρατίδη –«είναι άξιος και σημαντικός». Τόνισε επίσης ιδιαίτερα την προσπάθεια του «ΚΕ.Θ.Ε.Α.», «που φτιάχνει καινούργιους ανθρώπους» και ερμήνευσε μοναδικά το «Δε Μ’ Αγαπάς, Μ’ Αγαπάς».

Δήμητρα Γαλάνη, Θέμης Καραμουρατίδης

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε με τη σειρά του στο έργο του «ΚΕ.Θ.Ε.Α.» κι ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες που «δεν θα τις ζήσουν μόνο τα παιδιά μας, αλλά κι εμείς που θέλουμε να είμαστε ακόμη παιδιά και να ελπίζουμε!».

Κώστας Αρβανίτης

Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η λιτή παρέμβαση του Γιάννη, μέλους της θεραπευτικής κοινότητας «ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει»: «Είμαι σε μια περίοδο της ζωής μου που μαθαίνω να λέω όχι και όλοι εσείς εδώ μου λέτε ένα μεγάλο ναι!».

Η κυρία Άννα Κατσούλη έδωσε τις δικές της ευχαριστίες εκ μέρους των «Παιδικών Χωριών SOS», ενώ ο Θοδωρής Μαραντίνης μίλησε για τη συμμετοχή των Onirama «σε ένα project φαινομενικά αταίριαστο σε μας». Έπειτα τραγούδησε το «Ραντεβού στη Μία», «Το πρώτο τραγούδι που ‘χει μάθει ο τετράχρονος γιος μου όλο απ’ έξω!», όπως είπε χαμογελώντας.

Θοδωρής Μαραντίνης

Τα δικά του ευχαριστώ είπε ο Παναγιώτης Τσεβάς, ενώ ο Haig Yazdjian δήλωσε ότι ήταν τιμή του η συμμετοχή στον δίσκο. Η νεαρή τραγουδίστρια Φιλοθέη Μωρίκη -η οποία, όπως αποκάλυψε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ήταν φοιτήτρια της Φωτεινής Τσαλίκογλου στην Πάντειο αλλά δεν είχαν γνωριστεί πριν από τη δημιουργία του CD- μας κάλεσε να διαδώσουμε την αξία της αγάπης και τα ναι παντού. Ο Μιχάλης Κωτσόγιαννης, συνθέτης του τραγουδιού «Να Μιλάω για Σένα», το οποίο ερμηνεύει η Φιλοθέη στον δίσκο, συμπλήρωσε ότι «η εποχή μας, μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να δούμε κάποια πράγματα αλλιώς».

Haig Yazdjian

Καθώς η βραδιά πλησίαζε στο τέλος της, η Γιούλικα Σκαφιδά διάβασε το «Μη Φύγεις, Μη» και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου κάλεσε στη σκηνή τον Θανάση Αλευρά. «Τώρα είμαι πιο σίγουρος από ποτέ ότι η αγάπη είναι η μεγάλη δύναμη, ένα σύμπαν ολόκληρο, που γύρω της κινούνται τα πάντα!», είπε εκείνος και μαζί με τη Ματίνα Νικολάου και τον Κώστα Καϊκή, μας ζήτησαν να τραγουδήσουμε παρέα το «Σ’ Αγαπώ θα Πει». Ήταν το πιο γλυκό και ταιριαστό φινάλε σε μια όμορφη βραδιά, η οποία διοργανώθηκε για να μας συστήσει έναν δίσκο που αξίζει να βάλουμε στη δισκοθήκη μας, όχι μόνο για το αξιόλογο περιεχόμενό του, αλλά και για τον σπουδαίο σκοπό των φορέων που στηρίζει.

Γιούλικα Σκαφιδά

Μετά το τέλος της παρουσίασης, η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο MusicCorner.gr:

Music Corner: Άκουσα το CD πριν από λίγες ημέρες, ξεχώρισα την ατμόσφαιρά του και ένιωσα ότι, μέσα από τα λόγια και τις μουσικές, μπορούμε να ονειρευτούμε ξανά, να έχουμε ελπίδα. Διαθέτει έναν ρομαντισμό, ο οποίος ίσως φαίνεται ουτοπικός στις μέρες που ζούμε, αλλά μάλλον είναι απαραίτητο εφόδιο, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες…
Ελεάνα Βραχάλη: Για μένα αυτός ο δίσκος είναι ένα εγχειρίδιο κατά του φόβου. Το είχα πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη γιατί ζούμε σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας το οποίο το θεωρώ πολύ φασιστικό. Και ο μόνος τρόπος, νομίζω, να αντισταθούμε σε κάτι τέτοιο είναι το μαζί. Ο καθένας μόνος του, δηλαδή, δεν μπορεί! Θεωρώ ότι είναι αυθόρμητο να ενώνεσαι με ανθρώπους. Μας έλεγαν βέβαια τρελούς! «Θα γίνει αυτή η υπερπροσπάθεια αυτήν την εποχή που όλα θέλουν να έχουν μια ευτέλεια, μια βιασύνη;» Κι όμως! Είμαστε τρελοί, δεν λέω ότι δεν είμαστε, αλλά θεωρώ ότι αν δεν είσαι και λίγο τρελός δεν γίνεται τίποτα! «Τα όνειρα όρια δεν δέχονται». Και γι’ αυτό μίλησα προηγουμένως και για την ανοχή. Αν ανέχεσαι να σε περιορίζουν συνέχεια, δεν θα γίνει ποτέ τίποτα!

Music Corner: Σας δυσκόλεψε το γεγονός ότι γράψατε στίχους βασισμένη σε ένα ήδη υπάρχον υλικό;
Ελεάνα Βραχάλη: Ήταν δύσκολο, γιατί αισθανόμουν ότι έχω ευθύνη. Συνήθως, εμείς που γράφουμε λόγια μετά αποστασιοποιούμαστε και έχουμε μια πολύ περίεργη στάση απέναντί τους. Και μπορεί να έρθει κάποιος άλλος -για μένα ήρθαν η μουσική και η ερμηνεία- και να με κάνει να τα ξαναγαπήσω. Είναι ο καθρέφτης του πώς θα νιώσω σε αυτό. Ήθελα, εν προκειμένω, η Φωτεινή Τσαλίκογλου να αγαπήσει ξανά τα κείμενά της, να τα δει με μια άλλη ματιά –ως υπέρβαση και πώς τελικά αυτή η υπέρβαση επιτυγχάνεται. Πιστεύω ότι αυτό είναι και το μήνυμα, το ότι μπορείς να πετύχεις το να υπερβείς κάποια πράγματα.

Music Corner: Υπάρχουν κάποια ακόμη σχέδια για την προώθηση αυτής της δουλειάς;
Ελεάνα Βραχάλη: Θέλουμε να κάνουμε μια συναυλία-παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν και πάλι στο «ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει» και στα «Παιδικά Χωριά SOS», ακόμη και σε άλλους παρόμοιους φορείς, αν έχουμε τη δυνατότητα. Νομίζω όλοι οι συντελεστές έχουν τη διάθεση γι’ αυτό και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Θεωρώ συντελεστές κι αυτούς που δεν συμμετείχαν στο CD, αλλά το στηρίζουν. Πιστεύω ότι όσο περισσότεροι γινόμαστε, όσο περισσότερα γίνονται τα ΝΑΙ, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ανοίξει ο δρόμος. Θέλουμε επίσης να μάθουμε πώς νιώθει ο κόσμος ακούγοντας το CD, να μας πει τα δικά του ναι, να φτιάξει τα δικά του βιντεάκια και, σιγά σιγά, εκτός απ’ το να μοιραζόμαστε σκέψεις, να μοιραζόμαστε και πράξεις. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε ήδη δημιουργήσει το blog olatanaitoukosmou.blogspot.gr.

Music Corner: Έχετε κάποιο όνειρο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ελεάνα Βραχάλη: Όνειρό μου είναι αυτό να είναι μόνο η αρχή και όλα αυτά τα ναι που είδαμε απόψε να πολλαπλασιαστούν. Δεν μ’ αρέσει η λέξη φιλανθρωπία, έτσι όπως την έχουν καταντήσει οι άνθρωποι. Μ’ αρέσει η λέξη αλληλεγγύη, μ’ αρέσει το μαζί, αυτό το νοιάξιμο, το να είναι ο ένας για τον άλλον. Αυτή είναι η δύναμή μας κι αυτό είναι το όνειρό μου!

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατ’ αποκλειστικότητα με τον συνθέτη, Θέμη Καραμουρατίδη:

Music Corner: Είπατε στην παρουσίαση ότι είναι η πρώτη δουλειά την οποία αναλάβατε ενορχηστρώνοντας τραγούδια και άλλων συνθετών. Πώς σας φάνηκε η όλη εμπειρία; Αντιμετωπίσατε ίσως κάποια ιδιαίτερη πρόκληση;
Θέμης Καραμουρατίδης: Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση! Ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερη, γιατί ήταν η πρώτη φορά που δεν είχα μόνο δικές μου μελωδίες. Κι έτσι αναλαμβάνεις μια δύσκολη πράξη, να κάνεις το όνειρο κάποιων άλλων πραγματικότητα, να δώσεις ζωή και ήχους στη μελωδία κάποιου άλλου. Το οποίο είναι και λίγο επικίνδυνο γιατί μπορείς να ξεχάσεις ποιος είναι ο πραγματικός σου ρόλος, να αναδείξεις δηλαδή αυτό που πήρες στα χέρια σου και όχι κάτι που θα ‘θελες να κάνεις εσύ. Νομίζω ότι κράτησα μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο. Έκανα πολλές φιλίες, γνωριμίες καλές στιγμές με ανθρώπους που συμπάθησα ιδιαίτερα. Ήταν μια παρέα γεμάτη μουσική ενέργεια και διάθεση για το καλό, για το μαζί, για το να φτιάχνουμε πράγματα, να είμαστε δημιουργικοί, να έχουμε δράση και διάθεση να προχωράμε. Θέλω να πιστεύω ότι το πετύχαμε!

Music Corner: Αυτή η δουλειά νομίζω ότι μας θυμίζει πώς είναι να ονειρευόμαστε. Μπήκατε κι εσείς στη διαδικασία να νιώσετε μεγαλύτερη αισιοδοξία και να ονειρευτείτε;
Θέμης Καραμουρατίδης: Κάποια στιγμή μετά έγινε αυτό! Στην αρχή ήμουν απασχολημένος με το πώς θα ενώσω όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ. Έψαχνα τρόπους, γιατί έχεις φωνές, ηθοποιούς, τραγουδιστές και πρέπει να βρεις πώς θα ενωθεί όλο αυτό. Στη συνέχεια όμως, όταν τελείωσε η πολλή δουλειά, ακούγοντας το αποτέλεσμα, το απόλαυσα πολύ κι αισθάνθηκα κι εγώ ότι πάει κάπου…!

Πέγκυ Τρικαλιώτη

Θανάσης Αλευράς, Νατάσσα Μποφίλιου

Μαριάννα Τουμασάτου, Αλέξανδρος Σταύρου

Φιλοθέη Μωρίκη, Μιχάλης Κωτσόγιαννης

Θανάσης Αλευράς, Ματίνα Νικολάου, Κωνσταντίνος Καϊκής

Ηρώ, Γιώτα Νέγκα, Στεφανία Γουλιώτη

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here