9/4/2012
Γράφει η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr

 

Μια μελαχρινή Κυπραία, δασκάλα flamenco τα πρωινά, μυστηριακή show-woman τα βράδια! Τα έντονα γαλάζια μάτια της με κέρδισαν με το που τη συνάντησα στο καμαρίνι της. Αξέχαστο και το χαμόγελό της. Η Σοφία που έγινε Sofita – χάριν καλλιτεχνίας – μας φιλοξένησε στο Faust Τρίτη βράδυ για ένα χορταστικό live! Φτάσαμε γύρω στις 21.30 στην οδό Καλαμιώτου της Αθήνας, ενώ έξω ψιχάλιζε. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από τους Sal.a.t.a Band τους οποίους σκηνοθετούσε και χορογραφούσε. Τώρα πια σε ρόλο front-woman κάνει εμφανίσεις με τη δική της μπάντα σε διάφορες μουσικές σκηνές, αποδεικνύοντας ότι είναι πολυτάλαντη!

Οι καλοί της φίλοι και φοβεροί μουσικοί που τη συνοδεύουν είναι ο Δημήτρης Κάσσης στις κιθάρες, ο Λουκάς Γιαννακίτσας στο κόντραμπάσο, ο Αποστόλης Μπουρνιάς στα κρουστά κι ο Χρήστος Πολύδωρος σε σαξόφωνο, φυσαρμόνικα και χορευτικά βήματα …αλλιώτικα από άλλα! Αν σας πω τις επιρροές της θα καταλάβετε και πόσο όμορφα περάσαμε στο Faust. Tom Waits, Billie Holiday, Etta James, Beatles, Rupa and the April fishes, Norah Jones, Tom Jones, Eva Cassidy, Mickael Jackson, Hindy Zhara, όλα τεχνηέντως μπλεγμένα μεταξύ τους!

Χορέψαμε σε ρυθμούς swing και rock’n’roll, ακούσαμε ιδιαίτερες διασκευές με αλήτικες κιθάρες, χειροκροτήσαμε την εντυπωσιακή τραγουδίστρια σε ένα τανγκό με ένα μαύρο σακάκι. Τολμώ να πω ότι η Σοφία είναι πολλά υποσχόμενη κι εύχομαι να το διαπιστώσετε κάποιο βράδυ και μόνοι σας…

Έχει μια τρομερή ενέργεια επί σκηνής, χωρίς ωστόσο να «φωνάζει» για να την προσέξουν.

Τα περισσότερα βλέμματα τράβηξε όταν τραγούδησε το δικό της «Χορεύω» αλλά και μια υπέροχη διασκευή του «Σε λυπάμαι» από Σοφία Βέμπο. «Black Or White» από Jackson αλλά και «Bad Romance» από Gaga ήταν οι ανατροπές της βραδιάς. «Πώς θα μπορούσε βεβαίως να λείπει ένας Jackson ή μια Lady Gaga απόψε» μας ρώτησε, ξεσηκώνοντας το κοινό με τη φωνή και τις κινήσεις της. Το κορμί της δεν μας άφησε έτσι κι αλλιώς περιθώρια αμφιβολίας για τη χορευτική της δεινότητα.

Η Sofita μας ασχολείται με τον χορό και το τραγούδι από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Αφού μεγάλωσε, σπούδασε στην επαγγελματική σχολή “Ραλλού Μάνου” και αργότερα στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Λατρεύει το flamenco και νομίζω πως αν τη δείτε θα το λατρέψετε κι εσείς. Χαρακτηριστικό της φετίχ είναι μάλλον ένα πορτοκαλί μαντήλι στα μαλλιά και ένα λουλούδι στο μικρόφωνό της. Σε παλιότερη συνέντευξή της έχει δηλώσει ότι είναι φιλόδοξη μόνο σε ουσιαστικές αξίες και μεγαλύτερή της επιθυμία έιναι να μπορεί να συντηρείται μέσα από τη μουσική, που είναι κι η ζωή της.

Στάθηκα τυχερή που την πέτυχα στο αγαπημένο μου μπαράκι, το οποίο φέρει άλλωστε και το όνομα aπό το λατινικό Faustus δηλαδή ευλογημένος, ευοίωνος, τυχερός. Εμείς δεν ήμασταν απλοί περαστικοί, ωστόσο η εμφάνισή της χάρισε μια αξέχαστη βόλτα ακόμη και σε όσους παρευρέθησαν τυχαία για ένα ποτό. Ανυπομονούμε για την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Κάπως Έτσι» εντός του επόμενου μήνα – εκτός απροόπτων – από την εταιρεία Ζεύξις. Καλή τύχη να της ευχηθούμε ολόψυχα με την υπόσχεση ότι θα την παρακολουθούμε στενά …στα live της!

Sofita: Το ξεχωριστό με αυτόν τον χώρο είναι ότι με κάθε παράσταση που φιλοξενεί αποκτάει άλλη διάσταση, αυτό είναι που μου άρεσε και ήθελα πάρα πολύ να  εμφανιστώ σε αυτή τη σκηνή, είναι υπέροχος ο χώρος.

Musiccorner.gr: Ποια γεύση επιδιώκεις να μας αφήσεις μέσω του δίσκου που ετοιμάζεις;
Sofita: Ο δίσκος μου είναι Παιχνίδι! Ένα ατέρμονο παιχνίδι με τον ήχο, με την κίνηση, με τους στίχους.

Musiccorner.gr: Πού νιώθεις πιο άνετα; Επί σκηνής ως τραγουδίστρια ή εντός σχολής ως δασκάλα flamenco;
Sofita: Δεν θέλω να μπαίνω σε διλήμματα. Αποφάσισα να παντρέψω όλα αυτά που αγαπώ, τη μουσική με το χορό, κι αφού λειτουργεί είμαι ευτυχισμένη! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το τραγούδι από το χορό, είναι και τα δύο κομμάτια του εαυτού μου…

Musiccorner.gr: Η οικονομική κρίση σε «έπιασε» για τα καλά στο ξεκίνημά σου. Πώς σε έχει επηρεάσει;
Sofita: Είμαι πιο προσεκτική στις επιλογές μου και πολύ πιο σκεπτόμενη!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here