7/12/2012
Γράφει η Μάριελ Μπόμπα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πάντα πίστευα πως τα βράδια της Κυριακής έχουν από μόνα τους κάτι ξεχωριστό. Έτσι και η πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη, χωρίς να αποκλίνει από τον κανόνα είχε τη δική της ιδιαιτερότητα, ειδικά για όσους βρέθηκαν στο Faust. Eμείς ευτυχώς ανήκαμε σε αυτούς και βρισκόμενοι εκεί, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Mona Lisa, μια μουσική παράσταση του Νίκου Κολλάρου, αφιερωμένη στη γυναίκα. «Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι η Mona Lisa», μας είπε ο ίδιος «Κάτι αφηρημένο και άμορφο μα ταυτόχρονα τόσο όμορφο σαν τη γυναίκα, παίρνει μορφή και ενσαρκώνεται στα χέρια του ζωγράφου, του άνδρα ή τα δικά της». Mona Lisa της βραδιάς, η Σάσα Παπαλάμπρου, μια ξεχωριστή παρουσία, με μια ακόμη πιο ξεχωριστή φωνή!

Λίγο πριν το live, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της και να την γνωρίσουμε καλύτερα…

Music Corner: Πότε έγινε η μεγάλη αρχή της ενασχόλησής σου με τη μουσική;
Σάσα Παπαλάμπρου: Θα έλεγα πως αυτό έγινε, πριν ακόμα γεννηθώ! (γέλια). Γεννήθηκα σε μια οικογένεια μουσικών, καθώς ασχολούνται με τη μουσική τόσο οι γονείς μου όσο και τα αδέρφια μου. Θα έλεγα λοιπόν πως η πορεία μου ήταν κατά κάποιον τρόπο προσχεδιασμένη, αφού μεγάλωνα μέσα στη μουσική. Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία στο ωδείο με μαθήματα και από εκεί και πέρα οι σπουδές μου σχετίζονταν πάντα με τη μουσική.

Music Corner: Έχοντας παρακολουθήσει κάποιες παραστάσεις σου, σε έχουμε συνδιάσει αρκετά και με τη jazz μουσική. Ποια είναι η σχέση σου με το συγκεκριμένο είδος μουσικής;
Σάσα Παπαλάμπρου: Αν και τα ακούσματά μου είναι πολλά, είναι αλήθεια πως με τη jazz έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Θυμάμαι μάλιστα τη μητέρα μου όταν ήμουν μικρή να παίζει στο πιάνο το “Summertime” και θα μπορούσα ίσως να αποδώσω σε αυτό τη σχέση που ανέπτυξα με το συγκεκριμένο μουσικό είδος. Βέβαια, τα ακούσματα που είχα από τους γονείς μου ήταν κυρίως λαϊκά της εποχής και σίγουρα δεν με άφησαν ανεπηρέαστη. Έτσι αυτό που τελικά αγαπώ περισσότερο και με ιντριγκάρει είναι να παντρεύω τη jazz, με διαφορετικά είδη μουσικής, ακόμα και με παλιά τραγούδια που αντανακλούν την παράδοσή μας και υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο στο DNA μας. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο πρέπει να εξελίσσεται η μουσική, προσφέροντας πρωτοτυπία και διαρκή έμπνευση για νέα δημιουργία.

Music Corner: Tί πρόκειται να παρακολουθήσουμε σήμερα;
Σάσα Παπαλάμπρου: Αυτό που θα παρουσιάσουμε σήμερα είναι μια μουσική παράσταση, με πολύ έντονο θεατρικό στοιχείο, την οποία έχει επιμεληθεί ο Νίκος Κολλάρος. Μέσα από τα τραγούδια υπονοείται μια ιστορία, η ιστορία μιας γυναίκας, μιας Mona Lisa, η οποία δηλώνει πως είναι τόσο καθημερινή αλλά ταυτόχρονα και τόσο ξεχωριστή, όπως κάθε γυναίκα. Τα ακούσματα συνδιάζουν pop, funk. Jazz, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία, ενώ θα ακούσετε και πρωτότυπο υλικό του Νίκου Κολλάρου, το οποίο θα υπάρχει στο πρώτο μας δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο.

Music Corner:  Πώς θα περιέγραφες αυτή τη δουλειά; Είναι ο πρώτος δίσκος που θα ακούσουμε από εσένα;
Σάσα Παπαλάμπρου:  Ναι, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, καθώς μέχρι τώρα είχα κάποιες συμμετοχές και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες . Ο Νίκος Κολλάρος έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική… Είναι πολύ κοντά σε εμένα, αλλά πιστεύω και ελπίζω, πως αυτό το ιδιαίτερο στυλ αγγίζει και απευθύνεται στις καρδιές όλων.

Μusic Corner: Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζεις από αυτή τη δουλειά;
Σάσα Παπαλάμπρου: Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε τραγούδι βρίσκω διαφορετικά πράγματα, που το καθιστούν ξεχωριστό. «Η χαρά» μου αρέσει πάρα πολύ, ένα τραγούδι που συνδιάζει ελαφρότητα στη μουσική με μεγάλη βαρύτητα στο στίχο και γίνεται μια ισορροπία μεταξύ των δύο. Επίσης μου αρέσει και η «Συνάντηση», ένα κομμάτι πολύ συναισθηματικό, το οποίο νομίζω δίνει ένα καλό πάτημα για να εκφράσουμε και τις …ευαισθησίες μας! (γέλια).

Μετά τη συζήτηση, η ανυπομονησία μας για την παράσταση έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Η έναρξη ευτυχώς δεν άργησε και έτσι λίγα λεπτά αργότερα, ακούγαμε “Feeling good” … Έτσι ακριβώς αισθανθήκαμε από την πρώτη στιγμή, που η φωνή  της “Mona Lisa” κάλυψε ή μάλλον κυρίεψε το χώρο.

Το  καλοστημένο σκηνικό,  ήταν απόλυτα ταιριαστό με το concept της παράστασης, με το κάδρο να βρίσκεται στη μέση της σκηνής και να δείχνει κάθε τόσο στιγμές από την καθημερινότητα της γυναίκας.  Η Σάσα Παπαλάμπρου ενσαρκώνοντας κάθε μια από αυτές με απόλυτη φυσικότητα, ερμήνευσε “You gotta be”, “Hide you”, “Secret smile” και “All that Jazz”. Η πρωταγωνίστρια της σκηνής, πλαισιωνόταν από τρεις  αντρικές παρουσίες κάθε μια από τις οποίες συμπλήρωνε με μοναδικό τρόπο την παράσταση… Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, ο Απόστολος Καλτσάς στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Τάσος Πέππας στα Τύμπανα και ο Περικλής Μπισκίνης στα πλήκτρα και στα φωνητικά, συμπλήρωναν το καρέ με τον καλύτερο τρόπο.

Στο πρώτο μέρος ακούσαμε επίσης «Όταν γυρνάω απ’ τη δουλειά», «Συνάντηση» και «Χαρά», τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο, τα οποία με αγωνία περιμέναμε και ομολογουμένως μας ενθουσίασαν και μας έκαναν να τα σιγοτραγουδάμε και μετά το τέλος της βραδιάς.

Στη συνέχεια ακούσαμε επίσης “Unchain my heart”, “Use me”, «Απόψε Σιωπηλοί», αρμονικά πλεγμένο με “Glory box” και “Damn your eyes”, όπως επίσης και «Αδιόρθωτη καρδιά», ένα τραγούδι που μας έκανε αίσθηση σε στίχους και μουσική του Απόστολου Καλτσά. Κρίνοντας από το κοινό, αγαπημένο κομμάτι από το δεύτερο μέρος ήταν μάλλον το παραδοσιακό “Doctor”, σε μια πολύ διαφορετική εκδοχή του, που ενθουσίασε, με το μπάσο να έχει τον πρώτο λόγο.

Η παράσταση έκλεισε με την Μona Lisa να χορεύει ξυπόλητη, σα στο σπίτι της τραγουδώντας το “Τhink” της  Αretha Franklin, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, το οποίο ήθελε να δώσει παράταση στη βραδιά. Ένα live που θα θυμόμαστε για καιρό, από μια φλογερή φωνή που έδωσε το δικό της στίγμα στο Faust, την οποία θα θέλαμε να ξανακούσουμε και οπωσδήποτε θα αναζητήσουμε…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here