27/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Για ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια, οι πληροφορίες και οι φήμες που κυκλοφορούν θέλουν τους Smiths να ενώνονται και πάλι. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές που είχαν και να ξανασυναντηθούν επί σκηνής αυτό το φθινόπωρο.

Οι πιο βασικοί συντελεστές του συγκροτήματος, Morrissey και Johnny Marr, μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν να βρουν σημείο σύνδεσης, ενώ και οι Andy Rourke και Mike Joyce που στο παρελθόν είχαν φτάσει να υποβάλουν ακόμα και μηνύσεις, δείχνουν μια τάση λήθης και απονομής «αμνηστίας» μεταξύ τους.

Οι Smiths είχαν χωρίσει το μακρινό 1987, μετά από μόλις πέντε χρόνια καριέρας και τέσσερα άλμπουμ. Η απόφαση για την προσέγγιση των μελών του συγκροτήματος που έχει αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική, φαίνεται να επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι κι άλλα συγκροτήματα, όπως οι Mancunians ή οι Stone Roses, τα «ξαναβρήκαν» μετά από χρόνια διάσπασης.

Οι λόγοι της επανένωσης, πάντως, δεν πρέπει να βασίζονται στην προσφορά που τους έγινε από εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών. Στο παρελθόν οι Smiths απέρριψαν πολλές ανάλογες προτάσεις, με σημαντικότερη την προσφορά ποσού περίπου 76.000.000 λιρών Αγγλίας για μια περιοδεία στις ΗΠΑ. Οπότε, η φημολογούμενη απόφαση για την επανένωσή τους έχει και άλλα κίνητρα. Η επανένωση γίνεται με σκοπό μια περιοδεία, αλλά όταν οι Morrissey και Marr ξανασυναντηθούν, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αντισταθούν στον πειρασμό να δημιουργήσουν ξανά νέα μουσική μαζί.

Οι Smiths θεωρούνται το πιο σημαντικό alternative rock συγκρότημα της δεκαετίας του ’80. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να «πείσουν» τους αμερικανούς ακροατές, οι επιδόσεις τους στη Βρετανία είναι αξιοσημείωτες. Το πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1984, έφτασε στο Νο 2 των charts ενώ με το δεύτερο, το “Meat is Murder” του 1985 κατέκτησαν την κορυφή. Το τρίτο τους άλμπουμ, με τον «προκλητικό» τίτλο “The Queen Id Dead” του 1986, αλλά και το τελευταίο τους, “Strangeways, Here We Come” του 1987, έφτασαν κι αυτά μέχρι το Νο2 των βρετανικών charts.

Η μικρή, χρονικά, καριέρα τους (1982 – 1987) συνοδεύτηκε από τέσσερα άλμπουμ που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους βρετανούς αλλά και τους ευρωπαίους γενικότερα. Με την επανένωσή τους, θα μετρήσουν ξανά τους φίλους τους και την επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν στο κοινό, 25 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάλυσή τους…!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here