23/9/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Μια εξαιρετική μουσικοσυνθέτης της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, παρουσίασε για ακόμα μια φορά την παράστασή της με τίτλο «Το αστέρι και η ευχή», στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για την Ευανθία Ρεμπούτσικα, μια δυνατή και ξεχωριστή παρουσία στα μονοπάτια της μουσικής σύνθεσης.

Τα καλά νέα είναι πως η βραδιά ήταν όσο πιο ευνοϊκή θα μπορούσε. Μια πολύ γλυκιά δροσούλα κι ένα φεγγάρι μεγάλο και ολοφώτεινο να λάμπει πάνω από το θέατρο. Το συγκεκριμένο χώρο δε τον είχα ξαναεπισκεφθεί, αλλά είναι πραγματικά υπέροχος μέσα στα δέντρα και την πέτρα. Είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές, ή έστω και φθινοπωρινές, εμφανίσεις, πόσο μάλλον αν έχει μια τόσο όμορφη βραδιά σαν αυτή της προηγούμενης Τετάρτης.

Τα κακά νέα είναι πως το βράδυ της Τετάρτης ήταν αρκετά φορτισμένο, καθώς λίγες ώρες πριν άρχισαν να κάνουν το γύρο των media οι ειδήσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρόλα αυτά, η βραδιά αυτή φάνηκε σαν ένα μικρό παραθυράκι ανάσας για όλα αυτά που γύρναγαν στο κεφάλι μας και η μουσική της λίγο χρώμα στη μαυρίλα.

rempoutsika_live_2013_09_05

Η Ευανθία και οι εξαιρετικοί – επίσης – μουσικοί της, μας κέρδισαν κιόλας από την υποδοχή. Ένα μελαγχολικό ακορντεόν εμφανίζεται πρώτο και κάνει το γύρο της σκηνής, ένα κόντρα μπάσο στη συνέχεια, ένα ντέφι πιο μετά, δυο πιατίνια λίγο αργότερα… κι ένα τόσο φωτεινό βιολί που ολοκλήρωσε αυτό το μουσικό καλωσόρισμα με ένα «χορό των άστρων»… Οι φιγούρες των μουσικών σα να αιωρούνταν στο χώρο του θεάτρου, σαν αιχμάλωτοι στις μελωδίες των οργάνων και παρασυρμένοι να χορεύουν στο ρυθμό τους, ο καθένας αγκαλιά με το δικό του μουσικό όργανο!

Η Ευανθία, λάμποντας ολόκληρη με το άσπρο της φόρεμα, μας καλωσόρισε και μας ευχήθηκε μια όμορφη μουσική βραδιά. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι λιγότερο με τις ξεχωριστές συνθέσεις της, όπως το Μικρό Πρίγκηπα, Το γέλιο του κόσμου, Μέσα από σένα, το Γλυπτό, το Carousel, το Αστέρι και η Ευχή και τόσα άλλα υπέροχα προσωπικά της κομμάτια. Ακόμη, δε θα μπορούσε να λείπει κι αυτό το ανατολίτικο στοιχείο που φέρνει η Ευανθία και το κανονάκι στις συνθέσεις της, καθώς έχει συνεργαστεί και με τουρκικές παραγωγές του κινηματογράφου, εκτός από τη συμμετοχή της στη μουσική επιμέλεια της «Πολίτικης Κουζίνας», ταινίας που έχει σημαδέψει την καριέρα της ίδιας.

Με τη σειρά της έδωσε πάσα και στους μουσικούς της να παίξουν κάποια δικά τους κομμάτια, τα οποία ταίριαζαν απόλυτα στο μουσικό ύφος της Ευανθίας, όπως το βαλς του Θάνου Σταυρίδη (ακορντεόν), ο οποίος είχε και γενέθλια το βράδυ της Τετάρτης (!), και το τανγκό του Ανδρέα Συμβουλόπουλου (πιάνο).

rempoutsika_live_2013_09_39

Όλα ήταν ιδανικά εκείνο το βράδυ. Οι μουσικές της Ευανθίας, άλλοτε χαρούμενες και εκρηκτικές, άλλοτε μελαγχολικές και χαλαρωτικές, είναι από τις μουσικές που δε χρειάζονται στίχους, κάθε όργανό λέει τη δική του ιστορία και άλλοτε διαλέγεται με άλλα. Ο ένας μουσικός στεκόταν απέναντι στον άλλον και μοιάζαν σα να συνομιλούσαν, είτε για κάτι ευχάριστο, που γέμιζε τις καρδιές όλων, είτε για κάτι μελαγχολικό που συμμερίζονταν.

Πάντα θεωρούσα τη μουσική της Ευανθίας απόλυτα εμπνευσμένη. Ώρες ώρες σκέφτομαι πώς είναι – δε θα διστάσω να το πω – ένας θηλυκός Χατζιδάκις. Τόση ευαισθησία, τόση φαντασία, τόση δύναμη μέσα από τις νότες που μεταφράζονται σε λέξεις και εικόνες. Σήμερα η μουσική έχει λίγους τέτοιους ανθρώπους κι εμείς τους χρειαζόμαστε.

rempoutsika_live_2013_09_35

Ακόμα και με ένα τόσο δυνατό φεγγάρι, που έφτανε για να φωτίσει όλο το θέατρο ακόμα κι όταν τα φώτα έσβηναν, το αστέρι της Ευανθίας έλαμψε. Όσο για την ευχή μας, ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί: να συνεχίσει η Ευανθία να μας χαρίζει τόσο όμορφες μελωδίες, που αγγίζουν το μυαλό και την ψυχή μας.

Όπως διάβασα και κάπου πρόσφατα: «Πρώτη φορά οι αναμνήσεις μου, εκτός από χρώματα και αρώματα, έχουν και μουσική…»

Με την Ευανθία Ρεμπούτσικα έπαιξαν οι:
Ανδρέας Συμβουλόπουλος – πιάνο
Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν
Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι
Άγγελος Παπαδάτος – κόντρα-μπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης – τύμπανα

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here