Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

2/3/2010

Μπήκαμε αισίως στο Μάρτιο, τον τελευταίο μήνα κατά τον οποίο οι χώρες έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τα τραγούδια τους στην EBU.

 Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, τα τραγούδια τους επέλεξαν η Ισπανία (“Algo Pequeñito”) και η Λευκορωσία (“Far Away”). Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το τραγούδι των MaNga που επιλέχτηκε για να σταλεί στο διαγωνισμό είναι το αγγλόφωνο “We Could Be The Same”. Η Γαλλία από την πλευρά της την είδε …ποδοσφαιρικά με το “Allez! Ola! Olé!” του Jessy Matador, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την προώθηση του Mundial της Νοτίου Αφρικής το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς Γεωργία, Λετονία, Σλοβακία και Βουλγαρία ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες επιλογής των συμμετοχών τους.

Την αρχή έκανε το Σάββατο η Γεωργία, η οποία θέλησε να …λάμψει στους φετινούς ημιτελικούς της Eurovision. Είχε ήδη αποφασιστεί ότι τη χώρα θα εκπροσωπήσει η 23χρονη Sopho Nizharadze. Το Σάββατο, κοινό και κριτική επιτροπή κλήθηκαν να επιλέξουν και το τραγούδι που θα σταλεί. Νικητήριο τραγούδι αναδείχτηκε η μπαλάντα με τίτλο “Shine” («Λάμψε»). Το τραγούδι συνέθεσαν οι Chistian Leuzzi, Harry Sommerdahl και Hanne Sorvaag. Η Sorvaag συμμετέχει και στη σύνθεση του “My Heart Is Yours”, της φετινής συμμετοχής της Νορβηγίας.

Το “Shine” είναι μια λιτή, κλασική, αλλά όμορφη μπαλάντα, στην οποία καταφέρνει να δώσει χρώμα με τη φωνή της η νεαρή ερμηνεύτρια. Η μεγάλη σκηνή του Oslo θα δώσει ακόμα περισσότερη λάμψη στη Γεωργιανή συμμετοχή.

Η Σλοβακία προτίμησε μάλλον να κάνει μνεία στη παραδοσιακή της μουσική. Το Σάββατο, το τραγούδι “Horehronie” (πρόκειται για μια περιοχή στα κεντρικά της χώρας) κέρδισε την πρώτη θέση στο televoting και τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής. Το τραγούδι ερμηνεύει η Kristina Peláková, ενώ συνθέτης είναι ο Martin Kavulič και τους στίχους έχει γράψει ο ποιητής Kamil Peteraj.

 Το τραγούδι διαθέτει ρυθμό και η ερμηνεύτρια το υποστηρίζει πολύ καλά. Επειδή πρόκειται για μια χορευτική μελωδία, η μικρή σκηνή στην οποία παρουσιάστηκε σίγουρα δεν επέτρεψε στους χορογράφους να ξεδιπλώσουν τις ιδέες τους. Αναμένουμε λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του “Horehronie” το Μάιο στη Νορβηγία.

Τον εκπρόσωπό της επέλεξε το Σάββατο και η Λετονία. Η Aisha με το τραγούδι “What For?” («Για Ποιο Λόγο;») κέρδισε τις εντυπώσεις ανάμεσα στα δέκα υποψήφια τραγούδια και πήρε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς της Eurovision.

 Το “What For?” θα μπορούσε να αποτελεί κομμάτι από μιούζικαλ, λόγω της μελωδίας, του στίχου του και της χορογραφίας που το πλαισιώνει. Μπορεί να μην αποτελεί το καλύτερο τραγούδι του διαγωνισμού, είναι όμως πολύ πιθανόν να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Την Κυριακή ήταν η σειρά της Βουλγαρίας να επιλέξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision. Ο Miro ερμήνευσε πέντε τραγούδια, από τα οποία επιλέχτηκε με το συντριπτικό ποσοστό του 48% το “Angel Si Ti” («Είσαι Ένας Άγγελος»).

 Το τραγούδι είναι χορευτικό, γεμάτο ενέργεια και επιτρέπει στο χαρισματικό νεαρό τραγουδιστή να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η χορογραφία και η σκηνοθεσία του κομματιού θα χρειαστούν σίγουρα βελτιώσεις. Ο Miro γράφει υπέροχα στην κάμερα και το ξέρει. Μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του Σάκη Ρουβά και του Dima Bilan στο διαγωνισμό, αρκεί να επιδείξει την απαραίτητη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση και να …αφήσει τον ανεμιστήρα σπίτι του!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here