16/2/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

Την Τρίτη το βράδυ μετέδωσε η ΕΡΤ την ειδική εκπομπή για τη Eurovision, στην οποία οι συμμετέχοντες ερμήνευσαν για πρώτη φορά – μέσω video clip – μπροστά στους Έλληνες τηλεθεατές τα υποψήφια τραγούδια τους. Η εκπομπή ήταν τόσο άρτια σε θέμα ρυθμού και αισθητικής, που μάλλον δεν ζημιώθηκε από το γεγονός ότι τα κομμάτια είχαν ήδη διαρρεύσει.

Η Λένα Αρώνη, ντυμένη απλά, καλωσόρισε τους τηλεθεατές, ενώ έκανε αναφορές στην επιστροφή της Ιταλίας στο θεσμό και τη συμπλήρωση 56 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ακολούθησε η μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία του κομματιού “Come With Me” από τα Κόκκινα Χαλιά. Τη μελωδία του κομματιού έγραψαν οι ίδιοι, ενώ τους στίχους συνυπογράφει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος. Πρόκειται για ένα old school pop/rock κομμάτι, το οποίο επιδιώκει να ξεσηκώσει το κοινό στο ρεφρέν. Αυτό που απουσιάζει είναι το εντυπωσιακό στοιχείο που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Η παρουσίασή του ήταν αρκετά απλή, με το συγκρότημα ντυμένο σε σκούρους τόνους και τη σκηνή να φωτίζεται κόκκινη και μπλε. Πάντως, η ενέργεια που βγάζουν τα Κόκκινα Χαλιά στη σκηνή βελτίωσαν την εικόνα που είχαμε για το τραγούδι.

Στη συνέχεια, η Λένα Αρώνη πήρε μια σύντομη συνέντευξη από το συγκρότημα. Τα μέλη του group παραδέχτηκαν ότι η συμμετοχή σε talent show τους βοήθησε, ενώ δήλωσαν ότι προσπάθησαν να βρουν ένα κομμάτι το οποίο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μουσικά. Τόνισαν τη δυσκολία του διαγωνισμού, λόγω της έντονης κριτικής που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν προκριθούν, θα συνεχίσουν τη μουσική τους πορεία. Εξάλλου, σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο καινούριος τους δίσκος.

 

Επόμενη συμμετέχουσα ήταν η Βαλάντω Τρύφωνος με το τραγούδι “The Time is Now”. Το κομμάτι είναι σε μουσική και στίχους των Ramström, Magnusson και Vuorinen. Στο βίντεο εμφανίστηκε απλή, με τα μαλλιά στο πλάι και ένα εντυπωσιακού χρώματος ρούχο. Το τραγούδι, ως μπαλάντα, επιτρέπει στην ερμηνεύτρια να ξεδιπλώσει τις φωνητικές της ικανότητες και να το ντύσει με την όμορφη χροιά της. Μουσικά και στιχουργικά, όμως, βαδίζει σε πολλάκις περπατημένα μονοπάτια, γεγονός που το καθιστά κάπως βαρετό.

Στη συνέντευξή της, η Βαλάντω αναφέρθηκε στην προσπάθεια της να πάει το 2006 στη Eurovision ως εκπρόσωπος της Κύπρου. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο από τα άλλα κομμάτια, λόγω των φιλικών σχέσεων που έχει με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Όνειρό της είναι να συνεχίσει την πορεία της στο τραγούδι, ενώ τόνισε ότι όταν συμμετείχε στο talent show που την ανέδειξε, φρόντισε να απασχολεί το κοινό μόνο με τις ερμηνευτικές της ικανότητες.

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς κινήθηκε το Τριημιτόνιο με το «Χαμογέλα». Τους στίχους του τραγουδιού έχει γράψει ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης και τη μουσική ο Νίκος Τερζής. Με μαντίλια στο λαιμό και μπλουζάκια …όλο χαμόγελα, έμοιαζαν να ευχαριστούνται τη συμμετοχή τους. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει χαμόγελα, αλλά πιθανόν να μην προκαλέσει ενθουσιασμό.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε, εκτός από το συγκρότημα, παραβρέθηκαν οι δημιουργοί του κομματιού. Το συγκρότημα δήλωσε ότι σκοπός τους είναι να στείλουμε ως Έλληνες μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε. Τα μέλη δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι ακόμα κι αν δεν περάσουν, θα συνεχίσουν την πορεία τους. Ο Νίκος Τερζής από την πλευρά του ανέφερε ότι ήθελε να στείλει φέτος ένα τραγούδι που δεν θα ήταν «στημένο» για Eurovision και θα διέθετε αισιοδοξία. Ο στιχουργός Βαγγέλης Κωνσταντινίδης συμπλήρωσε ότι απέρριψαν τον αγγλικό στίχο γιατί ήθελαν το τραγούδι να διαθέτει ελληνικό στίγμα.

Η Αντιγόνη Ψυχράμη παρουσίασε το “It’s all Greek to Me” (μουσική: Δημήτρης Ψυχράμης, στίχοι: Δημήτρης S και Gerarg James Borg). Το κομμάτι διαθέτει έναν πολύ πιασάρικο τίτλο. Παρ’ όλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει το έξυπνο εύρημα. Τα αγγλικά της Αντιγόνης είναι αρκετά μέτρια, ενώ η μουσική θυμίζει ελληνικά καλοκαιρινά club hits. Η κοπέλα βέβαια είναι εντυπωσιακή, με ιδιαίτερη, βραχνή φωνή, την οποία όμως δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει στο έπακρο. Η ίδια εμφανίστηκε με ένα λευκό μακρυμάνικο μπλουζάκι και τζιν. Καλό θα ήταν να περιμένουμε την τελική παρουσίαση του κομματιού, που λογικά θα περιλαμβάνει χορογραφίες και εντυπωσιακά κοστούμια.

Έξαλλου, όπως τονίζεται και στη συνέντευξη, η ομάδα που την περιβάλλει είναι ιδιαίτερα έμπειρη. Ο Δημήτρης Ψυχράμης τόνισε στην συνέντευξη ότι θέλησαν να φτιάξουν ένα τραγούδι που να ταιριάζει στην Αντιγόνη. Η ίδια η τραγουδίστρια προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από τη συμμετοχή της, λέγοντας ότι την ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα να κάνει καλά τη δουλειά της.

Πρόκειται ίσως για τη συμμετοχή που έχει δημιουργήσει τις πιο έντονες αντιδράσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Το “Watch My Dance” (μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη) του Λούκα Γιώρκα με τον Stereo Mike επιχειρεί να παντρέψει το rap με τα λαϊκά ακούσματα. Το εγχείρημα σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον. Η ερμηνεία του Λούκα, που φέρνει στο μυαλό Νότη Σφακιανάκη, είναι εντυπωσιακή, όσο εντυπωσιακός είναι και ο ίδιος εμφανισιακά. Τη ζωντανή παρουσίαση του κομματιού θα μπορούσαν να πλαισιώνουν χορευτές, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να γίνεται κιτς. Το τραγούδι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι το διαφορετικό.

Στην συνέντευξη που ακολούθησε συμμετείχαν οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές του “Watch My Dance”. Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος τόνισε το ανατρεπτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Eurovision. Από την πλευρά του, ο Stereo Mike δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε ταμπέλες και όταν άκουσε το τραγούδι, θεώρησε τιμητική την πρόταση για συνεργασία. Δική του δουλειά είναι η γεφύρωση με το ξένο ακροατήριο. Ο Λούκας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, ενώ η Ελεάνα Βραχάλη συμπλήρωσε ότι ο μόνος λόγος που αποφάσισε να συμμετάσχει είναι για να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να κρατούν το κεφάλι ψηλά, όπως λέει χαρακτηριστικά το τραγούδι.

Τελευταία συμμετοχή ήταν αυτή της Νίκης Πόντε, με το “I Don’t Wanna Dance” (στίχοι, μουσική: Jonas Saeed – Pia Sjöberg). Με μπλουζάκι vintage Madonna, η νεαρή τραγουδίστρια παρουσίασε το χορευτικό της κομμάτι. Οι φωνητικές της ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Το κομμάτι κινείται σε γνώριμους pop/dance ήχους, διαθέτει όμως “κολλητικό” ρεφραίν και πολύ ενέργεια. Συνολικά, πρόκειται για μια όμορφη παρουσία, από την οποία περιμένουμε ακόμα περισσότερα στον τελικό.

Πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα από τον Καναδά το Σεπτέμβρη για να συμμετάσχει σε talent show, όπως ανέφερε η Νίκη στη συνέντευξη. Η συμμετοχή της στη Eurovision θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και την πραγματοποίηση ενός ονείρου, καθώς έβλεπε το διαγωνισμό. Συμπλήρωσε επίσης ότι μικρή έκανε μαθήματα όπερας, στην πορεία όμως ανακάλυψε ότι μεγάλο της πάθος ήταν η pop και το θέατρο.

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με την οικοδέσποινα να αποχαιρετά το κοινό και να ανανεώνει το ραντεβού για τον ελληνικό τελικό σε λίγες μέρες. Μακάρι οι ιθύνοντες της ΕΡΤ να καταφέρουν να μεταφέρουν στη μεγάλη βραδιά την όμορφη ατμόσφαιρα της εκπομπής αυτής, με τις γρήγορες εναλλαγές και την επικέντρωση του ενδιαφέροντος στους υποψηφίους…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. pou eides ta metria agglika tis antigonis? eleos…eseis stin ellada den exete katholou profora sta agglika, i antigoni gia ellinidia exei arketa kali (apo kipro)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here