11/7/2014
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην καλοκαιρινή Αθήνα, πέρα από τους παραδοσιακά συναυλιακούς χώρους, τα τελευταία χρόνια το κοινό που συνειδητά ή όχι επιλέγει να μείνει στο κλεινόν άστυ έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε εξωτερικούς χώρους όμορφα διαμορφωμένους και να απολαύσει καλλιτεχνικά δρώμενα με χαλαρή διάθεση και όμορφη ατμόσφαιρα. Το Badminton είναι ένας από αυτούς τους χώρους, καθώς το προαύλιό του εδώ και πέντε συναπτά έτη φιλοξενεί ενδιαφέρουσες δουλειές προσφέροντας στο κοινό μια όαση δροσιάς -κυριολεκτικής και μεταφορικής.

Φέτος τα Παρασκευο-Σάββατά του είναι αφιερωμένα στο Ραδιόφωνο, όπως αυτό είναι ιδωμένο μέσα από τις μνήμες και την πένα του Μάκη Δελαπόρτα. Πρόκειται για μια παράσταση που ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζει ακάθεκτη και με ανανεωμένο cast έχοντας καταφέρει να κατακτήσει την αγάπη του κοινού.

meres_radiofonou_live_2014_07_009

Λίγο πριν την έναρξη καταφέραμε να μιλήσουμε στους τρεις από τους πέντε πρωταγωνιστές της παράστασης και να σας μεταφέρουμε, μεταξύ άλλων, τις δικές τους απόψεις για το ραδιόφωνο του τότε και του τώρα.

————

MusicCorner: Μέρες Ραδιοφώνου εδώ στο Badminton. Πρόκειται για μια παράσταση που έχει ξαναπαιχτεί. Ποιες οι διαφορές του 2012 από το 2014 πέρα από τα πρόσωπα;
Ελένη Δήμου:
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επειδή όμως ξεκίνησε στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια. Εδώ προσαρμόστηκε στα μέτρα του χώρου.

MusicCorner: Τι μπορεί να «πει» αυτή η παράσταση σε κάποιον μικρότερης ηλικίας που δεν έχει ακούσει λ.χ. τη «Θεία Λένα»;
Ελένη Δήμου:
Νομίζω ότι μπορεί να μάθει κάποια πράγματα. Έχει συγκινητικές στιγμές. Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα τραγούδια είναι εξαιρετικά φτιαγμένα. Το ’38 που ιδρύθηκε το ραδιόφωνο υπήρχαν σπουδαίοι συνθέτες που έχουν φτιάξει εξαιρετικά τραγούδια. Έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να μάθει κάποιος και αυτά τα τραγούδια. Δεν είναι της γενιάς των νεότερων, ούτε της δικής μου ήταν. Όταν ήμουν πολύ πιο μικρή μου έδωσε την ευκαιρία ο Γιώργος Παπαστεφάνου να τα γνωρίσω, όταν έκανε τους «παλιούς μας φίλους» στην ΕΡΤ. Έχουν τρομακτικό ενδιαφέρον αυτά τα τραγούδια και η παράσταση έχει πολύ ωραίες στιγμές.

meres_radiofonou_live_2014_07_002_dimou

MusicCorner: Παλιότερα στα ερτζιανά υπήρχαν ραδιοφωνικά σήριαλ, παιδικές εκπομπές, θεατρικές παραστάσεις. Το σημερινό μονοδιάστατο ραδιόφωνο που βαδίζει;
Ελένη Δήμου:
Δεν ξέρω. Κι ένας παραγωγός να θέλει να κάνει πράγματα υπάρχει πλέον μια συγκεκριμένη γραμμή στα ραδιόφωνα. Δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν έχουμε πια καλό ραδιόφωνο και είναι κρίμα γιατί είχαμε πολύ καλό ραδιόφωνο. Πλέον παίζει μια ομάδα τραγουδιών. Δεν υπάρχει ψυχή πια στο ραδιόφωνο.

MusicCorner: Μπορεί να ξαναβρεί τη μαγεία του;
Ελένη Δήμου:
Από εμάς τους ανθρώπους εξαρτάται. Από εμάς και την αισθητική μας.

MusicCorner: Ποια στιγμή στην παράσταση ή ποιο τραγούδι σας συγκινεί περισσότερο;
Ελένη Δήμου:
Όλα τα τραγούδια τα αγαπώ πάρα πολύ, υπάρχει όμως το «Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα» το οποίο είναι ένα εξαιρετικό τραγούδι!

meres_radiofonou_live_2014_07_053_dimou

MusicCorner: Γιατί μια παράσταση αφιερωμένη στο ραδιόφωνο;
Μάκης Δελαπόρτας:
Μια παράσταση για το ραδιόφωνο έχει να κάνει με παιδικές μνήμες, με παιδικές αγάπες και αναμνήσεις. Είναι δεμένα με το ραδιόφωνο πολλά χρόνια της ζωής μου. Με τη «Θεία Λένα», με τη «Λιλιπούπολη» κα άλλες αγαπημένες εκπομπές. Μέσα από αυτή την παράσταση αναπαριστώνται πάνω στη σκηνή με τον καλύτερο τρόπο, με πολύ σπουδαία ταλέντα, μέσα από μουσική, χορό και τραγούδι. Ξεκινάμε από το 1940 και τον πόλεμο και φτάνουμε στο 1990, όπου για μένα εκεί έκλεισε ο πρώτος κύκλος την ελληνικής ραδιοφωνίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελλήνων μόνο με ραδιόφωνο. Δεν υπήρχε τηλεόραση και όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις το ραδιόφωνο σε σχέση με την τηλεόραση μας μάγευε.

MusicCorner: Είναι αυτή η νοσταλγία που βγάζει η παράσταση, που έχει κάνει τον κόσμο να την αγαπήσει;
Μάκης Δελαπόρτας:
Πάντα όπου και να παίζουμε έρχεται κόσμος. Είναι η νοσταλγία αλλά και ο τρόπος που έχει δοθεί, σε συνδυασμό και με τους ηθοποιούς που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν την παράσταση πολύ νοσταλγική και παραμυθένια.

MusicCorner: Μπορεί το ραδιόφωνο σήμερα να επανακτήσει την αίγλη του;
Μάκης Δελαπόρτας:
Νομίζω πως όχι. Έχει αλλάξει η εποχή. Ζούμε στην εποχή του internet του facebook. Δεν ξέρω αν ταιριάζει η λέξη μαγεία πια για τις σημερινές γενιές. ο χρόνος θα δείξει. Για κάποια πράγματα θα αισθάνονται κάποια νοσταλγία. Η ιστορία θα δείξει.

MusicCorner: Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην παράσταση;
Μάκης Δελαπόρτας:
Είναι όταν λέω το «Χάρτινο το φεγγαράκι» με ένα πιάνο και ένα σποτάκι. Αυτό τα λέει όλα.

meres_radiofonou_live_2014_07_004_delaportas

MusicCorner: Είσαι από τα νέα μέλη της παρέας…
Μέμος Μπεγνής:
Ναι και είναι μεγάλη μου τιμή να δουλεύω με τόσο σημαντικούς ανθρώπους. Είναι μια πάρα πολύ ωραία ομάδα. Την παράσταση την είχα δει στη Θεσσαλονίκη και ενθουσιάστηκα. Εγώ είμαι του ρετρό, μου αρέσει πάρα πολύ το παλιό τραγούδι και έχω αναμνήσεις από τη γιαγιά μου η οποία άκουγε όλα αυτά που τραγουδάμε εδώ. Είναι πολύ συγκινητικό και ο Μάκης Δελαπόρτας έχει κάνει τρομερή δουλειά. Έχει ωραία δομή, πολύ ωραίο κείμενο και αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο. Είχε τεράστια επιτυχία και στο Γυάλινο και στη Θεσσαλονίκη και πραγματικά χαίρομαι για την επιλογή μου αυτό το καλοκαίρι.

MusicCorner: Το ραδιόφωνο έχει παραγκωνιστεί στη σημερινή εποχή της τηλεόρασης του διαδικτύου και των γρήγορων ταχυτήτων;
Μέμος Μπεγνής:
Δεν είναι σίγουρα αυτό που ήταν στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 που όλοι ακούγαμε ραδιόφωνο. Ακόμα ακούμε γιατί κακά τα ψέματα μπορεί να μην το ακούς σπίτι σου αλλά θα το ακούσεις στο αυτοκίνητο ή στα ακουστικά σου όταν κάνεις γυμναστική. Δεν έχει την ίδια ισχύ που είχε παλιότερα, αλλά δεν νομίζω ότι έχει παραγκωνιστεί τελείως.

MusicCorner: Από την παράσταση ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή;
Μέμος Μπεγνής:
Είναι το «Ας ερχόσουν για λίγο» γιατί είναι το αγαπημένο της γιαγιάς μου και η Δανάη ήταν αγαπημένη της γιαγιάς μου. Όταν το τραγουδάω νιώθω πάρα πολύ όμορφα. Αλλά νομίζω ότι η δική μου στιγμή είναι το “Ilmondo” που το θεωρώ προσωπική επιτυχία και αρέσει και πολύ στον κόσμο.

meres_radiofonou_live_2014_07_008_mpegnis

————

Τα λόγια του Μάκη Δελαπόρτα για την αγάπη του κόσμου επιβεβαιώθηκαν καθώς τα τραπέζια του προαύλιου είχαν γεμίσει με κόσμο πολύ πριν τις 21:30 που ακούστηκε ο θρυλικός πλέον “Τσοπανάκος”!

Η ιστορία της Δημόσια Ραδιοφωνίας ξεκινά το 1938 όταν από τους 661 χιλιόκυκλους μεταδίδεται για πρώτη φορά το σήμα του «Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών». Από εκεί πιάνει χρονικά το νήμα η παράσταση και φτάνει μέσα από λόγια, χορό και φυσικά τραγούδι, μέχρι τη δεκαετία του ’90 όπου για πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση των ιδιωτικών σταθμών.

meres_radiofonou_live_2014_07_015_mpegnis_ariel_petrakis

Οι ενδιάμεσες στάσεις πολλές. Το ραδιόφωνο την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και το ραδιόφωνο μετά την απελευθέρωση. Το φεστιβάλ του ΕΙΡ, τα ραδιοφωνικά σήριαλ, οι παιδικές εκπομπές και ανάμεσα σε αυτά οι διαφημίσεις της Κρέμας Μπριλ-Κριμ και του Ταμ-Ταμ, οι αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού και οι επετειακές εκφωνήσεις. Δεν έλειπε τίποτα. Ούτε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ούτε οι ξένες επιτυχίες της δεκαετίας του ’70, ούτε οι μουσικές για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

meres_radiofonou_live_2014_07_030_dimou_delaportas

Δεν έχει νόημα να γίνει μια πλήρης αναφορά των τραγουδιών που ακούστηκαν, ούτως ή άλλως αν αναλογιστεί κανείς τις δεκαετίες και έχει στο μυαλό του αντίστοιχα και τη λέξη «διαχρονικό», μπορεί εύκολα να καταλάβει για ποια τραγούδια μιλάμε. Αυτό που έχει νόημα και εκεί που χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη μνεία είναι στους ανθρώπους αυτή της παράστασης. Για την Ελένη Δήμου προφανώς και δεν μπορεί να πει κανείς κάτι, όσον αφορά το ερμηνευτικό κομμάτι. Για τους ηθοποιούς όμως που έχουν αναλάβει να τραγουδήσουν αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια, είτε αυτή είναι επιτυχημένη, είτε λιγότερο επιτυχημένη. Εξάλλου ο καθένας από αυτούς έχει τη δική του μοναδική στιγμή κατά τη διάρκεια της παράστασης.

meres_radiofonou_live_2014_07_017_dimou

Τι μένει από τις Μέρες Ραδιοφώνου στο Badminton; Αγαπημένα τραγούδια, αγαπημένες μουσικές, αγαπημένες εκπομπές. Ο Μάκης Δελαπόρτας έχει στήσει με σεβασμό και αγάπη ένα πολύ όμορφο μουσικό αφιέρωμα και έχει κατορθώσει με μια ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων που έχει στο πλευρό του, ηθοποιούς, τραγουδιστές και φυσικά μουσικούς, να δώσει μια νοσταλγική νότα σε ένα εγχείρημα που από μόνο του ανήκει στη σφαίρα των αναμνήσεων, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

meres_radiofonou_live_2014_07_023_delaportas

Η Ταυτότητα της Παράστασης:

Πρωταγωνιστούν:
Ελένη Δήμου
Μέμος Μπεγνής
Παναγιώτης Πετράκης
Άριελ Κωνσταντινίδη
Συμμετέχει ο Μάκης Δελαπόρτας.

meres_radiofonou_live_2014_07_042_petrakis_ariel_konstantinidi

Μαζί τους:
η Βαλάντω Τρύφωνος και ο Στέφανος Οικονόμου

meres_radiofonou_live_2014_07_047_valantw_tryfwnos_oikonomou

Κείμενα: Μάκης Δελαπόρτας – Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας
Ενορχήστρωση: Γιώργος Παγιάτης
Χορογραφίες: Κρίστης Κουπάτος
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Ήχος: Άκης Γκολφίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Μαλισσόβας

meres_radiofonou_live_2014_07_055

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here