9/11/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η αλήθεια είναι ότι το βράδυ της Τετάρτης ήταν πολύ δύσκολο. Εν αναμονή η ψήφιση πολυνομοσχεδίου, επεισόδια στο κέντρο, κλειστοί δρόμοι, απεργίες μέσων και, σαν μην έφταναν όλα αυτά, μια καταρρακτώδης βροχή να κάνει την κυκλοφορία ακόμα πιο δύσκολη. Η Βικτωρία Ταγκούλη όμως μας καλούσε στο club του Σταυρού του Νότου για να «παίξουμε» μαζί της σε μια μουσική παράσταση «Be-Joue»!

Παρά τις όποιες δυσκολίες, καταφέραμε κάποιοι από εμάς να φτάσουμε και να πάρουμε θέση, αφού λίγο μετά τις 22:30 η Βικτωρία, μαζί με το συνθέτη Χρήστο Θεοδώρου και άλλους τρεις, πολύ ενδιαφέροντες, μουσικούς, ανέβηκε στη σκηνή και μας χαμογέλασε παιχνιδιάρικα τραγουδώντας κομμάτια από τον τρίτο προσωπικό δίσκο που ετοιμάζει αυτόν τον καιρό.

Τολμώ να πω ότι η Βικτωρία με εντυπωσίασε και σαν παρουσία και σαν φωνή. Δεν είχε τύχει να την ξαναδώ ζωντανά. Πάνω στη σκηνή, συνδύαζε πολλά στοιχεία: το παιχνίδι, τη χαρά, τον έρωτα, τη μελαγχολία. Θα μπορούσα κάλλιστα να τη φανταστώ σε θέατρο, αν και η ίδια δηλώνει ασυζητητί τραγουδίστρια. Δείγμα αυτού του θεατρικού στοιχείου μας έδωσε με μια πιο ρυθμική και swing εκτέλεση του «Crack of Doom» των Tiger Lillies, χάρη στην οποία αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα των μουσικών που είχαμε μπροστά μας.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, η παρέα αυτή μας εξέπληξε πραγματικά με τις διασκευές της, τα παντρέματα κομματιών που μας παρουσίασαν και δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα. Για να πάρετε μια ιδέα, στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, η μπάντα ξεκίνησε με το χαλαρό «La valse d’ Amelie» του Yann Tiersen, μέχρι που η Βικτωρία άρχισε να τραγουδά στίχους από τις «Συνταγές Μαγειρικής» των Χαίνηδων και η μπάντα συνέχισε με το valse από τη γνωστή ταινία του Stanley Kubrick, «Μάτια ερμητικά κλειστά»! Οι εναλλαγές ήταν πραγματικά αιφνιδιαστικές και ιδιαίτερα ευχάριστες, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το θρυλικό, πλέον, «Moonriver», το οποίο δεν άργησε να μεταμορφωθεί στο «Cry Baby» της Janis Joplin, ή το «Whole lotta love» των Led Zeppelin στο «Μέτρησα» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη!  

Για όσους βρίσκονται στον υπολογιστή τους, τα «παντρέματα» αυτά ίσως γεννούν επιφυλάξεις. Εγώ, απλά, σας προτείνω να είστε εκεί την επόμενη Τετάρτη για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι…

Από αναφορές σε αγαπημένους καλλιτέχνες, απολάυσαμε επίσης το «Seven Nation Army» των «White Stripes», το «Belleville Rendez-Vous», το «Think» της Aretha Franklin, αλλά και τα «Κίτρινα Φώτα» του Leonard Cohen, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Το πρόγραμμα είχε κυρίως swing – jazz κλίμα, με κάποιες εξαιρέσεις. Αν και αυτές οι μουσικές είναι λίγο ξένες στην Ελλάδα, καθότι μακριά από τον τόπο γέννησής τους, μπορούμε να πούμε ότι της Βικτωρίας… της πάνε πολύ! Η «κρυστάλλινη» φωνή της, όπως τη χαρακτηρίζουν, ταίριαζε απόλυτα στα κομμάτια και οι μουσικοί της τη βοηθούσαν πάντα να μπαίνει στο ρυθμό τους.

Εκτός από πολλές διασκευές και αναφορές σε άλλους καλλιτέχνες, ακούσαμε και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της, όπως το «Κόκκινο Ποτό», «Κράτα το χέρι μου», «Σβήνω το φως» και τη «Ζημιά». Όσον αφορά στο τελευταίο, πέτυχα ακόμα δύο – τρεις που το σιγοτραγουδούσαν μαζί μου καθώς φεύγαμε…

Η Βικτωρία Ταγκούλη είναι μέσα στους πιο όμορφους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες έχω παρακολουθήσει τελευταία, με το επιχείρημα – ατού μου να είναι η ανατριχιαστική ερμηνεία της στο «Hymne à l’ amour» της Edith Piaf.

Πρόκειται για μια υπέροχη φωνή, την οποία αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. Ραντεβού την Τετάρτη, 14 του μηνός, στο Σταυρό του Νότου Club!

Μουσική έπαιξαν οι:
Χρήστος Θεοδώρου – πιάνο
Πέτρος Κρεμιζάκης – μπάσο
Κώστας Νικολόπουλος – κιθάρα
Νίκος Παγώνης – drums

Δείτε παρακάτω, τι είπε η Βικτωρία στο MusicCorner λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η παράσταση…  

Music Corner: Τίτλος της σημερινής παράστασης, «Be-Joue»… Πες μας λίγα λόγια για αυτή.
Βικτωρία Ταγκούλη: Δεν είναι κάποια μεγάλη φιλοσοφία! Μου άρεσε πολύ αυτό το παιχνίδι των λέξεων. Είναι το ρήμα «υπάρχω» και το ρήμα «παίζω», στα αγγλικά και γαλλικά αντίστοιχα. Όταν το λες, όμως, είναι σαν κόσμημα. Αυτός ο τίτλος είναι, ουσιαστικά, η διάθεσή μου. Η παράσταση έχει τραγούδια καταρχάς από τη δισκογραφία μου («α» + Φωτοβόλτα), κάποια καινούργια κομμάτια που θα βρίσκονται στον επόμενο δίσκο και κομμάτια-για μένα-διαμάντια, της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Music Corner: Ο καινούργιος δίσκος πότε θα κυκλοφορήσει;
Βικτωρία Ταγκούλη: Υπολογίζω μετά το Φλεβάρη.

Music Corner: Στη διαδικασία της δημιουργίας του, βλέπεις διαφορές με τους άλλους δυο δίσκους;
Βικτωρία Ταγκούλη: Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε μπει στο studio, οπότε είμαστε στην αρχή των τραγουδιών. Μόλις έχουν γραφτεί και τα μαθαίνω, μάλιστα όχι όλα ακόμα. Σίγουρα θα έχει διαφορές, γιατί εμείς εξελισσόμαστε, εμείς οι ίδιοι είμαστε διαφορετικοί. Ήδη, όμως, το υλικό μου μού αρέσει πάρα πολύ. Θα είναι σε μουσική του Χρήστου Θεοδώρου και σε στίχους του Μιχάλη Γελασάκη. Σε δύο κομμάτια, στίχους γράφει και ο Χρήστος.

Music Corner: Στη σημερινή παράσταση είμαστε έτοιμη να ακούσουμε κομμάτια από Aretha Franklin, μέχρι Noir Desir και Δημήτρη Λάγιο. Πού βρίσκεις το κοινά τους σημεία;
Βικτωρία Ταγκούλη: Καταρχάς, για μένα η μουσική είναι μια. Είναι κομμάτι που αγαπάω. Ουσιαστικά, είναι αυτό που κάνω. Παίρνω ετερόκλητα κομμάτια, βρίσκω τις ομοιότητές τους και τα παρουσιάζω με έναν τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι «κουμπώνει» το ένα με το άλλο. Καμιά φορά, λες «Πώς είναι δυνατό να παίξει το ένα με το άλλο;». Κι όμως, μπορεί! Σε αυτό συμβάλλει η ενορχήστρωση, η ερμηνεία, πολλά πράγματα… Προκύπτουν, όμως, κιόλας, δε γίνεται επι τούτου.

Music Corner: Η αλήθεια είναι ότι έχεις συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Θα ήθελα όμως να διαλέξεις μια αγαπημένη και να μου πεις την εμπειρία σου από αυτή.
Βικτωρία Ταγκούλη: Η «Φουρκέτα», θα έλεγα, ήταν παράσταση που με σημάδεψε. Το κείμενο είχε γράψει η Ελένη Γκασούκα. Παίζει η Μαρία Καβογιάννη, ο Κώστας Κόκλας… Εγώ τραγουδούσα. Κράτησε τρία χρόνια και, πιστεύω, ήταν από τις ωραιότερες δουλειές που έχω κάνει στο θέατρο. Πάντα ως τραγουδίστρια βέβαια, μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν μικροπράγματα να κάνεις στο θέατρο, αλλά ο ρόλος μου ήταν τραγουδίστρια.

Music Corner: Μιας και ανέφερες το θέατρο… Το τραγούδι προέκυψε στη ζωή σου από μικρή. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι άλλο που κάνεις ή θα σε ενδιέφερε να κάνεις, πέρα από αυτό;
Βικτωρία Ταγκούλη: Σαν επάγγελμα, όχι, δε θα έκανα κάτι άλλο. Είναι πολύ συνειδητή η επιλογή μου. Με κάποιο τρόπο, πάντα εκεί θα κατέληγα. Ενδιαφέροντα έχω πάρα πολλά εκτός μουσικής, εννοείται.

Music Corner: Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για το κέντρο της Αθήνας, αλλά εμείς είμαστε εδώ, στο Σταυρό του Νότου… Ποια είναι η θέση σου απέναντι σε όλο αυτό;
Βικτωρία Ταγκούλη: Είμαι υπέρ των κινητοποιήσεων και, γενικά, της αντίδρασης. Δεν είμαι πολύ σύμφωνη με τον τρόπο που αντιδρούμε. Πιστεύω ότι έπρεπε να αντιδράσουμε καλύτερα στην κάλπη. Γιατί μας φαίνεται παράξενο τώρα που ψηφίζονται αυτά τα μέτρα; Όλοι το περιμέναμε. Σίγουρα, ανάμεσα σε αυτούς που αντιδράνε, είναι και άνθρωποι που δεν ψήφισαν αυτά τα μέτρα. Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που δεν ψήφισαν τα μέτρα, δεν ανήκω σε αυτό. Η ώρα της κάλπης είναι η ώρα που έχεις τη μεγαλύτερη δύναμη, εκεί πρέπει να είμαστε πιο δραστικοί. Δε μειώνω σε καμία περίπτωση τις διαδηλώσεις, απλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό το πράμα μπορεί να λειτουργήσει.

Music Corner: Επιλέγεις να θίγεις τέτοια θέματα μέσα από τη μουσική σου;
Βικτωρία Ταγκούλη: Όχι, δε μου αρέσει να θίγω τέτοια θέματα. Πιστεύω ότι η μουσική έχει δύναμη από μόνη της και ο στίχος το ίδιο. Ο καθένας παίρνει το μήνυμα που θέλει. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχω θέση την ώρα που τραγουδάω. Είναι η τέχνη μου και μέσα από αυτή προσπαθώ να προσφέρω στους ανθρώπους, να τους γεμίσω συναισθήματα, να τους δείξω έναν άλλο δρόμο που εγώ έχω ανακαλύψει. Ο ρόλος μου δεν είναι να ασκήσω πολιτική.

Music Corner: Θα σε δούμε και κάπου αλλού φέτος;
Βικτωρία Ταγκούλη: Ναι, έχω κι άλλες εμφανίσεις το Δεκέμβριο, αρκετές. Έχω δύο εμφανίσεις στην Κόκκινη Σβούρα στο Χαλάνδρι, στα εγκαίνια του θεάτρου Πόλη, στην πλατεία Βικτωρίας, και μια ακόμα μεγάλη συναυλία, την οποία δε μπορώ να ανακοινώσω ακόμα!

Η Βικτωρία Ταγκούλη μαζί με την συντάκτριά μας Πέννυ Γέρου

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here