2/12/2013
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Τρίτη 26/11 είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το σχήμα «Αγγελική Τουμπανάκη & Buzz Bastardz» στην ιδιαίτερη και όμορφη σκηνή του «Faust».

Οι Buzz Bastardz σχηματίστηκαν το 2010 από την Αγγελική Τουμπανάκη. Πρόκειται για μία πολύ δυνατή ομάδα μουσικών που ο καθένας είναι ενεργός στον χώρο του. Η Αγγελική Τουμπανάκη με ένα εξίσου πλούσιο και ενδιαφέρον βιογραφικό έχει διανύσει (και συνεχίζει να διανύει, ευτυχώς για εμάς) τα μονοπάτια της jazz και του αυτοσχεδιασμού καθώς και του κλασσικού Περσικού τραγουδιού, του φλαμένκο, του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, των παραδοσιακών κρουστών, του Βουλγάρικου τραγουδιού και τέλος του κλασσικού Οθωμανικού τραγουδιού. Με μία τέτοια δυνατή σύνθεση ήχων, το πρόγραμμα ήταν, το λιγότερο, ελκυστικό και πρωτότυπο.

toumpanaki_live_2013_12_017

Η βραδιά ξεκίνησε στη Σερβία με πρώτο σταθμό τον Goran Bregovic και το τραγούδι «Ya-Ya». Έπειτα ακούσαμε μία θαυμάσια διασκευή του «Sodade», Cesaria Evora και καταλήξαμε στους πολυαγαπημένους Beatles και στη διασκευή του «Come Together». Όταν διασκευάζεις ένα συγκρότημα σαν τους Βeatles και ένα τόσο πολυακουσμένο τραγούδι όπως το «Come together» πρέπει να είσαι ευρηματικός, ταλαντούχος και πολυδιαβασμένος. Ευτυχώς για εμάς η Αγγελική Τουμπανάκη & the Buzz Bastardz τηρούν όλα τα παραπάνω κριτήρια.

toumpanaki_live_2013_12_013

Το ενδιαφέρον μας τράβηξαν τα κομμάτια των ίδιων. Το «Belle époque», που παρά τον τίτλο του και τους στίχους του ήταν στα Ελληνικά, φέρει την υπογραφή των Σταυρούλα Παγώνα στους στίχους και του Βασίλη Κετεντζόγλου στη μουσική. Παρά τον ελληνικό του στίχο σίγουρα θα νιώσετε ότι περπατάτε δίπλα στον Σηκουάνα τόσο λόγω των στίχων αλλά και εξαιτίας της μουσικής. Ακόμα ένα τραγούδι δικό τους που ξεχώρισε ήταν το «Animal in you». Το πρώτο μέρος έκλεισε με το τραγούδι «Mastika». Πρόκειται για έναν καρσιλαμά των Ρομά στα τούρκικα.

toumpanaki_live_2013_12_010

Στο δεύτερο μέρος η Αγγελική Τουμπανάκη & the Buzz Bastardz μας πήγαν λίγο πιο μακριά. Φτάσαμε στην Αργεντινή και έπειτα στη Βραζιλία με τα τραγούδια «Bien paga» του Miguel se Molina και το «Canto de Ossahnia» του Vinicius de Moraes, το αγαπημένο τραγούδι της Αγγελικής Τουμπανάκη, όπως η ίδια μας ενημέρωσε. Ακούσαμε το κομμάτι του Π. Στόικου «Suite για τον Ivo Papazov». Ο Ivo Papazov είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους jazz κλαρινετίστες.

toumpanaki_live_2013_12_008

Ακόμα μια σύνθεση των Buzz Bastardz που ξεχώρισε ήταν το «Tristeza» σε Ισπανικούς στίχους της Μίκας Παρασκευά και σε μουσική του Μιχάλη Κετεντζόγλου. Ένα τραγούδι στα πλαίσια της λύπης (tristeza) με έναν εξαιρετικό «διάλογο» μεταξύ των πνευστών (σαξοφώνου και τρομπέτας) αλλά και με τους υπέροχους αυτοσχεδιασμούς της Αγγελικής Τουμπανάκη.

toumpanaki_live_2013_12_022

Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας το κοινό συμμετείχε ενεργά και ακολουθούσε την ενέργεια της Αγγελικής Τουμπανάκη στον δρόμο των αυτοσχεδιασμών που έχτιζαν περίτεχνα τόσο οι Buzz Bastardz όσο και η ίδια.

——————

Συναντήσαμε τους μουσικούς και την Αγγελική και τους ρωτήσαμε μερικά πράγματα για το σχήμα τους και τα σχέδιά τους.

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για την μπάντα:
Όλοι μαζί:
Είμαστε οι Buzz Bastardz!
Αγγελική Τουμπανάκη: Συνθέτης στα πρωτότυπα κομμάτια μας, μαέστρος και κιθαρίστας είναι ο Βασίλης Κετεντζόγλου. Στην τρομπέτα και το καβάλ ο Παντελής Στόικος. Στο σαξόφωνο (άλτο και σοπράνο) ο Γιάννης Παπαναστασίου. Ο Παρασκευάς Κίτσος στο μπάσο. Ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα. Τις ενορχηστρώσεις των κομματιών τις κάνουμε όλοι μαζί.

Music Corner: Συνήθως οι επιλογές των τραγουδιών σας σε τι πλαίσια κινούνται;
Αγγελική Τουμπανάκη:
Είναι συνήθως επιλεγμένες διασκευές και δικά μας πρωτότυπα κομμάτια. Οι διασκευές είναι “τσιμπημένες” κυρίως από παραδόσεις της γειτονιάς μας, από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Αυτό που κάνουμε είναι να συνδυάζουμε ήχους παραδοσιακούς. Άλλωστε οι μισοί από εμάς, αν το θέσουμε λίγο χοντροκομμένα, ασχολούμαστε με την παράδοση και οι άλλοι μισοί με την jazz, οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά πίσω απ’ όλο αυτό κρύβεται μια βαθιά γνώση της μουσικής. Τα δικά μας κομμάτια είναι σε συνθέσεις του Π. Στόικου και του Β. Κεζεντζόγλου. Γενικώς υπάρχει ένα συνονθύλευμα πολιτιστικών ήχων και συναισθημάτων.

Music Corner: Υπάρχουν σχέδια για τον χειμώνα, που θα μπορέσουμε να σας ακούσουμε;
Αγγελική Τουμπανάκη:
Τώρα ηχογραφούμε την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά και έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό. Ευελπιστούμε να τελειώσουμε σύντομα και θα θέλαμε το επόμενο live μας να είναι η παρουσίαση του δίσκου μας. Θα παίξουμε στην Πάτρα, στις 12/12. Μετά θα κοιτάξουμε να στρώσουμε τη δουλειά όσον αφορά τον δίσκο μας και όλο αυτό το project, γιατί για μένα πρόκειται για ένα project…

toumpanaki_live_2013_12_002

Music Corner: Πότε σχηματίστηκε η μπάντα:
Αγγελική Τουμπανάκη:
Μαζευτήκαμε το 2010. Η σύνθεση μας όμως όπως είμαστε αυτή τη στιγμή με τον Β.Κετεντζόγλου, έχει δημιουργηθεί εδώ κι έναν χρόνο. Όλοι οι μουσικοί πέραν αυτού του project τρέχουν και άλλα δικά τους. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Είναι εξαιρετικοί μουσικοί και εξαιρετικά πλάσματα!
Κώστας Μερετάκης: Η μπάντα αποτελείται από ενεργούς μουσικούς της χώρας που είναι χρόνια στον χώρο και ο καθένας κινείται σε διάφορα στυλ.

Music Corner: Γίνονται πράγματα στη μουσική με τις σημερινές συνθήκες;
Αγγελική Τουμπανάκη:
Εξαιρετικά! Οικονομικά δεν είναι καλά, αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα και πολλά project βλέπω να γίνονται, όλα πάρα πολύ ευρηματικά και νέα παιδιά ταλαντούχα υπάρχουν. Ακόμα οι παλιοί μουσικοί, οι οποίοι είναι πραγματικά μουσικάρες, με ιδέες στη μουσική και με πολλή φωτιά μέσα τους, τώρα έχουν συγκεντρωθεί όλοι μαζί και κάνουν καινούργια πράγματα. Απλώς χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια και να ανακαλυφθεί όλο αυτό από τον κόσμο, πρέπει ο δημοσιογραφικός τομέας να βουτήξει και να ψάξει μέσα στις σκηνές. Έχουν κλείσει αρκετές jazz σκηνές που υποστήριζαν γκρουπ σαν εμάς, αυτό λίγο με στενοχωρεί, αλλά για μένα, μουσικά, είναι πολύ ελπιδοφόρος περίοδος.
Γιάννης Παπαναστασίου: Έτσι είναι, δραστηριοποιείσαι λιγάκι… Είχαμε καλομάθει. Παλαιότερα καθόμασταν και μας φώναζαν για να παίξουμε. Τώρα πρέπει να βρεις εσύ τον τρόπο να παίξεις τη μουσική σου, όπως γίνεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Είμαστε λίγο καλομαθημένοι, έχουμε φάει τώρα μια κρυάδα αλλά θα το φτιάξουμε. Είναι εποχή για δημιουργία πάντως. Δε μπορείς να μην αισιοδοξείς γιατί μετά θα πέσεις στη θάλασσα.
Αγγελική Τουμπανάκη: Οι μουσικοί γι’ αυτό είμαστε. Τι να κάνουμε, να κάτσουμε σπίτια μας; Μετά πώς θα βοηθήσεις και τον κόσμο να αισιοδοξεί; Πώς θα ανέβεις πάνω στη σκηνή;
Κώστας Μερετάκης: Περνάμε δύσκολα χρόνια, είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά συνήθως οι τέχνες σε τέτοιες καταστάσεις γεννιούνται.
Αγγελική Τουμπανάκη: Όλο αυτό το “ψευτοφιρμιλίκι” χάνεται… Τώρα αρχίζει η ουσιαστική δουλειά. Οποιαδήποτε φίρμα και ετικέτα και καλούπι, νομίζω ότι αρχίζουν και διαλύονται. Υγεία να έχουμε, να γουστάρουμε και να έχουμε μεράκι. Πραγματικό μεράκι με λεβεντιά και ήθος και όλα θα πάνε καλά. Να έχουμε τα μυαλά μας στο κεφάλι μας. Δεν είναι μόνο να παίζουμε μουσικούλα να περνάμε καλά κτλ. Ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ποιος είναι καλός μουσικός και ποιος δεν είναι. Είναι υποχρέωση του μουσικού να παίζει καλά και να κάνει καλά τη δουλειά του.

toumpanaki_live_2013_12_005

Μια μπάντα που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε. Μια φωνή που θα σας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά των Βαλκανίων (και όχι μόνο). Μια μουσική που θα σας μαγέψει. Η Αγγελική Τουμπανάκη και οι Buzz Bastardz είναι μια εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει…!

———————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here