27/11/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έληγε το χρονικό όριο υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2014. Το τσουνάμι των ξαφνικών αποχωρήσεων, μετά την Κροατία και την Κύπρο, παρέσυρε άλλες δύο βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Σαν κεραυνός εν αιθρία, έπεσε η ανακοίνωση των χωρών, επικαλούμενες αμφότερες την οικονομική κρίση καθώς και την έλλειψη χορηγών που θα μπορούσαν έστω με κάποιον τρόπο να καλύψουν το κόστος συμμετοχής. Από την άλλη μεριά, Πολωνία (απούσα 2 χρόνια από το διαγωνισμό) και Σλοβενία δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις αν και, απ’ όσο κρίνω, φλερτάρουν και αυτές με την αποχώρηση από το διαγωνισμό.

eurovision_denmark_2014

Η Ελλάδα δε από την άλλη, δηλώνει παρούσα για την Eurovision του 2014 και η Δημόσια Τηλεόραση δεν χρησιμοποίησε καν το επιπλέον χρονικό περιθώριο που της έδωσε η EBU, προκείμενου να διευθετηθεί το θέμα της κρατικής τηλεόρασης. Όμως έχει τονιστεί ότι ο μεταβατικός αυτός φορέας δε θα γίνει δεκτός, οπότε η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής. Θεωρώ πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα γίνει η γενική συνέλευση, αν και, όπως έχουμε αναφέρει, η ΕΒU μας θέλει κολασμένα στο διαγωνισμό και θα κάνει ότι μπορεί για να μας έχει.

Παρόλα αυτά, με την ανεπίσημη συμμετοχή μας, η Ελλάδα μένει «γυμνή» από συμμάχους εφόσον τα Βαλκάνια είναι αποδεκατισμένα και προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά, αν λάβουμε μέρος. Από ό,τι φαίνεται θα παίξουν μπάλα Σκανδιναβία και Βαλτική. Δεν έχουμε και πολλές επιλογές από το να περιμένουμε να δούμε πόσο πιο επίσημη θα γίνει η συμμετοχή μας. Demy, Κώστας Μαρτάκης, Ευρυδίκη, Λούκας Γιώρκας, Κρυσταλλία, είναι λίγα από τα ονόματα που ακούγονται για την εκπροσώπηση μας φέτος. Αν ισχύουν, σαφέστατα και θέλουμε να στείλουμε κάτι δυνατό, πράγμα που σημαίνει ότι, εφόσον δεν απέχουμε λόγω οικονομικής κρίσης και δε θέλουμε να βγάλουμε ένα τέτοιο προφίλ προς τα έξω, -γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση!-, τουλάχιστον θέλουμε και επιβάλλεται να στείλουμε κάτι δυνατό και εντυπωσιακό, ώστε να πάμε πάρα πολύ καλά. Ας σκεφτούν σωστά οι ιθύνοντες και ας κάνουν σοβαρές επιλογές που θα αποφέρουν καρπούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here