«Παλιότερα η εποχή η ίδια δημιουργούσε τους καλλιτέχνες κι αυτοί δημιουργούσαν ένα ρεύμα. Υπήρχε πολιτικοποίηση. Σήμερα η πολιτικοποίηση περιορίζεται στα καθ’ ημάς».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
Music Corner – 6/11/2013

Την Ηρώ Σαΐα την είδα πρώτη φορά στην παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου, «Αμάν Αμήν», στο Ακροπόλ πριν από 2 χρόνια περίπου. Η παράσταση ανατριχιαστική, το ίδιο και η ερμηνεία της Ηρώς. Με αφορμή την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής της δουλειάς, «Λευκό Χαρτί», την 1η του μήνα, συναντηθήκαμε στο Black Duck Garden στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν πολύ ευχάριστο κήπο – ό,τι πρέπει για πρωινό κυριακάτικο καφέ.

Η Ηρώ μίλησε λοιπόν στο Music Corner για την κυκλοφορία του νέου της δίσκου, τη συνεργασία της με τους συντελεστές του, τις σπουδές της στο πεδίο της υποκριτικής, ενώ είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση για το πώς η Τέχνη μπορεί να σώσει τον άνθρωπο σε δύσκολους καιρούς αλλά και τις φάσεις που περνά μέσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

iro_saia_interview_2013_11_001

Music Corner: Ηρώ, πώς σε βρίσκει αυτή η περίοδος;
Ηρώ Σαΐα: Αυτή η περίοδος με βρίσκει με τη δεύτερη δισκογραφική μου δουλειά, η οποία λέγεται «Λευκό Χαρτί». Χαίρομαι πολύ, καθώς την έχω κάνει με δύο νέους συνθέτες, τον Άρη Βλάχο και το Νεοκλή Νεοφυτίδη. Είναι δύο πολύ ταλαντούχοι καλλιτέχνες, ήδη έχει ο καθένας τη δική του σημαντική πορεία και πιστεύω ότι στο μέλλον θα δώσουν κι άλλα πολλά και σπουδαία πράγματα. Με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη είχαμε συνεργαστεί και στο «Γυναίκα τριαντάφυλλο», με τον Άρη Βλάχο η γνωριμία μας είναι πρόσφατη. Ο νέος δίσκος αποτελείται από 8 νέα τραγούδια, που τα έχουμε φτιάξει με πολλή χαρά και αγάπη, και την 1η Νοεμβρίου κυκλοφόρησε.

Music Corner: Πώς ήταν για σένα η διαδικασία της δημιουργίας αυτού του δίσκου;
Ηρώ Σαΐα: Όλη η διαδικασία κύλησε πολύ ωραία, με γέλιο, χαρά και αρμονία. Και αυτό είναι το ωραίο με αυτό το δίσκο, ότι όλα ήρθαν πολύ φυσικά, το ένα μετά το άλλο. Σχεδιάζαμε να κάνουμε κάποια τραγούδια με το Νεοκλή, μετά μου έστειλαν το «Μια βόλτα» ο Γιάννης Γούνας με τον Άρη Βλάχο, γιατί θεώρησαν ότι μου ταιριάζει, από το τραγούδι αυτό ξεκίνησε η συνεργασία μας. 

Music Corner: Έχεις αναφέρει ότι αυτός ο δίσκος είναι μια νέα σελίδα για σένα. Τι σου γέννησε την ανάγκη να αλλάξεις σελίδα;
Ηρώ Σαΐα: Δεν έχω ανάγκη εγω να γυρίσω σελίδα. Νομίζω πως η ζωή μας κάνει να αλλάζουμε σελίδα. Εγώ νιώθω τωρα, όπως και με το «Γυναίκα τριαντάφυλλο», ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος, στη δουλειά και τη ζωή μου. Φέτος, μετά από τόσα χρόνια, θα ασχοληθώ με το δίσκο μου και αυτό που λέγεται «τραγούδι». Είναι όντως μια καινούργια σελίδα, γιατί ανακτώ τη δύναμή μου και προσπαθώ να στηρίξω κάτι που έχουμε δημιουργήσει με τους συνεργάτες μου και μας εκφράζει. Ούτως ή άλλως, όπως όλοι μας, αντιμετωπίζω τα πράγματα διαφορετικά κάθε τόσο. Όταν έγραψα τους στίχους στο «Λευκό χαρτί», έκανα όντως μια στροφή στην ζωή μου και στον τρόπο που σκεφτόμουν. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξη και χαρούμενη πλέον, νιώθω πιο δυνατή. 

Music Corner: Έκτος από το τραγούδι, έχεις ασχοληθεί και με θεατρικές σπουδές. Ποια ήταν η συμβολή τους στο δικό σου χαρακτήρα, ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο;
Ηρώ Σαΐα: Σε μένα θεωρώ ότι τα πράγματα έγιναν κάπως ανάποδα, γιατί πρώτα έτυχε να παίξω σε μουσικοθεατρικά, με τη Σπείρα Σπείρα, και σε ένα θεατρικὀ έργο, τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Τότε ο Νίκος Μαστοράκης ήταν ο πρώτος που με προέτρεψε έντονα να δώσω εξετάσεις στη Δραματική Σχολή. Τελικά το πήρα απόφαση πριν από κάποια χρόνια και φέτος τελείωσα. Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η καινούργια σελίδα που είπαμε, οφείλεται και στο ότι πήρα πάρα πολλά και σπουδαία πράγματα από το θέατρο. Βελτίωσα τα εκφραστικά μου μέσα και μπήκα σε «άλλον κόσμο» Η Δραματική Σχολή, το Πανεπιστήμιο, οποιαδήποτε γνώση, είναι μόνο αφορμές για να δώ τον κόσμο διαφορετικά και να ψαχτώ περισσότερο. 

iro_saia_interview_2013_11_004

Music Corner: Μπορεί μια έντονη εμπειρία του χαρακτήρα να στιγματίσει τον ίδιο τον ηθοποιό ως άνθρωπο;
Ηρώ Σαΐα: Να «στιγματίσει» ακριβώς δε θα το έλεγα. Μιλώντας προσωπικά, είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία το να μπώ σε μια άλλη κατάσταση, πόσο μάλλον σε έναν άλλο χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο  βγαίνω από την πραγματικότητα και κάνω ένα ταξίδι κάθε φορά.  Το ίδιο συμβαίνει για μένα τραγουδώντας. Προσπαθώ να μπώ σε μια ιστορία ενός προσώπου και να τη διηγηθώ τραγουδιστά.

Music Corner: Το τελευταίο κομμάτι του νέου σου δίσκου, «Άλλον κόσμο μάθαμε», έχει αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Ως Ηρώ, ποια είναι η σχέση σου με την παράδοση;
Ηρώ Σαΐα: Μου αρέσει να συνδιαλέγομαι με την παράδοση, να τη μελετώ. Σε όλα μου τα live ως τώρα, και στο «Γυναίκα τριαντάφυλλο», είχα ένα παραδοσιακό τραγούδι που το έλεγα a capella, το «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα». Και τότε, δεν ήταν τυχαία η επιλογή. Λόγω της οικογένειάς μου είχα τέτοια ακούσματα. Στο «Άλλον κόσμο μάθαμε», στο όποιο έγραψε μουσική και στίχους ο Νεοκλής, νομίζω ότι κάναμε ένα παραδοσιακό άκουσμα μεν, με σημερινή όμως ταυτότητα. Σέβομαι την παράδοση γιατί είναι οι ρίζες και η ιστορία μας, χωρίς όμως να την αντιμετωπίζω ως μουσειακό είδος.

Music Corner: Πιστεύεις ότι η μουσική και οι καλλιτέχνες μπορούν να δώσουν ένα μέσο στο κοινό, ώστε να βάλει μια τάξη σε αυτό το χάος της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας;
Ηρώ Σαΐα: Ως καλλιτέχνες θεωρώ ότι δε μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Η Τέχνη φυσικά δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη απέναντι σε ό,τι γίνεται. Γράφονται ακόμα πολιτικά τραγούδια και ορισμένα ειναι πολύ αξιόλογα. Απλώς δεν μπορεί να γίνεται αυτοσκοπός το πολιτικό τραγούδι. Η Τέχνη πάντα συμβάδιζε με την εποχή της, δε μπορεί όμως να δημιουργήσει κατευθύνσεις από μόνη της, μπορεί μόνο να τις εκφράσει και να  ανοίξει παράθυρα στη σκέψη μας. Οι επιλογές του καθενός όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Σήμερα, παρά τα προβλήματα που έχουμε, κανείς δεν επαναστατεί. Ένα τραγούδι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό χρειάζεται ομοψυχία, ενώ εμείς είμαστε διασκορπισμένοι. Πλέον δεν υπάρχει η ομαδικότητα που έκανε τον κόσμο να επαναστατεί παλιότερα. Τώρα όλοι βολεύονται στην επανάσταση από τον καναπέ. Παλιότερα η εποχή η ίδια δημιουργούσε τους καλλιτέχνες κι αυτοί δημιουργούσαν ένα ρεύμα. Υπήρχε πολιτικοποίηση. Σήμερα η πολιτικοποίηση περιορίζεται στα «καθ’ ημάς».

Music Corner: Η ίδια έχεις ερμηνεύσει σπουδαία κομμάτια εκείνης της εποχής και των συνθετών της, όπως του Σταύρου Ξαρχάκου ή του Μάνου Χατζιδάκι. Γράφονται τέτοια τραγούδια σήμερα;
Ηρώ Σαΐα: Αυτό νομίζω ότι θα το δείξει ο χρόνος. Πιστεύω ότι και σήμερα έχουμε αξιόλογους δημιουργούς, αλλά υπάρχει «υπερπροσφορά». Δε μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Ο χρόνος θα δείξει τι θα μείνει. Τότε ήταν πιο συγκεκριμένα τα πράγματα, ίσως και οι κατευθύνσεις του κόσμου.

iro_saia_interview_2013_11_011

Music Corner: Αυτή η «υπεπροσφορά» όμως έχει και θετικά στοιχεία, πλέον έχουμε πρόσβαση σε πράγματα που εκείνη την εποχή έμοιαζαν απίθανα. Από την άλλη, μια καλή «πληροφορία» μπορεί να διαφύγει εύκολα της προσοχής. Τελικά τι είναι προτιμότερο;
Ηρώ Σαΐα:  Θέλω να πιστεύω πως ό,τι αξίζει, ακόμα κι αν αργήσει, θα φτάσει εκεί που πρέπει.

Music Corner: Στο κομμάτι «Λευκό χαρτί» είναι έντονη η διαδικασία του «γράψε-σβήσε» στο χαρτί της ζωής. Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις πραγματικά;
Ηρώ Σαΐα: Το συγκεκριμένο τραγούδι λέει κυρίως «σβήσε τα άσχημα» και «ζωγράφισε αν μπορείς στιγμές», δηλαδή «ζήσε όσο καλύτερα μπορείς». Το τραγούδι αυτό κρύβει μια χαρμολύπη. Έχει μια αισιοδοξία, χωρίς να λέει ότι όλα είναι ωραία. Το σβήσιμο δεν είναι εύκολο. Αν το καταφέρεις όμως, όλα είναι καλύτερα. Η σκέψη του τι κακό έχει συμβεί μόνο κακό μπορεί να φέρει. Ο στόχος μου δεν είναι να γίνω ρομαντική με αυτό το τραγούδι. Είναι πρακτικό τραγούδι και πολύ ρεαλιστικό. Ας αφήσουμε πίσω τα άσχημα, κι ας χρωματίσουμε τη ζωή μας. Ο καθένας τη χρωματίζει διαφορετικά, με έρωτες, φιλίες, διάβασμα, κινηματογράφο, μουσικές. Για μένα είναι πιο δύσκολο το «σβήσε». Αν το καταφέρεις όμως, το «γράψε» είναι πολύ πιο όμορφο.

Music Corner: Εκτός από την παρουσίαση του νέου δίσκου την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Ιανό, έχεις άλλα σχέδια;
Ηρώ Σαΐα: Θα πάω στην επαρχία λίγο πριν ή μετά τις γιορτές και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες εμφανίσεις σε σχέση με το δίσκο. Αλλά ακόμα τα συζητάμε όλα αυτά. Θα ανακοινωθούν σύντομα.

Music Corner: Έχεις σκεφτεί να σε ξαναδούμε με τους Σπείρα Σπείρα;
Ηρώ Σαΐα: Δεν αποκλείω τίποτα. Δεν έχω σκεφτεί κάτι, αλλά δεν το αποκλείω. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο μυαλό μου.

iro_saia_interview_2013_11_012

Music Corner: Είσαι από τους ανθρώπους που προσεύχονται;
Ηρώ Σαΐα: Ναι.

Music Corner: Ως κλείσιμο, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάτι για το οποίο προσεύχεσαι συχνά;
Ηρώ Σαΐα: Υγεία, ψυχική και σωματική, για μένα και τους ανθρώπους που αγαπάω. Λέγοντας ψυχική υγεία εννοώ τη σκέψη και τη σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Όλα ξεκινούν από μέσα μας, ακόμα και οι αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές. Γι’ αυτό, προσεύχομαι για υγεία. Όλα τα άλλα έρχονται.

——————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here