20/1/2014
Γράφει η Ιωάννα Ασλανίδου
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μια υπέροχη βραδιά επεφύλαξε στους καλεσμένους της η Ναταλία Ρασούλη, κόρη του Μανώλη Ρασούλη, ενός από τους πιο σπουδαίους στιχουργούς που ενέπνευσε μουσικούς να ντύσουν τις λέξεις του με υπέροχες μελωδίες. Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, καλλιτέχνης με άποψη του οποίου η παρουσία είναι ακόμα ισχυρή στη μουσική παράδοση. Παρόλο που σε λίγο καιρό συμπληρώνονται τρία χρόνια από το φευγιό του Μανώλη, τόσο αθόρυβο και απροσδόκητο, μια τέτοια βραδιά δε θα μπορούσε παρά να μας περάσει στην αντίπερα όχθη, στο εκκωφαντικό πέρασμα του από τη ζωή, με πολλά τραγούδια από το παρελθόν.

rasoulis_live_2014_01_08_rasouli_natalia

Η λαμπερή απόγονος του Μανώλη Ρασούλη έχοντας κοντά της καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές, κατάφερε να μας παρασύρει με τραγούδια που είναι πλέον τόσο οικεία σε όλους μας, θυμίζοντας το αντισυμβατικό εκείνο ύφος του πατέρα της που σήμερα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Ο κόσμος γέμισε γρήγορα τις θέσεις γύρω από την σκηνή του Ρυθμού ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια, μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα, ο Ρασούλης ήρθε στην παρέα μας μέσω από φωτογραφικά στιγμιότυπα και συνεντεύξεις που κάποιοι ίσως να μην είχαν παρακολουθήσει ποτέ. Στις 23.30 οι μουσικοί είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους και η Ναταλία Ρασούλη μας υποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη. Εμείς με τη σειρά μας δώσαμε ένα δυνατό χειροκρότημα στους Σοφία Παπάζογλου και Παντελή Θεοχαρίδη, στενούς συνεργάτες του Μανώλη Ρασούλη σε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια μιας παλιάς εποχής που το άρωμα της κρατάει ακόμα το «Τίποτα δεν πάει χαμένο», λόγια που έντυσε με τη μουσική του, ανάμεσα σε πολλά άλλα ο αθάνατος Μάνος Λοίζος.

rasoulis_live_2014_01_14_theoxaridis

Η συνύπαρξη των δύο ήταν πράγματι ένα δυνατό σημείο της βραδιάς συνεχίζοντας με άλλα γνωστά τραγούδια που μιλάνε στις καρδιές μας όπως «Στη Ρωγμή του Χρόνου», που απογείωσε κάποτε με την φωνή του ο Νίκος Παπάζογλου, ενώ την σειρά πήρε ο Παντελής Θεοχαρίδης με το τραγούδι «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας». Ακολούθησε η Σοφία Παπάζογλου με ένα από τα πιο υπέροχα τραγούδια του Ρασούλη, που εκτέλεσε πρώτη η σπουδαία Χαρούλα Αλεξίου και μετέπειτα η Μελίνα Κανά, το «Κι εγώ σαν πόλη» από τον δίσκο «Τα τραγούδια της χρονιάς» σε μουσική Μάνου Λοΐζου. Η Σοφία Παπάζογλου είχε την τύχη να βάλει την δική της φωνή και στο «Ένεκα βύθισης του πλοίου» όπου όλος ο κόσμος σιγοτραγούδησε.

rasoulis_live_2014_01_12_papazoglou_sofia

Σε εκείνο το σημείο πήρε το μικρόφωνο η Ναταλία Ρασούλη, η οποία ευχαρίστησε τους μουσικούς και τραγουδιστές που τίμησαν τον πατέρα της. Το πρόγραμμα συνέχισε κανονικά με την εμφάνιση του Βασίλη Λέκκα με το «Ίλιγγος Senna», που σφράγισε την πρώτη του συνεργασία με τον Μανώλη Ρασούλη, το 1989. Η συμμετοχή του σε αυτή την βραδιά έκλεισε με το «Αχ Ελλάδα σ΄ αγαπώ», τραγούδι τεράστιας συμβολικής σημασίας. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζαμε είναι ότι πρωτοακούστηκε στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που διοργανώθηκαν στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του ’81.

rasoulis_live_2014_01_05_lekkas

Ιδιαίτερα πρόθυμος να τιμήσει τον Μανώλη Ρασούλη ήταν και ο Λόλεκ, κατά κόσμον Γιάννης Αναγνωστάτος, ο οποίος τραγούδησε παρέα με την κιθάρα του αρκετά τραγούδια όπως το «Στην Πόλυ» από τον δίσκο που είχε κάνει με τον Νίκο Ξυδάκη και το «Από περιέργεια ζω» από την ίδια συνεργασία. Λίγο πριν το διάλειμμα μας, η Ναταλία Ρασούλη ανέβηκε ξανά στην σκηνή, αυτή τη φορά ακόμα πιο δυναμικά για να φωνάξει σε όλους πως ο «Αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει Κεμάλ» αφήνοντας πίσω την άποψη του Νίκου Γκάτσου ο οποίος έλεγε πως ο κόσμος πάντα αλλάζει, αλλά όχι προς το καλύτερο… ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με το γνωστό «Μανιφέστο» .

rasoulis_live_2014_01_10_lolek_rasouli_natalia

Μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα την εμφάνισή του έκανε ο Μανώλης Λιδάκης, η φωνή του οποίου μας μάγεψε όπως άλλωστε κάνει πάντα. Σχεδόν λακωνικός, με νοσταλγική διάθεση μας είπε δύο λόγια για τη γνωριμία του με τον Μανώλη Ρασούλη, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και συνέχισε να μας μιλάει με τα τραγούδια όπως το «Τραβώ καπνό, φυσώ καπνό» , το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε στα 19 του χρόνια. Μια δυνατή στιγμή χάρισε στο κοινό με την ερμηνεία του στο «Νιώσε με» όσο και με το «Καθένας αγαπάει με τον τρόπο του». Συνέχισε ο Λέκκας με το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», έπειτα ξανά ο Παντελής Θεοχαρίδης με το «Μη φοβάσαι» και το πρόγραμμα έκλεισε η φωνή της Ναταλίας Ρασούλη που φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη που ολοκληρώθηκε το πρώτο αυτό ταξίδι – αναδρομή στα μουσικά μονοπάτια του πατέρα της που λίγο-πολύ αγαπήσαμε όλοι κάποια στιγμή κι όταν αγαπάς μια φορά, ποτέ πια δεν ξεχνάς.

rasoulis_live_2014_01_16_lidakis

Αποδεικνύεται μέσα στον χρόνο που γρήγορα περνάει, πως πλάσματα σαν τον Μανώλη Ρασούλη θα σπέρνουν πάντα την αισιοδοξία και την ουσία των πραγμάτων μέσα από τους στίχους του οι οποίοι ξετυλίγουν το κουβάρι μιας σπουδαίας προσωπικότητας και καλλιτεχνικής οντότητας.

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Λάζαρος Σαμαράς : Πλήκτρα – Ακορντεόν
Δημήτρης Μαρινόπουλος : Κιθάρα
Νικόλας Τριήρης: Μπουζούκι – Τζουρά – Λαούτο
Δημήτρης Μποσινάκος : Τύμπανα
Γιάννης Πλαγιαννάκος: Κοντραμπάσο

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here