5/11/2013
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www
.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τον νέο της δίσκο παρουσίασε την Πέμπτη 31/10 η Σαββέρια Μαργιολά στον Σταυρό του Νότου. Ο τίτλος αυτού «Αλισάχνη». Η αλισάχνη είναι το σύννεφο που απλώνεται στον αέρα όταν χτυπούν τα κύματα της θάλασσας στα βράχια. Η Σαββέρια επέλεξε να δώσει το όνομα αυτό στον νέο της δίσκο με αφορμή τους στίχους που έγραψαν για το ομώνυμο τραγούδι ο Γιώργος Γκώνιας και η Πόπη Αεράκη.

saveria_margiola_live_2013_10_011

Η ατμόσφαιρα στον Σταυρό του Νότου είχε κάτι από την αύρα της Σαββέριας, ήταν ήρεμη, φιλική και ζεστή. Ένας προτζέκτορας είχε στηθεί στη σκηνή πριν την έναρξη, ο οποίος μας παρουσίαζε όλους τους συντελεστές της «Αλισάχνης» καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ηχογράφηση του δίσκου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το πρώτο τραγούδι του δίσκου «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» σε μουσική Νίκου Καλλίνη και στίχους της Δήμητρας Νεοφύτου. Η ίδια η Σαββέρια μας εξήγησε από την αρχή ότι θα ακούγαμε όχι μόνο τραγούδια από τον νέο της δίσκο αλλά και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που έχουμε αγαπήσει. Έτσι λοιπόν το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά όταν άκουσε τα «Σύννεφα του γυαλού» του Γιάννη Χαρούλη, όχι μόνο γιατί είναι ένα πραγματικά αγαπημένο τραγούδι, αλλά γιατί η διασκευή που είχε κάνει ο Μάριος Μούρμουρας, ήταν εξαιρετική και πρωτότυπη.

saveria_margiola_live_2013_10_029

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στον δίσκο ακούγοντας το «Φυσάει δίχως άνεμο» σε μουσική Νίκου Παραουλάκη και στίχους του Γιώργου Γκώνια, αλλά και το ομώνυμο τραγούδι. Η «Αλισάχνη» είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό τραγούδι. Ξεχωρίζει για τους στίχους του που δεν παύουν να δημιουργούν εικόνες στον ακροατή αλλά και για την υπέροχη μουσική που έχει γράψει η ίδια η Σαββέρια! Ακόμα ένα τραγούδι που ξεχώρισε στο πρώτο μέρος της παρουσίασης ήταν το «Της μοίρας υφαντό» (μουσική : Μάριος Μούρμουρας, στίχοι : Γιώργος Γκώνιας).

Στο σύντομο διάλειμμα που ακολούθησε, πήρε τη θέση του ο προτζέκτορας και είδαμε βίντεο της Σαββέριας να τραγουδάει με μία κιθάρα. Έπειτα ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης με τραγούδια από τον πρώτο της δίσκο όπως το «Στείλε μήνυμα» αλλά και με παλιά αγαπημένα τραγούδια όπως τη «Μαρκίζα» της Βίκυς Μοσχολιού και το «Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ» του Νίκου Παπάζογλου. Η «Αλισάχνη» ολοκληρώθηκε με το άκουσμα του τραγουδιού «Λήθη» και το «Της νύχτας ηλιαχτίδα». Τη «Λήθη» ερμηνεύει στον δίσκο η Σαββέρια Μαργιολά με τον Φώτη Σιώτα σε μουσική Νίκου Παραουλάκη και στίχους Γιώργου Γκώνια. Οι ίδιοι έχουν υπογράψει και το «Της νύχτας ηλιαχτίδα».

saveria_margiola_live_2013_10_041

Είναι δύσκολο κανείς να ξεχωρίσει κάποιο από τα τραγούδια του δίσκου, καθώς όλα είναι αξιόλογα. Η μουσική είναι ήρεμη και έχει αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Οι στίχοι με τη σειρά τους σε βοηθούν να ζωγραφίσεις στο μυαλό σου κάθε λέξη που ακούς και να χτίσεις την ιστορία που σου διηγείται η Σαββέρια.

Ζητήσαμε από τη Σαββέρια να μας μιλήσει για τον νέο της δίσκο και μας είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη. Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να το οργανώσω στο μυαλό μου όλο αυτό, αλλά νομίζω ότι κατάφερα να έρθω πολύ κοντά σε ότι είχα στο μυαλό μου. Τα κατάφερα με την πολύτιμη βοήθεια των συντελεστών του δίσκου. Τους στιχουργούς που ήταν ο Γιώργος Γκώνιας, η Πόπη Αεράκη, η Δήμητρα Νεοφύτου. Τους συνθέτες που ήταν ο Νίκος Καλλίνης, ο Νίκος Παραουλάκης και ο Μάριος Μούρμουρας και βέβαια όλα τα υπόλοιπα παιδιά, οι φωτογράφοι και όσοι βοήθησαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Διανύω μια περίοδο αναζήτησης και στοχασμού και νομίζω ότι αυτό βγαίνει και στον δίσκο μας. Προσπαθήσαμε να είναι όσο πιο λιτός γίνεται και στιχουργικά και ενορχηστρωτικά και ερμηνευτικά και νομίζω ότι το πετύχαμε.»

saveria_margiola_live_2013_10_004

Τη ρωτήσαμε ακόμα τα σχέδια της για τον χειμώνα αλλά και για τον νέο δίσκο και μας απάντησε: «Ξεκινάμε με την παρουσίαση στον Σταυρό του Νότου απόψε και τα σχέδιά μας είναι να το γυρίσουμε όλο αυτό, να γυρίσουμε την αλισάχνη μας, να την κοινωνήσουμε και στην Αθήνα και στην επαρχία.»

Σε σχέση με την περίοδο κρίσης που διανύουμε και την εξέλιξη της μουσικής μας είπε: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα λόγω των καταστάσεων που ζούμε. Νομίζω όμως ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης όλες οι τέχνες ανθίζουν, νομίζω ότι κάπου πάμε, γινόμαστε πιο δημιουργικοί, μπαίνουμε σε μια φάση πιο δημιουργική. Οπότε ναι, θα πω ότι είμαι αισιόδοξη».

Ο δίσκος «Αλισάχνη» κυκλοφορεί από την Antart Productions. Είναι ένας δίσκος που θα αγαπηθεί πολύ και που θα σας συντροφεύει μέχρι το επόμενο δισκογραφικό βήμα της Σαββέριας Μαργιολά.

saveria_margiola_live_2013_10_046

Οι συντελεστές είναι:
Βαγγέλης Μαχαίρας – μπουζούκι, λαούτο
Δήμος Πολυμέρης – ακορντεόν
Μάριος Μούρμουρας – κιθάρες
Σπύρος Παγιάτης – πιάνο, keyboards
Απόστολος Λιάγκας – μπάσο
Σπύρος Καραμήτσος – τύμπανα
Μπάμπης Μπίρης – ηχοληψία

——————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here