14/12/2011
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Παρασκευή ξαναβρεθήκαμε στο small café για ένα ακόμα από τα καθιερωμένα live, με τη Σοφία Βόσσου αυτή τη φορά, η οποία ήταν σε μεγάλα κέφια, ως συνήθως, και μας κράτησε συντροφιά με τα τραγούδια της για πάνω απο τρεις ώρες!

Έφτασε στο μαγαζί λίγο πριν τις έντεκα, σα σίφουνας,  πολύ απλά ντυμένη, χωρίς στυλίστες, μακιγιέρ, κομμωτές, διέσχισε το χώρο χαιρετώντας τον κόσμο και πήγε αμέσως και έκατσε στο πιάνο. Αυτό ήτανε… Αμέσως φωτίστηκε το πρόσωπό της και ξεκίνησε να μας τραγουδά…

Ξεκίνησε με τα “μάτια δίχως λογική” των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Ισαάκ Σούση, έτσι για ζέσταμα! Δικό της και δικό μας… Και μόλις είδε οτι μπήκαμε όλοι μαζί στο κλίμα, αφού μας σύστησε το στενό της συνεργάτη, τον εξαίρετο τραγουδιστή Δημήτρη Παραρά (το τραγουδιστικό της ήμισυ όπως τον αποκάλεσε χαριτολογώντας), ξεκινήσανε ένα μικρό αφιέρωμα σε τραγούδια που γράφτηκαν για το Φεγγάρι, κάνοντας πλάκα με την επικείμενη πανσέληνο.

Στη συνέχεια είπε – χωρίς υπερβολή – τα πάντα! Γνωστά και αγαπημένα κομμάτια που έχουν πρωτοτραγουδήσει η Αλεξίου, η Γαλάνη, και κατόπιν πέρασε με μια απίστευτη ευκολία σε πιο λαϊκά μονοπάτια, λέγοντας τραγούδια που έχουν πει η Νατάσσα Θεοδωρίδου, ο Πασχάλης Τερζής, απογειώνοντας όπως ήταν επόμενο την όλη κατάσταση! Και μέσα σε όλο αυτό δε σταμάτησε στιγμή τα αλληλοπειράγματα με τον Δημήτρη Παραρά! Ενδεικτική στιγμή του κλίματος που επικρατούσε ήταν η μίμηση του Κώστα Χατζή που έκανε ο τελευταίος, τραγουδώντας το γνωστό “Απ’ τ’ αεροπλάνο” (όταν κοιτάς απο ψηλά). Και φυσικά δεν έλειψαν οι “παραγγελιές” και οι αφιερώσεις εκείνο το βράδυ. Η Σοφία Βόσσου, τις στιγμές που δεν τραγουδούσε, έπιανε κουβέντα με τον κόσμο, σα να ήταν φίλοι απο καιρό, και στη συνέχεια έπαιζε όποιο κομμάτι της ζητούσαν!

Ήταν μια υπέροχη βραδιά, γεμάτη όμορφες μελωδίες, και το ότι ακούσαμε το πολύ τέσσερα δικά της τραγούδια είναι νομίζω βασική ένδειξη του πόσο ακομπλεξάριστη είναι ως καλλιτέχνης – γεγονός που επιβεβαίωσα και μετά τη συζήτηση που είχα μαζί της. Ιδού μερικά από τα όσα είπαμε:

Music Corner: Πώς αποφασίσατε να εμφανιστείτε σε ένα τόσο μικρό χώρο;
Σοφία Βόσσου: Μα ποτέ δεν τραγουδούσα σε μεγάλες πίστες. Οι μόνες φορές που έχω κάνει αυτή την εξαίρεση ήταν για τις συνεργασίες μου με τη Μαρινέλλα, τον Τόλη Βοσκόπουλο, και την Πίτσα Παπαδοπούλου, οι οποίες ήταν όλες εξαιρετικές. Σε αυτή τη φάση προτιμώ τους πιο μικρούς χώρους, για να έρχομαι σε άμεση επαφή με το κοινό, αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τα πράγματα και να  βάζω ταμπέλες. Αν προέκυπτε μια συνεργασία που να μου άρεσε τότε φυσικά δεν θα με απασχολούσε ο χώρος. Η γνώμη μου είναι πως όταν ο καλλιτέχνης έχει διάθεση να ενωθεί με τον κόσμο, μπορεί να το κάνει εξίσου, είτε βρίσκεται σε γήπεδο για μια συναυλία, είτε σε πίστα είτε σε ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι. Όλα είναι θέμα (θετικής) ενέργειας.

Music Corner: Είστε πολυτάλαντη προσωπικότητα. Μουσικός, ραδιοφωνική παραγωγός παλαιότερα, καθηγήτρια μουσικής, και παρουσιάστρια! Πώς τα συνδυάζετε όλα χωρίς να χάνετε το μέτρο;
Σοφία Βόσσου: Για μένα είναι πολύ απλό. Δεν πήρα ποτέ στα σοβαρά τη  λέξη “καριέρα” , απλά κάνω αυτό που με ευχαριστεί και καταθέτω πάντοτε τον εαυτό μου σε ότι κι αν κάνω. Προσπαθώ να είμαι αυθεντική, δε μπορώ τα πλαστικοποιημένα χαμόγελα και τις “δηθενιές”. Δεν μπορώ να κάνω κάτι το οποίο δε με εκφράζει. Και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με προσεγγίζουν νέα παιδιά που ακούν ακόμα τα τραγούδια μου, αυτό δίνει στη μουσική μου μια νέα δυναμική. Το θεωρώ ευλογία απο το Θεό το ότι με ακούν οι νέοι και μου υπενθυμίζουν τραγούδια μου που κι εγώ έχω ξεχάσει!

Music Corner: Στα live σας παρολαυτά δε λέτε πολλά δικά σας κομμάτια. Για ποιο λόγο;
Σοφία Βόσσου: Ίσως επειδή νιώθω ότι δεν έχω ανάγκη να αποδείξω κάτι. Δεν έχω καμία αγωνία να “προωθήσω” τις δισκογραφικές μου δουλειές. Προτιμώ να λέω τραγούδια άλλων συναδέλφων ζωντανά. Μου αρέσει να διασκευάζω παλιά κομμάτια που έχω αγαπήσει, ελληνικά και ξένα, και να τραγουδάω μαζί με τον κόσμο. Θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό πάνω απ’ όλα, και δεν νιώθω ότι “απειλούμαι” με το να πω τραγούδια άλλων αντί των δικών μου αποκλειστικά!

Η Σοφία Βόσσου “τα λέει” με τη Πέννυ Ζαμπούκα του Music Corner…

Music Corner: Αν εξαιρέσουμε τη συνεργασία με τους Blasé για το κομμάτι “ΕΣΥ” το 2010, απέχετε καιρό απο τη δισκογραφία. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Θα ξαναμπείτε στο στούντιο σύντομα;
Σοφία Βόσσου: Σκέπτομαι να κάνω μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων την άνοιξη, και ετοιμάζω σιγά-σιγά το νέο μου δίσκο, μετά απο εννέα χρόνια περίπου! Αλλά δεν είμαι δέσμια της δισκογραφίας, θέλω να μπω στο στούντιο όποτε έχω την κατάλληλη διάθεση και νιώσω έτοιμη να το υποστηρίξω ολοκληρωτικά. Αναμένετε λοιπόν!

Music Corner: Τι ρόλο παίζει η μουσική στις μέρες μας;
Σοφία Βόσσου: Η μουσική έπαιζε πάντοτε ένα βασικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Μας εξισορροπούσε. Αυτή την περίοδο, περισσότερο απο ποτέ, είναι χρέος του κάθε καλλιτέχνη να δράσει ψυχοθεραπευτικά με τη μουσική του και να μεταδώσει μια θετική ενέργεια στον κόσμο που το έχει τόσο ανάγκη. Και να ξεκολλήσουμε επιτέλους απο τις “ψευτοκουλτουρέ” καταστάσεις, να ξαναμάθουμε να μιλάμε ανθρώπινα, κατανοητά, μακρυά απο λαϊκισμούς και να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια. Η μουσική είναι αληθινή μόνο όταν βγαίνει απο την ψυχή μας.

Και πράγματι, εκείνη η βραδιά στο small café ήταν γεμάτη αυθεντικότητα και θετική ενέργεια! Αναμένουμε λοιπόν τις νέες περιπέτειες της Σοφίας Βόσσου, μουσικές και μη, με αμείωτο ενδιαφέρον!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here