«Να δίνουμε ευκαιρίες και χρόνο σε ό,τι αγαπάμε, σε οτιδήποτε είναι αυτό που πραγματικά τρέφει το «μέσα» μας»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην  Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
Music Corner – 9/12/2013

Συμβαίνει σπάνια, ίσως μία στο εκατομμύριο, να βρεθεί κανείς κοντά σε νεράιδες και ξωτικά. Φτάνει, λένε κάποιοι, να πιστεύεις στην ύπαρξη τους. Ε, λοιπόν, με τη σιγουριά ότι υπάρχουν, αποχώρησα από το Soiree de Votanique, ένα όμορφο κυριακάτικο απόγευμα, αφού συνάντησα για πρώτη φορά την Katerine Duska. Κι αν οι φωτογραφίες δε μαρτυρούν χιλιάδες λέξεις για όσα απεικονίζουν, σας το λέω ειλικρινά, η Κaterine είναι ένα μελαχρινό ξωτικό με μεγάλα μάτια. Ένα υπέροχα ευαίσθητο πλάσμα, καλλιτεχνικά ανερχόμενο, που πατάει γερά στα πόδια του κι έχει το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό.

Συνειδητοποιημένη, σκεπτόμενη, ρομαντική και πολλά υποσχόμενη θα τολμήσω να πω. Μεγάλωσε στον Καναδά από Έλληνες γονείς, οι οποίοι και πήραν την απόφαση, λίγο πριν την ενηλικίωσή της, να επιστρέψουν στην πατρίδα που αγαπούν. Η Katerine ήξερε από πολύ μικρή ότι η ψυχή της τρέφεται με μουσική, ωστόσο, ερχόμενη στην Ελλάδα βρέθηκε να διαβάζει μανιωδώς για τις πανελλήνιες αρχαία και λατινικά, για να πετύχει τελικά στη Νομική.

Δεν άργησε να καταλάβει ότι  το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο για όσους το κυνηγήσουν, κι έτσι παράτησε τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κι έπιασε τις παρτιτούρες. Γράφτηκε στο Ωδείο της γειτονιάς, έμαθε κιθάρα, ξεκίνησε δειλά δειλά να τραγουδάει, και κάπου εκεί η μοίρα την έσμιξε με την μέχρι σήμερα καθηγήτρια της, Ελένη Μελισσίδη, την οποία ευγνωμονεί και δακρύζει περιγράφοντας όσα της έχει προσφέρει.

Με το τραγούδι «One in a million» μπήκε δυναμικά τον περασμένο χειμώνα στα playlist των αθηναϊκών ραδιοφώνων, εμφανίστηκε επί σκηνής Athens Pride με τη Νατάσα Μποφίλιου, τους Imam Baildi και τους Wedding Singers,συμμετείχε στο Rockwave Festival, άνοιξε το live του Oddisee στο Gazarte. Τώρα ετοιμάζει δύο ξεχωριστές εμφανίσεις για τη σκηνή του Faust, όπου παρέα με ιδιαίτερους μουσικούς, θα παίξουν και Arctic Monkeys μεταξύ Raye Charles, Billie Holiday, Nina Simone κι άλλων πολλών αγαπημένων.

Να είστε εκεί! Το ξωτικό θα μας περιμένει…

duska_interview_2013_12_03

Music Corner: Πότε συνειδητοποίησες ότι ο δρόμος σου είναι η μουσική;
Katerine Duska: Από πάρα πάρα πολύ μικρή ηλικία, από το Δημοτικό είχα καταλάβει ότι αγαπώ πάρα πολύ τη μουσική. Σίγουρα η απόφαση να το κάνω επαγγελματικά δεν ήρθε σε εκείνη την τρυφερή ηλικία, αλλά ένιωθα μια απέραντη αγάπη για τη μουσική. Άλλωστε σαν παιδί ήμουν υπερβολικά ντροπαλή, οπότε δεν πίστευα, δε φανταζόμουν τον εαυτό μου επί σκηνής να τραγουδάει. Θεωρώ ότι η αγάπη μου για τη μουσική χτίστηκε σιγά σιγά και σταθερά με ακούσματα που είχα από την κούνια μου ακόμη.

Music Corner: Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη μουσική; Τι μουσική υπήρχε στο σπίτι;
Katerine Duska: Οι γονείς μου στο σπίτι άκουγαν κατά βάση ελληνική μουσική, είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Λοΐζο, στη Μαρία Φαραντούρη, στη Χαρούλα Αλεξίου, στον Δημήτρη Μητροπάνο, στον Γιώργο Νταλάρα. Αυτοί ήταν οι καλλιτέχνες που «γνώρισα» κι άκουσα πολύ μεταξύ άλλων μεγαλώνοντας.

Music Corner: Ξέρω ότι δεν σου αρέσει να αυτοπροσδιορίζεσαι, ωστόσο, με ποιες λέξεις θα περιέγραφες τη μουσική σου;
Katerine Duska: Προσωπικά δε μου αρέσει να περιορίζομαι σε ένα είδος μουσικής, θέλω και προσπαθώ να είμαι ανοιχτή σε πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Σαν καλλιτέχνης, αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και κυρίως είναι να μιλάω, να γράφω και να τραγουδάω με ψυχή. Θέλω να βάζω την αλήθεια μου σε οτιδήποτε κι αν κάνω, ώστε αυτό να έχει τη δύναμη να αγγίξει τον άλλον, τον ακροατή.

Music Corner: Θεωρείς, λοιπόν, ότι η ψυχή είναι που μετράει και μένει τελικά;
Katerine Duska: Αυτό εκτιμώ, θαυμάζω και ξεχωρίζω σε έναν καλλιτέχνη, αυτό προσπαθώ κι επιθυμώ να πετύχω κι εγώ. Υπάρχουν πολλές λέξεις ικανές να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τη μουσική μου. Ωστόσο, δεν αρέσκομαι στο να βάζω ταμπέλες στη μουσική, διότι δεν κατηγοριοποιείται εύκολα η ενασχόλησή μου με τόσα διαφορετικά, ενίοτε κι αντικρουόμενα, ακούσματα.

duska_interview_2013_12_01

Music Corner: Έχει όρια η μουσική πιστεύεις;
Katerine Duska: Η Μουσική για μένα δεν έχει όρια. Αυτό που φτάνει στον ακροατή τελικά είναι η ψυχή που έχεις βάλει στην προσπάθεια και το έργο σου.

Music Corner: Ζωή για σένα χωρίς τη μουσική και το τραγούδι υπάρχει, την έχεις φανταστεί;
Katerine Duska: Για μένα δεν υπάρχει ζωή χωρίς Τέχνη. Σίγουρα, αν με ρωτάς, θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου και σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια, δηλαδή, θεωρώ ότι θα έβρισκα έναν τρόπο να υπάρχω δημιουργικά και σε κάποιον άλλο χώρο, αν κάτι πήγαινε στραβά στο δρόμο που έχω επιλέξει τώρα. Όλοι οι άνθρωποι, άλλωστε, έχουν πολλές ανεξερεύνητες πλευρές και πάθη για διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα που μπορούν να μετουσιωθούν σε καθημερινή επαγγελματική ενασχόληση. Αλλά η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να επικοινωνήσω αυτό που κάνω και να περπατήσω στο χώρο της μουσικής. Τρέφω απίστευτο πάθος για τη μουσική.

Music Corner: Τι χρώμα έχει η μουσική σου;
Katerine Duska: Για κάθε ακροατή έχει διαφορετικό χρώμα, νομίζω. Και θέλω η μουσική μου να έχει πολλά χρώματα. Θέλω να πιστεύω και φιλοδοξώ να έχει λίγο απ’ όλα. Μακάρι να έχει τη δύναμη να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα.

Music Corner: Επί σκηνής Faust θα σε δούμε στις 10 και 29 Δεκεμβρίου. Μίλησε μου για το πρόγραμμα που έχεις ετοιμάσει.
Katerine Duska: Στο Faust θα παρουσιάσω τραγούδια δικά μου σε στίχους και μουσική, καθώς κι αρκετές διασκευές αγαπημένων μου τραγουδιών. Διασκευές, οι οποίες έχουν φτιαχτεί έτσι, ώστε να μαρτυρούν τις επιρροές και τα ακούσματά μου. Έχω ακούσει πολύ soul, jazz, blues,rythm & blues, folk… Ο στόχος, δηλαδή, του προγράμματος αυτού, το οποίο έχουμε επιμεληθεί μαζί με τη μουσική μου ομάδα που θα δείτε επί σκηνής, (Guitar: Marios Laz Ioannidis,Bass: Ilya Algaer, Drums: Theodore Ntouskas,Keyboards: George Kourelis) είναι να δώσουμε ένα έντονο στίγμα των μουσικών μου επιρροών, μια γεύση από το προσωπικό μου γούστο.

duska_interview_2013_12_02

Music Corner: Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα για την τζαζ μουσική μέσα στα χρόνια. Για σένα τι είναι η τζαζ;
Katerine Duska: Η τζαζ είναι πόνος. Ένας πόνος που εμπεριέχει ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή αισιοδοξία. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έζησαν μεγάλες αντιξοότητες, που δύσκολα, ίσως, εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε και παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι άνθρωποι διοχέτευσαν τέτοιο σεβασμό κι ευχαρίστηση στη μουσική τους, που δεν μπορώ παρά να συγκινούμαι βαθύτατα ακούγοντας τους. Δεν έχω λόγια για τη μουσική που προσέφεραν οι Billie Holiday, Nina Simone, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Ray Charles,John Coltrane και Chet Baker και τόσοι πολλοί άλλοι.

Music Corner: Πιστεύεις ότι το αθηναϊκό κοινό είναι εξοικειωμένο με αυτό το είδος μουσικής;
Katerine Duska: Πιστεύω ότι το αθηναϊκό κοινό εξοικειώνεται σιγά σιγά με αυτή τη μουσική που επεκτείνεται σταδιακά κι είναι και κάτι που τολμούν, πια όλο και συχνότερα, να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και νέοι καλλιτέχνες.

Music Corner: Μου μίλησες για μεγάλους καλλιτέχνες και συγκροτήματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Κουβεντιάζοντας για εγχώριους νέους καλλιτέχνες, υπάρχει κάποιος που ακούς, θαυμάζεις;
Katerine Duska: Τη Νατάσα Μποφίλιου, στην οποία πέραν της υπέροχης φωνής της, θαυμάζω το πάθος, τον αισθησιασμό και τη δύναμη που έχει επί σκηνής.

Music Corner: Το πρώτο δείγμα δουλειάς σου με τίτλο «One in a million» είναι σε αγγλόφωνο στίχο. Είναι μια απόφαση που έχεις πάρει για το σύνολο της δουλειάς σου;
Katerine Duska: Έχω αποφασίσει να πορευτώ με τον αγγλόφωνο στίχο, όχι γιατί δεν αγαπώ την ελληνική μουσική, αλλά γιατί θεωρώ ότι δεν μπορώ να την υποστηρίξω με τον ίδιο τρόπο. Μου είναι πολύ πιο εύκολο να γράψω στίχους και να ερμηνεύσω στα αγγλικά. Υπάρχει και ένα soul στοιχείο στην φωνή μου που δεν έχω βρει ακόμη το πως θα μπορούσα να το μεταφέρω ή προβάλλω στην ελληνική γλώσσα.

duska_interview_2013_12_04

Music Corner: Πότε και πώς γράφτηκε το «One in a million»;
Katerine Duska: Γράφτηκε πριν εφτά περίπου χρόνια και δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι θα το ακούσω από έναν αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, και μάλιστα στον Pepper που είναι αγαπημένος μου. Είναι ένα κομμάτι που έγραψα τότε για ένα πρόσωπο κι αφήνει νομίζω στον ακροατή μια ανάλαφρη παιχνιδιάρικη αίσθηση, που αρμόζει σε έναν έρωτα μιας τέτοιας ηλικίας.

Music Corner: Τι θα έκανες μία στο εκατομμύριο;
Katerine Duska: Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έκανα ποτέ μια συμβατική δουλειά, μια δουλειά που θα μαράζωνε την ψυχή μου, μια δουλειά που δεν θα μου έδινε τη δυνατότητα να εξελιχτώ και να ωριμάσω μέσα από αυτήν. Προσπαθώ να είμαι ανένδοτη σε αυτή την απόφαση μέχρι στιγμής και μπορώ να αντιληφθώ ότι έχει κάποιο κόστος, αλλά είμαι έτοιμη να το υποστώ. Επίσης, δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κάτι διακινδυνεύοντας την προσωπική μου ακεραιότητα, είτε συναισθηματικά είτε καλλιτεχνικά.

Music Corner: Αποφάσισες να κυνηγήσεις πεισματικά αυτό που αγαπάς αλλά και να το επιχειρήσεις επαγγελματικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Η στάση σου αυτή μπορεί να αποτελέσει, ενδεχομένως, ένα μήνυμα για τους νέους ανθρώπους, εντός κι εκτός του χώρου της μουσικής;
Katerine Duska: Θεωρώ πολύ σημαντικό στη ζωή μας να δίνουμε ευκαιρίες και χρόνο σε ό,τι αγαπάμε, σε οτιδήποτε είναι αυτό που πραγματικά τρέφει το «μέσα» μας. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν. Με θλίβει απίστευτα να βλέπω ανθρώπους της ηλικίας μου ή κι ακόμη νεότερους να έχουν παραιτηθεί από τα όνειρά τους, να έχουν εγκαταλείψει αυτό το κυνήγι. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα συμβαίνει, το συναντώ συχνά κι είναι κάτι που με τρομάζει πάρα πολύ. Για μένα μετράει η προσπάθεια κι η πάλη που δίνει κανείς για το όνειρό του. Σίγουρα, δεν είναι εύκολη διαδικασία για κανέναν, αλλά αξίζει να αφοσιώνεσαι σε ό,τι αποζητάει η ψυχή σου. Εγώ, δηλαδή, μόνο γνωρίζοντας ότι προσπάθησα, πάλεψα, κυνήγησα με όλες μου τις δυνάμεις τη μουσική, θα βρω την εσωτερική μου ειρήνη και γαλήνη.

Music Corner: Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα με την πρώτη σου δισκογραφημένη δουλειά;
Katerine Duska: Αναμένω με ανυπομονησία να δισκογραφήσω την πρώτη προσωπική δουλειά μου, υπάρχουν, δηλαδή, έτοιμα τραγούδια στο συρτάρι μου, στα οποία έχω γράψει και στίχους και μουσική. Προς το παρόν, όμως, δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι επειδή βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Θέλω κι εύχομαι τα δύο live μου στο Faust να πάνε καλά και να γεννήσουν κι άλλες εμφανίσεις. Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου σε έναν τόσο όμορφο χώρο της πόλης. Κι από κει και πέρα όλα είναι δρόμος…

Music Corner: Μακάρι να τον περπατήσεις με αυτό το ζεστό χαμόγελο. Σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία! Ευχαριστούμε για την κουβέντα που είχαμε.
Katerine Duska: Εγώ σας ευχαριστώ για όλα, για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας.

duska_interview_2013_12_05

https://www.facebook.com/katerineduska?fref=ts

——————–

*** Ευχαριστούμε το bar “La Soiree de Votanique” (Καστοριάς 38, Βοτανικός, 2103471401) για την άψογη φιλοξενία
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here