18/7/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Ο ερχομός της μεγάλης jazz φωνής, Madeleine Peyroux, στην Ελλάδα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Εδώ και καιρό, οι Αθηναίοι είχαν ετοιμαστεί για μια συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ενώ, λοιπόν, παντού συζητιόταν η καλοκαιρινή αυτή συναυλία, τόσο κόσμο δεν περίμενα στο μέσο του καλοκαιριού και με όχι και τόσο φθηνό εισιτήριο. Η ουρά για την είσοδο έφτανε ως κάτω από το μεγάλο parking μπροστά στην είσοδο του θεάτρου και ο κόσμος δε σταματούσε να μπαίνει.

peyroux_paspala_live_2013_07_25

Ενώ ώρα έναρξης ήταν γνωστή ως 20:30, εκείνη την ώρα το θέατρο ήταν σχεδόν άδειο, αφού ο κόσμος δεν είχε καν προλάβει να μπει μέσα. Έτσι, η συναυλία άρχισε γύρω στις 21:15, οπότε οι ελεγκτές των εισιτήριων άρχισαν να είναι λίγο πιο χαλαροί στον έλεγχό τους και να βάζουν κόσμο μέσα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τη συναυλία άνοιξε η μεγάλη φωνή της δικής μας μουσικής σκηνής, Έλλη Πασπαλά. Μετά από χρόνια, ξαναβρέθηκε στη σκηνή του Λυκαβηττού και μαζί με τους μουσικούς της έγινε μύστης της Jazz ατμόσφαιρας εκείνης της νύχτας. Με μια σκηνή στη μέση του θεάτρου και την Αθήνα να απλώνεται πίσω παρέα με μια λεπτή φέτα φεγγαριού, καλύτερη παρέα δεν υπήρχε από το «Λευκό μου γιασεμί», το «Temptation» του Tom Waits, το «Summertime in Prague» που ακούστηκε για πρώτη φορά σε μια καντίνα του Λυκαβηττού από ένα ραδιόφωνο, στα «Φτηνά τσιγάρα» του 2000 που αγαπήσαμε. Ο David Lynch μάλιστα, που έπαιζε στο πλάι της, επιχείρησε μια πολύ διαφορετική διασκευή στη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», μεταμορφώνοντάς τη σε jazz μελωδία με τη συνοδεία της υπέροχης φωνής της Έλλης.

peyroux_paspala_live_2013_07_09 peyroux_paspala_live_2013_07_02

 

Με μεγάλη συγκίνηση, κάλεσε στη σκηνή τη Madeleine Peyroux. Ενώ το πρόγραμμα εκεί παρουσίασε μια σύγχυση και μια ανεξήγητη για τους περισσότερους αναμονή, ο κόσμος την υποδέχτηκε με το πιο θερμό χειροκρότημα. Γλυκύτατη, κομψή και ιδιαίτερα «ανθρώπινη» – νομίζω πως μας λείπει να δούμε έναν ξένο καλλιτέχνη να συμπεριφέρεται επιτέλους «σαν στο σπίτι του» – άνοιξε τη συναυλία με το τραγούδι «Take these chains from my heart».

peyroux_paspala_live_2013_07_15

Τραγούδια για αγάπη, για ποτό, για blue διάθεση, μελωδίες από τη jazz και τη blues γέμιζαν το θέατρο και την Αθήνα. Η φωνή της, ακριβώς όπως την περιμέναμε όλοι, όπως την ακούμε στους δίσκους της, στα κομμάτια της. Παρόλα αυτά δεν έλειπαν οι αυτοσχεδιασμοί και η ελευθερία στην ερμηνεία. Πρόκειται για μια πραγματικά εκπληκτική jazz φωνή. Εξάλλου πολλοί τη χαρακτηρίζουν – ούτε άδικα ούτε τυχαία – Billie Holiday του σήμερα. Με τέτοια διάθεση λοιπόν ερμήνευσε κομμάτια αγαπημένα, όπως «Bye Bye Love», «Don’t wait too long», «You’re gonna make me lonesome when you go» και, φυσικά, «Dance me to the end of love», από τον αγαπημένο της Leonard Cohen, το οποίο έχουμε ξεχωρίσει και με τη δική της ερμηνεία.

Μαζί με την Έλλη Πασπαλά μοιράστηκαν τη σκηνή για ένα κομμάτι, για μια προσπάθεια ιδιαίτερη από τη μεριά της Madeleine και για λίγα λεπτά απόλαυσης μέσα από τη συνάντηση δύο υπέροχων φωνών. Η Έλλη της δίδαξε ένα τραγούδι, το οποίο προτίμησαν να πουν στα ελληνικά, παρόλο που υπάρχουν και αγγλικοί στίχοι. Με μεγάλη προσπάθεια, λοιπόν, αλλά με εξαιρετική σεμνότητα και λίγη αμηχανία, η Madeleine ξεκίνησε να τραγούδα «Μην το ρωτάς τον ουρανό»… Κάπως έτσι, μας χάρισε κάτι που σίγουρα θα θυμόμαστε από την επίσκεψή της στην Ελλάδα!

peyroux_paspala_live_2013_07_29

Επίσης, τη συναυλία άνοιξε και έκλεισε με μια φράση που η μαμά της, έχοντας μελετήσει αρχαία ελληνικά, της έμαθε και ήθελε να μας τη μεταφέρει: «Χαλεπά τα καλά»! Αυτό μας ζήτησε να κρατήσουμε, όπως κάνει και η ίδια.

Η βραδιά, η μουσική και η φωνή της ήταν σχεδόν ειδυλλιακές. Για ακόμη μια φορά, πάντως, το ελληνικό κοινό έδειξε το πόσο ανυπόμονο ήταν να φύγει μόλις μυρίστηκε πως πλησιάζει το τέλος και το encore, καθώς κόσμος άρχισε να κατεβαίνει τις σκάλες ενώ η Madeleine ακόμη ερμήνευε, δημιουργώντας μια σύγχυση που δε χρειαζόταν για κανένα λόγο εκείνη τη στιγμή. Έχουμε κι αυτό το κακό συνήθειο άλλωστε, να… «προλάβουμε»…

Με ανυπομονησία περιμένουμε αυτή την εξαιρετική φωνή, αυτόν τον ιδιαίτερο – και ιδιότροπο ίσως – άνθρωπο, τη Madeleine Peyroux, να επισκεφτεί ξανά κάποια σκηνή της Αθήνας!

peyroux_paspala_live_2013_07_20

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here