25/7/2012
www.musiccorner.gr

Στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά τον ζωντανό μύθο της Μονσερά Καμπαγιέ σε μια αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της μεγάλης καριέρας της!

H μεγάλη Ισπανίδα σοπράνο ερμηνεύει κλασσικά αριστουργήματα της όπερας, σε μια μοναδική βραδιά μαζί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ!

Διεύθυνση ορχήστρας: José Collado

Η Μονσερά Καμπαγιέ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης σοπράνο των τελευταίων δεκαετιών. Οι ερμηνείες της στα έργα των Rossini, Bellini, Donizetti και Verdi, την καθιέρωσαν ως «ιέρεια» του bel canto, καθηλώνοντας το κοινό παγκοσμίως με την αιθέρια φωνή της.

Γεννιέται και σπουδάζει στην Βαρκελώνη αποφοιτώντας με χρυσό μετάλλιο στις μουσικές της σπουδές το 1954.

Κάνει το ντεμπούτο της στην Ελβετία ερμηνεύοντας Puccini και αργότερα Strauss και Mozart, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την συνεργασία της με την όπερα της Βρέμης.

Η παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση ξεκινάει το 1965 με την «Λουκρητία Βοργία» στο φημισμένο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το κοινό την χειροκροτεί ασταμάτητα για 25 ολόκληρα λεπτά! Μέσα σε λίγες μέρες η φήμη της εξαπλώνεται στον κόσμο της όπερας και οι ρόλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Τα μεγαλύτερα θέατρα στον πλανήτη ανοίγουν τις πόρτες τους και το κοινό παραληρεί στο μεγαλείο της φωνής της. Το 1969 συμμετέχει στην παράσταση «Don Carlo» με τους Placido Domingo και Pierro Cappuccilli ενσαρκώνοντας την Elisabetta του Valois.

To 1970 κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στην Σκάλα του Μιλάνου με την «Λουκρητία Βοργία» ερμηνεύοντας ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθούν το Covent Garden και η Λυρική Όπερα του Σικάγο. «Aida», «Norma», «La Boheme», «Tosca», «Οθέλλος», «Madama Butterfly», κλασικά αριστουργήματα που η Καμπαγιέ σφραγίζει με την προσωπικότητά της και την επιβλητική της σκηνική παρουσία, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές σε όλη την υφήλιο.

Το 1988 πειραματίζεται με την ποπ σκηνή σε μια επική συνεργασία με τον Freddie Mercury των Queen με το «Barcelona», κάνοντας τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το ομότιτλο άλμπουμ. Το ομότιτλο τραγούδι έγινε αργότερα, το 1992, ο ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων στην Βαρκελώνη- τη γενέτειρά της.

Το 1994 ερμηνεύει σε δίσκο της το “Hijo de la luna” (Ο γιος της Σελήνης), ένα από τα γνωστότερα τραγούδια στο ισπανόφωνο κοινό, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

To 1995 ακολουθεί μια ακόμη ιστορική συνεργασία με τον δικό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου στο άλμπουμ του “El Greco”, φόρος τιμής στον διάσημο ζωγράφο.

Τέλος, το 1997, συμμετέχει στο άλμπουμ “Friends For Life” κάνοντας ντουέτα με μεγάλα ονόματα της pop-rock σκηνής όπως οι: Bruce Dickinson, Johnny Hallyday, Johnny Logan, Gino Vannelli και Helmut Lotti.

Η μεγάλη κυρία της όπερας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο στην τέχνη και έχει χαρίσει ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια κόσμο που είχε την τύχη να την δει ζωντανά.

Την παράδοση ακολουθεί και η κόρη της Montserrat Marti Caballe (γνωστή ως Montsita) ως σοπράνο.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ δημιουργήθηκε το 1938 δίνοντας την ευκαιρία στο Ελληνικό κοινό να γνωρίσει Έλληνες και ξένους συνθέτες και δημιουργούς, μέσα από ηχογραφημένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές αλλά και από κονσέρτα εντός και εκτός Αθηνών.

Η ορχήστρα περιλαμβάνει τους εξής μαέστρους: Γιώγο Λυκούδη, Σπύρο Φαραντάτο, Αντίοχο Ευαγγελάτο, Γιώργο Σισιλιάνο, Franz Litschauer, Ευθύμιο Καβαλλιεράτο, Μιλτιάδη Καρύδη, Αλκη Μπάλτα, Ανδρέα Πυλαρινό και Νίκο Χριστοδούλου.

Επίσης έχουν προσκληθεί και  μαέστροι από το εξωτερικό καθώς και διάσημοι συνθέτες όπως οι Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Angelo Kavallaro, Aram Khachaturian, Gyorgi Lehel, Yhudi Menuhin, Horst Neumann, Anton Nanut, Rolf Reuter και πολλοί άλλοι.

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι όπως οι David Oistrach, Gina Bahauer, Jose Carreras, Αγνή Μπάλτσα και Βάσω Παπαντωνίου έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένως  στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και σε ξένα φεστιβάλ όπως του Βελιγραδίου, Καΐρου, Μόντρεαλ, Κολωνίας και πολλά άλλα.

Το Σεπτέμβριο του 2007 η ορχήστρα έδωσε κονσέρτο στο Πολυθέατρο του Πεκίνου με τον Σταμάτη Σπανουδάκη να παρουσιάζει δικές του συνθέσεις στα πλαίσια της «Χρονιάς Ελληνικής κουλτούρας» στην Κίνα.

Σήμερα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ  θεωρείται από τις πιο δυναμικές, προοδευτικές και δραστήριες στην Ελλάδα και αποτελείται από 90 μουσικούς.

INFO

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 – ΣΤΙΣ 21.00
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2106465000

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Άνω διάζωμα: 40€
Γ’ ζώνη: 65€
Β’ ζώνη: 85€
Α’ ζώνη: 105€
Διακεκριμένη ζώνη: 135€
ΑΜΕΑ: 40€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ– Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-17:00, Σάββατο: 09:00-15:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09:00-14:00 και 18:00-21:00

Τηλεφωνικά στο 210 32 72 000
Ηλεκτρονικά στο www.herodeion-events.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here