«Με δυσαρεστεί που κάποιοι δεν ψάχνουν τη μουσική και τη χρησιμοποιούν σαν ένα one night stand».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Φωτεινή Κοκκινάκη
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
Music Corner – 11/12/2013

Λίγες μέρες πριν, είχα τη χαρά να γνωρίσω ένα κορίτσι «φαινόμενο»! Και όχι, δεν μιλώ για φαινόμενο λόγω του νεαρού της ηλικίας της, ούτε σκοπεύω να μιλήσω για την «SMA RAG DA», ως το δεκαοκτάχρονο κορίτσι με την υπέροχη φωνή – λες και το ταλέντο ζυγίζεται με τα χρόνια… Αυτά είναι χαρακτηριστικά αυταπόδεικτα, είναι νέα και ταλαντούχα! Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος που ξεκινά τώρα να τη γνωρίζει μέσα από την μουσική της –και που δε γνώριζα κι εγώ άλλωστε- είναι πως αυτό το κορίτσι, πίσω από τις ταμπέλες, είναι …η χαρά της ζωής! Ανεπιτήδευτα αισιόδοξη και ειλικρινά ονειροπόλα, η συζήτηση μαζί της σε συνεπαίρνει και σου δημιουργεί ένα πηγαίο χαμόγελο, μια αίσθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, αρκεί να το θέλεις!

Ειλικρινής και προσγειωμένη, δε φοβάται να κάνει μεγάλα όνειρα και να ελπίζει πως θα καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Είναι εργατική και απόλυτα αφοσιωμένη στην μουσική, που μπορεί να μπήκε στη ζωή της τυχαία, την αγαπά όμως με πάθος και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να λοξοδρομεί από αυτή. Γνωρίστε την λοιπόν και είμαι βέβαιη ότι θα ευχηθείτε να γίνουν όλα τα όνειρά της πραγματικότητα!

smaragda_interview_2013_12_01

MusicCorner: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις «συστάσεις», να μου μιλήσεις δηλαδή για το πώς ασχολήθηκες με την μουσική.
Sma Rag Da: Πάντα είχα κλίση γενικότερα στα καλλιτεχνικά αλλά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με την μουσική, μέχρι το Γυμνάσιο. Ήταν τότε που η μαμά μου, στην προσπάθειά της να βρει έναν τρόπο να εκτονώνομαι, με έστειλε στο μουσικό σχολείο. Πήγα λοιπόν στο μουσικό σχολείο Πατρών, αλλά κάποια στιγμή στο Λύκειο άλλαξα σχολείο γιατί υποτίθεται ότι θα έδινα Πανελλήνιες και ότι έπρεπε να επικεντρωθώ στα «σοβαρά» μαθήματα. Αλλά το μικρόβιο υπήρχε και ήταν κάτι που δεν μπορούσα πια να αποφύγω…

MusicCorner: Νιώθεις δηλαδή ότι μέσα από την ενασχόλησή σου με την μουσική ακολουθείς την καρδιά σου και κάνεις πράγματα που σε ικανοποιούν;
Sma Rag Da: Σίγουρα! Και ακόμα παρότι είναι κάτι που θεωρητικά δεν με «εξασφαλίζει», δεν είπα ποτέ σε κανέναν ότι με ενδιαφέρει η ασφάλεια. Αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι η ισορροπία μου. Σίγουρα με κάποιο τρόπο αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, αλλά έχω βάλει ήδη τις προτεραιότητές μου και αυτές είναι το να κάνω ότι αγαπάω, το να νιώθω ότι παράγω, ότι είμαι δημιουργική και ότι δεν κάνω κάτι που επέλεξε κάποιος άλλος για μένα. Ακόμα κι αν κάποτε απογοητευτώ, θα ξέρω ότι είναι για απόφαση που έχω πάρει εγώ.

MusicCorner: Έχεις κάποιο πλάνο να φύγεις από την Ελλάδα για σπουδές ή σχεδιάζεις να κάνεις κάτι εδώ;
Sma Rag Da: Η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζω να φύγω για τις σπουδές μου αλλά με καμία απολύτως διάθεση ξενολατρίας, φαινόμενο που είναι σύνηθες στις μέρες μας. Δοξάζουμε το εξωτερικό και τα καλά Πανεπιστήμια ενώ και στην Ελλάδα έχουμε μια χαρά Πανεπιστήμια. Απλά τυχαίνει, όσον αφορά στην Μουσική, να μην είναι τόσο υψηλό το επίπεδο ακόμα. Θέλω να κάνω σπουδές πάνω στην μουσική παραγωγή και στην συνέχεια να μπω σε αυτή τη «βιομηχανία».

MusicCorner: Τον τελευταίο καιρό έχω διαβάσει αρκετά σχόλια για σένα, τα οποία επικεντρώνονται – κατά κάποιο τρόπο – στην ηλικία σου. Αυτή η έμφαση στην συσχέτιση μεταξύ ταλέντου και ηλικίας σε αγχώνει; Νομίζεις ότι περιμένει το κοινό περισσότερα απ’ όσα εσύ έχεις ανακαλύψει για τον εαυτό σου;
Sma Rag Da: Η αλήθεια είναι πως επειδή ασχολούμαι με την μουσική, αυτό είναι που μένει στο τέλος! Δε θα με κρίνει κανείς με μεγαλύτερη επιείκεια επειδή είμαι δεκαοχτώ. Θα με κρίνουν εξίσου αυστηρά, όπως θα με έκριναν αν ήμουν 25 ή 30. Όντως με αγχώνει γιατί αυτό το «δεκαοκτάχρονη» που ακούω όλη την ώρα, στα αυτιά μου μεταφράζεται ως «έχω μεγάλες απαιτήσεις από εσένα και θα σε κρίνω αυστηρά». Προσπαθώ να το διαχειρίζομαι και να υπενθυμίζω όσο πιο συχνά μπορώ στον εαυτό μου ότι αυτό το κάνω πρωτίστως για μένα.

smaragda_interview_2013_12_03

MusicCorner: Ο τίτλος του άλμπουμ σου, «Queen of the Surreal» είναι αυτοβιογραφικός; Μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία, αν δηλαδή είσαι εσύ αυτή η «βασίλισσα».
Sma Rag Da: Σίγουρα είναι αυτοβιογραφικό και λίγο αλαζονικό, όπως μου έχουν πει κάποιοι φίλοι. Ισχύει ότι το εμπνεύστηκα βάση εμπειριών, παρατηρώντας τη ζωή και τα όσα μου τυχαίνουν, σε σχέση με τα όσα τυχαίνουν στους υπόλοιπους συνομήλικους μου. Και όχι από άποψη σπουδαιότητας αλλά από άποψη πολυπλοκότητας. Και νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό είμαι εγώ που προκαλώ αυτές τις καταστάσεις. Γενικότερα πιστεύω ότι εμείς ευθυνόμαστε για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας.

MusicCorner: Παρά τις τεράστιες δόσεις σουρεαλισμού λοιπόν, είσαι ευχαριστημένη από τα όσα σου συμβαίνουν…
Sma Rag Da: Ξέρεις κάτι; Ο σουρεαλισμός είναι απλά ρεαλισμός “with a twist”! Ο σουρεαλισμός βρίσκεται στις καταστάσεις, όχι στα συναισθήματα. Αυτό που εννοώ αυτοαποκαλούμενη «queen of the surreal» είναι ότι εσύ κι εγώ μπορεί να βιώνουμε το ίδιο συναίσθημα. Να είμαστε για παράδειγμα πληγωμένες. Αυτό είναι το ίδιο και για τις δύο μας. Για μένα όμως ο λόγος που πληγώθηκα μπορεί να συνοδεύεται από τρελές καταστάσεις που να περιέχουν εξωτικά ζώα, τροπικά φρούτα, κοστούμια καρναβαλιού, περίεργες συζητήσεις, κλπ. Όπως είπα και πριν, ο σουρεαλισμός βρίσκεται στις καταστάσεις!

MusicCorner: Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένουμε και το live σου στο Gazarte. Εσύ τι περιμένεις από αυτό;
Sma Rag Da: Να …γεμίσει! Είναι το πρώτο live στο οποίο είμαι το κεντρικό πρόσωπο και είναι αρκετά σημαντική στιγμή για μένα. Και αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο κόσμος να φύγει με καλές εντυπώσεις και καλή διάθεση. Το νόημα του live αυτό είναι. Η αλληλεπίδραση, η επικοινωνία, το να «συστηθούμε» καλύτερα και να περάσουμε καλά. Ετοιμάζω άλλωστε και μια μικρή έκπληξη για το live… Θα πω μόνο ότι θα είναι girl power!

MusicCorner: Mελλοντικά έχεις σχέδια για άλλες συναυλίες;
Sma Rag Da: Θέλουμε να κάνουμε μια περιοδεία στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα καταλήξει στην αγαπημένη μου Πάτρα. Έχουμε βλέψεις για κάποια live στο εξωτερικό αλλά μελλοντικά, όσον αφορά τη Σμαράγδα, σιγά σιγά ανακαλύπτω ότι η θέση μου δεν είναι πάνω στην σκηνή αλλά πίσω από τα τραγούδια. Αυτό που με μαγεύει, ο χώρος στον οποίο ταξιδεύω είναι το στούντιο! Και το έχω καταλάβει αυτό γιατί γράφω κομμάτια, τα τραγουδάω, ακούγονται ωραία αλλά ταυτόχρονα σκέφτομαι ότι με μια αντρική φωνή, για παράδειγμα, θα απογειώνονταν. Έχω μεγαλύτερα όνειρα, θέλω όσο μπορώ και μέχρι εκεί που φτάνω, να αλλάξω κάποια πράγματα στην μουσική σκηνή. Όχι μέσα από την Σμαράγδα σαν τραγουδίστρια, αλλά να προσπαθήσω να ανακαλύψω νέα ταλέντα και να φτάσω σε ένα σημείο που να μπορώ να προωθώ καινούρια πράγματα και να ακούγονται.

smaragda_interview_2013_12_02

MusicCorner: Σε αγχώνει καθόλου ο ανταγωνισμός του χώρου; Ρωτάω επηρεασμένη και από αυτό που ανέφερες, ότι θέλεις να ανακαλύπτεις νέα ταλέντα στο μέλλον…
Sma Rag Da: Νομίζω πως ότι δίνεις παίρνεις! Δεν το κάνω για να ανταμειφθώ, αλλά εμμέσως συμβαίνει. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μόνο η καλλιτεχνική μου υπόσταση. Σαν άνθρωπος θέλω να βλέπω αλλαγές, να ακούω καλή μουσική. Και με βοηθάει αυτό γιατί αν τα καταφέρω θα ακούω πράγματα στο ραδιόφωνο που μου αρέσουν. Για μένα, δεν έχει νόημα το οτιδήποτε κάνω, αν δεν έχει μέσα το στοιχείο της προσφοράς.

MusicCorner: Η τύχη τι ρόλο έχει παίξει μέχρι τώρα στη ζωή σου;
Sma Rag Da: Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω καθόλου στην τύχη. Νομίζω ότι τα πάντα είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης και προσωπικής προσπάθειας. Η προσπάθεια δεν σημαίνει απαραίτητα κόπο. Μπορεί να σημαίνει ουσιαστική αγάπη για τους στόχους που έχεις. Από το πιο καλό, μέχρι το πιο λυπηρό που θα συμβεί στις ζωές μας δεν πιστεύω ότι είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα επιλογής. Αυτό που εσύ λες τυχαίο εγώ το ονομάζω «ασυνείδητη απόφαση». Η έλλειψη τύχης είναι ένα καλό άλλοθι στο να μην προσπαθεί κανείς όσο θα μπορούσε.

MusicCorner: Τι είναι αυτό – αν υπάρχει κάτι – που σε χαλάει στην μουσική σήμερα; Υπάρχουν ψεγάδια ή το βλέπεις ονειρικά;
Sma Rag Da: Αυτό που με δυσαρεστεί έχει να κάνει και με τους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας αλλά και με την στάση των ακροατών. Το γεγονός δηλαδή ότι ο κόσμος δεν ψάχνει αυτό που ακούει. Βλέπω πολύ συχνά ανθρώπους που δε νιώθουν μέσα από την μουσική. Την χρησιμοποιούν σαν ένα one night stand! Ψάχνουν το εύκολο και το επιφανειακό. Για να υπάρξει ένα αριστούργημα, κάτι ειλικρινές, άμεσο και με ψυχή, θέλει κόπο. Και υπάρχει κόσμος που βαριέται να κουραστεί και δεν είναι διατεθειμένος συχνά να ψάξει παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξέλιξη αλλά μαζική παραγωγή. Αυτό με ενοχλεί. Το να βλέπω στασιμότητα…

MusicCorner: Θέλω να σε ρωτήσω, για το τέλος, τι περιμένεις από το 2014. Έχεις ήδη θέσει στόχους για τη νέα χρονιά;
Sma Rag Da: Αυτό που περιμένω είναι να έχω χρόνο για μουσικό πειραματισμό… Θα σου πω κάτι που δεν το έχω ξαναμοιραστεί. Υπάρχουν …δύο Σμαράγδες! Η Σμαράγδα που είναι ένα πολύ λογικό, σχετικά ώριμο για την ηλικία του και συνεσταλμένο άτομο, που ξέρει πώς να προστατεύει τον εαυτό της και πότε να φεύγει από μια κατάσταση και υπάρχει και η Σμαράγδα που αν δεν είναι χάλια, δεν μπορεί να γράψει ωραία τραγούδια. Αυτές οι δύο “Σμαράγδες”, όπως καταλαβαίνεις, μου προκαλούν τρομερό προβληματισμό. Και πρέπει να μάθω να ζω με αυτό! Αυτό που θέλω για την επόμενη χρονιά είναι η ομαλή συμβίωση των δύο αυτών προσωπικοτήτων, επιτέλους!

smaragda_interview_2013_12_05

MusicCorner: Εμείς σου το ευχόμαστε ολόψυχα! Αυτό αλλά και κάθε επιτυχία στην συνέχεια!
Sma Rag Da: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

————————

smaragda_interview_2013_12_06 smaragda_interview_2013_12_04

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here