ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (3/2011)

Ο Θέμης Καραμουρατίδης έγινε γνωστός ως συνθέτης, κυρίως από τη συνεργασία του με τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο σε τραγούδια που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου. Οι τρεις τους, αν και πολύ νέοι, έχουν δημιουργήσει μια καλλιτεχνική παρέα που έχει ήδη δώσει σπουδαία τραγούδια. Τραγούδια του Θέμη Καραμουρατίδη έχουν ερμηνεύσει επίσης η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Δώρος Δημοσθένους.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Θέμης Καραμουρατίδης παρουσίασε για δύο βραδιές στο θέατρο Κάππα, μία παράσταση με τίτλο «Έχω ένα σχέδιο». Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το καλοκαίρι του 2010 ο Θέμης Μουμουλίδης μου πρότεινε να φτιάξω μια μουσική παράσταση στην οποία θα παρουσιάζονται δικές μου συνθέσεις καθώς και κάποιες στιγμές προσωπικής συγκίνησης από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα και ζήτησα από αγαπημένους φίλους τη βοήθειά τους. Η ανταπόκρισή τους υπήρξε άμεση και συγκινητική. Έτσι στις 12 και 13 Οκτώβρη, στο θέατρο ‘Κάππα’ παρουσιάσαμε το ‘Έχω ένα σχέδιο’…»

Το άλμπουμ «Έχω ένα σχέδιο» περιλαμβάνει τη ζωντανή ηχογράφηση αυτής της παράστασης καθώς και δύο καινούρια – ηχογραφημένα στο στούντιο- τραγούδια του.

Η παράσταση περιλαμβάνει συνθέσεις του Θέμη Καραμουρατίδη, τραγούδια σε στίχους δικούς του, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, Παρασκευά Καρασούλου, Στέλλας Βλαχογιάννη, Άκη Δήμου, Δημήτρη Χαλιώτη αλλά και ορχηστρικά θέματα. Κάποια από αυτά έχουν ακουστεί μόνο σε θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες ο Θέμης Καραμουρατίδης έγραψε μουσική. Περιλαμβάνονται επίσης τρία ξένα τραγούδια που έχουν ακουστεί σε ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις και που ο ίδιος αγαπά πολύ. Εκτός από τον Θέμη Καραμουρατίδη τα τραγούδια ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελευθερία Μπενοβία, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μίνως Θεοχάρης.

Το άλμπουμ κλείνει με τη studio-ηχογράφηση των δύο καινούριων τραγουδιών του Θέμη Καραμουρατίδη. Πρόκειται για το «Μάθε μου να περπατώ ξανά» σε στίχους και ερμηνεία του ίδιου και το «Θρυψαλάκι» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου που ερμηνεύει μοναδικά η Γιώτα Νέγκα.

Το «Έχω ένα σχέδιο» είναι ένα άλμπουμ ατμοσφαιρικό, δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα και θα μπορούσε άνετα να αποτελεί το soundtrack μιας ταινίας ή μίας παράστασης.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου – penelope_bost@musiccorner.gr

Θέατρο Κάππα, 12 και 13 Οκτωβρίου 2010. Μια πρωτότυπη και ξεχωριστή συνάντηση τραγουδιστών και ηθοποιών υπό την ορχηστική επίβλεψη του μουσικοσυνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη, έμελλε να γίνει η αιτία για να πέσει το συγκεκριμένο cd στα χέρια μου. Το «Έχω ένα σχέδιο», δεν είναι απλά η ηχογράφηση μιας μουσικής παράστασης, αλλά ένα απτό παράδειγμα πως η ελληνική μουσική δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται.

H λίστα των κομματιών, ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι, ένα καλωσόρισμα από τη φωνή και το πιάνο του Θέμη Καραμουρατίδη, απολύτως ενδεικτικό του συνολικού ήχου του cd,ενώ στη συνέχεια η σκυτάλη περνά στον ηθοποιό Αλέξανδρο Μπουρδούμη, ο οποίος τραγουδά για «Δίδυμους Έρωτες», μια ατμοσφαιρική μπαλάντα σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου.

Μετά από μία ορχηστρική εισαγωγή, παρμένη από κάποιο φιλμ νουάρ με βαμπ πρωταγωνίστριες, η Νατάσσα Μποφίλιου με τη ζεστή φωνή της ερμηνεύει «Σ’ έχω δει και σε χάνω», την ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να ξεπεράσει το χωρισμό από τον αγαπημένο της…

Όταν οι φωνές των Νάντια Κοντογεώργη, Ελευθερίας Μπενοβία, Κωνσταντίνου Ασπιώτη και Μίνου Θεοχάρη σμίγουν χορωδιακά στο «Ονειρεύομαι», πλαισιώνοντας μία από τις πλέον μελωδικές συνθέσεις του Θέμη Καραμουρατίδη, δεν είναι δύσκολο κανείς να ονειρευτεί μαζί τους με ανοιχτά μάτια ενώ το «Tango του μικρού πρίγκιπα» είναι γραμμένο με τις κατάλληλες αναλογίες ορχηστικών κορυφώσεων και ρυθμικών εναλλαγών, για …τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες του κόσμου!

Το πρώτο ντουέτο στο «Κοίτα εγώ», με τις φωνές της Νατάσσας Μποφίλιου και του Γιάννη Χαρούλη αποτελεί ένα καθόλου παράταιρο πάντρεμα ερμηνευτικών ικανοτήτων, σε ένα τραγούδι τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Το δεύτερο ντουέτο, με τίτλο «Kothbiro» (σ.σ «Η βροχή έρχεται»), είναι αντρική υπόθεση. Ο Θέμης Καραμουρατίδης παρέα με το Γιάννη Χαρούλη τραγουδούν ένα κομμάτι του Ayab Ogada, Κενυάτη μουσικού, κομμάτι που συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «The constant gardener».

Μια ζωντανή πινελιά, με το καθαρό ροκ ύφος και την υπογραφή των Nick Cave and The Bad seeds, μπορείτε να ακούσετε σε μια διαφορετική version του «There she goes my beautiful world», καθώς επίσης και με τη διαφορετική, περισσότερο ηπίων τόνων, διασκευή του «Being alive», του John Barrowman.

Λιγότερο εντυπωσιακές στιγμές, σε σχέση τουλάχιστον με τα υπόλοιπα μικρά διαμαντάκια που βρήκα μέσα στο άλμπουμ αυτό, τα «Καραβάκια και σαΐτες», «Εν λευκώ» και «Αυτό είμαι». Θα προτιμούσα να ακούσω ίσως κάποιες ακόμα διασκευές όχι μόνο ξενόγλωσσων τραγουδιών αλλά και ελληνικών. Ο Θέμης Καραμουρατίδης δείχνει να τις αγαπά ιδιαίτερα κάτι που φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Στις πλέον δυνατές στιγμές από την άλλη, συγκαταλέγω «Το αίμα», ένα υποβλητικού ύφους κομμάτι σε στίχους της Στέλλας Βλαχογιάννη και το ένα εκ των δύο καινούριων, ηχογραφημένων σε studio, τραγουδιών, το «Θρυψαλάκι», με μια μοναδική Γιώτα Νέγκα στην ερμηνεία του. Ενδιαφέρουσα επίσης και παιχνιδιάρικη η επιλογή των «Τέλος του κόσμου» (από την παράσταση The killer show) και «Εδώ φινάλε» (από την παράσταση Αν αργήσω κοιμήσου), τις μουσικές των οποίων υπογράφει ο ίδιος καλλιτέχνης.

Ο Θέμης Καραμουρατίδης φαίνεται πως όντως είχε ένα σχέδιο… Προς αναμονή της κατάστρωσης του επόμενου!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Έχω ένα σχέδιο – Θέμης Καραμουρατίδης
02. Δίδυμοι έρωτες – Αλέξανδρος Μπουρδούμης
03. Σ’ έχω βρει και σε χάνω (intro) – Ορχηστρικό
04. Σ’ έχω βρει και σε χάνω – Νατάσσα Μποφίλιου
05. Ονειρεύομαι – Ν. Κοντογεώργη, Ελ. Μπενοβία, Κ. Ασπιώτης, Μ. Θεοχάρης
06. Ταγκό του μικρού πρίγκιπα – Ορχηστρικό
07. Κοίτα εγώ – Νατάσσα Μποφίλιου & Γιάννης Χαρούλης
08. Καραβάκια και σαΐτες – Αλέξανδρος Μπουρδούμης
09. There she goes my beautiful world – Θέμης Καραμουρατίδης
10. Εν λευκώ – Νατάσσα Μποφίλιου
11. Being alive – Θέμης Καραμουρατίδης
12. Kothbiro – Θέμης Καραμουρατίδης & Γιάννης Χαρούλης
13. Αυτό είμαι – Ρίτα Αντωνοπούλου
14. Το αίμα – Θέμης Καραμουρατίδης
15. Το τέλος του κόσμου – Όλοι μαζί
16. Αν αργήσω, κοιμήσου – Ν. Κοντογεώργη, Ελ. Μπενοβία, Κ. Ασπιώτης, Μ. Θεοχάρης, Θ. Καραμουρατίδης
17. Κοίτα εγώ (encore) – Όλοι μαζί
18. Μάθε μου να περπατάω ξανά – Θέμης Καραμουρατίδης
19. Θρυψαλάκι – Γιώτα Νέγκα

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here