30/10/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Μαρία Ντρούγια
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Για μια ακόμη χρονιά η μουσική σκηνή της Αρχιτεκτονικής στο Γκάζι φιλοξενεί τα Κίτρινα Ποδήλατα και έτσι μια βδομάδα μετά την πρεμιέρα τους (που ήταν  το προηγούμενο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου) το musiccorner.gr βρέθηκε εκεί για να σας μεταφέρει το κλίμα. Το πρόγραμμα θα ξεκινούσε στις 10.30 όμως βρισκόμασταν εκεί από πολύ νωρίς.

Πριν τα Κίτρινα Ποδήλατα στη σκηνή εμφανίστηκε η Χρυσώ Σταματοπούλου (αδελφή της γνωστής τραγουδίστριας Μαντώ) με την Μπάντα της “The golden Ravens“. Η Χρυσώ ξεκίνησε το πρόγραμμα της γύρω στις 11 παρά και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μας άφησε … “άφωνους” με τις φωνητικές της ικανότητες! Ακούσαμε μεταξύ άλλων διασκευές τραγουδιών των Μπλε, της Ελεονώρας Ζουγανέλη, των Guns n’ Roses! Αλλά και τρία δικά της πολύ ωραία τραγούδια τα οποία σίγουρα θα αγαπηθούν από το κοινό. Αυτό που ξεχώρισα ήταν η “Λευκή σημαία”. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η μπάντα της Χρυσώς είχε στοιχεία μέταλ και στον ήχο αλλά και στην εμφάνιση! Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα ήταν πολύ καλό και αυτό φάνηκε και από αυτό που είπε ο Γιώργος Παντελιάς (τραγουδιστής των Κίτρινων Ποδηλάτων) “Παιδιά σίγουρα θα εμφανιστούμε ξανά μαζί γιατί είστε καταπληκτικοί“!

Μια ώρα αργότερα κι ενώ τα τραπέζια στην Αρχιτεκτονική είχαν γεμίσει, μια γιγαντοοθόνη μπήκε μπροστά από τη σκηνή και από το μόνιτορ βλέπαμε μια γυναίκα να χορεύει φλαμένγκο ενώ πάνω στη σκηνή ανέβηκε ένα τριμελές (γυναικείο) σχήμα με τις Ζωή Ευσταθίου στα πλήκτρα, Τίνα Ψαλίδα στο βιολί και Ειρήνη Αναστασίου στο Τσέλο. Ακούσαμε τραγούδια όπως το “every me and every you”, “you will never know”, “seven nation army” καθώς και άλλα αγαπημένα κομμάτια, παιγμένα με έναν ιδιαίτερο και πολύ όμορφο τρόπο με αυτά τα τρία όργανα.

Στη συνέχεια ήταν η ώρα των Κίτρινων Ποδηλάτων να ανέβουν στη σκηνή και να τα … “σπάσουν” όπως μόνο αυτοί ξέρουν! Πάρα τα μικρά τεχνικά προβλήματα στο video wall που προέκυψαν λίγο πριν ξεκινήσουν, δεν πτοήθηκαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Τα …κορίτσια της παρέας έμειναν στη σκηνή και έδιναν ένα πιο συναισθηματικό τόνο με τη μουσική τους. Τα “Ποδήλατα” ξεκίνησαν με ένα καινούριο ακυκλοφόρητο κομμάτι με τίτλο “Κράτησέ με”. Βέβαια δεν θα μπορούσαν να μην πουν το έτερο καινούριο τους τραγούδι “χελιδόνι του χειμώνα” το οποίο ήδη έχει αγαπηθεί από τον κόσμο.

Ακούσαμε κι άλλα ακυκλοφόρητα κομμάτια τους κατά τη διάρκεια του live τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στον νέο τους δίσκο ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Γιώργος Παντελιάς μας εκμυστηρεύτηκε πολλά πράγματα ενώ δεν έλειψαν τα αστεία και τα πειράγματα προς τον αδελφό του (κιθαρίστα και συνιδρυτή του συγκροτήματος) Αλέξανδρο. Συγκεκριμένα για το ποίημα “Yara Yara” του Νίκου Καββαδία το οποίο έχουν μελοποιήσει μας εμπιστεύτηκε πως όταν το έκαναν ήταν πιτσιρίκια και δεν τολμούσαν να πουν πως έχουν μελοποιήσει Καββαδία! Όμως μετά από χρόνια το κυκλοφόρησαν και νομίζω δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα.  Βέβαια το μαγαζί πήρε κυριολεκτικά φωτιά στα παλιά και αγαπημένα “Ταξιδεύω το εγώ μου” και “μη μ’ αγγίζεις”!

Μια ιδιαίτερη στιγμή του Live ήταν όταν έμεινε στη σκηνή μόνο ο Γιώργος Παντελιάς με μια κιθάρα (γιατί όπως είπε τον έπιασαν τα …συναισθηματικά του!) και τραγούδησε κομμάτια που λέει μόνος στο σπίτι του. Ένα άλλο αξιοσημείωτο στιγμιότυπο ήταν η θετική ενέργεια που έστειλε ο κόσμος με τις φωνές και τα χειροκροτήματά του στο Τραγούδι “Η ζωή σου φωνάζει” που είναι γραμμένο για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου “Φλόγα”. Μάλιστα κατά την έξοδο υπήρχε και μια ειδική κάλπη για το σύλλογο όπου ο καθένας μπορούσε να αφήσει αν ήθελε κάποια μικρή οικονομική ενίσχυση για τα παιδιά. Ακούσαμε επίσης και ντουέτα του συγκροτήματος με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Καζούλη, Ορφέα Περίδη και Δήμητρα Γαλάνη να εμφανίζονται στο …video wall και να τραγουδούν μαζί τους! Το σχόλιο του frontman των “Ποδηλάτων”, μετά το “virtual” ντουέτο με την Δήμητρα Γαλάνη, το οποίο έβγαζε μια πικρία ήταν “Ευχαριστούμε την Δήμητρα κι ευχαριστούμε και τα ραδιόφωνα που δεν μας παίζουν εδώ και δέκα χρόνια“.

Ακούσαμε επίσης τραγούδια πολλών μεγάλων ελλήνων δημιουργών αλλά και συγκροτημάτων. Μεταξύ άλλων το “Εσύ εκεί” των Πυξ Λαξ, το “Υπόγειο” των αφελφών Κατσιμίχα, “τα καράβια μου καίω” του Νίκου Πορτοκάλογλου και το “δεν χωράς πουθενά” που έγραψαν πριν πολλά χρόνια οι Τρύπες. Ήταν κάτι σαν χρέος τους όπως είπαν γιατί με αυτά τα τραγούδια άρχισαν να μαθαίνουν κιθάρα και να πιάνουν ακόρντα.

Γύρω στις τρεις τα ξημερώματα  το πρόγραμμα κανονικά θα τελείωνε όμως …άλλαζε η ώρα (χειμερινή ώρα) κι έτσι όλοι γυρίσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και τα Κίτρινα Ποδήλατα έμειναν στη σκηνή για ακόμη μια ώρα! “Θέλετε να μείνουμε ή να φύγουμε για να πάτε στα μπουζούκια;;;” ήταν το χιουμοριστικό σχόλιο του τραγουδιστή του συγκροτήματος. Τελικά όπως ήταν φυσικό έμειναν και ακολούθησε κυριολεκτικά ένα πάρτυ με την μπάντα να τραγουδάει από το “are you gonna be my girl” των Jet και  το “Passenger” του Iggy Pop, μέχρι το “Beat it” του Michael Jackson και το “Can’t stop” των Red Hot Chili Peppers. Είπαν ακόμη και Eminem!

Κάπως έτσι για τέσσερις ολόκληρες ώρες τα Κίτρινα Ποδήλατα μας κράτησαν συντροφιά με αστείρευτη ενέργεια, πάθος και καλή διάθεση. Ήταν ένα πρόγραμμα με πολλά και προσεκτικά διαλεγμένα κομμάτια, με χιούμορ, με εκμυστηρεύσεις και με πολύ ένταση… Οπότε όσοι δεν έχετε πάει ακόμα… μην το σκέφτεστε!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here