23/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μας κράτησαν σε μεγάλη αγωνία οι διοργανωτές, ώσπου να ακούσουμε το περιβόητο Greece, αλλά τελικά άξιζε η αναμονή αφού και η Ελλάδα και η Κύπρος τα κατάφεραν και θα διαγωνιστούν στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η ελληνική αποστολή πανηγυρίζει τη πρόκρισή της στον τελικό!

Με την γνωστή εισαγωγική μουσική του διαγωνισμού της Eurovision, και με τη Μαρία Κοζάκου να μας καλωσορίζει από το Baku Crystal Hall του Αζερμπαϊτζάν, στις 22.00 από την συχνότητα της ΝΕΤ, ξεκίνησε ο πρώτος ημιτελικός για την Eurovision. Κατάμεστος ο χώρος με 16.000 άτομα, το κλίμα ήταν πάρα πολύ ζεστό και οι παρουσιαστές της βραδιάς, Leyla Aliyeva, Nargiz Petersen και ο περσινός νικητής Eldar Gasimov, αφού μας χαιρέτησαν στα αγγλικά, τα γαλλικά και στην γλώσσα της χώρας τους, μας εξήγησαν αμέσως τα διαδικαστικά του διαγωνισμού, τα οποία δε διέφεραν και πολύ με άλλες χρονιές. Η μόνη βασική διαφορά ήταν ότι η ψηφοφορία θα ξεκινούσε μετά το τέλος της εμφάνισης της τελευταίας διαγωνιζόμενης χώρας. Στα συν της βραδιάς, η πολύ ωραία σκηνή, εξαιρετική η ιδέα, πριν την εμφάνιση κάθε χώρας, το στάδιο έξω να έχει τα χρώματα της σημαίας της! Στα συν και τα πολλά συχνά κοντινά πλάνα σε όλους τους ερμηνευτές…

Πανηγύρια και για τη Κύπρο!

Η βραδιά άνοιξε με το Μαυροβούνιο και τον Rambo Amadeus, ντυμένο στα μαύρα, με το ξύλινο γαϊδουράκι να δεσπόζει στη σκηνή και κοντά στο φινάλε να δένουν κάποιον και να τον μεταφέρουν προς τα έξω! Λογικά οι περισσότεροι εκείνοι την ώρα που το άκουσαν, αποφάσισαν να περιποιηθούν τους καλεσμένους που τυχόν είχαν και περίμεναν την επόμενη συμμετοχή!

Μετά η Ισλανδία, με την Greta Salome και τον Jonsi, ντυμένοι και αυτοί στα μαύρα (πολύ …πένθος φέτος!), να ερμηνεύουν πολύ καλά το κομμάτι τους με εξαιρετικό background. Η μόνη παραφωνία ήταν ότι εκείνος ήταν πολύ παγωμένος και εκείνη πάρα πολύ χαμογελαστή, με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω μια αντίθεση.

Όλοι ξαφνικά σταματούν να μιλάνε …δεν τρώνε πατατάκια, για να μην ακούγεται ο ενοχλητικός θόρυβος και όλα αυτά γιατί είναι η σειρά της Ελλάδας, της Ελευθερίας Ελευθερίου, να εμφανιστεί! Με τους χορευτές της ντυμένους στα μπλε, αεράτη και πολύ γλυκιά, υποστηριζόμενη εξαιρετικά στα φωνητικά από την έμπειρη πλέον Βικτώρια Χαλκίτη, ξεσήκωσε τον κόσμο στο στάδιο και ειδικά στη γέφυρα του κομματιού!

Στη 4η θέση, η Λετονία, με την Anmary, ντυμένη με ένα ωραίο μπλε φόρεμα, να προσπαθεί να μας πείσει για το όμορφο τραγούδι της. Πολύ καλή φωνητικά και όμορφη γυναίκα, είχε 4 κοπέλες συνοδεία με τις οποίες … κινιόντουσαν, γιατί χορό δε το λες αυτό, λες και είναι σε ένα πάρτι και βαριούνται!

Σειρά είχε η ανατριχιαστική φωνή της Rona Nishliu από την Αλβανία, που σίγουρα καθήλωσε τους πάντες με την ερμηνεία της και κυρίως τις κριτικές επιτροπές. Με ένα ιδιόρρυθμο ντύσιμο (το λέω ευγενικά σεβόμενος την φωνή της!) και ένα σκουλαρίκι -πιθανολογώ!- στο αυτί της, ολομόναχη πάνω στη σκηνή, μας έπεισε ότι θα έπρεπε να έχει μια θέση στο τελικό.

Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα και επανήλθαμε με σκηνές από το πάρτι που είχε γίνει προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων. Ξεχώρισα σε ένα πλάνο του λαμέ σακάκι του Rambo Amadeus!

Έπειτα, βγήκε η Ρουμάνια, με τους Mandiga, και την ερμηνεύτρια ντυμένη με ένα κόκκινο κοντό φόρεμα, χορεύοντας με τους υπόλοιπους του group στον ποπ ρυθμό του τραγουδιού. Πολύ καλό κομμάτι, με ωραία παρουσίαση, και στοιχηματίζω ότι θα το ακούσουμε πολύ το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο στην αρχή του κομματιού, έκανε νόημα ότι δεν άκουγε από το ακουστικό και ήταν φανερά εκνευρισμένη και ιδρωμένη από την αγωνία της…

Μετά η Ελβετία με το συγκρότημα Sinplus, το ροκ κομμάτι της βραδιάς, χωρίς να έχει να δείξει κάτι το ιδιαίτερο, πέραν από τα εξαιρετικά σχέδια στα μαλλιά των ερμηνευτών! Φωτιές άναψαν κυριολεκτικά, καρδιές μπορεί να έκαψαν, δεν παίρνω και όρκο αλλά μέχρι εκεί…

Στην 8η θέση η γλυκύτατη και άκρως συμπαθητική Iris από το Βέλγιο, μας τραγούδησε την μπαλάντα της, σε μια πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα με 3 κοπέλες να την συνοδεύουν στα φωνητικά. 

Αμέσως μετά η Φινλανδία με την Pernilla Carlsson, όπου στεκόταν με τα χέρια κολλημένα στα πόδια της λες και έλεγε κάποια προσευχή! Της έκανε τόσα κοντινά ο σκηνοθέτης που μόνο στο τελευταίο πλάνο …καταδέχτηκε να μας κοιτάξει! Χλιαρό το τραγούδι της…

Σειρά είχε το Ισραήλ, με τους Izabo και το τραγούδι τους ‘Time’ και ειλικρινά δεν έβλεπα …το time για να τελειώσει! Τι να πρωτοσχολιάσω… το φιλί της κοπέλας στον νεαρό, τα ρούχα που ήταν εποχής του ’70, το μαλλί του ερμηνευτή… Σταματώ γιατί θα πω και χειρότερα!

Η συμμετοχή που είχε προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα, λόγω του τίτλου του τραγουδιού, το Σαν Μαρίνο, είχε σειρά. Η Valentina Monetta, με άλλα 5 άτομα πάνω στη σκηνή, υποστήριξε όσο μπορούσε το τραγούδι της που αναφερόταν στο facebook. Τολμώ να πω, ότι μου πέρασε αδιάφορη γιατί …σκεφτόμουν την επόμενη συμμετοχή!

Την σκυτάλη πήρε η Κύπρος, με την Ήβη Αδάμου. Εντυπωσίασε τους πάντες, ενώ ακουγόταν το ρυθμικό χειροκρότημα από κάτω από το κοινό. 4 κοπέλες την συνόδευαν στο χορευτικό. H Ήβη αν και κρυωμένη, δεν έχασε καθόλου την αυτοπεποίθησή της και τα κοντινά πλάνα του σκηνοθέτη ήταν όλα τα λεφτά!

Ενθουσιασμένοι, είδαμε στο καπάκι τη Δανία, τη Soluna Samay πάντα με το καπέλο της, που το πέταξε στα μισά, για να μας δείξει ότι ήταν …αχτένιστη! Χαλαρή πάντως με ένα ωραίο κομμάτι, δημιούργησε μια όμορφη ατμόσφαιρα στο στάδιο.

Και ναι, ήρθαν οι …θεϊκές γιαγιάδες από την Ρωσία, να ξεσηκώσουν κυριολεκτικά το στάδιο! Απολαυστικότατες, ειδικά η κοντούλα ήταν σκέτη γλύκα, ντυμένες στα κόκκινα, μας σέρβιραν κουλουράκια, υποθέτω, και απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα. Δεν νομίζω να πίστεψε κανένας ότι δε θα τις δούμε και στον τελικό…!

15η θέση για την Ουγγαρία και τους Compact Disco, με ένα όμορφο κομμάτι το όποιο δε το πίστευαν πολλοί ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ντυμένοι στα μαύρα -…εκπλήσσεστε το ξέρω!- κέρδισαν την συμπάθεια του κόσμου. Δεν ήταν κακοί, ίσα ίσα περίμενα ότι δεν θα ήθελα να τους δω, αλλά τους είδα ευχάριστα.

Τη συμμέτοχη που θα …αρνιόμουν να την υποστώ στο τελικό ήταν η Αυστρία! Οι Trackshittaz, με τα κορίτσια τους να κάνουν τρελό poll dancing, και δείχνοντας μας τα οπίσθια τους plus, (δανείζομαι τη θεϊκή ατάκα της Μαρίας Κοζάκου) είχαν βάλει λαμπάκια πάνω στα ρούχα τους, και ομολογώ ότι ήταν πολύ έξυπνο. Μόνο αυτό όμως!

Προτελευταία η Μολδαβία, με τον Pasha Parfeny. Μετριότατο κομμάτι και το χορευτικό του, είχε κάποιες ομοιότητες με το Chiki Chiki της Ισπανίας το 2008. Συμπαθής, μέχρι εκεί όμως, μην πάρουν και τα μυαλά του αέρα, έκανε ότι μπορούσε για να με ηρεμήσει, γιατί θυμόμουν από πριν την Αυστρία και …συγχυζόμουν!

Τη βραδιά κλήθηκαν να κλείσουν οι Jedward από την Ιρλανδία. Με ένα σιντριβάνι πάνω στη σκηνή, και στολές που θύμιζαν τον …Robokop, ήταν αρκετά διασκεδαστικοί και ευχάριστοι και μας τράβηξαν την προσοχή. Στο τέλος έγιναν μούσκεμα, αφού μπήκαν μέσα στο σιντριβάνι που έκανε διάφορα σχέδια με το νερό και χάλασε το εξαίσιο κουπ των μαλλιών τους!

Και έρχεται η ώρα για την ανακεφαλαίωση όπου μας τονίζουν ότι έχουμε μόνο 15 λεπτά για να ψηφίσουμε! Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάσημο σε όλους μας “green room” ήταν στο χώρο του διαγωνισμού, ανάμεσα στο κοινό.
Ένας ένας άνοιγε ο ηλεκτρονικός φάκελος, για να μας κάνει τα νεύρα μας …αυγολέμονο, και η πρώτη που είδε το όνομα της γραμμένο ήταν η Ρουμανία, γιατί λογικά …θα τους χτυπούσε αλύπητα η ερμηνεύτρια, αν δεν έβλεπε το όνομα της πρώτο και την άφηναν να αγωνία! Αυτό φυσικά εξαιτίας του ακουστικού που δεν άκουγε τίποτα στη διάρκεια της παρουσίασης του τραγουδιού της. Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό είναι οι εξής, με τη σειρά που ανακοινώθηκαν:

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (14Η), ΜΟΛΔΑΒΙΑ (26Η), ΙΣΛΑΝΔΙΑ (7Η), ΟΥΓΓΑΡΙΑ (2Η), ΔΑΝΙΑ (15Η), ΑΛΒΑΝΙΑ (3Η), ΚΥΠΡΟΣ (8Η), ΕΛΛΑΔΑ (16Η), ΡΩΣΙΑ (6Η), ΙΡΛΑΝΔΙΑ (23Η).
Στη παρένθεση είναι η σειρά εμφάνισης στον τελικό του Σαββάτου, κατόπιν κληρώσεως που έγινε αμέσως μετά τον ημιτελικό.

Η Ελευθερία Ελευθερίου, μετά τη πρόκρισή της, κληρώθηκε να εμφανιστεί στον τελικό 16η!

Πάμε δυνατά, Ελευθερία και Ήβη! Καλή επιτυχία και στις 2!

Ραντεβού την Πέμπτη με τον 2ο ημιτελικό…!

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τον α’ ημιτελικό και τη κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης στον τελικό!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικός κε Παπαϊωάννου! Το πιο άκυρο τολμώ να πω ήταν η πρόκριση της Μολδαβίας στον τελικό και απορώ πραγματικά ποιος ήρθε 11ος στην τελική κατάταξη για να τον συμπονέσω… αλήθεια το 16η εμφάνιση στον τελικό είναι καλό… τι λένε τα statistics???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here