11/10/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Σε …ξεκαθάρισμα των δισκογραφικών της labels προχώρησε η Sony.

Η παγκόσμια δύναμη της Sony στον τομέα της ψυχαγωγίας, και ειδικότερα της δισκογραφίας, ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια όταν η εταιρεία εξαγόρασε την Bertelsmann Music Group (BMG) και στη συνέχεια απορρόφησε τη νέα εταιρεία.

Η Sony Music Entertainment, δεύτερη στο μερίδιο της παγκόσμιας δισκογραφικής αγοράς, ελέγχει αρκετά labels όπως Arista Records, Columbia, Epic, Jive, J Records, Legacy, Sonic Wave, RCA και άλλα μικρότερα. Με την απόφαση της εταιρείας, ο βασικός στόχος είναι να ενδυναμωθεί ένα από τα παλιότερα labels, η RCA, αλλά και η μείωση του κόστους που όμως δεν ανακοινώθηκε επισήμως και «κρύφτηκε» πίσω από άλλες προτεραιότητες. Πολλοί θεωρούν την κίνηση αυτή ως «δώρο» στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της RCA, Peter Edge, που αναλαμβάνοντας μια μικρομεσαία εταιρεία τη βλέπει εν μια νυκτί να «μεγαλώνει».

Η Sony αποφάσισε να κλείσει την Arista Records, την J Records και την Jive Records και το σύνολο των καλλιτεχνών που έχουν συμβόλαιο με τις ανωτέρω τρεις εταιρείες θα περάσουν στην RCA.
H Arista ιδρύθηκε το 1974 από τον Clive Davies και είχε στο δυναμικό της καλλιτέχνες όπως οι Whitney Houston, P. Diddy, Aretha Franklin, Iggy Pop, Annie Lenox, Barry Manilow.
Η Jive είναι δημιούργημα του Clive Calder από το 1977. Η εταιρεία είχε πουληθεί το 2002 στη BMG και οι γνωστότεροι καλλιτέχνες που ανήκαν στη δύναμή της είναι οι Britney Spears, Chris Brown, Jennifer Lopez, Justin Timberlake, Pitbull και άλλοι.
Το τρίτο «θύμα» της απόφασης της Sony είναι ακόμα μια εταιρεία του Clive Davies. Η J Records ιδρύθηκε το 2000 και έχει στο ρεπορτόριό της καλλιτέχνες όπως οι Rod Stewart, Alicia Keys, Leona Lewis, Jennifer Hudson, Carlos Santana και Kelly Clarkson.

Το βασικό σχέδιο είναι να «ανεβάσουμε» το brand name της RCA και να μην υπάρχουν «διαρροές» ή να δημιουργούνται συγχύσεις με άλλα labels”, δήλωσε ο Tom Corson της RCA στο Hollywood Reporter. Όλοι οι καλλιτέχνες στήριξαν τις αποφάσεις αυτές. Δεν κάναμε αυτή την κίνηση χωρίς να πάρουμε τη συγκατάθεση των καλλιτεχνών και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κανέναν. Αυτοί είναι η δύναμή μας. Προσδιοριζόμαστε από τους καλλιτέχνες μας”, ολοκλήρωσε ο Corson.

Ξεκαθάρισμα, λοιπόν, στη Sony που ίσως κρύβει άλλες, βαθύτερες αιτίες για το κλείσιμο των labels…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here