29/5/2014
www.musiccorner.gr

Ο νέος δίσκος των KollektivA έχει τον τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής» και κυκλοφορεί από την COBALT music.

Οι KollektivA, έχοντας κάνει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, είχαν στα σχέδιά τους εδώ και καιρό, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεματικού έργου. Πολλές φορές, επίσης, έχουν δηλώσει την επιρροή τους από μεγάλα concept άλμπουμ, όπως τα: «The Wall» (Pink Floyd), «American Idiot» (Green Day), «Operation Mindcrime» (Queensryche), κ.ά.

Μετά από μελέτη και δουλειά μηνών, οι KollektivA παρουσιάζουν τη «Μπαλάντα της Φυλακής».

Πρόκειται για ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, που αποτελείται από 4 πράξεις. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στις συμβολικού (ή και όχι) χαρακτήρα «φυλακές του Κόσμου».

cd_kollektiva_2014

Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός – απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad Of Reading Gaol -1897), το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά τον εγκλεισμό του εκεί. Τον περασμένο Οκτώβρη μάλιστα, πάνω από 100 χρόνια μετά, αποφασίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το κλείσιμο της ιστορικής φυλακής, η οποία από το 1992 λειτουργούσε ως αναμορφωτήριο εφήβων(!).

Το ανατρεπτικό σενάριο προσεγγίζει εκ νέου απαξιωμένες έννοιες όπως η ηθική και η δικαιοσύνη, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα και το μοιραίο.

Οι KollektivA καταπιάνονται με αυτό το σκληρό και επίκαιρο θέμα και το επενδύουν με σκληρό ήχο που αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές, επαναφέροντας τη δυνατή rockμουσική στο προσκήνιο. «Η Μπαλάντα της Φυλακής» περιέχει στιβαρά παιξίματα και ουσιαστικές ενορχηστρώσεις, δίνοντας βάρος στην -με θεατρικούς όρους- ροή.

Τα 13 τραγούδια συνοδεύονται από ηχογραφημένα θεατρικά μέρη τα οποία μαζί με το προσεγμένο sound design, βάζουν τον ακροατή μέσα στο περιβάλλον της φυλακής και τη δράση. Οι μουσικές συνθέσεις υποστηρίζουν την κάθε σκηνή και μαζί με το στίχο δημιουργούν ένα καλοδουλεμένο έργο.

Η παραγωγή του άλμπουμ, την οποία επιμελήθηκε ο Νίκος Μακράκης, έγινε με προσοχή στη λεπτομέρεια και επισφραγίστηκε από τη συνεργασία του γκρουπ με τον κορυφαίο masteringengineer Brian Lucey (Magic Garden studios).

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι αλλοιωμένη λεπτομέρεια από τον πίνακα του F. Goya «Η Αυλή των Τρελών» (Yard of Lunatics- 1794).

Οι ίδιοι οι Kollektiva αναφέρουν:

Δύσκολοι καιροί και γι’ αυτό έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε το άλμπουμ μας ΔΩΡΕΑΝ από το κανάλι μας στο YouTube (μην ξεχάσετε φυσικά να εγγραφείτε!!!). Και μπορείτε να το προμηθευτείτε ανά πάσα στιγμή από όλα τα δισκοπωλεία σε όλη την Ελλάδα!

https://www.youtube.com/playlist?list=PLfrrPrKSWx7ZZ98obiqWSguFcH8EH7obh

kollektiva_2014_05_02

Οι KollektivA είναι:
Θανάσης Χουλιαράς: φωνή
Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνές
Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα, theremin, φυσαρμόνικα, φωνές, ενορχήστρωση εγχόρδων, sound design
Μάκης Κρέτσης: φυσικά και ηλεκτρονικά κρουστά, φωνές, sound design
Γιώργος Παύλου: μπάσο, φωνές
Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα, φωνές

Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Μακράκης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: KollektivA
Ενορχήστρωση: KollektivA
Ηχοληψία, editing: Δημήτρης Ρετουνιώτης, Γιώργος Θεοφάνους
Μίξη: Δημήτρης Ρετουνιώτης
Mastering: Brian Lucey (Magic Garden Mastering)

Φωτογραφία: Sofikitis Photography

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here