28/3/2014
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την περσινή μας συνάντηση, στο Ρυθμός Stage, ο δρόμος με βγάζει πάλι στη γνωστή μουσική σκηνή στην Ηλιούπολη για να συναντήσω τον Κώστα Μακεδόνα και τη Ζωή Παπαδοπούλου. Μετά την εξαιρετική παράσταση «Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του Κόσμου», την οποία είχαμε παρακολουθήσει το Φλεβάρη του ‘13 στο Ρυθμό, φέτος ο Κώστας Μακεδόνας επιστρέφει για δεύτερη φορά στα γνώριμά του μέρη, για νέες συναντήσεις με το κοινό του που τον ακολουθεί, τον αγαπά και τον στηρίζει χρόνια. Εξάλλου οι εμφανίσεις του πλέον είναι συγκεκριμένες και λακωνικές, ευτυχώς μόνο σε αριθμό και όχι σε περιεχόμενο.

makedonas_live_2014_03_14

Με αποσκευές την αστείρευτη πηγή της προσωπικής του δισκογραφίας, τα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που έχουν χαραχτεί στη συλλογική μας μνήμη, το αστείρευτο κέφι που προκαλεί και τη σταθερή του συνοδοιπόρο Ζωή Παπαδοπούλου, ετοίμασε και φέτος ένα πρόγραμμα που κάτι θυμίζει απ’ τα παλιά. Ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένες μελωδίες, γεμάτο αναμνήσεις, ζεστό και κεφάτο, μακριά από κρίση και μιζέρια. Σε αυτό πάντα βοηθάει και ο ζεστός, φιλόξενος χώρος του Ρυθμού, που επιμένει σε συγκεκριμένο αριθμό τραπεζιών, stand και θέσεων, χωρίς να πνίγει το χώρο ή να δυσχαιρένει την οπτική επαφή με τη σκηνή αυτών που δε βρίσκονται στην πρώτη σειρά.

makedonas_live_2014_03_21_papadopoulou_z

Το πρόγραμμα ξεκίνησε, με την …καθιερωμένη καθυστέρηση, γύρω στις 23.00 με μία δυνατή έναρξη από την 6μελή ορχήστρα και τον Κώστα Μακεδόνα να ανεβαίνει στη σκηνή με το “Μη μου λες αντίο”, το οποίο αν και δεν υπήρξε ποτέ ένα απ’ τα αγαπημένα μου κομμάτια, αποτελεί αντικειμενικά και κρίνοντας και απ’ την υποδοχή του κόσμου μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ο ίδιος, χαμογελαστός και ευγενής όπως πάντα καλησπέρισε το κοινό, μετρώντας φίλους και γνωστούς διάσπαρτους στο χώρο. “Νιώθω σα να έχω γενέθλια απόψε, με τόσους φίλους μαζεμένους εδώ”, είπε και φώναξε στη σκηνή τη Ζωή Παπαδοπούλου για να θυμηθούν ένα από τα πλέον κλασσικά κομμάτια του Χρήστου Νικολόπουλου (ο οποίος βρισκόταν στο μαγαζί) και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το “Αγάπησέ με”.

makedonas_live_2014_03_29_nikolopoulos

Φυσικά δεν έλειψαν κλασσικά κομμάτια του Κώστα Μακεδόνα όπως το “Ποδήλατο” και η “Λίζα και η κορνίζα” για να μπλεχτούν με παλιά λαϊκά κομμάτια (“Ένα βράδυ που ‘βρεχε”, “Άρχισαν τα όργανα”) αλλά και  νεότερα όπως οι “Μέλισσες” του Γιώργου Καζαντζή και το “Τώρα μη μιλάς”, από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του καλλιτέχνη.

Τις εντυπώσεις κέρδισε για ακόμα μία φορά η Ζωή Παπαδοπούλου η οποία ερμήνευσε εξαιρετικά το “Χρόνια Χελιδόνια” και την “Επιμονή” του Κώστα Λειβαδά, ενώ δεν παρέλειψε να μας χαρίσει και το “Αχ και να σ’ είχα εδώ”, το οποίο το κοινό ζητούσε επίμονα.

makedonas_live_2014_03_24_papadopoulou_z

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι αρκετά αργά με ένα διάχυτο κλίμα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης, με τον κόσμο να διασκεδάζει. Από τις πιο όμορφες στιγμές της βραδιάς ήταν φυσικά η συνύπαρξη του Κώστα Μακεδόνα και του Χρήστου Νικολόπουλου επί σκηνής με το “Αγριολούλουδο” και το “Υπάρχω”, αλλά και οι ευχές προς τα δύο γενεθλιάζοντα άτομα που παρευρίσκονταν, τη Τζίνα Φουντουλάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του μαγαζιού αλλά και ενός προσωπικού φίλου του Κώστα Μακεδόνα.

Βλέποντας και ακούγοντας τον Κώστα Μακεδόνα σε μία ζωντανή εμφάνιση, συνειδητοποιείς γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος στο υποσυνείδητό μας με τη γιορτή, το γλέντι, τη διασκέδαση. Με μία ζηλευτή πορεία στη δισκογραφία, πιστός στο είδος του καλού λαϊκού τραγουδιού, μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του Έλληνα, γι’ αυτό και θα είναι πάντα γεμάτο το μαγαζί στο οποίο τραγουδάει. Γιατί ο κόσμος που θα πάει ξέρει εγγυημένα ότι θα διασκεδάσει, ότι θα περάσει καλά, ότι θα φύγει γεμάτος. Σε συνδυασμό με τη υπέροχη παρουσία και φωνή της Ζωής Παπαδοπούλου πάνω στη σκηνή, ο συνδυασμός ολοκληρώνεται και το αποτέλεσμα είναι γνήσιο και άρτιο.

makedonas_live_2014_03_12

Θα βρίσκονται στο Ρυθμό για λίγες εμφανίσεις ακόμα (29 Μαρτίου, 5 και 12 Απριλίου), οπότε όσοι έχετε τη δυνατότητα, μην το χάσετε!

Διαβάστε στη συνέχεια τις αποκλειστικές δηλώσεις που μας έδωσαν οι δύο καλλιτέχνες, λίγο πριν την έναρξη του live!

Music Corner:  Σας συναντάμε φέτος για δεύτερη χρονιά στη σκηνή «Ρυθμός Stage»…
Κώστας Μακεδόνας:  Ήταν πολύ ωραία η περσινή μας συνεργασία, αν κι εγώ είχα έρθει σα guest, και γι’ αυτό το λόγο είπαμε να κάνουμε κάτι και φέτος. Παίζουμε 7 Σάββατα από 1η Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου.

Music Corner:  Σας αρέσει να έχετε μουσικά «στέκια» και να εμφανίζεστε σε συγκεκριμένους χώρους, ή προτιμάτε να δοκιμάζετε κάθε φορά κάτι καινούριο;
Κώστας Μακεδόνας:
 Έχω παίξει σε τόσους χώρους πια που ούτε και θυμάμαι! Φυσικά μου αρέσει όταν υπάρχει μια καλή συνεργασία και ένας όμορφος χώρος, με ωραία αύρα, ωραίο κοινό και καλή σχέση μεταξύ μας, να το επαναλαμβάνω.

Music Corner: Θα μας πείτε δυο λόγια για τη φετινή παράσταση;
Κώστας Μακεδόνας:
Δε θα το χαρακτήριζα παράσταση, είναι ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και απ’ τη δική μου δισκογραφία και βεβαίως τραγούδια απ’ τη δισκογραφία της Ζωής Παπαδοπούλου, που είναι πάντα παρεούλα, και φυσικά τραγούδια απ’ τα τελευταία 50 – 60 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού, απ’ αυτά που αγαπάμε όλοι, με κεντρικό στόχο δικό μου ο κόσμος να διασκεδάσει. Επειδή οι παραστάσεις γίνονται Σάββατο, δε γίνονται καθημερινές αλλά μια μέρα που ο κόσμος βγαίνει και θέλει να περάσει καλά, μπορούμε να κάνουμε ένα ωραίο πρόγραμμα με ωραία, καλά λαϊκά τραγούδια και ο κόσμος να διασκεδάζει και να περάσει ωραία. Δεν είναι απαραίτητο να πάει σε μεγάλες πίστες για να το πετύχει αυτό.

Music Corner: Οι μεγάλες πίστες είναι και οι πρώτες που χτυπήθηκαν από την κρίση…
Κώστας Μακεδόνας:
Κοίταξε, είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος διασκέδασης και ο κόσμος πλέον πιστεύει ότι σε αυτά τα μαγαζιά που ονομάζει «έντεχνα» – εμένα δε μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός -, τα μαγαζιά τα οποία παίζουν ένα διαφορετικό είδος μουσικής από τις μεγάλες πίστες, ότι και σε αυτά μπορείς να διασκεδάσει. Υπάρχουν πολύ καλά τραγούδια και παλιά και καινούρια που μπορούν να σε οδηγήσουν να περάσεις πολύ όμορφα.

makedonas_live_2014_03_03

 

Music Corner: Και για ακόμα μία φορά συνεργάζεστε με τη Ζωή Παπαδοπούλου, με την οποία σας έχουμε δει πολλές φορές παρέα πάνω στη σκηνή…
Κώστας Μακεδόνας:
Βεβαίως, με τη Ζωή συνεργάστηκα απ’ τις αρχές που βγήκε στη δισκογραφία και από τότε έχουμε μείνει φίλοι και όποτε μπορούμε βρισκόμαστε και συνυπάρχουμε. Εϊναι επίσης μαζί μου μία ορχήστρα 6-7 μουσικών από τους καλύτερους που έχουμε στην Ελλάδα, και το λέω αυτό γιατί συνήθως οι συναυλίες και οι παραστάσεις γίνονται πλέον με 1-2 μουσικούς το πολύ, για οικονομικούς λόγους. Εγώ επιμένω να ‘χω μαζί μου την παρέα μου και να παίζουμε όπως μας αρέσει χωρίς εκπτώσεις. Είναι και δύσκολο να κάνεις ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα μόνο με 1-2 μουσικούς.

Music Corner: Όσο και να μη θέλετε να κάνετε εκπτώσεις, σίγουρα αλλαγές θα έχετε παρατηρήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Κώστας Μακεδόνας:
Φυσικό είναι να υπάρχουν αλλαγές. Κατ’ αρχάς ο χώρος της διασκέδασης είναι το τελευταίο στοιχείο στη λίστα προτεραιοτήτων των πολιτών. Το απαραίτητο είναι να συντηρήσεις την οικογένειά σου και τον εαυτό σου και έχει περιοριστεί πολύ αυτό που παλιότερα συνέβαινε, ο κόσμος να βγαίνει, να διασκεδάζει τακτικά και να κυκλοφορεί.

Music Corner: Μιλήσατε για λαϊκό τραγούδι. Θεωρείται πως για κάποια χρόνια ήταν παραγκωνισμένο ή ταμπού;
Κώστας Μακεδόνας:
Όχι, απλά για κάποια χρόνια χαρακτηρίστηκε λαϊκό το τραγούδι που ακουγόταν στις μεγάλες πίστες, ενώ το πιο σκεπτόμενο θεωρήθηκε μη λαΪκό. Όλοι σ’ αυτή τη δουλειά που κάνουμε, θέλουν να γράψουν λαϊκά τραγούδια, ακόμα και κάποια rock, λαϊκά είναι. Η όλη διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας γράφει, παρουσιάζει και ερμηνεύει τα λαϊκά τραγούδια, και φυσικά στην πρόθεσή του.

Music Corner: Μετά από αυτές τις εμφανίσεις, τι άλλο ετοιμάζετε;
Κώστας Μακεδόνας:
 Θα γίνουν κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες και παράλληλα ετοιμάζω κάποια τραγούδια με δυο νέα παιδιά, τον Κωνσταντίνο Βελλιάδη και τον Τέρπανδρο, με τους οποίους είχαμε ήδη μία συνεργασία πριν 1-2 χρόνια με τρία τραγούδια σ’ ένα πολυσυμμετοχικό δίσκο. Η συνεργασία μας και η χημεία μας πήγε πολύ καλά, τα παιδιά πρότειναν να μου γράψουν τραγούδια και το θεώρησα μεγάλη τιμή δύο νέοι άνθρωποι να κάτσουν και να ασχοληθούν, οπότε δουλεύουμε αυτό το υλικό. Επίσης κάνω και κάποιες άλλες συμμετοχές, εκμεταλλευόμενος λίγο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι επίσημα σε κάποια δισκογραφική εταιρεία, άρα δεν χρειάζεται να παίρνω άδειες για όποιες συμμετοχές ήθελα να κάνω. Τέλος, ετοιμάζω ένα νέο project με παλιά τραγούδια και μια σειρά συναυλιών, αλλά γι’ αυτό θα σας μιλήσω σε λίγο καιρό.

Music Corner: Τελικά η δισκογραφική είναι βραχνάς;
Κώστας Μακεδόνας: Χρειάζεται, και αν δεν υπήρχαν δισκογραφικές δε θα ‘χαμε κάνει και τίποτα. Ήταν όμως οι πρώτες που αντιμετώπισαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και πριν την κρίση,  λόγω του internet και λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν προσπάθησαν να χτίσουν καριέρες σε δημιουργούς ή τραγουδιστές με στόχο τη διάρκεια, αλλά προσπάθησαν να κάνουν εφήμερα πράγματα με γρήγορο κέρδος, και κάποια στιγμή αυτό το πληρώνεις. Η διαχρονικότητα έχει σημασία.

 makedonas_live_2014_03_02

Music Corner: Περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία φορά που τα είπαμε, βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος με νέες εμφανίσεις!
Ζωή Παπαδοπούλου: Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε! Είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που βρισκόμαστε με τον Κώστα, και είναι σα να συναντιόμαστε για πρώτη φορά! Είναι ένας φίλος πολύ καλός, ένας σπουδαίος ερμηνευτής και είναι ευτυχία να βρίσκεσαι στη σκηνή μ’ έναν τέτοιο γενναιόδωρο άνθρωπο, όχι μόνο στη συνεργασία αλλά και στη ζωή. Φέτος παρουσιάζουμε ένα εξωστρεφές πρόγραμμα, για να ξεχαστούμε και λίγο αν θες, να μην πολυσκεφτούμε όλα αυτά που μας βασανίζουν και να ξενοιάσουμε και λίγο αυτό το Σάββατο που θα βγούμε. Αυτό το έχει καταφέρει ο Κώστας σε πολύ μεγάλο βαθμό φέτος, επιλέγοντας τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα μαζί με τους έξι μουσικούς μας και έχουμε και πολλά στιγμιότυπα μαζί. Ένα άκρως διασκεδαστικό, λαϊκό και αυθεντικό πρόγραμμα;

Music Corner: Παρατηρείς διαφορά στη διάθεση του κόσμου από κάτω και σε αυτά που θέλει πλέον να ακούσει; Το λαϊκό τραγούδι είναι πάλι στο προσκήνιο;
Ζωή Παπαδοπούλου:
Νομίζω πως υπάρχει μια στροφή του κόσμου σ’ αυτά τα προγράμματα, τα λαΪκά ή αν θες τα πιο παρεΐστικα γιατί πλέον επιλέγει το που θα πάει. Και πιστεύω πως πάντα η ψυχή του Έλληνα χτυπάει πιο δυνατά στο λαϊκό τραγούδι. Αυτό είμαστε, η παράδοση μας είναι αυτή, εκεί συγκινούμαστε, πονάμε, χαιρόμαστε και γελάμε. Και πιστεύω πως τώρα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος αποζητάει να ακούσει τέτοια προγράμματα, χωρίς όλα τα υπόλοιπα τα περιττά;

makedonas_live_2014_03_05_papadopoulou_z

Music Corner: Θα βρίσκεστε εδώ μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου. Μελλοντικά σχέδια;
Ζωή Παπαδοπούλου:
Πολλά σχέδια γιατί φέτος είχα την τύχη να κάνω πολλά πράγματα, σε διαφορετικό ύφος αλλά με κοινή γραμμή. Συνεργάζομαι με τον Κώστα Λειβαδά, έχουμε ξεκινήσει μια περιοδία από την αρχή της χρονιάς η οποία πηγαίνει πολύ καλά και έχουμε δέσει μέσα σ’ ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα απ’ τη δισκογραφία του. Παράλληλα βρεθήκαμε ξανά με τον Κώστα Μακεδόνα και κάνω και κάποια πιο προσωπικά πράγματα, όπως τα ακουστικα live κιθάρας-φωνής με το Μανώλη Ανδρουλιδάκη και ετοιμάζω και το δίσκο μου. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, μαζί με έναν νέο τραγουδοποιό τον Άρη Βλάχο, τον οποίο αγαπώ πολύ και πιστεύω πολύ στα τραγούδια του και σε όλο αυτό που πάμε να κάνουμε.

Music Corner: Δε σε φοβίζει το να μπεις τώρα στη διαδικασία για μια νέα δισκογραφική δουλειά;
Ζωή Παπαδοπούλου: Το βλέπω στο πραγματικό του μέγεθος. Ναι, με μεγάλη δυσκολία κυκλοφορούν και προμοτάρονται νέοι δίσκοι. Θέλει πολύ μεγαλύτερη προσωπική προσπάθεια και αυτό είναι και αναγκαίο να το αποδεχτείς αν θες να παραμείνεις σ’ αυτό το χώρο και θεωρείς ότι αγαπάς αυτό που κάνεις με πάθος. Εμείς επιλέγουμε πλέον τα πάντα και όλα περνάνε από το χέρι μας και μπορεί να είναι πολύ πιο κουραστικό αλλά όταν βρεις τα τραγούδια και τους συνεργάτες που ξέρεις ότι θα συμπορευτείς, νομίζω εκεί παίρνεις δύναμη.

makedonas_live_2014_03_06_papadopoulou_z

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here