18/3/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αν δεν κάνω λάθος, αυτή η φορά στον Πειραιά, την περασμένη Παρασκευή ήταν η τέταρτη που είδα live τον Σωκράτη Μάλαμα. Δεν κρύβω πως όταν ήμουν 16-17 χρονών, δεν μπορούσα να ακούσω Μάλαμα για κανένα λόγο. Όσο όμως μεγαλώνει κανείς και αποκτάει άλλες εμπειρίες και διαφορετική αντίληψη τόσο περισσότερο εκτιμάει διαχρονικούς καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης. Το ίδιο ακριβώς παθαίνω και με τις ζωντανές του εμφανίσεις. Κάθε φορά μου αρέσει και πιο πολύ. Η συγκεκριμένη εμφάνιση στο Passport (όπου θα εμφανίζεται για τα επόμενα δύο Παρασκευοσάββατα) ήταν από τις πιο έντονες και πιο διαδραστικές παραστάσεις του τραγουδοποιού.

socrates_malamas_passport_2014_03_15_014

Το Passport φιλοξενούσε για πρώτη φορά στη σκηνή του τον Σωκράτη Μάλαμα έτσι ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια. Ο κόσμος είχε γεμίσει από νωρίς τον χώρο και η ανυπομονησία ήταν διάχυτη. Πολύ πριν οι μουσικοί πάρουν τη θέση τους, το κοινό τους καλούσε με χειροκροτήματα κι επιφωνήματα ενώ κάποιοι τραγουδούσαν και αγαπημένα τραγούδια του Σωκράτη κρατώντας μας ‘’ζεστούς’’ μέχρι να αναλάβει δράση ο ίδιος.

Γύρω στις 11.00 μμ. ο αγαπημένος καλλιτέχνης κάθισε στο σκαμπό του κι ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν έκδηλος. Ο ίδιος, αφού πρώτα άναψε τσιγάρο και ήπιε μια γουλιά από το ποτό του, ξεκίνησε δυναμικά, χωρίς να πει λέξη, με τραγούδια όπως τα ‘’Μια βόλτα στα βαθιά’’ & ‘’Για την Ελλάδα’’. Η ανεβασμένη του διάθεσή φάνηκε από την αρχή αφού επέλεξε πολλά “χορευτικά” κομμάτια, χωρίς όμως να λείπουν από το πρόγραμμα και τραγούδια σταθμοί στην τριαντάχρονη πορεία του όπως η ‘’Πριγκιπέσσα’’.

socrates_malamas_passport_2014_03_15_010

Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τραγουδά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και αυτό ήταν κάτι που κίνησε και την περιέργεια του Σωκράτη Μάλαμα. Συγκεκριμένα ρώτησε με δόση χιούμορ ‘’Τι κάνετε κι έχετε τέτοια ενέργεια; Πίνετε καμιά βιταμίνη;;’’. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ πρώτη φορά συναντώ τόσο ένθερμο κοινό και δεν ξέρω αν ‘’έφταιγε’’ ο λιμανίσιος αέρας του Πειραιά ή η προσωπικότητα του Μάλαμα. Μάλλον ήταν ο συνδυασμός! Άλλωστε είναι γνωστό πως ο βορειοελλαδίτης τραγουδοποιός έχει φανατικούς υποστηρικτές. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές στιγμές της βραδιάς η ατμόσφαιρα θύμιζε γήπεδο… με συνθήματα που τον καλούσαν να παίξει ως τις τέσσερις η ώρα. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο Σωκράτης είχε άλλη μια πετυχημένη απάντηση ‘’Δεν σέβεστε καθόλου έναν ευαίσθητο και ηλικιωμένο άνθρωπο. Θέλετε να με ξεκάνετε!!’’.

socrates_malamas_passport_2014_03_15_001

Βέβαια η ώρα που τελείωσε το πρόγραμμα δεν είχε μεγάλη απόκλιση από τις τέσσερις τα ξημερώματα! Ένα τετράωρο πρόγραμμα (μεγάλη διάρκεια σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες) κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μάλαμας δεν φάνηκε να κουράζεται. Η ενέργεια του δε, σε καμία περίπτωση δεν παρέπεμπε σε… ‘’ηλικιωμένο άνθρωπο’’. Μεταξύ άλλων ακούσαμε κομμάτια από όλη την δισκογραφική πορεία του καλλιτέχνη αλλά και νέα τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του ‘’Ο Χάρτης’’ που μόλις κυκλοφόρησε. Τραγούδια αγαπημένων ερμηνευτών όπως του Στέλιου Καζαντζίδη, του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου ήταν στο μενού.

Οι δεξιοτέχνες μουσικοί που πλαισιώνουν τον Σωκράτη Μάλαμα είναι οι Νίκος Μαγνήσαλης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο), Κυριάκος Ταπάκης (λαούτο, μπουζούκι) και ο Φώτης Σιώτας (Βιολί), ο οποίος τραγούδησε μεταξύ άλλων και το αγαπημένο σε όλους ‘’Αερικό’’. Μαζί τους η ‘’φρέσκια’’ και ‘’δροσερή’’ παρουσία της Λαμπρινής Καρακώστα με την υπέροχη φωνή που έδεσε με αυτή του Μάλαμα κι έδωσε μια άλλη νότα στα τραγούδια.

socrates_malamas_passport_2014_03_15_003_

Το μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα δεν σε κουράζει καθόλου… κάθε άλλο, θέλεις να συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης. Λαϊκοί δρόμοι με ηλεκτρικό ήχο, κοινωνικοί στίχοι αλλά και ερωτικές μπαλάντες, κέφι, χορός, αστεία, αυθορμητισμός και το αλκοόλ να ρέει άφθονο. Όλα τα παραπάνω σε ένα μόνο πρόγραμμα και σε συνδυασμό με την ερμηνευτική ιδιαιτερότητα του Μάλαμα σίγουρα θα σε καλύψουν. Θα χορεύεις και θα τραγουδάς σαν να μη σε βλέπει κανείς… και να σε βλέπει κάποιος δεν σε νοιάζει! Πάντως νομίζω πως εκείνη τη στιγμή δεν θα βλέπει κανείς, κανέναν. Όλοι τραγουδούν και χορεύουν εκστασιασμένοι. Βρίσκονται κάπου αλλού. Εγώ κιόλας περιμένω την επόμενη φορά όπου σίγουρα θα είναι ακόμα καλύτερη. Άλλωστε όπως μου είπε ένας φίλος ‘’Μάλαμας είναι αυτός!!!’’

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τo live

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here