27/3/2013
Γράφει η Κωνσταντίνα Ζαφείρη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

«Ζαμπέτας ,Βαμβακάρης και Χιώτης μπορούν να συνυπάρξουν με την ατμόσφαιρα των Portishead στο ίδιο τραγούδι». Έτσι μας προϊδέασε η Σοφία Κουρτίδου για το live της Τετάρτης και πήγαμε και την παρακολουθήσαμε στο Σταυρό του Νότου αναμένοντας αυτή την συνύπαρξη! Ένα “100% ελληνικό προϊόν“, τραγούδια του χθες στο σήμερα, τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά που έχουν γράψει ιστορία με ένα εντελώς διαφορετικό ηχόχρωμα, χωρίς όμως να αλλοιώνουν σε καμία περίπτωση το δυναμισμό και τη γοητεία του παλιού.

Ξεκινήσαμε αλλά και κλείσαμε το live με ένα μοναδικό τραγούδι του Ζαμπέτα το “Μάλιστα Κύριε” και από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε τι ακριβώς εννοούσε η Σοφία με αυτό που μας είχε πει. Ακούσαμε Ζαμπέτα λοιπόν με μία jazz απόχρωση πολύ εύστοχα δομημένη και η συνέχεια έγινε με δύο τραγούδια από τον προσωπικό της δίσκο, το “Περιπαθώς και Ρουφηχτά” και το “Τις βροχές μετρώ”, που όπως μας ανέφερε η ίδια, «το τελευταίο είναι γραμμένο για όλους αυτούς με τους οποίους μας χωρίζει μια θάλασσα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να τους γράψουμε ένα τραγούδι».

Η Σοφία Κουρτίδου τραγουδούσε από τα 17 της με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και η αγάπη της για τα ρεμπέτικα είναι εμφανής καθώς επέλεξε να μας ερμηνεύσει ένα τραγούδι του Βαμβακάρη και πολύ αγαπημένο της, το “Νόστιμο μικρό τρελό μου”. Το συγκεκριμένο τραγούδι κέντρισε την προσοχή μας, διότι το μπάσο της φωνής της σε συνδυασμό με τον διαφορετικό ήχο της jazz, που είχε επιλέξει να μας παρουσιάσει, αποτελούσε πρωτόγνωρο άκουσμα και ιδιαίτερα γοητευτικό. Το live συνεχίζεται με τις “Αραπίνες” του Τσιτσάνη και με Χιώτη, ο οποίος είχε την τιμητική του την συγκεκριμένη μέρα, καθώς  στις 21 Μαρτίου γεννήθηκε και πέθανε και αυτό συμπίπτει με τα γενέθλια της ερμηνεύτριας: “Βουνό με βουνό” λοιπόν και “Πάρε το δάκρυ μου”, δυο τραγούδια του Χιώτη που με την ερμηνεία της, η αίγλη και ομορφιά τους διατηρήθηκαν και απέκτησαν διαφορετικό ηχόχρωμα. “Θα κάνω ντου βρε πονήρη” , “Δε θέλω πια” και “Βαριέμαι” είναι μερικά από τα τραγούδια που ακούσαμε στο Σταυρό του Νότου…

Η ερμηνεία του τραγουδιού “Βαριέμαι” όμως διεκόπη  από την …τηλεφωνική παρέμβαση της Νανάς Παλαιτσάκη που ήθελε να δώσει τις ευχές της για τα γενέθλια της Σοφίας Κουρτίδου!!! Φυσικά αυτό συνέβη με την βοήθεια του Ανδρέα Κωνσταντινίδη που ανέλαβε τη σχετική μίμηση! Τις ευχές τους …έδωσαν επίσης η Βάνα Μπάρμπα και η Αλέξια! Επίσης να αναφέρουμε ότι ο Σάκης Ρουβάς, η Νανά Μούσχουρη, η Άντζελα Δημητρίου, ο Βασίλης Καρράς και η Δέσποινα Μοιραράκη με τον Χασάν (αυτόν υποδύθηκε ο Ησαΐας Ματιάμπα!) παρευρέθηκαν στο Σταυρό για να ευχηθούν από κοντά! Εμείς γιορτάσαμε μαζί της τα γενέθλια της και η βραδιά συνεχίστηκε με την αισθητική των Portishead που η ίδια είχε προαναφέρει. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα τραγούδια που ερμήνευσε, μερικά απ’ τα οποία είναι τα “Έμαθα πως είσαι μάγκας”, “Μη μου ξαναφύγεις πια” και “Και όμως την πίστευα”.

Επώνυμοι και φίλοι της ερμηνεύτριας  ήρθαν να την απολαύσουν στο Σταυρό, ανάμεσα τους: ο Πάνος Μουζουράκης, ο Ησαΐας Ματιάμπας, ο Αργύρης Αγγέλου καθώς και  πρωταγωνιστές από το μιούζικαλ Fame, στο οποίο συμμετέχει φέτος η Σοφία Κουρτίδου.

H αισθησιακή φωνή, η θεατρικότητα που βγάζει πάνω στην σκηνή καθώς και οι μουσικές της επιλογές διασκέδασαν τον κόσμο και παράλληλα μας έκανε να δούμε από μια άλλη οπτική γωνία την ελληνική παράδοση.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε, την συνέντευξη που πήραμε από την Σοφία Κουρτίδου λίγο πριν την εμφάνιση της στη σκηνή:

MusicCorner: Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για την σημερινή εμφάνιση;
Σοφία Κουρτίδου: Το σημερινό live έχει τίτλο “100% ελληνικό προϊόν” σαν ένα χιουμοριστικό σχόλιο, επειδή έχουμε θυμηθεί όλοι τον τελευταίο καιρό ότι παράγουμε ελληνικά προϊόντα αλλά και επειδή θεωρώ πως έχουμε πλούσια μουσική παράδοση. Κάνουμε μια προσπάθεια να μεταφέρουμε τραγούδια του χθες στο σήμερα, παίρνουμε δηλαδή διάφορα τραγούδια του Χιώτη, του Ζαμπέτα… Ειδικά με την αφορμή ότι αύριο είναι η επέτειος από την γέννηση και τον θάνατο του Χιώτη, γιατί γεννήθηκε και πέθανε την ίδια μέρα, η οποία …συμπίπτει και με τα γενέθλια μου, θα γίνει ένα μίνι αφιέρωμα στο Χιώτη. Διαλέξαμε πολύ γνωστά τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά, τα οποία όμως θα τα παρουσιάσουμε με μια πολύ σύγχρονη ματιά. Για μένα μπορεί να συνυπάρχει ο Ζαμπέτας με την ατμόσφαιρα των Portishead σε ένα τραγούδι!

MusicCorner: Η κρίση έχει διαμορφώσει τις προτεραιότητες μας και η τέχνη έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Πως αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης  τον επικείμενο πνευματικό ευνουχισμό μιας κοινωνίας και πως αντιμετωπίζει την κρίση σε προσωπικό επίπεδο;
Σοφία Κουρτίδου: Η τέχνη διαμορφώνει κρίσεις και με αυτή την έννοια μπορεί να επηρεάσει και την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να εκφραζόμαστε μέσω της τέχνης όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Ο κόσμος το έχει ανάγκη αυτό και ειδικά εμείς στην Ελλάδα πάντα είχαμε ανάγκη τα τραγούδια, για να μας συντροφεύουν, από την εποχή του Καζαντζίδη με τα τραγούδια της ξενιτιάς, μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια μπορούν να μετατρέψουν ξεσπάσματα θυμού και μελαγχολίας σε κάτι δημιουργικό.

Ο πνευματικός ευνουχισμός μπορεί να συμβαίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για μένα υπάρχουν τρόποι να κάνει κάποιος πράγματα, ειδικά τώρα με το διαδίκτυο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο οτιδήποτε. Στην Ελλάδα όλο ψάχνουμε μια αφορμή να δικαιολογούμε αυτά που συμβαίνουν και να ρίχνουμε το φταίξιμο σε άλλους. Η κρίση είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας μας και αν αυτό δεν αλλάξει πάντα θα ζούμε αντίστοιχες καταστάσεις.

Είναι από ποια πλευρά θα το δεις, ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βγει και να πάει να ακούσει πχ ένα live και το ξέρουμε γιατί και εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, θέλουμε να δούμε πράγματα και δε μπορούμε. Αυτό όμως έχει και την θετική πλευρά διότι ο κόσμος μπορεί να γίνει πιο επιλεκτικός και έτσι δίνει σε μας το κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι. Εμένα πάντα μ’ αρέσει να βρίσκω την θετική πλευρά και είναι αυτό που λέω για τα τραγούδια μου, είναι “χιουμοριστικές ιστορίες προσωπικής θλίψης”, δηλαδή μπορεί να λέω και εγώ τον πόνο μου αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι να το πεις αλλιώς!

MusicCorner: Επόμενα επαγγελματικά βήματα;
Σοφία Κουρτίδου: Είμαστε στο Fame και τελειώνουμε τέλος του μήνα τις παραστάσεις, τα πήγαμε πάρα πολύ καλά και ήταν απίστευτη εμπειρία για μένα να υποδυθώ ένα ρόλο γιατί δεν το έχω ξανακάνει. Υποδύομαι έναν από τους κωμικούς ρόλους, είμαι το πιο τρελό πλάσμα της παράστασης με πολλά χρώματα, πολύ φαντασία, ζω σε ένα δικό μου φανταστικό κόσμο όπου μπορούν να συμβούν τα πάντα και είναι κάτι που το έχω απολαύσει πάρα πολύ και όλη η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία! Επίσης έχουμε άλλη μία παράσταση εδώ στο Σταυρό του Νότου, την επόμενη Τετάρτη στις 27 Μαρτίου και είναι πρωτόγνωρο για μένα γιατί δεν έπαιζα ελληνικά, δηλαδή μέχρι πέρυσι όλα τα τραγούδια ήταν ξένα εκτός από τα δικά μου που είναι γραμμένα σε ελληνικό στίχο.

MusicCorner: Με τι συναισθήματα θα ήθελες να φύγει ο κόσμος σήμερα από εδώ;
Σοφία Κουρτίδου: Κάπου έχω διαβάσει ότι τα τραγούδια στις δύσκολες εποχές μας κάνουν να θυμόμαστε και όχι να ξεχνάμε, θέλω σίγουρα να διασκεδάσει ο κόσμος αλλά θα ήθελα και να προβληματιστεί…

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here